Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z Łomianek i okolic

Recommended Posts

podobno budynej osiadając powoduje pęknięcia na elewacji

:o :o :o

nie jestem budowlańcem ale wydaje mi się, że jak na elewacji budynku widać pęknięcia to raczej nie kontynuowałbym budowy lecz zwróciłbym się z reklamacją do wykonawcy. jak dom jest dobrze zbudowany to nie powinien pękać (a szczególnie elewacja). jak pęka to znak, że dom albo nie był dobrze podparty albo nie był wykonany z użyciem poziomicy. jednym słowem pękający dom to zły dom ! :lol:

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to po jakim czasie będziecie docieplać żeby tych pęknięć nie było?

ludzie przerażacie mnie :lol: :lol: :lol:

u mnie ocieplili w tym samym sezonie, w którym wybudowali (tynk zewnętrzny położyli rok później). budować skończyli w lipcu a ocieplili w listopadzie. po zimie było widać kilka pęknięć pustaków wewnątrz (z zewnętrz jedynie klej :lol: ) ale były to tylko powierzchnowne i w ramach jednego pustaka (takie słabe ryski). kierownik budowy - wezwany na tę okoliczność - stwierdził, że jest to okej - gorzej, gdyby ściana pękała (przeniosłoby się to potem na ocieplenie a później na elewację). ocieplenie radzę robić wcześniej bo później można załatwić sobie ogródek (i watą i styro i klejem itp.)

Z tego co słyszałem to dom osiada do pięciu lat i ryski na tynkach mogą się pojawić lecz to nie jest reguła.Dotyczy to również elewacji. Górale powiadają że dom należy w pierwszym roku wybudować do stanu surowego ,niech go przewieje przez zimę i następnego go wykończyć (i siebie :D ). Ponoć dom najwięcej pracuje na wiosnę gdy puszczają mrozy wtedy pokazują się ryski na ścianach.

Zachęcam na wejście na stronę na której są cikawe porady budowlane.

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=54849&postdays=0&postorder=asc&start=0

Środki uspokajające ja to chyba przeszedłem :)

Habibi Tobie przede wszytskim gratuluje maluszka!!! a wszystkich Klubowiczow serdecznie pozdrawiam.Odczekalismy do "wiosny"-bo ja sie juz bardzo wiosennie czuje, teraz jezdzimy w teren-czesto i namietnie poszukujac dzialki.Bylismy w sb w Łomiankach na ulicy Chopina,Rolniczej -tu mamy 1 dzialeczke namierzona-mezowi sie podoba, mi raczej nie.Bardzo chcielibyśmy kupic dzialke w okolichach Dziakanowa, Kiełpina... może nam pomozecie?Tablic wbitych w grunty nie widziałam niestety(2 w dzialki przemyslowe tylko).Ponieważ zależy nam na czasie-najchętniej już w tym roku bym sie wprowadziła,to dumamy też o zakupie domu od developera-już stojącego.Może ktoś mi to wyperswaduje?

Działeczke chcę ok 1000m2... ale 25szerokości od ulicy a reszta w tyłach domu... z tą szerokościa mam problem niestety:(

Projekt domu wybraliśmy Batuta3 z MTM Style(na 99% nie zmienimy juz tego)

Ja wybralam juz tez psa co to bedzie nasz domek pilnowac:)W czerwcu bedzie szczeniaczek i chce go juz do domu zabrac;)

A moze ktos z okolic chcialby nas zaprosic na swoja budowe?Takie jezdzenie jest meczace troszke dla naszych dzieciakow i chetnie kosci rozprostujemy.Pogadamy z przyszlymi sasiadami:)

A ja normalnie szaleję ze szczęścia, od dwóch dni mam pozwolenie na budowę :D .

Habibi dzięki, że poradziłaś mi żeby zadzwonić do urzędu i pogadać, Pani jest rzeczywiście super.

Pozdrawiam Was wszystkich szczęśliwie i gorąco i proooszę pozaklinajcie ze mną wiosnę, żeby przyszła szybciej. :p