grzegorz10 12.04.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Rbetkę sprzedam. Info na priw.http://images2.fotosik.pl/49/asvc03pjobs5vn0em.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmsanczia 17.04.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Witam wszystkich. Długo nie zaglądałam z braku czasu i żeby się nie dołować, że inni już tak blisko domku własnego. Ale teraz jakby pomału i u mnie rusza, więc może, może... niedługo będziemy sąsiadami (zwłaszcza do Loli mam rzut beretką )! Lager pewnie chodziło ci o stowarzyszenie Eko Kiełpin http://ekokielpin.w.interia.pl/ Słuchajcie, znajomi budują z czegoś co nazywają SUPOREX (nie mam pojęcia co to jest, tzn. wiem że bloczki ale jak to się faktycznie nazywa i czy jest dobre?) i murują na zwykłą zaprawę. Parter już stoi (uwinęli się w tydzień od wykopów do ścian parteru) i trochę zastanawia mnie grubość spoin, momentami ok. 5 cm jak nie lepiej, a w miejscach obłupania narożników bloczka też nawalone zaprawy. Czy to się będzie trzymać i co z utratą ciepła (ma być 15 cm styropianu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymuniek 17.04.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 to niech się odezwie. Nasza budowo jest w Augustówku za Dobrzyniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 17.04.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Cześć Km, suporex - to chyba jakieś tańsze rozwiązanie (ale mogę się mylić). Poszukaj na forum Zaczynasz budować? To chyba dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 18.04.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 witam poświątecznie !!! anam, widzę mury (fundamentowe) pną się do góry grzegorz - trochę się włóczyłem ostatnio po okolicy i namierzyłem twój domek. wątpliwości rozwiał mi widok wiesz czego btw. z zewnątrz domek wygląda fajnie i posadowiony jest rzeczywiście wysoko. no i położenie rzut beretem ode mnie. kmsanczia-dzięki za namiar pzdr: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anam99 18.04.2006 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Również witam wszystkich , mury zaczęły owszem się piąć, ale niestety coś przyhamowały. Dzisiaj robotnicy nie dotarli na budowę , mam nadzieję, że jutro się zjawią. Lagerfeld, Grzegorz jak ja Wam zazdroszczę, że Wasze domki już stoją, i są takie piękne, ech... Pozdrowionka. PS jak izolowaliście fundamenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej P 19.04.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Słuchajcie, znajomi budują z czegoś co nazywają SUPOREX (nie mam pojęcia co to jest, tzn. wiem że bloczki ale jak to się faktycznie nazywa i czy jest dobre?) i murują na zwykłą zaprawę. Parter już stoi (uwinęli się w tydzień od wykopów do ścian parteru) i trochę zastanawia mnie grubość spoin, momentami ok. 5 cm jak nie lepiej, a w miejscach obłupania narożników bloczka też nawalone zaprawy. Czy to się będzie trzymać i co z utratą ciepła (ma być 15 cm styropianu)? Też mam wybudowany dom z suporexu. Inna nazwa beton komórkowy, a lepsza wersja to ytong. Występuje w postaci bloczków o różnych grubościach, bardzo łatwy w obróbce, można go ciąć piłą. Jest bardzo ciepłochronnym materiałem. Szybko się z niego buduje, wadą jest duża nasiąkliwość, nie można budować z suporexu piwnic. Można murować na zwykłą zaprawę lub na cienkowarstwową. Przy zwykłej zaprawie i grubych spoinach pogarsza się współczynnik oporu cieplnego. Ponieważ jest to materiał kruchy, łatwo go uszkodzić. Murarze żeby było szybciej i łatwiej ładują w dziury zaprawę i ciepło ucieka. Powinno się murować na cienką zaprawę, a ew. dziury łatać wklejając kawałki suporexu. Pomimo tego uważam, że jest to fajny materiał, ściany rosną w oczach. Następny dom budowałbym z ytonga bo jest lepiej wykonany i występuje z całym systemem np. belki nadproża. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 19.04.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 jak izolowaliście fundamenty? z tego co pamiętam po bokach jakaś smolista substancja (chyba się nazywa dysperbit i na to taka czarna folia z wypustkami (na poziomie zero bloczki były jeszcze ocieplone styro i na to ta folia) a na wierzchnu bloczków podwójna (chyba) warstwa papy także posmarowna tym dysperbitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmsanczia 19.04.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Andrzeju dzięki za wyjaśnienie. Ja też wolałabym z czegoś ytongowatego bo jakoś porządniej wygląda, najlepiej pióro-wpust bez spoin pionowych i na cienką zaprawę klejową. Oni oszczędzają nawet na nadprożach itp., wszystko z cementu, ile takie nadproże może kosztować, 50 zł?? Niby mówią że pod tynk się nie zagląda, ale za to świadomość fuszerki trochę wykańcza nerwowo. ------------- Przy okazji zapraszam: FOTO Łomianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 19.04.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Lagerfeld, Grzegorz jak ja Wam zazdroszczę, że Wasze domki już stoją, i są takie piękne, ech... ja też Wam zazdroszę, bo ja cały czas czekam na pozwolenie na budowę - jutro mam zadzwonić do Ożarowa a PANI wypowie się co do jakości merytorycznej załączników dołączonych do mojego wniosku... już się boję Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anam99 19.04.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2006 Dzięki Lagerfeld, też tak planujemy zrobić (tak radzi nam wykonawca) i cieszę się, że jest to wystarczające rozwiązanie na kiełpińskie warunki gruntowe . Hedom, nie denerwuj się, będzie dobrze Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 21.04.