Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

Witaj elemela,

ktoś usilnie szuka stępli i desek jak dobrze pamiętam w górny śląsk i okolice.

A przy okazji jak idzie budowa.

Hej Coba 16 masz rację Padona ma dobre ceny w tych okolicachjak tam studnia już pracuje pełną parą.

Pozdrawiam

Witam TomaszkuSL

Deski i stemple już sprzedane :)

Teraz do zaoferowania mam agregat PowerGenerator 2,3KW , 2 palety POROTON 24P+W i za jakieś 3 tygodnie zbędny mi będzie również blaszak 3m x 5m

Pozdrawiam budujących w T.G i okolicy

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam pomysłu jak najtaniej utwardzić dojazd do działki. Mam najpaskudniejszą glinę - twardą jak beton gdy sucha i miękką jak plastelina po byle mżawce. Na razie na topie mam kamień pokopalniany - ale może znacie jakieś tanie źródło tego kamienia, lub czegokolwiek innego? Namiary mile widziane :)

pzdr

Witam! W tym tygodniu złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę - zobaczymy ile to zajmie.

Witaj, my złozyliśmy wniosek w Tarnowskich Górach dokładnie 4 marca do dnia dzisiejszego nie mamy pozwolenia :((((( gość powiedział że ma 65 dni i chyba raczej twardo sie trzyma tego terminu. Nic wcześniej. Na domiar tego własciwie nie wzywał nas do uzupełnienia dokumentacji. Czepił się jedynie klauzuli prawomocności na decyzji z warunków zabudowy.

Pzdr. Izkat

Szukam pomysłu jak najtaniej utwardzić dojazd do działki. Mam najpaskudniejszą glinę - twardą jak beton gdy sucha i miękką jak plastelina po byle mżawce. Na razie na topie mam kamień pokopalniany - ale może znacie jakieś tanie źródło tego kamienia, lub czegokolwiek innego? Namiary mile widziane :)

pzdr

Huta Bobrek

Najtaniej kupisz kamień hutniczy.

Ale glinę musisz wybrać, wykorytować i wywieźć.

Ja tak zrobiłem do głębokości 1 metra.

Później z Bobrka (najtaniej) kamień gruby, druga warstwa średni na górę drobny.

Służy od lat

dokładnie 4 marca do dnia dzisiejszego nie mamy pozwolenia :((((( gość powiedział że ma 65 dni i chyba raczej twardo sie trzyma tego terminu. Nic wcześniej.

No to chyba dobrze, że się nie odzywa, bo to znaczy że wszystko jest ok i procedura nie będzie trwała więcej niż 65 dni. Tak jak czytałem to pozwolenie średnio uzyskuje się po 3-4 tygodniach przy telefonicznym nękaniu, liczę na to, że się uda mniej więcej w tym czasie, budowę mam bez anomalii i dziwactw, działka na planie zagospodarowania, droga gminna, są wszystkie media, dom bez wieżyczek gargamela ;) Wszystko "przepisowo" ;)

No to chyba dobrze, że się nie odzywa, bo to znaczy że wszystko jest ok i procedura nie będzie trwała więcej niż 65 dni. Tak jak czytałem to pozwolenie średnio uzyskuje się po 3-4 tygodniach przy telefonicznym nękaniu, liczę na to, że się uda mniej więcej w tym czasie, budowę mam bez anomalii i dziwactw, działka na planie zagospodarowania, droga gminna, są wszystkie media, dom bez wieżyczek gargamela ;) Wszystko "przepisowo" ;)

Witaj, my również żadnych wybrednych dziwactw nie mieliśmy trafiliśmy tylko na bardzo powolnego urzędnika w dodatku nie lubiejącego natręctwa. :( Życzę powodzenia nam zostało juz niewiele czasu do wymarzonych 65 dni....

Witaj, Kierbud - pierwsza wartwa to 40 cm ziemi nastepnie zaczyna się mokry piach na ok 60 cm. A na metrze juz bije woda i zamula piasek :(. Zastanawiamy się czy czasem nie bezpieczniej jest zrobić płyte fundamentową ale o jakich parametrach???? Pzdr.

Witam.

z tego co piszesz, jest nienajgorzej. Piasek zawsze lepszy niż glina ;) Poziom wód gruntowych też nienajgorszy. Na śląsku głębokość strefy przemarzania wynosi 1 m, więc jeśli nośność gruntu pozwoli, możnaby dom posadowić na takim poziomie.

Sugeruję wykonanie badań gruntu (2, 3 odwierty na gł. 3 m). Badania nie są drogie, a pozwolą na optymalne zaprojektowanie geometri i zbrojenia fundamentów, na pewno da to większe oszczędności niż wysokość kosztów badań.

Jeśli chodzi o posadowienie na płycie fundamentowej, to na pewno takie rozwiazanie jest korzysniejsze z konstrukcyjnego (i nie tylko) punktu widzenia. Obiekt na płycie, w przypadku wystąpienia nierównomiernego osiadania gruntu, które może być spowodowane wahaniami poziomu wód gruntowych w poziomie posadowienia, siłą rzeczy będzie osiadał w całości. pozwoli t zminimalizować ryzyko ewentualnego pękania ścian. Z płytą jest tylko jeden mały problem - projektanci wykonujący adaptację jakoś niechętnie podejmują się wyzwania przeliczenia plyty, a i jeszcze może być problem z firmą wykonującą... Te, które sie specjalizują w tej technologii nieźle sobie liczą, a tych bez takiego doświadczenia trzebaby mocno przypilnować ;)

Ale tak jak piszę, sytuacja nie jest najgorsza, więc można również bez problemu posadowić dom na ławach. Należy jednak zwrócić uwagę na prawidłowe zazbrojenie, które przeniesie siły powstałe w związku z różnicami osiadań.