Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj dziewczyny gdzie jesteście? Bo nasz wątek nam upadnie. :wink:

A tak poważnie to mnie tez parę dni nie było, bo jakoś czasu i weny na pisanie brakowało. Ale wczoraj był super dzień wiec muszę napisać o nim.

W końcu po kilkudniowym opóźnieniu wczoraj o godzinie 10.00 odebrałam nasze POZWOLENIE NA BUDOWĘ!!!. Strasznie się cieszę, bo tego brakowało mi do złożenia dokumentów na kredyt budowlany. Wczoraj złożyłam wniosek i komplet dokumentów, została tylko do wykonania wycena domu przez rzeczoznawcę banku, który ma się zjawić w tym tygodniu. Ta przyjemność będzie nas kosztować 350 zł :roll: A jak wy stoicie z kredytami? Pani obiecała, że do końca miesiąca bdziemy mieć pieniążki na koncie (mam nadzieję, że tak będzie). Oprócz dokumentów mamy załatwione dwie bardzo ważne rzeczy. Pierwsza dogadaliśmy sie w końcu z wykonawcą stanu surowego (koszt o 40.000bez więźby i dachu) i mamy wyznaczony termin i zamówiony sprzęt na rozbiórkę starych zabudowań. Zaczynamy 25 lutego i mam nadzieję, że potem już poleci z górki :lol: Oczywiście do tych wszystkich dobrych wieści niestety dołączyła jedna niemiła. Nasz Pan od adaptacji zapomniał nanieść jakiekolwiek zmiany w projekcie :evil: Będę musiała do niego dzisiaj zadzwonić i to wyjaśnić.

Pozdrawiam Basia

witam ciesze sie Basieńko strasznie z Twoich postępów.

u mie nic ciekawego miałam drobne problemy rodzinne wiec wszystko ostatnio spoczeło na laurach :( a do tego Pan z watenfala mnie olał zagospodarowanie terenu hmm mają jeszcze miesic musze tam dzis zadzwoic .

wracam powoli do życia wiec bede cos dzałąc ale tym razem na spokojnie..... pośpiech to zły doradca/

Basiu dzekuje Ci za namiary na tego budowalnca tamten mnie olał z tą smieszną ceną narazie z nim meiluje ale z kazdym meilem coraz bardziej mi sie podoba ten Pan :lol: po drobnych przkomażaniach podał cene 31tys ... mysle ze nie jest źle wraca w kwietniu do kraju wiec bedziemy dalej rozmawac narazie biore sie za papierki i takie tam...

Gosiaczku cieszę się, że mój namiar może sie przyda, mam nadzieję, że będziesz zadowolona. My tez strasznie się cieszymy, że udało nam sie dogadać z naszym wykonawcą. Teraz czekamy na kredyt bo bez niego niestety nie ruszymy :oops: Ja postanowiłam, że troszke sobie odpuszczam, tzn bardzo chcieliśmy do końca roku się wprowadzić i mam nadzieje że jednak to się uda, ale jak bedzie obsuwa kilka miesięcy to też tragedii nie będzie. Dzięki temu jestem spokojniejsza i łatwiej mi racjonalnie do wszystkiego podchodzić. Najważniejsze, żeby wszystko było dobrze zrobione i domek nam się na głowe nie zawalił :lol:

dodzwoniłam sie dzis do urzedu w sprawie tego zagospodarowania terenu :x :evil: trzymajcie mnie bo kobieta ma szczescie ze tam osobiscie nie byłam bo bym ją rozniosła. Pani po miesiącu mi mówi wie pani co prawdopodobnie jeszcze nikt nie został przydzielony!!! a ja do niej jak to?? a on proszę panią w katwoicach czy krakowie czeka sie PÓŁTORA ROKU na taką decyzje !!! czujecie myslałam ze ja rozniose! ale potem sie okazało ze to jednak ona prowadzi i ze wysłała juz jakeis pisma do krajowych dróg i mostów i jeszcze gdzies tam i mam zadzownic za 3 tygonie !!! o nie tereaz to ją bede nekac systematycznie co tydzien zeby jej troszke życie zatruc :evil:

Gosiaczku co tam u ciebie jak twoja Pani w urzędzie wzięła sie w końcu do roboty? Ty to naprawdę masz z nimi pecha :evil: . Trzymam jednak kciuki, że wszystko dobrze i szybko sie skończy. A jak wykonawca dogadałaś się?

Katerina a jak postępy u was? My w sobote zaczynamy rozbiórke starych budynków. Chcialabym mieć to już za sobą.

Nefestus a gdzie się budujesz, w Dąbrowie G? Jeśli tak to troszkę daleko od Tarnowskich Gór. Co do zakupu materiałów z tego co zdążyłam się zorientować, nie ma czegos takiego jak umawianie się na materiał. Albo kupujesz albo nie, ceny dosyć często się zmieniają. Jedyne co to możesz prosić o wyceny i przez to znaleść firmy w których kupisz poszczególne materiały.

No, nie pisalbym na forum TG jakbym sie nie budowal w TG.

Dzis zostawilem w paru hurtowniach projekt domku i teraz czekam na wyceny. Juz sie boje na mysl, ze nie ma Max-ow a z inna ceramika jest krucho.

:(

Damy rade! Musze sobie to powtarzac.

;)

PS Czy znacie kogos do wyceny domku na potrzeby kredytu? Pilne.

Witam wszystkich

U nas rzeczywiście w końcu się ruszyło, w dzienniczku mala fotorelacja z rozbiórki. Po tym weekendzie bedzie ciąg dalszy. My na rozpoczęcie prac budowlanych wstępnie jesteśmy umówieni z naszym wykonawcą na drugi tydziń marca. Mam nadzieję, że tak będzie. Teraz jesteśmy na etapie wyboru cieśli i dekarzy, narazie mam dwie wyceny od cieśli, zbliżone bo jeden 7500 drugi 7200, wczoraj zaniosłam do dekarza dokumenty i wycena ma być gotowa na koniec tygodnia, a na przyszłą środę umówiona jestem z drugim. W każdej chwili mamy też dostać informacje o decyzji banku w sprawie kredytu, to najważniejsza teraz sprawa.

Gosiaczku no to jak juz pisma dostałaś, to powinno pójść już z górki. A jak tam u ciebie z kredytem udało wam sie coś wybrać?

Katerina a kiedy złożyłaś dokumenty, wy podlegacie po TG czy Lubliniec? Super że macie już murarzy, jak będą papierki to też możecie zaczynać.

Nefestus i co skontaktowałeś się z gościem od kosztorysów?

BAsiu dzeki za słowa otuchy haha ale ja juz opadaw z sił w piątek byłam u pani architekt a ta powaidomiła mmnie ze w zasadzie to lustrzane odbicei tego domu bym potrzebowała bo bedzie ciemno!!! myslałam ze zjade... ale zadzwoniłam do horyzontu i bez problemu mi go wymienią na lustrzane odbicie uffff wiec pożegnałam sie z tymkiem i czekam na brata lustrzaka :D

co do kredytu jeszcze nie urszłam aż sie boje za towszstko zabrac

ps, czy ktos z was robił odwierty zeby sprawdzic rodzaj gleby???

Gosiaczku już nie wiem jak cie pocieszać. A ta Pani architekt to wcześniej widziała twój projekt czy nie. A jak ty czujesz, jak tobie pasował by domek, czasami trzeba kierować się własnym zdaniem. Pamiętaj że to ty bedziesz tam mieszkać i to tobie ma być tam wygodnie.

Zawsze masz nas i jak będziesz miała jakieś pytania to wal śmiało :wink: :p

Co do odwiertów to ja się zastanawiałam, ale ostatecznie zrezygnowałam. Uznałam, że skoro poprzedni stał kilkadziesiąt lat i nic się nie działo to czemu teraz miałoby być inaczej.

Basiu dzieki za słowa otuchy:)

co do lustrzanki to jak sie mówi jak sie nie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma:)

pani architekt nie widzała projektu przed kupnem....

a cuz w sumie duzo sie nie zmeni tylko tyle ze od strony lasu zamiast wykuszu bede miec garaż ale to nic bo okna z sypialni bede miec na las wiec nie ma tego złego a ja jestem naszczescie elastyczna i szybko sie przestawam

a mysle ze lepsze takie wyjscei niz mieszkanie w ciemni i płącene potem vatenfalowi za prąd bo popołudniu w salonie nie miała bym światła tylko w garażu:)

Witajcie.

A u mnie, w zasadzie jest bardzo dobrze. Mam wszystko za wyjatkiem operatu szacunkowego i materialow budowlanych. Znalazlem rzeczoznawce z Katowic ktorego respektuja w bankach a poniewaz musze miec pieniazki szybko to na to poszedlem. W przyszlym tygodniu ruszam z papierami do bankow w sprawie kredytu.

Macie na oku jakies hurtownie z materialami budowlanymi z Tarnowskich Gor? Zalezy mi na pustakach ceramicznych gr. 25cm w dobrej cenie. Bo wlasnie dobrej ceny szukam.

Pozdrawienia

BAsiu dzeki za słowa otuchy haha ale ja juz opadaw z sił w piątek byłam u pani architekt a ta powaidomiła mmnie ze w zasadzie to lustrzane odbicei tego domu bym potrzebowała bo bedzie ciemno!!! myslałam ze zjade... ale zadzwoniłam do horyzontu i bez problemu mi go wymienią na lustrzane odbicie uffff wiec pożegnałam sie z tymkiem i czekam na brata lustrzaka :D

co do kredytu jeszcze nie urszłam aż sie boje za towszstko zabrac

ps, czy ktos z was robił odwierty zeby sprawdzic rodzaj gleby???

ja...... 8) :D