drzezus 11.10.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 A co do cen chodziło mi raczej o sumę kosztów: adaptacji + projektu> W/g mnie rysowany wychodzi taniej i lepiej.Mój projektant przyjechał na moją działkę ,zorientował dom w/g stron świata (ruchów słońca) .Pokoje mam widne i tam gdzie powinny być.Gotowe projekty zmuszaja przewaznie do akceptacji i wyborów typu mniejsze zło.A przecierz dom stawia sie na lata i takie szczególiki wydaja mi się ważne.No chyba , że dobierze sie projekt gotowy ,który pasuje doskonale. ... ech... temat rzeka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 11.10.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 .Zeby przy budowie tylko takie problemiki były-hihihi.pozdrawiam Z tym niestety muszę się zgodzić. U nas adaptacja projektu i cała budowa szła terminowo i dość szybka bez większych problemów. Sama końcówka pozostawia wiele do życzenia. Najpierw wkopanie szamba- masakra , a potem podłączenie do sieci wodociągowej - istna katastrofa Na szczęście to już za nami. W piątek odebrałam z nadzoru budowalnego zakończenie robót, jeszcze tylko nadanie numeru dla budynku i po 2 miesiącach przestaniemy być osobami "bezdomnymi". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARTKAS 11.10.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 W mojej rodzinie robiła trzy adaptacje projektów- w pozostałych dwóch rysunki były ok.Tylko w tym ostatnim wyszły szopki.Kobieta ma dobra opinię ,dlatego ludzie przychodzą do niej.Jednak terminowość i słowność pozostawiały w każdym przypadku wieeeele do życzenia.I to tyle .Zeby przy budowie tylko takie problemiki były-hihihi.pozdrawiam Miałem okazję , przepraszam nieszczęście zlecić familii Bąbińscy, adaptacje/przygotowanie projektu. Niestety młody pan architekt niedoszły bankowiec a przyszły serfer uczył się na moim projekcie więc, można się na nim uczyć i wykładać temat „podstawowe błędy projektowe” . Na szczęście kilka zidentyfikowaliśmy przed wykonaniem, long story. Pani Bąbinska, no cóż , niestety we Włocławku nie ma taniej konkurencji wiec takie firmy jak Jej jeszcze istnieją, jedno jest pewne są ikoną niesłowności i niedotrzymywania terminów, jeśli macie czas i kogoś kto zweryfikuje poprawki lub projekt to można ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 12.10.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam budujących.Już kiedyś pisałem na tym forum ,że lepiej zlecic narysowanie projektu (taniej i jest jak się chce-mam takie namiary ) niż przepłacac u projektantów typu Pani Bąbińska (z całym szacunkiem dla w/w mogłaby się lepiej przykładać za taką kasę). Posiadam do wglądu wypociny tejże Pani za które nieźle skasowała (odręcznie rysowane "adaptacje z których ciężko coś wywnioskować).A co do pieców na tzw eko-groszek (ekonomiczny w założeniach , a nie ekologiczny !!!) to przewaznie wieelkie kłopoty.Cena dobrego astronomiczna ,retardery i płomieniówki się często psują stąd mój wniosek , aby przystosować te piece które się da na palenie zbożem (starsi ludzie zazgrzytają ).Ceny zbóż strasznie niskie .Czytałem , że jest taka możliwość -zresztą ciepłownie palą zbożem od dawna.pozdrawiam drzezuz możesz coś więcej powiedzieć kto ci robił projekt ? zdecydowaliśmy się na indywidualny bo to prawie takie same koszty, zresztą w każdym gotowcu musiałabym wprowadzać zmiany Bąbińska nam powiedziała że koszt to około 4,5 tys dom 120-130 m , dach dwuspadowy , prosta bryła dwa garaże ile ty zapłaciłeś ? i takie mam pytanie czy do takiego projektanta to trzeba iść z jakimś gotowym planem ? czy wsytarczy powiedzieć co chcemy, w sumie wiem co chce gdzie mieć , ale zeby to rozrysowac to cięzko , czy brać jakiś przykładowy z sieci który jest zbliżony ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.10.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 nas projekt gotowy plus adaptacja kosztował 2700 zł (1400 + 1300). Nie sądzę, żeby "odchudzenie" gotowca poprzez projekt indywidualny przyniosło duże oszczędności (chociaż gotowce są projektowane do budowania chyba na Kasprowym - I strefa wiatrowa, I strefa śniegowa, przemarzanie na poziomie szybu w kopalni). Ale: odchudzenie więźby oznacza najczęściej zmianę przekroju krokwi - standardowe w gotowcach to 6x20. Można zrobić 5x15, zmniejszyć proporcjonalnie przekroje pozostałych elementów, na 8m3 drewna zaoszczędzimy nawet ok 30% (~2000zł) - jeśli poddasze nieużytkowe, to pół biedy, w innym przypadku oznacza dalszą "oszczędność" na wełnie, już nie wrzucimy 20cm a tylko 15cm - jak to się odbije na kosztach ogrzewania nie będę pisał... Pozostałe oszczędności są pozorne - można budować z betonu komórkowego, ściana będzie o ok. 15-20% lżejsza niż przy ceramice - projektant może przeliczyć ławy (mniej betonu, mniej zbrojeń), można postawić niższy fundament - znowu oszczędność. Tylko że w skali całej budowy będą to grosze. Na korzyść gotowców przemawia też internet - możliwość wymiana doświadczeń budujących wg tego samego projektu jest bezcenna. Tyle jest teraz gotowych projektów, że każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od orientacji działki, jej rozmiarów i innych ograniczeń Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 13.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 nas projekt gotowy plus adaptacja kosztował 2700 zł (1400 + 1300). Nie sądzę, żeby "odchudzenie" gotowca poprzez projekt indywidualny przyniosło duże oszczędności (chociaż gotowce są projektowane do budowania chyba na Kasprowym - I strefa wiatrowa, I strefa śniegowa, przemarzanie na poziomie szybu w kopalni). Ale: odchudzenie więźby oznacza najczęściej zmianę przekroju krokwi - standardowe w gotowcach to 6x20. Można zrobić 5x15, zmniejszyć proporcjonalnie przekroje pozostałych elementów, na 8m3 drewna zaoszczędzimy nawet ok 30% (~2000zł) - jeśli poddasze nieużytkowe, to pół biedy, w innym przypadku oznacza dalszą "oszczędność" na wełnie, już nie wrzucimy 20cm a tylko 15cm - jak to się odbije na kosztach ogrzewania nie będę pisał... Pozostałe oszczędności są pozorne - można budować z betonu komórkowego, ściana będzie o ok. 15-20% lżejsza niż przy ceramice - projektant może przeliczyć ławy (mniej betonu, mniej zbrojeń), można postawić niższy fundament - znowu oszczędność. Tylko że w skali całej budowy będą to grosze. Na korzyść gotowców przemawia też internet - możliwość wymiana doświadczeń budujących wg tego samego projektu jest bezcenna. Tyle jest teraz gotowych projektów, że każdy znajdzie coś dla siebie, niezależnie od orientacji działki, jej rozmiarów i innych ograniczeń zgadzam się z tobą , jesli masz małe zmiany w projekcie gotowym , lub żadnych to ok, przy wiekszych koszt robi się porównywalny i fakt na blogach można zobaczyc już wybudowane domu u nas niestety dobrego gotowca nie znaleźlismy mimo przegladniecia setek ! bo nigdzie nie znalazłam - wysokiej ściany kolankowej ( te do metra . 1,10 to dla mnie strychy, a nie funkcjonalne i ustawne poddasze) - podpiwniczenia tylko części garażowej ( zawsze jest na odwrót) - wykusza z przodu domu w której byłaby jadalnia ( znalazłam jeden , ale nie ma na parterze gabinetu) - ładnej kuchni , z reguły są klitki lub co zgroza zupełnie otwarta na salon - 90 % brak spiżarni ( pomijając tą pod schodami) - bardzo mało projektów ma pralnię jakbym zrobiła tyle zmian w gotowcu to cena byłaby zapewnie dużo wyżsa niż indywidualny, nie wiem czy cena 3,5 tysiaca za wszytsko do pozwolenia na budowę to dużo. a cena projektu gotowego 1400 zl należy do tych tańszych Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.10.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 bo nigdzie nie znalazłam - wysokiej ściany kolankowej ( te do metra . 1,10 to dla mnie strychy, a nie funkcjonalne i ustawne poddasze) - podpiwniczenia tylko części garażowej ( zawsze jest na odwrót) - wykusza z przodu domu w której byłaby jadalnia ( znalazłam jeden , ale nie ma na parterze gabinetu) - ładnej kuchni , z reguły są klitki lub co zgroza zupełnie otwarta na salon - 90 % brak spiżarni ( pomijając tą pod schodami) - bardzo mało projektów ma pralnię będę polemiczny, ponieważ założyłaś wiele warunków, dość trudnych jednocześnie do spełnienia. Gotowce to projekty zazwyczaj o pow. 200m2. (z uwzględnieniem pomieszczeń nieużytkowych - garaż, pralnia, spiżarnia) i o dość standardowym rozkładzie pomieszczeń. Piwnica pod garażem - drobiazg przy adaptacji, podwyższenie ścianki kolankowej to już poważniejsza sprawa, bo albo spłaszczasz dach (przeliczenie całej więźby i zakłócenie proporcji domu) albo zmieniasz gabaryty domu. Generalnie przy odrobinie chęci, KAŻDY gotowy projekt zbliżony do naszych ostatecznych wyobrażeń, można dostosować do finalnych oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 13.10.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2009 bo nigdzie nie znalazłam - wysokiej ściany kolankowej ( te do metra . 1,10 to dla mnie strychy, a nie funkcjonalne i ustawne poddasze) - podpiwniczenia tylko części garażowej ( zawsze jest na odwrót) - wykusza z przodu domu w której byłaby jadalnia ( znalazłam jeden , ale nie ma na parterze gabinetu) - ładnej kuchni , z reguły są klitki lub co zgroza zupełnie otwarta na salon - 90 % brak spiżarni ( pomijając tą pod schodami) - bardzo mało projektów ma pralnię będę polemiczny, ponieważ założyłaś wiele warunków, dość trudnych jednocześnie do spełnienia. Gotowce to projekty zazwyczaj o pow. 200m2. (z uwzględnieniem pomieszczeń nieużytkowych - garaż, pralnia, spiżarnia) i o dość standardowym rozkładzie pomieszczeń. Piwnica pod garażem - drobiazg przy adaptacji, podwyższenie ścianki kolankowej to już poważniejsza sprawa, bo albo spłaszczasz dach (przeliczenie całej więźby i zakłócenie proporcji domu) albo zmieniasz gabaryty domu. Generalnie przy odrobinie chęci, KAŻDY gotowy projekt zbliżony do naszych ostatecznych wyobrażeń, można dostosować do finalnych oczekiwań. wcale nie założyłam trudnych warunków , dom ma być funkcjonalny i na tym mi najbardziej zależy owszem każdy indywidualny można nagiąć do swoich potrzeb , ale jeśli jest dużo zmian to się zwyczajnie nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 14.10.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 opłaca się. Część zmian o których piszesz nie jest istotna - wygospodarowanie spiżarni czy pralni oznacza najczęściej zmianę układu ścianek działowych.Specjalnie popatrzyłem na projekt swojego domu - przerobienie okien w jadalni na wykusz - wykonalne, zmiana sypialni na parterze na gabinet, wykonalne, powiększenie pom. gospodarczego lub wydzielenie osobnej pralni z garażu - wykonalne, budowa piwnicy - wykonalneŚcianka kolankowa - w sumie mam dość niską. Wysoka ściana kolankowa oznacza zachwianie proporcji (jeśli dach wielospadowy, dom może wyglądać jak w za małej czapce) - lepiej chyba zbudować wtedy dom z płaskim dachem, lub w ogóle zrezygnować z piętra - widziałem dom z dachem wielospadowym z bardzo wysoką ścianą kolankową. Stosunek powierzchni góra/dół jest wtedy jak 5/2 - zakładając, że wszystkie sypialnie są na górze i mają powierzchnię np. 60m2 (z łazienką), dół musi mieć 150m2 - łącznie dom 210m2, jak dla mnie - bardzo duży... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 14.10.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 a jaka jest dla ciebie wysoka ściana kolankowa ?ja myślałam 1,30-1,50 maksymalnie nie tak we wszystkich projektach tak się wszystko da, jak się planuje dom 120-130 m2 to nie tak łatwo w gotowcu znaleźć miejsce na pralnię, spiżarnię piwnica owszem da się , tylko wtedy muszę zmieniać ustawienie schodów , bo muszą być z boku żeby było bliżej do garażu, większość ma po środku domu, albo co zgroza z salonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 14.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 a jaka jest dla ciebie wysoka ściana kolankowa ? ja myślałam 1,30-1,50 maksymalnie nie tak we wszystkich projektach tak się wszystko da, jak się planuje dom 120-130 m2 to nie tak łatwo w gotowcu znaleźć miejsce na pralnię, spiżarnię piwnica owszem da się , tylko wtedy muszę zmieniać ustawienie schodów , bo muszą być z boku żeby było bliżej do garażu, większość ma po środku domu, albo co zgroza z salonu Nie wiem Wiele zależy od bryly domu. Najgorzej kończą się próby zmiany wyskości ścianki kolankowej w gotowych projektach, ratowanie sytuacji poprzez wydłużanie krokwi też może nie pomóc - może dach mansardowy, tylko że na Kujawach nie ma takich tradycji... Jeśli chcesz uniknąć dużych skosów, może lepiej zdecydować się na dom parterowy lub o dośń nowoczesnej, kanciastej bryle? Piwnica w salonie? Hmmm... jako loszek dla niegrzecznych gości . Nie wyobrażam sobie domu bez spiżarni. Pralnia znajduje się w kotłowni. Za piwnicą nie tęsknimy jednak Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 14.10.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Lop a co budujesz ? dałbys linka do projektu to popatrzę , a skad ten pomysł z salonem w piwnicy, może ci rozjaśnię jak zobaczysz np dom w ananasach 2g , mi chodzi tylko o podpiwniczenie części garażowej a gdzie trzymacie wszytskie graty ? zakladam na parterze gabinet, salon, kuchnia, jadalnia, spiżarnia , na piętrze 3 pokoje, łazienka i pralnia a gdzie kosiarka, rowery, nalewki, świeże warzywa na zimę i inne pierdółki ? myślałam o piętrowych, ale to są duże lochy , małe są ohydne, parterówka odpada bo mam za małą działkę, mansardowe mi się nie podobają , skosy przezyje byle nie na 1 metr no, dziś zrobilam interes utargowałam z facetem bramę duskrzydłową z furtką za 200 zł używana oczywiście, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 15.10.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 ech, od roku mieszkam. I wykańczam. Głównie siebie. Link do projektu Miał być taki , ale "wspólniczka" się nie zgodziła W każdej sypialni jest garderoba (lub duża szafa). Przeprowadzka jest doskonałą okazją do zweryfikowania, co z "gratów" jest nam potrzebne. Sporo rzeczy stoi w garażu (dwustanowiskowy, auto jedno, miejsca na rowery jest pod dostatkiem). Kocioł gazowy, więc wymaga niewiele miejsca. Kosiarka... hmmm, jak wyrośnie trawa, to kto wie? Pralnia jest wydzielona z pomieszczenia gospodarczego - minusem są wędrówki z koszem do prania z góry, ale nie wyobrażam sobie pralki blisko sypialni (jak cicha by ona nie była). W planach jest wykonanie otworu z łazienki na górze do pralni na dole (taki zrzut hotelowy), muszę protestować z najmłodszym dzieckiem, jakiej wielkości powinien być to otwór Nie mam jeszcze podbitki. W nocy do szału doprowadza mnie jakieś zwierzę, które wlazło pod dachówkę i szeleści... Dzisiaj akcja pianka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 15.10.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 no widzisz masz garaż na dwa samochody, a stoi jeden więc miejsce na graty jest, u nas będa dwa więc tego miejsca niet fakt pierwszy projekt ładniejszy, czyli tez cię kusił pietrowy , jest parę które mi wpadły w oko ale są duże niestety ładna łazienka ja tam wolę pralnię na pietrze, w końcu u góry będę się ubierać , przebierać , myć, a już w ogóle nie wyobrażam sobie pralni w piwnicy, tyle latania po schodach, na stare lata bym nie podołała jeden cwaniaczek to zrobił sobie zsyp do pralni na dwa otwory, jeden na białe rzeczy , drugi na kolorowe, i na dole odpowiednio kosze do białego i kolorowego, inny to ma rurę od razu w pralce he szkoda że po napełnieniu się automatycznie nie włącza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickoz 15.10.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Jestem po wstępnych rozmowach. Cena jak ze stony http://www.kwsa.pl/327,,grube_srednie_paliwa_kwalifikowane.html oraz transport ok 1 tys. zł. Jednorazowo można przywieźć 16 ton. Problem tylko w tym, że przed kopalnią są straszne kolejki i zapisy ( dobrze, że kartek nie wprowadzili ). Będę trzymała rękę na pulsie. To trzymaj mocno Jakby co to może ja też bym się podłączył pod workowanego pieklorza >26MJ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drzezus 15.10.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 witam . ja zapłaciłem za projekt rysowany 2500zeta(240metrów bez piwnic + 29 garaż-dach koperta dom i koperta garaż).fizycznie odbywa sie to tak :na kartce rysuje prostokąt i smarujecie co chcecie , a on resztę dopasowuje.na życzenie projektuje zagospodarowanie wnętrz (meble itp.)wstepny projekt na płycie -mozna sie z nim przespać w domu.sądze że dobiera jakiegoś gotowca i go przerabia , ale to już jego broszka jak, wazne że układ mi odpowiadał.będę to powtarzał jak mantrę :w rysowanym nic nie jest na siłę, układ pomieszczeń jest idealny(jeśli posiada się odrobinkę wyobraźni przestrzennej to można wiele)jedno jedyne co bym zmienił w swoim projekcie to rama dachu (powinna być stalowa-choć słupy drewniane to też ozdoba) zabrakło mi już kaski, ale szczerze doradzam-lepiej zagospodarujecie poddasze .aha namiary to ul.Piaski biuro projektowe Marek Bińkowski Pro-Inwest - czy jakos tak- na piętrze w biurowcu(też czasowo troszkę przeciąga , ale w tej branży to chyba norma).nie bójcie się dużych powierzchni dobrze docieplony dom + mądre ogrzewanko i portwel zimą nie schudnie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drzezus 15.10.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 sezon grzewczy kosztował mnie 2300 zł ( od września do maja )ścianki na poddaszu mam od 1,5 metra jestem wysoki więc...podniosłem dach o dwa poprothermy i zrobiło mi się duuuzo miejsca( i dom ma lepsze proporcje na zewnątrz) , więc nie mam problemów typu gdzie suszarnia ,pralnia ,etc.stól do pingla już stoi, a i bilard w planach.garaż mam jednostanowiskowy, ale mieści auto,6 rowerów ,taczki ,betoniarkę,regał i wieeeele innych gratów.oszczędność miejsca dają drzwi garażowe segmentowe.schody na górę wylewane ,wygodne 1,2 m szerokości ,z podestem. heh Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 16.10.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 drzezus czy sciana kolankowa na 1,5 m jest optymalna ? żeby nie było mało ustawnych klitek na poddaszu , czy wystaczyła by np 1,30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_a_u_l_a 16.10.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witam Czy ktoś z Was ma może jakieś namiary na dobre i w miarę tanie betoniarnie we Włocławku lub okolicy( chcemy wylać fundamenty)? Z góry dziękuję za każde odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 19.10.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 PAULAJeśli chodzi o beton to dużego wyboru nie masz: BOŚ, Budizol, Górażdże. Jeśli w jednej betoniarni jest tańszy beton, to więcej doliczą za pompę lub transport i w sumie na jedno wychodzi. zuzita Ja mam ścianę kolankową wysoka na 1,24m i uważam że to maksymalna wysokość jaką mogłabym mieć. Podniosłam ścianę o 1 suporeks, a dodatkowo murarz nie żałował zaprawy i robił 3cm spoiny.Mam dach dwuspadowy i przy ścianach kolankowych w pokojach po jednej stronie stoją łóżka i komody. W pralni- pralka i suszarka które rónież nie potrzebują dużo miejsca wzwyż a w garderobie przy ścianie kolankowej umieszczony będzie dłuuuuugi drążek na wieszaki. Zapomniałam dodać, że od czwartku już mieszkam w DOMU! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280363-grupa-w%C5%82oc%C5%82awska/page/41/#findComment-8149546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts