mariolot 10.09.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Nie polecam firmy od tynków wewnętrznych Or-bud z Mikołowa, dlaczego zapraszam na wizje a możesz pokazać foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 11.09.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Pomóżcie!Zabieram sie do papierówki zwiazanej z przydomową oczyszczalnią ścieków. Ze starostwa otrzymałam informacje co takie zgłoszenie powinno zawierać. Jest tam miedzy innymi:-podanie wysokości poziomu wody gruntowej-informacje dotyczące ukształtowania terenu i jego spadków-charakterystyczne rzędne terenu i przekroje pionowe w miejscu usytuowania oczyszczalni i terenu przyległego-informacje i dane o charakterze i cechach przewidywanych zagrożeń dla środowiska oraz higieny i zdrowia użytkowników i ich otoczenia-podając procent redukcjiBZT 5 i zawartości zawiesin ogólnych w ściekach oczyszczalni-informacje o przydatności gruntu do możliwości rozsączania ścieków i jego wodoprzepuszczalnościPodpowiedzcie proszę do kogo powinnam sie zwrócic aby takie dane uzyskać. Moze macie namiary na osobę która sie tym tematem zajmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmont1 11.09.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 po pierwsze popytaj czy ktos obok nie ma studni a napewno nie popelniaj bledu i nie sluchaj madrych sprzedawców i nie wsadzaj oczyszczalni jesli masz wody gruntowe bo zrobisz sobie gabke na działce a nie trawnik:( takie papiery zalatwia firma od torej kupujesz oczyszczalnie ( chyba ze kupujesz produkt z marketu) zrób test : wykop dziure okolo jednego metra i zobacz czy nie zbiera sie woda OSTROZNIE Z OCZYSZCZALNIAMI A RACZEJ ZE SPRZEDAWCAMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorzsto1 11.09.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 mam do sprzedania studnie wodociągową, była u mnie przez 3 miesiące na gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 11.09.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 desmont1 dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro kopię dziurę dokładnie w okolicy przyszłego położenia oczyszczalni. Przed budową wykopaliśmy metrowy dół na środku działki i woda się nie zebrała. W innym miejscu trochę wody się pojawiło (i to mnie teraz zaczęło zastanawiać). Podłoże mamy piaszczyste a to chyba dobrze. Studni nie ma u sąsiadów, w zasadzie żadna z sąsiednich działek nie jest jeszcze zabudowana. Tak więc wykopiemy i zobaczymy jak się sprawy mają. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.09.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 a możesz pokazać foty? mogę zaprosić do siebie nawet, bo na zdjęciach czasem nie widać ,ale spróbuję jutro zrobić.A syf jaki zostawili w większości posprzątany.Więc jeśli ktoś myśli otej firmie zaleca się jak mówi jej właściciel nadzór nad nią-czyli trzeba wziąć urlop, zaznajomić się ze sztuką tynkowania-" bo trzeba poziomy na biżąco sprawdzać", a posprzatać najlepiej ma ekipa następna , bo i tak sobie musi wszystko przygotować i przecież wszystko sytropian zakryje- zakładam że nie jest ważne że styropian będzie klawiszował - i tak mówili fachowcy od tynków i wylewek.Aha i Pan Artur- brat właścicela był bardzo poirytowany że się czepiam i mi się nie podoba i zawsze trzeba mieć gładź. Sąsiad mój jest przed tynkami był świadkiem rozmowy z Panem Arturem.Codziennie zauważam dalsze niedociągnięcia i puszki po piwie w trawie na działce. Co do jakości wylewek nie wiem ,bo nie skorzystałam , natomiast pomiar niwelatorem wskazywał na różnicę poziomów 5 cm, czego nie potwierdzili innych dwóch wylewkarzy ( powiedzieli 2 cm).Pan mierzył wtedy kiedy pierwszy raz reklamowaliśmy tynki, więc może wkurzony że łatwo nie będzie nie pomierzył dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 13.09.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Pomóżcie! Zabieram sie do papierówki zwiazanej z przydomową oczyszczalnią ścieków. Ze starostwa otrzymałam informacje co takie zgłoszenie powinno zawierać. Jest tam miedzy innymi: -podanie wysokości poziomu wody gruntowej -informacje dotyczące ukształtowania terenu i jego spadków -charakterystyczne rzędne terenu i przekroje pionowe w miejscu usytuowania oczyszczalni i terenu przyległego -informacje i dane o charakterze i cechach przewidywanych zagrożeń dla środowiska oraz higieny i zdrowia użytkowników i ich otoczenia-podając procent redukcjiBZT 5 i zawartości zawiesin ogólnych w ściekach oczyszczalni -informacje o przydatności gruntu do możliwości rozsączania ścieków i jego wodoprzepuszczalności Podpowiedzcie proszę do kogo powinnam sie zwrócic aby takie dane uzyskać. Moze macie namiary na osobę która sie tym tematem zajmuje? Witam. Temat jest dla mnie znany ........ i przebyłem batalię ze starostwem w Będzinie odnoście zgłoszenia przydomowej oczyszczalni ścieków (starostwo wymagało pozwolenia wodno prawnego). Po „wojnie” ze mną już nie wymagają . Mogę wypożyczyć moją dokumentację jaką składałem w starostwie oraz dokumentację geotechniczną ustalającą warunki gruntowo-wodne podłoża terenu lokalizacji przydomowej oczyszczali ścieków (to otrzymałem od sprzedawcy oczyszczalni). Jeśli jesteś zainteresowana to proszę o wiadomość na priv – będę na działce w sobotę. Mój adres znacie, gdyż o ile się nie mylę kupiliście ode mnie stemple . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 16.09.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam. Temat jest dla mnie znany ........ i przebyłem batalię ze starostwem w Będzinie odnoście zgłoszenia przydomowej oczyszczalni ścieków (starostwo wymagało pozwolenia wodno prawnego). Po „wojnie” ze mną już nie wymagają . Mogę wypożyczyć moją dokumentację jaką składałem w starostwie oraz dokumentację geotechniczną ustalającą warunki gruntowo-wodne podłoża terenu lokalizacji przydomowej oczyszczali ścieków (to otrzymałem od sprzedawcy oczyszczalni). Jeśli jesteś zainteresowana to proszę o wiadomość na priv – będę na działce w sobotę. Mój adres znacie, gdyż o ile się nie mylę kupiliście ode mnie stemple . Dziękuje za pomoc:) Jak wynika z Twoich doświadczeń nie jest to łatwy temat. Niestety w tę sobotę nie będę mogła podjechać. Będziemy ,mam nadzieję w kontakcie:) Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanda i ryszard 17.09.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Dziękuje za pomoc:) Jak wynika z Twoich doświadczeń nie jest to łatwy temat. Niestety w tę sobotę nie będę mogła podjechać. Będziemy ,mam nadzieję w kontakcie:) Pozdrawiam serdecznie. Witam wszystkich serdecznie, kupilismy dzialke- i chcemy zbudowac nasz DOM..... jestesmy na etapie,ze znalezlismy projekt, ktory nam sie podoba . Czy jest ktos na tym forum ,kto jest na tym samym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolot 19.09.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Czy możecie napisac gdzie kupowaliście drzwi wejsciowe do domu bo jestem na tym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 19.09.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Czy możecie napisac gdzie kupowaliście drzwi wejsciowe do domu bo jestem na tym etapie? Ja mam Hormanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.09.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Pomóżcie! Zabieram sie do papierówki zwiazanej z przydomową oczyszczalnią ścieków. Ze starostwa otrzymałam informacje co takie zgłoszenie powinno zawierać. Jest tam miedzy innymi: -podanie wysokości poziomu wody gruntowej -informacje dotyczące ukształtowania terenu i jego spadków -charakterystyczne rzędne terenu i przekroje pionowe w miejscu usytuowania oczyszczalni i terenu przyległego -informacje i dane o charakterze i cechach przewidywanych zagrożeń dla środowiska oraz higieny i zdrowia użytkowników i ich otoczenia-podając procent redukcjiBZT 5 i zawartości zawiesin ogólnych w ściekach oczyszczalni -informacje o przydatności gruntu do możliwości rozsączania ścieków i jego wodoprzepuszczalności Podpowiedzcie proszę do kogo powinnam sie zwrócic aby takie dane uzyskać. Moze macie namiary na osobę która sie tym tematem zajmuje? Niedługo mnie też to czeka. Składasz papiery do starostwa w TG ? Czy jakimś innym mieście ? BO ja właśnie do TG i widzę że trochę jest tych spraw do załatwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszekSL 22.09.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Witam Wszystkich budujących, buduję w Świerklańcu mam sso poszukuję ekipy do wykończeń ( taras,schody zewnętrzne ito) elektryka i ekipy do instalacji sanitarnych.Proszę o sprawdzone ekipy. Jeśli Wam takie się trafły. Ja do tej pory raczej marne doświadczeniaaaaaaaaaa.A i jeszcze prośba jak umawialiście się z elektrykiem i fachowcami od instalacji sanitarnej od punktu czy od całości i na co zwracać uwagę.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jodełka 22.09.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Niedługo mnie też to czeka. Składasz papiery do starostwa w TG ? Czy jakimś innym mieście ? BO ja właśnie do TG i widzę że trochę jest tych spraw do załatwienia. W TG niestety. Pisze niestety, bo kontakt z Panami w architekturze pozostawia wiele do życzenia:(. Na razie temat nam sie zatrzymał. Daj znać jak juz będziesz wiedział coś więcej. Ja nie omieszkam równiez podzielić sie swoimi doświadczeniami:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.09.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Co do oczyszczalni: mi co prawda zgłoszenie wypełnił mój kierownik budowy, ale jakoś nie było to bardzo skomplikowane. Oczywiście zgłoszenie zawierało informacje o przepuszczalności gruntu, zagrożeniach itp. Zresztą jest na to specjalny formularz. Ale żadnych przekrojów, tylko mapka z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareckki1 24.09.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 OSTRZEGAM Przed firmą Góral – Bud wykonującą ocieplenia budynków.Ta firma ogłasza się na Allegro http://allegro.onet.pl/docieplenia-e...837472880.htmlJest to firma z Będzina ul. Asnyka 57, osoba z którą podpisałem umowę to Adrian B.Ten Pan ma „gadane” obiecuje, tłumaczy, przekonuje.... i tym mnie przekonał ...........Ja zamówiłem ocieplenie domu w marcu br. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zrobili część ocieplenia .....................i do dnia dzisiejszego tj. do dnia 24.09.2011 r. nie chce wykonać pozostałego, zapisanego w mowie zlecenia.Pan Adrian nie odbiera telefonu i nie chce ze mną rozmawiać jak przyjeżdżam do niego do domu. Po prostu olewanie klienta, który zapłacił za usługę. Niestety ale sprawa skończy się w Sądzie .Wiem, że sam zawiniłem, bo nie powinienem płacić za coś co nie zostało wykonane (zamówione parapety i część docieplenia) .............., ale mądry Polak po szko-dzie........Zatem ostrzegam Wszystkich, którzy planują ocieplenie domu przed Tą firmą i przed Adrianem B. (ten Pan może zmienić nazwę firmy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.09.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Co do oczyszczalni: mi co prawda zgłoszenie wypełnił mój kierownik budowy, ale jakoś nie było to bardzo skomplikowane. Oczywiście zgłoszenie zawierało informacje o przepuszczalności gruntu, zagrożeniach itp. Zresztą jest na to specjalny formularz. Ale żadnych przekrojów, tylko mapka z tego co pamiętam. A te dane o przepuszczalności i mapkę to od geodety się uzyskuje czy 'wyciąga' się gdzieś z urzędu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 26.09.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 A te dane o przepuszczalności i mapkę to od geodety się uzyskuje czy 'wyciąga' się gdzieś z urzędu ? Mapka od geodety a dane z badania przeprowadzonego chyba we własnym zakresie, z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmont1 29.09.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 witam odspzedam kilkadziesiat pustakow teriva ( za pol darmo) oraz 2,4 m komina systemowego brata ceramika + ocieplenie + oslona + 2xwentylacjatanio 5097437565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudia i Zbyszek 02.10.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Co do oczyszczalni: mi co prawda zgłoszenie wypełnił mój kierownik budowy, ale jakoś nie było to bardzo skomplikowane. Oczywiście zgłoszenie zawierało informacje o przepuszczalności gruntu, zagrożeniach itp. Zresztą jest na to specjalny formularz. Ale żadnych przekrojów, tylko mapka z tego co pamiętam. U nas tez tylko mapka i jakiś papierek od projektanta, ale że ja lubię drążyć temat na własną rękę zamówiłam (tak dla uspokojenia) odwiert. I cale szczęście, bo grunt nie nadaje się pod oczyszczalnię (mimo zapewnień niektórych osób) ze względu na dolomit zawarty w glebie, który pęcznieje i rozwarstwia się. Jak przyjechała koparka to pan się pochwalil, że wykopał już pięć oczyszczalni, bo grunt przestał przyjmować te hektolitry wody. Od kilku osób słyszałam, ze im po prostu non stop śmierdzi na podwórku. Dlatego przestrzegam przed tzw owczym pędem bo modne. Jest to droga inwestycja dlatego warto upewnić się, czy działka to wytrzyma. W przypadku wysokiego poziomu wód gruntowych to kaplica, bo zrobicie sobie trzęsawisko z ogródka na 2/3 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts