Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa włocławska

nowwi

Recommended Posts

dziendobry wszystkim babciom :p

proba chaarakterow hmm....ja wiekszosc spraw zalatwiam przez komputer bo siedze za miedza i musze moja najdrozszza instruowac na bierzaco co gdzie i jak...i juz mnie nerwica bierze :wink: a to dopiero poczatek,wlasnie se dowiedzialem ze moge miec problem z kredytem w pl,ale jestem juz na etapie rozmow z bankiem w dani wiec ide na calosc i sie niepoddaje..

i moja malazonka sama nawet geodete zalatwila :p i jestem dumny z niej jak diabli....

pozdrawiam wszystkie babcie

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no dziekuje za takie slowa..

dumny z tej mojej polowy jestem jak diabli....ale jej tego niepowiem bo popadnie w jakis samozachwyt jeszcze ;-)

niestety a moze na szczescie ona z komputerami niema nic wspolnego wiec nawet gdybym jej w domu podlaczyl internet to i tak by za dlugo trwalo zanim by sie nauczyla go wlaczac :D

ja juz za tydzien do domku wiec cos tam pewnie pomarudze na temat budowyi 2 maja lecimy na wakacje!!HURRRRAAAA.........

Musze odpoczac od tego wszystkiego,przeciez ja nawet czasu na piwo niemam :-?

Cisza,cisza.. Siedzę i myślę! Muszę kupić siatkę ogrodzeniową i ogrodzić mój "dobytek w postaci zaoranego pola". Nie będzie łatwo, bo ani prądu, ani wody :( . Wodę przyniosę w wiaderku, a prąd? A może wozić beton w wiaderku? :o . Siatka ma cenę w miarę normalną ale słupki :o Zbrodnia. Poza tym nachodzą mnie wątpliwości, czy mój mąż naprawdę chce tego domu.... Ja angażuje się bardzo, ale zawsze taka bylam, że jak za cos sie wzięłam, to nie popuściłam. Mąż z kolei przywykł do tego że ja podejmuje decyzje i dobrze mu z tym było, a teraz boje się, że może tego nie pordzę :-? . Ale biadolę, coś mnie wzięło od rana....

Cisza,cisza.. Siedzę i myślę! Muszę kupić siatkę ogrodzeniową i ogrodzić mój "dobytek w postaci zaoranego pola". Nie będzie łatwo, bo ani prądu, ani wody :( . Wodę przyniosę w wiaderku, a prąd? A może wozić beton w wiaderku? :o . Siatka ma cenę w miarę normalną ale słupki :o Zbrodnia.

Planujesz od razu grodzic docelowo? My zdecydowaliśmy sie na czas budowy na ogrodzenie z siatki leśnej na kołkach z nadleśnictwa (miesiąc temu twierdzili ze metr przestrzenny to niecałe 150 zł). Boje się że po budowie normalna siatka i tak byłaby w kiepskim stanie a koszt ogrodzenia mojego (dawno nieoranego) pola troche położył by mi budżet.

Z babciowym pozdrowieniem :D

Tył i boki działki chcę już ogrodzic docelowo a z przodu prowizorka. Mam działkę w kwadracie i jeden bok to ok 35mb, więc ciężko byłoby teraz robić docelowe ogrodzenie przodu, bo musiałabym już zdecydować gdzie brama, gdzie furtka, jakie szerokie itd, Najpierw zaproszę geodetę na "wizję lokalną" i pomyślimy jak usytułować dom. A jeśli mojemu mężowi nie będzie się chciało drugi raz robić ogrodzenia? Dlatego wolę mieć to z głowy.

SONYA-Masz jakieś namiary na siatkę leśną?

Ja nie grodziłam. Zamówiłam na tył i bok działki betonowe ogrodzenie w Warząchewsce. Będzie na koniec lipca - o zgrozo!! Na siatkę wydalibyśmy duuużoooo pieniędzy. Beton tańszy a przynajmniej ogrodzi od pola i piachu z tego pola.

Ruskowa witaj na półce z nr 32. To podbno najpiękniejszy wiek u kobiet, wiedzą czego chcą więc Ty też wiesz i brnij do celu - z mężem lub bez :-? Współczuję Ci bardzo, że musisz podejmować sama wszelkie decyzje. U nas jest odwrotnie. To ja jestem ta wygodna. Do budowy sie nie wtrącałam. Podpisywałam papierki, które mąż podtykał. Nie wiedziałam z czego budujemy i ile to kosztuje. No bo to męska sprawa. Teraz już się wtrącam. I mam chyba więcej do powiedzenia :wink:

Ula jak zaczniesz budować to i mąż się zarazi, zobaczysz. To znaczy mam nadzieję. I nie pozwól mu bezczynnie leżeć. Zadawaj dużo różnych pytań, podtykaj muratory, projekt domu - zobaczysz, że się rozkręci.

Pozdrawiam.

Siatkę kupiłam na allegro (w poniedziałek) - z dowozem wyszło 4,2 zl za mb (wysokość 2m) - wczoraj mi przywieżli i wygląda bardzo przyzwoicie (firma z Nowego Sącza - jedyny problem to firma kurierska ale moja duuużo gorsza połowa dała sobie z tym radę). Nick sprzedawcy ja rule1. Wcześniej póbowałam kupić w ObI w Toruniu - promacja za niecałe 3 zł/mb (wysokość 1,6m) ale chcąc załatwić transport wyszłoby chyba drożej a poza tym akurat nie było i w zasadzie nie byli mi w stanie powiedzieć, kiedy i ile będzie w tej promocyjnej cenie.

Ależ Ty visser dowciapny jesteś :-? Ale faktycznie masz rację - budowa spowoduje, że wyjdą ci zmarszczki na czole od kombinowania jak budować tanio a dobrze :wink:

A my trzydziestolatki jesteśmy w najlepszym kobiecym wieku.

Visser kiedy zaczynasz układać ten poroterm w całość? bo nie mogę się doczekać zdjęć z budowy :)

Też śle buziaki dla włocławskiej grupki.

Dziękuję -grupo wsparcia! Jeśli chodzi o mojego męża to wiem, że jak już dojdzie do budowania to będzie harował jak wół, ale na razie ja muszę wszystko załatwiać, ale gdybym nawet nie musiała, to i tak doglądam czy wszystko jest tak jak być powinno.

Ogrodzenie betonowe też brałam pod uwagę, ale to z siatki możemy zamontować sami. Poza tym teść ma spawarkę , betoniarkę i wiele innych sprzętów, więc sami porobimy słupki i inne niewielkie elementy, więc bedzie troche taniej. Jutro jadę obmierzyć moje pole z KRETYNAMI- tak na kretowiny mówi moja córka i bierzemy się do roboty.

Wczoraj w energetyce dowiedziałam się, że na podłączenie skrzynki muszę czekać 5 miesięcy :o Naprawdę tyle to trwa?

Dziękuję -grupo wsparcia! Jeśli chodzi o mojego męża to wiem, że jak już dojdzie do budowania to będzie harował jak wół, ale na razie ja muszę wszystko załatwiać, ale gdybym nawet nie musiała, to i tak doglądam czy wszystko jest tak jak być powinno.

Ogrodzenie betonowe też brałam pod uwagę, ale to z siatki możemy zamontować sami. Poza tym teść ma spawarkę , betoniarkę i wiele innych sprzętów, więc sami porobimy słupki i inne niewielkie elementy, więc bedzie troche taniej. Jutro jadę obmierzyć moje pole z KRETYNAMI- tak na kretowiny mówi moja córka i bierzemy się do roboty.

Wczoraj w energetyce dowiedziałam się, że na podłączenie skrzynki muszę czekać 5 miesięcy :o Naprawdę tyle to trwa?

Jeśli zlecasz im projekt rzeczywiście trwa to tak długo. Możesz jednak zlecić wykonanie projektu przyłącza komuś z uprawnieniami (co prawda trzeba było dołożyć ok. 200 zł do upustu jaki daje energetyka) - u mnie trwalo to niecały miesiąc i wtedy energetyka ma 5 tygodni od zlozenia im projektu na wykonanie przyłącza i rzeczywiście w tym terminie się wyrabia - mi już założyli.

Witam grupę włocławską w piękny, słoneczny poniedziałek i życzę udanego tygodnia. Do mnie dziś wchodzą hydraulicy. Wreszcie coś się zacznie dziać w tym domu. Po 7 maja ekipa dziewięciu wchodzi na wykończeniówkę. Na dzień dzisiejszy brakuje mi 23.000 zeta. Ale mimo wszystko mam dobry humor bo jeśli dobrze pójdzie to mieszkać będę już w sierpniu. Nie chcę być taką optymistką ale trzymajcie kciuki za ten sierpień. Może ósmą rocznicę ślubu zrobię w nowym domeczku.

Pozdrawiam.