Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

Jola i Jarek ja jestem zdecydowana właśnie na Solbet. I nawet znalazłam hutrownię niedaleko która tym handluje. W przyszłym tygodniu mam tam dzwonić.

Gosiaczku chciałam cie jeszcze zapytać o grubość twoich bloczków piszesz o 30 lub 38. A czy zamierzasz ocieplać dom? Bo jeśli tak to szkoda dawać 30 lepiej 24 i wiecej ocieplenia, a jeżeli ściana jednowarstwowa to minimum 38. (mam nadzieje, że sie za bardzo nie wymądrzam pisze tylko to co wyczytałam :roll: )

Katerina a u ciebie jaka ściana jedno dwu czy trójwarstwowa?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jola i Jarek ja jestem zdecydowana właśnie na Solbet. I nawet znalazłam hutrownię niedaleko która tym handluje. W przyszłym tygodniu mam tam dzwonić.

Gosiaczku chciałam cie jeszcze zapytać o grubość twoich bloczków piszesz o 30 lub 38. A czy zamierzasz ocieplać dom? Bo jeśli tak to szkoda dawać 30 lepiej 24 i wiecej ocieplenia, a jeżeli ściana jednowarstwowa to minimum 38. (mam nadzieje, że sie za bardzo nie wymądrzam pisze tylko to co wyczytałam :roll: )

Katerina a u ciebie jaka ściana jedno dwu czy trójwarstwowa?

Gosiaczku, Basiab ma rację, jak ty strzelisz grubość 30 albo 38 i nie wiesz który to mam wrażenie że wiesz co piszesz :wink:

P.S. 38 to nie potrzebne ci ocieplic :wink:

Gosiaczku albo 38 bez ocieplenia, albo z ociepleniem ale 24 bo 30 to szkoda, lepiej dać wiecej cm ocieplenia. Dezyzję musisz podjąć sama, chociaż mogę ci tylko podpowiedzieć, że wiele osób na forum jak mialo 38 bez ocieplenia to po pierwszym sezonie docieplali, bo sporo na ogrzewanie szło.

Pustak + styropian (ewentualnie wełna mineralna).

Mój architekt twierdzi, że przy takim rozwiązaniu można zaoszczędzić na pustakach, nie muszą być najlepszej jakości. Wstępnie przeglądałam ceny ceramiki. Zastanawiam się czemu Max jest połowę tańszy od Porothermu. Jeżeli byłby wystarczający to po co przepłacać?

Mój architekt twierdzi, że przy takim rozwiązaniu można zaoszczędzić na pustakach, nie muszą być najlepszej jakości. Wstępnie przeglądałam ceny ceramiki. Zastanawiam się czemu Max jest połowę tańszy od Porothermu. Jeżeli byłby wystarczający to po co przepłacać?

katarina hmm aż tak jeszcze sie nie doszkoliłam i nie wiem czym sie różni max od porotermu ale słuszna uwaga trzeba sie dowiedzec

hmm a może nasz Jarek wie??

katarina hmm aż tak jeszcze sie nie doszkoliłam i nie wiem czym sie różni max od porotermu ale słuszna uwaga trzeba sie dowiedzec

hmm a może nasz Jarek wie??

Tego nie wypowiadam bo nie zagłębiałem się wiedzami na temat pustaków ceramicznych. :cry:

Hmm I znowu nie powiadomili mnie że piszecie :evil: :evil: :evil:

Katerina nie ma sprawy ja tez cały czas korzystam z podpowiedzi forumowiczów więc jak ktoś skorzysta z moich to bardzo fajnie. Co do róznic w ceramice to tez nie pomoge bo ja od początku zdecydowana byłam albo na keramzytobeton (ale ciężko na śląsku dostać i mało się buduje więc zrezygnowałam) albo beton komórkowy.

Gosiaczek u nas też nie ma planu zagospodarowania terenu, ale ja juz dawno tą sprawę załatwiałam i warunki zabudowy mam już od kilku miesięcy (zrobiłam je zanim kupiłam działkę :wink: ) Czekałam miesiąc, może u ciebie też będzie troszkę szybciej.

Ja natomiast dałam do wyceny materiałowej nasz projekt do dwóch hurtowni - Hoger w Lublińcu i Wodan w Częstochowie (ta hutrownia ze względu na to że handlują moim Solbetem). Z Hogera wycena ma być na piątek a z Wodanu za tydzień. Aż się boję :-? Dzoniłam też do Melbudu w Tarnowskich Górach ale powiedzieli mi że nie wyceniają z projektu tylko muszę dać zestawienie materiałów, a ja takowego jeszcze nie mam więc niech spadają na drzewo. Nie omieszkali natomiast poinformować mnie że ceny zmieniają sie czyt. rosną z tygodnia na tydzień, więc się troszkę podłamałam, bo ja najpierw musze kredyt załatwić dopiero potem będę mogła coś kupować :cry:

Wczoraj dostarczyłam też brakujące mapki Panu Tomkowi który robi nam adaptacje i dowiedziałam się, że najpóźniej za dwa tygodnie (może uda się w tydzień) dokumenty będą gotowe. Wiecie co zaczynam mieć małego pietra bo to wszystko naprawdę zaczyna ruszać. :roll:

hop hop basiu jak u was z zagospdarowaniem terenu?? sa plany?? okazałosie ze u nas nie ma a ja sie zagapiłam moze nie zagapilam ale nitk mi nie powiedzał ze to jest potrzebnei dziś to złożyłam czekam do 2 misiecy :evil: :evil:

Bo wcześniej o to nic nie pytałaś :cry:

JAreczku mój drogi pytałami to nie raz na forum jakie papierki mam załatwić przypomij sobie to napisałeś mi że Wam wszystko załatwiał arhitekt a to też jesden z dokumentów

Basiu troszke mnie podniosłaś na duchu z tym zagospodarowaniem terenu ale jak dojechałam do końca Twojego postu to już mi mina zrzedła :cry: chodzi mi o te ceny kurcze ja bym mogła kupic teraz materiały ale pod warunikem ze ustale cos z budowlanicem bo z czego to juz wiem tylko jeszcze pytanie z jakiej grubosci daje mu czas do piątku :)

hop hop basiu jak u was z zagospdarowaniem terenu?? sa plany?? okazałosie ze u nas nie ma a ja sie zagapiłam moze nie zagapilam ale nitk mi nie powiedzał ze to jest potrzebnei dziś to złożyłam czekam do 2 misiecy :evil: :evil:

Bo wcześniej o to nic nie pytałaś :cry:

JAreczku mój drogi pytałami to nie raz na forum jakie papierki mam załatwić przypomij sobie to napisałeś mi że Wam wszystko załatwiał arhitekt a to też jesden z dokumentów

O to czy potrzebny jest plan zagospodarowania to nie pytałaś a po drugie pani architekt powinna załotwic to wszystko sama jak nasza (chyba że inaczej to umawiałaś z pania architekt) my to mówiliśmy że potrzeba komplet dokumentów i oczywiście załatwiła

Gosiaczku to bierz sie za swojego budowlańca porządnie :wink: niech mówi co i jak. Nie daj się tylko namówić na ścianę 30 bo to w żadnym wypadku sie nie kalkuluje. Co do cen to ja mam nadzieję, chociaż nadzieja matką głupich podobno, że nie powtórzy sie scenariusz z zeszłego roku :-?

Basia ma rację, nie daj się namówić "30" bo to jego dodatkowe pieniążki bo powie że ciężkie są materiały i musi napracować ciężko

Powtórzy scenariusz ale tym razem materiały wykończeniowe :cry: A to dla nas czeka a nie dla Gosiaczku