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Hedom, nie denerwuj się, będzie dobrze Pozdr. U mnie jest problem z pasem działki, leżącym przed moją działką, zajętym pod drogę gminną - ja jej nie kupiłem (bo nie mogłem). PANI mnie pyta czy mam dostęp do drogi gminnej, czy jest to działka prywatna. Długo tłumaczyłem PANI o co chodzi i w poniedziałek mam wysłać dodatkowe papiery faxem. Tak prawdę mówiąc to tego właśnie się obawiałem. Chyba będę musiał się pofatygować osobiście . Pozdrawiam wszystkich budujących z Łomianek i okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anam99 22.04.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Drodzy Łomiankowicze, czy ktoś z Was lub Waszych znajomych próbował zmieniać już w trakcie budowy okno ze zwykłego na balkonowe lub odwrotnie? Jak to się załatwia formalnie? Czy trzeba zatrzymywać budowę by zmienić warunki pozwolenia? Proszę napiszcie jeśli coś wiecie na ten temat. Strasznie mnie ten pomysł prześladuje, a nie mogę sobie pozwolić na opóźnienia robót . Hedom, trzymam kciuki i nadal mam nadzieję, że będzie dobrze . Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brendas 25.04.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Witam serdecznie, jestem nowa na Forum. Mieszkam w niewykończonym domu w Kiełpinie.Jestem bardzo ciekawa czy w Łomiankach przy ul. Warszawskiej istnieje jakakolwiek szansa aby odkupić od kogoś działkę pod budowę pawilonu. Pozdrawiam,Brenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 26.04.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jestem bardzo ciekawa czy w Łomiankach przy ul. Warszawskiej istnieje jakakolwiek szansa aby odkupić od kogoś działkę pod budowę pawilonu. Myślę, że masz szansę, choć pewnie też musisz liczyć się ze sporym wydatkiem. Warto też poszukać samemu - ja swoją działkę znalazłem jeżdżąc od płota do płota, na zasadzie - "podobno gdzieś na tej ulicy jest działka do sprzedania" . Wcześniej działki szukały mi różne agencje - warto też tam spróbować ale ich prowizja to ok.2,5 - 3 %. PS. z moim pozwoleniem NIC się nie ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brendas 26.04.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 bardzo dziękuję ci za odpowiedź, przyznam szczerze, że po przeczytaniu twojej odpowiedzi nabrałam wiary i zamierzam zastosowac sie do twoich wskazówek. Byłabym Ci bardzo wdzięczna jesli zdradzisz mi tajemnicę z jaką ceną za 1 m2 musze się liczyć. Zupelnie sie nie orientuję , myslalam o 300 zł/m2 ale z pewnościa sie mylę. Pozdrawiam,Brenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha11 27.04.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Po sąsiedzku prosze o pomoc. Szukam solidnej ekipy budowlanej. Początek lipiec-sierpień, w tym roku do stanu surowego z dachem. Miejsce budowy to Stare Babice pod Warszawą. Pozdr Michał link do projektu: http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m3f01a42e14e50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viktoria23 27.04.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witam Was wszystkich serdecznie ... !!! Bardzo, bardzo długo mnie tu nie było . oj bardzo długo. Szczegolnie pozdrowienia dla LAGERFELD'a, BADI i JAGNY ... któryz skrzetnie wyczytwał moje działko-poszukiwawcze rozterki dawno, dawno temu ... najpierw był stary domek na Rolniczej ...... potem byla pustak działka w Kiełpinie ..... POTEM .. znów inny stary domek w Kiełpinie ....... no i ostatecznie już .............. wprowadzam sie do Łomianek .. w sierpniu @!!!!!! .. od mioch ostatnich postów ... chyba 29 marca zeszłego roku .. wpadlam w wir ... REMONTOWY ... Z tego co apmietam .. pisalam ze rozbudowywac .. nie trzeba .... NOOO .. niby ROZ- nie .. ale PRZE - troche tak .. i tak wiec od zeszlego marca .... do zeszlego miesiaca .. odbyla sie praktycznie generalka ... na tej wiosennej .. przy Kosciele .. Ale juz powoli zaczyna byc znów "mieszkalnie" ,bo przy kupnie .. BYLO ... ale potem postawowilismy jednak ..... zrobic NIEmieszkalny dom .. i mozolnie ... w duzej mierze - własnymi siłami ... staje sie znów . mieszkalny, Pozdrawiam serdecznie wszystkich i juz nie bedę znikac na tak długo !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lagerfeld 28.04.2006 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 anam - jeśli to nadal aktualne to w sprawie balkonu radzę udać się do kierownika budowy (chyba że masz takiego malowanego moim zdaniem bez ruszania pozwolenia możesz czegoś nie dobudować np. u mnie nie ma dodatkowych drzwi zewnętrznych przewidzianych w projekcie - w realu takie drzwi okazały się marnym pomysłem ale jeśli chcesz coś dodawać np. balkonik to jest to chyba traktowane jak istotna zmiana projektu wymagająca zmiany pozwolenia na budowę. Witam Was wszystkich serdecznie ... !!! cześć wiki - myślałem że się na mnie obraziłaś jak próbowałem dowiedzieć się o finalnej lokalizacji domku . gratuluję jednak i zazdroszczę prac finanlnych i zadowolenia z podjętej decyzji. pzde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anam99 29.04.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Dzięki Lagerfeld za odpowiedź , przy balkoniku pewnie by było tak jak piszesz, ale u mnie sprawa jest prostsza. Ja chcę okno kuchenne, które wychodzi na taras zamienić na okno balkonowe (czyli jakby je powiększyć bez dobudowywania czegokolwiek) i to (jak dotąd udało mi się ustalić) podobno nie jest istotnym odstępstwem od projektu. Oby to była prawda . A czy przy tych drzwiach, których u Ciebie nie ma musiałeś coś zaznaczać w dokumentacji, uzyskiwać jakieś zgody projektanta czy kierownika budowy? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts