Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa TARNOWSKIE GóRY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam zbiorniki 1000l od:

http://allegro.pl/zbiornik-1000l-na-szambo-wode-paliwo-zbiorniki-i3186586028.html

Ja kupiłem ten brudniejszy (po oleju) - trochę musiałem go wyczyścić wlewając wodę i płucząc. Z perspektywy czasu wziąłbym droższy o 50 zł ale umyty ciśnieniowo. Człowiek przywozi na przyczepie te zbiorniki. Są w dobrym stanie.

Szukam transportu !!!

Samochody 15-20t do przewozu ziemi na trasie Tarnowskie Góry - Potępa !

Powyżej 10 kursów.

Ma ktoś namiar na jakąś firmę albo prywatnego pana z autem o takiej ładowności?

Prosze o info na priv !

Prywatny gościu p. Bogdan ma dokładnie taki transport + ład. Cat, powinien podjąć temat. Kontakt - 602 704 978. Powodzenia. Pozdrawiam Wszystkich !.

Hej,

ja mam agregat 3kW jednofazowy 230V czterosuwowy silnik. Dzialal u mnie ok. 4 tygodni. Stan dobry - kupiony miesiac temu - daje paragon wiec jest gwarancja. Silnik 6,5 HP. U nas dzialal z wszystkim... oprocz betoniarki :) - budowalismy na kleju. Jak chcesz to moge z Nim przyjechac i zobaczymy jak dziala z betoniarka - nie powinno byc problemu bo to 3kW a nie zadne... 1,2 kW z Allegro. Cena - ok. 650 zł - dorzucam nowy olej.

Hej,

ja mam agregat 3kW jednofazowy 230V czterosuwowy silnik. Dzialal u mnie ok. 4 tygodni. Stan dobry - kupiony miesiac temu - daje paragon wiec jest gwarancja. Silnik 6,5 HP. U nas dzialal z wszystkim... oprocz betoniarki :) - budowalismy na kleju. Jak chcesz to moge z Nim przyjechac i zobaczymy jak dziala z betoniarka - nie powinno byc problemu bo to 3kW a nie zadne... 1,2 kW z Allegro. Cena - ok. 650 zł - dorzucam nowy olej.

Dziękuję - wysłałam info na priv :-D

W budynku gospodarczym (prawdopodobnie bez ław fundamentowych) zamierzam wstawić bramę garażową i zrobić wylewkę ? Czy ktoś robił coś podobnego ? Bo temat niby do ogarnięcia ale zawsze mogą się pojawić problemy, bo dawniej budowano z dostępnych materiałów nie najwyższej jakości i w innych standardach. Może macie jakiś fachowców (starszej daty, nie firmy, które wolą standardowe prace), którzy mogą podejść rzetelnie do tematu najlepiej z okolic - Tarnowskich Gór, Świerklańca, Chechła, Nakła Śląskiego, Orzecha ?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

przyznam od razu, że póki co jestem zieloniutka, jeżeli chodzi o budowę i formalności wokół budowy domu (ale zamierzam ten stan wkrótce zmienić).

Potrzebuję Waszej rady.

Kupuję działkę w Tarnowskich Górach na:

1. Terenie Natury 2000

2. Terenie, gdzie znajdują się wyrobiska dawnej kopalni srebra.

Pyt:

a. Czy ma ktoś doświadczenie w budowaniu domu na podobnym obszarze?

b. Czy są jakieś trudności w zdobyciu pozytywnej opinii ochrony środowiska?

c. Czy droga jest opinia geologiczno-górnicza oceniająca wpływ prac budowlanych na stan zachowania wyrobisk?

d. Czy te wyrobiska zagrażają budowie? Czy taka lokalizacja skutkuje koniecznością wykonania jakichś szczególnych fundamentów? Jeżeli tak, to o ile zwiększa się koszt?

(w warunkach zabudowy, jakie posiadam od poprzedniego właściciela" jest zapis, że teren znajduje się poza obszarem terenu górniczego w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 15) ustawy Prawo geologiczne i górnicze) - czy to świadczy o tym, że teren jest zupełnie bezpieczny?

Mam świadomość, że to dopiero początek drogi, pytania będą się w mojej głowie pojawiały bez przerwy.

Proszę Was o informację i wielkie dzięki.

Witam wszystkich,

przyznam od razu, że póki co jestem zieloniutka, jeżeli chodzi o budowę i formalności wokół budowy domu (ale zamierzam ten stan wkrótce zmienić).

Potrzebuję Waszej rady.

Kupuję działkę w Tarnowskich Górach na:

1. Terenie Natury 2000

2. Terenie, gdzie znajdują się wyrobiska dawnej kopalni srebra.

Pyt:

a. Czy ma ktoś doświadczenie w budowaniu domu na podobnym obszarze?

b. Czy są jakieś trudności w zdobyciu pozytywnej opinii ochrony środowiska?

c. Czy droga jest opinia geologiczno-górnicza oceniająca wpływ prac budowlanych na stan zachowania wyrobisk?

d. Czy te wyrobiska zagrażają budowie? Czy taka lokalizacja skutkuje koniecznością wykonania jakichś szczególnych fundamentów? Jeżeli tak, to o ile zwiększa się koszt?

(w warunkach zabudowy, jakie posiadam od poprzedniego właściciela" jest zapis, że teren znajduje się poza obszarem terenu górniczego w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 15) ustawy Prawo geologiczne i górnicze) - czy to świadczy o tym, że teren jest zupełnie bezpieczny?

Mam świadomość, że to dopiero początek drogi, pytania będą się w mojej głowie pojawiały bez przerwy.

Proszę Was o informację i wielkie dzięki.

Jeżeli działka znajduje się w obrębie Tarnowskich Gór (Borowniki , Repty) to najpierw sprawdz co mówi Plan Miejscowy tam jest wyjasnione w jakim obszarze trzeba stosować zabepieczenia przeciw szkodom górniczym jesli trzeba to albo płyta fundamentowa albo wzmocnienie fundamentu( grubsze pręty , sciągi itp) koszt ok 25-30% wyższy , opinia geologiczno górnicza ok 1000zł, ew. odwierty ceny nie znam ale wiem , że w okolicach kopalni zabytkowej są miejsca gdzie warto by je zrobić (np. ul. Szczęść Boże lub Stafa ) teren Natura 2000 jest rozległy więc może rzeczywiście jesteś poza obszarem gdzie występują szkody jeśli napiszesz gdzie dokładniej mieści się działka może więcej pomogę.

pozdrawiam

Jeżeli działka znajduje się w obrębie Tarnowskich Gór (Borowniki , Repty) to najpierw sprawdz co mówi Plan Miejscowy tam jest wyjasnione w jakim obszarze trzeba stosować zabepieczenia przeciw szkodom górniczym jesli trzeba to albo płyta fundamentowa albo wzmocnienie fundamentu( grubsze pręty , sciągi itp) koszt ok 25-30% wyższy , opinia geologiczno górnicza ok 1000zł, ew. odwierty ceny nie znam ale wiem , że w okolicach kopalni zabytkowej są miejsca gdzie warto by je zrobić (np. ul. Szczęść Boże lub Stafa ) teren Natura 2000 jest rozległy więc może rzeczywiście jesteś poza obszarem gdzie występują szkody jeśli napiszesz gdzie dokładniej mieści się działka może więcej pomogę.

pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź i chęć pomocy. Tak więc działka znajduje się przy ulicy Bałtyckiej - za ASKO, zaraz obok Parku. Czy masz może jakieś informacje nt. tego terenu?

Pozdrawiam