Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub Nocnych Marków :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 930
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:D

Wróciłem niedawno z sympozjum na temat autyzmu, ADHD. Muszę trochę odpocząć i pozbierać mysli.

:D

Wróciłem niedawno z sympozjum na temat autyzmu, ADHD. Muszę trochę odpocząć i pozbierać mysli.

Tym się zajmujesz zawodowo? Przepraszam za tak bezpośrednie pytanie.

Zupełnie przypadkiem dowiedziałem się dwa lata temu, że dieta całkowicie bezglutenowa i bezmleczna ma ogromnie pozytywne skutki w leczeniu autyzmu i ADHD. 20 lat pracowałem jako technolog i kierownik Piekarni Bezglutenowej. Dzisiejsze wykłady były bardzo ciekawe - 10 godzin. Jutro ciąg dalszy.

To bardzo ciekawe... Jakie to koło cywilizacja musi zatoczyć, żeby ludzie przypomnieli sobie, że to czym się żywią ma znaczenie.

Wychodzi na to, że zanieczyszczenie środowiska, mleko i jego przetwory ( żaden ssak nie karmi swoich małych własnym mlekiem dłużej niż to niezbędne, a o karmieniu mlekiem obcym gatunkowo :o

"Pij mleko, będziesz wielki"

NIE

Kto pije mleko, ten wymiotuje daleko.

Wychodzi na to, że zanieczyszczenie środowiska, mleko i jego przetwory ( żaden ssak nie karmi swoich małych własnym mlekiem dłużej niż to niezbędne, a o karmieniu mlekiem obcym gatunkowo :o

"Pij mleko, będziesz wielki"

NIE

Kto pije mleko, ten wymiotuje daleko.

Chyba za bardzo uogólniasz. Zgodzę się jednak z tą tezą jeśli zawęzimy ją do mleka przetworzonego, czyli sklepowego...

Mój bratanek ma alergię na wszystko co zawiera mleko (nieprzyjemną swędząca wysypka niemal natychmiast po spożyciu) na wszystko poza mlekiem prosto od krowy. Fajnie nie?

:D Znam fajniejsze przypadki, mój syn jest najbardziej uczulonym na krowę przypadkiem w historii CZD. W zasadzie nie powinien nawet spoglądać na krowę. Nawet jeśli jest tylko namalowana. :D Z jego jadłospisu trzeba było wykreślić nie tylko mleko, ale i sery, śmietanę, masło, cielęcinę i wołowinę. Wszystko co pochodzi od krowy. Reaguje nawet na opary mleka.

Bo tak na zdrowy rozum. Na całym świecie od setek lat ludzie spożywają mleko różnych zwierząt w różnych postaciach. Setki lat było dobrze aż tu nagle pojawiły się uczulenia, skazy białkowe i takie tam... No i teraz pytanie. My się zmieniliśmy, czy mleko, że nagle zaczęło nam szkodzić?

Lecę, bą mąż kompa wyłączył i zaprasza do sypialni :)

OK, ala ciekawi mnie, czy ktos sprawdzał jaki jest odsetek dzieci uczulonych na mleko przetworzone, ale mogących spokojnie spożywać mleko świeże.
Ja myśle że nie na mleko dzieci są uczulone ale na zawarte w nim środki chemiczne. :evil: czy na wsi krowa pasie się na nieskażonej w jakiś sposób łące :o wątpię

Nie wiem, ale mam informacje, że najwyższy odsetek uczulenia na białka mleka krowiego jest w w Holandii. Pewnie zależy to od tego, czym te krowy są karmione.

Ja myśle że nie na mleko dzieci są uczulone ale na zawarte w nim środki chemiczne. :evil: czy na wsi krowa pasie się na nieskażonej w jakiś sposób łące :o wątpię

Chyba nie czytałas uważnie tego co napisałam o moim bratanku. Jestem pewna, że takich dzieci jest więcej... Środki chemiczne w mleku nie pojawiają się za pośrednictwem krowy ale raczej za pośrednictwem mleczarni...