elemela 20.04.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Witaj elemela, ktoś usilnie szuka stępli i desek jak dobrze pamiętam w górny śląsk i okolice. A przy okazji jak idzie budowa. Hej Coba 16 masz rację Padona ma dobre ceny w tych okolicachjak tam studnia już pracuje pełną parą. Pozdrawiam Witam TomaszkuSL Deski i stemple już sprzedane Teraz do zaoferowania mam agregat PowerGenerator 2,3KW , 2 palety POROTON 24P+W i za jakieś 3 tygodnie zbędny mi będzie również blaszak 3m x 5m Pozdrawiam budujących w T.G i okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 21.04.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Szukam pomysłu jak najtaniej utwardzić dojazd do działki. Mam najpaskudniejszą glinę - twardą jak beton gdy sucha i miękką jak plastelina po byle mżawce. Na razie na topie mam kamień pokopalniany - ale może znacie jakieś tanie źródło tego kamienia, lub czegokolwiek innego? Namiary mile widziane pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart Simpson 21.04.2010 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Witam. Jestem całkiem świeży na forum ale też planuje budowę w TG Opatowice. I tutaj moja ogromna prośba Pewnie temat się już przewijał milion razy ale poszukuję dobrej, sprawdzonej ekipy budowlanej i architekta z rejonu TG Z góry dzięki za wszystkie namiary..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid_t 22.04.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 oddam ok. 200m2 gliniasto kamienistej ziemi z wykopu. pilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor-1 22.04.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Deski szalunkowe sprzedam za pół ceny. Oczyszczone z gwoździ . Odbiór z Wymysłowa gm. Bobrowniki. Idealne na strop lub ławy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata1164 22.04.2010 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Ściany fundamentowe skończone!!! Jak dobrze pójdzie to już jutro będziemy powoli zasypywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izkat 23.04.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam, jestem tu całkiem nowa...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izkat 23.04.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Czy ktoś się budował w Świerklańcu????? i wie jak na takim terenie osadzić fundamenty???Pozd, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izkat 23.04.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Witam, Mam do sprzedania stemple budowlane po budowie ~200szt. długość 2,9m - 3zł/szt. Odbiór z Tarn-Gór we własnym zakresie. Wzielibyśmy około 100 szt kontakt na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierbud 23.04.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Czy ktoś się budował w Świerklańcu????? i wie jak na takim terenie osadzić fundamenty??? Pozd, Witam, chętnie pomogę. Proszę o więcej szczegółów dotyczących warunków gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adas1719506764 24.04.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam! W tym tygodniu złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę - zobaczymy ile to zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izkat 24.04.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witaj, Kierbud - pierwsza wartwa to 40 cm ziemi nastepnie zaczyna się mokry piach na ok 60 cm. A na metrze juz bije woda i zamula piasek . Zastanawiamy się czy czasem nie bezpieczniej jest zrobić płyte fundamentową ale o jakich parametrach???? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izkat 24.04.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam! W tym tygodniu złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę - zobaczymy ile to zajmie. Witaj, my złozyliśmy wniosek w Tarnowskich Górach dokładnie 4 marca do dnia dzisiejszego nie mamy pozwolenia (((( gość powiedział że ma 65 dni i chyba raczej twardo sie trzyma tego terminu. Nic wcześniej. Na domiar tego własciwie nie wzywał nas do uzupełnienia dokumentacji. Czepił się jedynie klauzuli prawomocności na decyzji z warunków zabudowy. Pzdr. Izkat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.04.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Szukam pomysłu jak najtaniej utwardzić dojazd do działki. Mam najpaskudniejszą glinę - twardą jak beton gdy sucha i miękką jak plastelina po byle mżawce. Na razie na topie mam kamień pokopalniany - ale może znacie jakieś tanie źródło tego kamienia, lub czegokolwiek innego? Namiary mile widziane pzdr Huta Bobrek Najtaniej kupisz kamień hutniczy. Ale glinę musisz wybrać, wykorytować i wywieźć. Ja tak zrobiłem do głębokości 1 metra. Później z Bobrka (najtaniej) kamień gruby, druga warstwa średni na górę drobny. Służy od lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adas1719506764 24.04.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 dokładnie 4 marca do dnia dzisiejszego nie mamy pozwolenia (((( gość powiedział że ma 65 dni i chyba raczej twardo sie trzyma tego terminu. Nic wcześniej. No to chyba dobrze, że się nie odzywa, bo to znaczy że wszystko jest ok i procedura nie będzie trwała więcej niż 65 dni. Tak jak czytałem to pozwolenie średnio uzyskuje się po 3-4 tygodniach przy telefonicznym nękaniu, liczę na to, że się uda mniej więcej w tym czasie, budowę mam bez anomalii i dziwactw, działka na planie zagospodarowania, droga gminna, są wszystkie media, dom bez wieżyczek gargamela Wszystko "przepisowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izkat 24.04.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 No to chyba dobrze, że się nie odzywa, bo to znaczy że wszystko jest ok i procedura nie będzie trwała więcej niż 65 dni. Tak jak czytałem to pozwolenie średnio uzyskuje się po 3-4 tygodniach przy telefonicznym nękaniu, liczę na to, że się uda mniej więcej w tym czasie, budowę mam bez anomalii i dziwactw, działka na planie zagospodarowania, droga gminna, są wszystkie media, dom bez wieżyczek gargamela Wszystko "przepisowo" Witaj, my również żadnych wybrednych dziwactw nie mieliśmy trafiliśmy tylko na bardzo powolnego urzędnika w dodatku nie lubiejącego natręctwa. Życzę powodzenia nam zostało juz niewiele czasu do wymarzonych 65 dni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kierbud 24.04.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witaj, Kierbud - pierwsza wartwa to 40 cm ziemi nastepnie zaczyna się mokry piach na ok 60 cm. A na metrze juz bije woda i zamula piasek . Zastanawiamy się czy czasem nie bezpieczniej jest zrobić płyte fundamentową ale o jakich parametrach???? Pzdr. Witam. z tego co piszesz, jest nienajgorzej. Piasek zawsze lepszy niż glina Poziom wód gruntowych też nienajgorszy. Na śląsku głębokość strefy przemarzania wynosi 1 m, więc jeśli nośność gruntu pozwoli, możnaby dom posadowić na takim poziomie. Sugeruję wykonanie badań gruntu (2, 3 odwierty na gł. 3 m). Badania nie są drogie, a pozwolą na optymalne zaprojektowanie geometri i zbrojenia fundamentów, na pewno da to większe oszczędności niż wysokość kosztów badań. Jeśli chodzi o posadowienie na płycie fundamentowej, to na pewno takie rozwiazanie jest korzysniejsze z konstrukcyjnego (i nie tylko) punktu widzenia. Obiekt na płycie, w przypadku wystąpienia nierównomiernego osiadania gruntu, które może być spowodowane wahaniami poziomu wód gruntowych w poziomie posadowienia, siłą rzeczy będzie osiadał w całości. pozwoli t zminimalizować ryzyko ewentualnego pękania ścian. Z płytą jest tylko jeden mały problem - projektanci wykonujący adaptację jakoś niechętnie podejmują się wyzwania przeliczenia plyty, a i jeszcze może być problem z firmą wykonującą... Te, które sie specjalizują w tej technologii nieźle sobie liczą, a tych bez takiego doświadczenia trzebaby mocno przypilnować Ale tak jak piszę, sytuacja nie jest najgorsza, więc można również bez problemu posadowić dom na ławach. Należy jednak zwrócić uwagę na prawidłowe zazbrojenie, które przeniesie siły powstałe w związku z różnicami osiadań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 24.04.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Witam serdecznie, będę budować koło Gliwic ale może polecicie sprawdzona ekipę do SSo i dobrego Kierbuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek94 24.04.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Sprzedam:1. okno Fakro drewniane nowe 78/140 cena - połowa ceny sklepowej2. sprzedam 98 pustaków stropowych Teriva cena 1 zł sztukaOdbiór osobisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cooba16 25.04.2010 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Witam serdecznie, będę budować koło Gliwic ale może polecicie sprawdzona ekipę do SSo i dobrego Kierbuda? Witam, Polecam swojego kierbuda - facet jest extra, pilnuje żeby ekipa dobrze budowała, doradza jak trzeba. Cena też niezła jak myślę. Jakby co to mój nr tel. 509631262 Cooba16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts