Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

Ponawiam prośbę

Poszukuję sprawdzonych i solidnych ekip do:

1. ocieplenia poddasza wełną oraz wykonania sufitów i skosów z k-g.

2. wykonania tynków maszynowych oraz wylewki

ja mogę polecić do tynków maszynowych gipsowych.Firma jest z Częstochowy ,zbudowała mi stan surowy,sasiadowi obecnie robią tynki gipsowe i jest zadowolony, jeśli będziesz zainteresowany wyślą na priva

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja witam grupę Tarnowskie Góry dzisiaj dołączyłam, dziennik budowy chcę założyć w formie bloga ale nie wiem jak szukam i nie mogę znależć.

W każdym razie czy ktoś ma jakieś doświadczenia z producentem okien drewnianych Glumatex z Nakła .

Albo czy możecie polecić jakiegoś innego od okien drewnianych?

A jak to wyglądało u Was cenowo??? bo to tez ważna informacja. Chodzi mi o porównywalnośc z np. Oknplastem czy Oknolandem albo innymi firmami.

Żeby mieć porównanie cenowe należy sprowadzić okna, które się chce do wspólnego mianownika: porównywać konkretne rozwiązania z takimi samymi parametrami u różnych producentów, a i tak pojawią się jakieś różnice techniczne np. w profilu. Najlepiej jest pojechać na miejsce, zobaczyć, porozmawiać i zdecydować się na jakieś konkretne rozwiązanie. To rozwiązanie dopiero można wyceniać i porównać z innymi (ale nie na telefon). My np. pytaliśmy się o okno z HS (przesuwne bezprogowe) i prawie wszyscy wyceniali nam okno zwykłe (uchylno przesuwne) na dodatek z progiem.

Jedynie w Eurocolorze można było "dotknąć" każdego z rozwiązań.

Nas komplet okien z montażem kosztował ok. 28000.

Jeżeli chodzi o okna to wybrałem polską firmę z Gołdapi, nie ukrywam, że decudujacym czynnikiem była cena. Dostałem namiar na przedstawiciela z okolic Gliwic od mojego wykonawcy, z którego jestem w miarę zadowolony (zawsze może byc lepiej). Okna są już zamontowane, wszystkie z roletami, a większość z moskitierami plus brama garażowa. Wyglądają super, ale co do ich jakości to będę mógł coś powiedzieć dopiero po jakimś czasie użytkowania. Podczas montowania nie unikneli też błędów np.: moskitiera w balkonowym oknie salonu jest za krótka(oczywiście wymiana w ramach gwarancji), a w jednym z okien prowadnice do moskitiery zamontowano odwrotnie, mimo, że widniała na nich nalepka aby montować stroną z nalepką do dołu. Mimo tego ceny od srednich są o około 20% niższe. Wiadomo, że chciało by się mieć "mercedesa", ale "maluchem" też da się dojechać. W latach 80, a właściwie ich poczatku jedna z kopalń zbudowała domy szeregowe dla swoich pracowników. Wiem to bo w jednym z nich mieszkają moi znajomi. Te domy wyposażono wówczas w okna PCV produkcji DDR. Wtrzymały ponad 20 lat i jedynym ich mankamentem było to, że "szlag trafił" uszczeliki, ale to była zupełnie inna technologia. Każdy sobie wybierze okna na jakie go stać. I tyle w tym temacie...

I jeszce jedna uwaga. Przy wyborze instalacji a zwłaszca kosztów nie kierujcie się ceną detaliczną np. w supermarketach budowlanych. Instalację C.o. powinien wykonać fachowiec. Warto czasem zlecić wykonanie prac firmie, która policzy 7% vat za robociznę i materiał niż samodzielnie kupować materiał za 22% vatem.

Jodełka, jareckki1

Jeśli jesteście na etapie kupna przewodów i kabli to lepiej to zróbcie jak najszybciej.

Telefonika rozesłała info (biuletyn), że od 1 grudnia podnosi ceny o 4%.

Reszta producentów zapewne zrobi to samo w najbliższych dniach.

Do tego dojdzie jeszcze podwyżka VAT o +1% co w polskich realiach przełoży się na podwyżkę +5-10% dla klienta końcowego.

Kto planuje zakup materiałów niech lepiej staje w kolejce ;)

A jak to wyglądało u Was cenowo??? bo to tez ważna informacja. Chodzi mi o porównywalnośc z np. Oknplastem czy Oknolandem albo innymi firmami.

cenowo nie było kolosalnych różnic. Zyskaliśmy na tym, że dali nam 30% rabat, mieli wszystkie typy profili na salonie oraz (niby banały) wiedzę i doświadczenie. No i obsługa. Nasze okna wycenialiśmy w prawie wszystkich punktach sprzedaży okien w TG oraz na oferteo. Warto zdać się na specjalistów bo efekty mogą być różne wystarczy poczytać historie z dzienników budowlanych na internecie - włosy stają dęba. Jeżeli chodzi o ceny to trzeba wyceniać okna w konkretnym, wybranym profilu bo ceny między profilami są bardzo rózne i to może spowodować duże różnice w cenie a nie będzie efektem konkurencyjności.

A ja witam grupę Tarnowskie Góry dzisiaj dołączyłam, dziennik budowy chcę założyć w formie bloga ale nie wiem jak szukam i nie mogę znależć.

W każdym razie czy ktoś ma jakieś doświadczenia z producentem okien drewnianych Glumatex z Nakła .

Albo czy możecie polecić jakiegoś innego od okien drewnianych?

Przemyślcie dobrze temat okien drewnianych. Z naszych doświadczeń same kłopoty bez względu na wykonawcę.

Witam napiszcie więcej jakiego rodzaju kłopoty i jaki producent

przede wszystkim konserwacja ale to niby nie kłopot, po drugie rozsychanie się, po trzecie w miejscach narażonych na zatrzymywanie się wody trzeba matować i częściej malować (dowiedzieliśmy się tego u producenta okien drewnianych na targach) po trzecie przeanalizujcie izolacyjność cieplną. Co do glumateksu to mamy doświadczenie z drzwiami, w które po czasie trzeba było wkleić kilka warstw uszczelek, okno reklamowane dwa razy

Pozdrawiam i ad. okien :) piszę

Okna kupowałem 3 lata temu i to z polecenia, co pozwoliło mi uzyskać duży rabat, ale mogę zdecydowanie polecić okna z Euro-coloru. Siedziba jest w Pyskowicach i jest to fabryka okien, a nie jakiś warsztacik, co zapewnia jakość wykonania. W tej chwili asortyment jest dużo większy i okna się trochę zmieniły, ale to tylko na plus. Tanie okna można kupic w Opatowicach z firmy http://www.bajcar.pl/ ze Słupska.

Odnośnie hurtowni elektrycznej to nikt nie pisał, a jest hurtownia w Miasteczku na Woźnickiej przy hucie, a wiadomo, że w Miasteczku jest wszystko najtańsze :) Może warto sprawdzić.

Witam

Wykonuję opinie geologiczno - górnicze wymaganą w mieście Tarnowskie Góry, ze względu na występowanie pomnika historii - sztolni, chodników, szybików oraz obszaru chronionego NATURA 2000 (wymóg wojewódzkiego konserwatora zabytków).

Opinie wykonywane są starannie, szybko i tanio. Posiadam wykształcenie i doświadczenie niezbędne w wykonywaniu tego opracowania

Proszę o kontakt

[email protected]