Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z Łomianek i okolic

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wreszcie mogę oficjalnie przyłączyć się do tej grupy.

Od kilku dni jesteśmy właścicielami działki w Dziekanowie. Przeglądając pobieżnie wątek (dłuuugi jest!) nie widziałam nikogo z Dziekanowa, ale w tej okolicy wszystkie mieściny i wioski zlewają się ze sobą, więc będziemy najwyżej trochę bardziej odległymi sąsiadami :D

Budowę zamierzamy rozpocząć na wiosnę 2008 r., projekt jeszcze nie wybrany, ale wiemy, że będzie to dom z bali lub szkieletowy.

Pozdrawiam Grupę i wracam do lektury :wink:

Pokonewka

Witam Wszystkich,

Równizeż jestem z Dziekanowa Polskiego i budowe planuje zacząc na wiosne 2007, pod warunkiem że znajde ekipe.:(

Więc, jeżeli ktoś ma namiary na solidne ekipy i mógłby je polecić to będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje

Pozd

Stronka

CZEŚĆ WSZYSTKIM!!!

W listopadzie ub.r. objęliśmy "w posiadanie" piękną działeczkę w Dziekanowie Polskim. Chcielibyśmy się więc z Wami wszystkimi serdecznie przywitać i - jakżeby inaczej - nieco skorzystać z Waszego doświadczenia.

Na działce stoi domek, mniej lub bardziej letniskowy. Myślimy oczywiście o budowie czegoś większego (pewnie 2008), więc i tak pójdzie on do rozbiórki... Tymczasem jednak chcielibyśmy go nieco ucywilizować i wyposażyć w szambo.

Na razie wiem tyle:

1. WZ mówią o szambie, więc szambo być musi przez bliżej nieokreśloną przyszłość. To fakt.

2. Chciałbym już mieć szambo "docelowe", więc takie budowane pod dom. Czyli w grę wchodzi 10m3.

3. Mniejsze znaczenie ma, czy to plastik, czy beton. Ważne, żeby było w miarę niekłopotliwe i szybkie w instalacji. No i oczywiście cena gra rolę.

4. Wiem, że trzeba zrobić jakiś projekt. Najlepiej, żeby zrobiła to firma instalująca.

A nie wiem:

1. Jak wielkość 10m3 ma się do pojemności wozów np. Bysia? Oni mają dosyć duże beczki.

2. NAJWAŻNIEJSZE: Macie może jakieś namiary na takich, którzy zaprojektują, wykonają i to dobrze takie szambo?

Dzięki za pomoc!

A nie wiem:

1. Jak wielkość 10m3 ma się do pojemności wozów np. Bysia? Oni mają dosyć duże beczki.

nie wiem jakie wozy ma Byś ale wiem, że. po łomiankach jeżdżą 4, 5,5, 6, 9 i 12 metrowe. coś tam dopasujesz, zresztą nigdy nie jest tak, że wybiorą ci szambo do końca a tym sam zapełnisz je pod sam korek:)

2. NAJWAŻNIEJSZE: Macie może jakieś namiary na takich, którzy zaprojektują, wykonają i to dobrze takie szambo? !

spróbuj się dowiedzieć u architekta, który robi ci projekt, czy nie ma planów na szambo 6 czy 10 metrowe. powinno to kosztować jakieś 200 zł. potem kupujesz u producenta gotowy wyrób i wstawiasz.

najważniesze jest to, żeby dostać od producenta atest higieniczny szamba - potrzebne do zgłoszenia zakończenia robót. z tego co wiem to w urzędzie sprawdzają, czy masz szambo o takiej pojemności jak projekt.

pzdr:

Ja mam okna ms. Co do samych okien to niewiele mogę o nich powiedzieć bo mam je od kilku miesięcy wiec za wcześnie na ocenę. Natomiast mam pewne zastrzeżenia do firmy. Po pierwsze podają zawsze ceny netto, chociaż zgodnie z ustawą o vat powinni brutto. Jak przychodzi do płacenia to klient jest zdziwiony :o . Po drugie szprosy, które zostały zamontowane rózniły się nieco od tych, które pokazano mi przy zamówieniu, niestety nie zostało to dokładnie opisane w zamówieniu i musiałam pogodzić się z takimi jakie były. Po trzecie nie do końca są terminowi.

• 3 weeks później...
ja przywoziłem z okolic pruszkowa. pamiętam, że u woźniaka mają namiary na gościa, który wozi ale po parę ton. ja potrzebowałem jakieś 500 kilo i musiałem sam szukać.

dzięki lagerfeld. Mam namiary na gościa z okolic Piaseczna - (jeszcze nie wiem ile zawoła za transport?). Ktoś odezwał sięże w Babicach można kupić na ul. Kutrzeby? - czekam jeszcze na namiary.

W takim razie może ktoś mi podpowie skąd braliście piasek na tradycyjny tynk cem.-wap. . Ten który kupowałem do murowania jest kiepskawy. Proszę o pomoc PLS, bo w piątek chcą wchodzić tynkarze.

Dzięki

ja brałem piasek wiślany przy wisłostradzie - ale jaki konktretnie rodzaj to nie pamiętam. może niech się tynkarz zdeklaruje - btw. nie za wilgotno teraz na tynki :wink: oczywiście do ostatniej warstwy poszedł kwarc (tylko w pomieszczeniach gospodarczych bo w części mieszkalnej mam zakończenie gipsem).

Piach b. dobrej jakości - tylko trzeba zaznaczyć przy zamawianiu, że to ma być ten lepszy piach do tynków :

Wojciech, Radzki, ul. Kutrzeby,tel. 0-601803911.

No i się można potargować :D .

Dzięki za namiary. Trafiłem dzisiaj na "wyczucie". Właściciel w porządku ale po doliczeniu kosztów transportu do Łomianek przestaje mi się to kalkulować.

Podobnie z kwarcem.

Dla informacji: tona = 140 zł - w formie sypkiej, woreczki po 25 kg= 6 zł.

Z okolic Piaseczna mam worki 50 kg=7,50 zł - będę woził kombiakiem :).

PS. ponioć pogoda na tynki idealna ;) - tym bardziej, że rozkładają mi instalacje a wszystkie otwory zabezpieczone mam folią.

Ja się cieszę, że to wszystko wogóle idzie do przodu.

będę woził kombiakiem :).

załóż chłopie wcześniej hak.

zapłacisz dwa razy mniej niż za wymianę amortyzatorów a pociechę będziesz miał na dłużej.

z doświadczenia piszę :wink:

hmm :-? jestem świeżo po wymianie amortyzatorów, więc wiem jak to boli.

No cóż, jutro jadę po piasek, bo na poniedziałek muszę go mieć.

Założenia haka nie wyklucam - a po zakończeniu tego wszystkiego to chyba sam się na nim powieszę :wink:

hmm :-? jestem świeżo po wymianie amortyzatorów, więc wiem jak to boli.

No cóż, jutro jadę po piasek, bo na poniedziałek muszę go mieć.

Założenia haka nie wyklucam - a po zakończeniu tego wszystkiego to chyba sam się na nim powieszę :wink:

Głowa do góry, zawsze bliżej końca niż dalej, będzie dobrze.

Witamy wszystkich, my budujemy w Dziekanowie Leśnym. W zasadzie to zaczynamy dopiero budować. Wczoraj dopiero zdjęliśmy humus z działki.

Ziemia z wykopu zajęła nam znaczną część działki. Nie wiem, gdzie teraz będziemy składowali materiały :o Tego nie przewidzieliśmy.

Mam pytanie. Orientujecie się może jaki i gdzie tanio można kupić piach do obsypania fundamentów??

Ziemia z wykopu zajęła nam znaczną część działki. Nie wiem, gdzie teraz będziemy składowali materiały :o Tego nie przewidzieliśmy.

No a z tego co widać to warto materiały poskładować, bo co się dzieje z ich cenami to kosmos.

Mam pytanie. Orientujecie się może jaki i gdzie tanio można kupić piach do obsypania fundamentów??

Ja za radą lagerfelda udałem się do piaskarni przy Wisłostradzie i byłem zszokowany cenami piasku (nieźle przepłaciłem przez okres murowania). Jest tam taka opcja piasek zwykły za 8,70 brutto za tone - tak mi się wydaje. Sęk jedynie w kosztach transportu. Oblicz sobie ile mniej więcej będziesz potrzebował m3 i dogadaj się z jakimś transportowcem.

Mi wyceniano wysypanie fundamentów od 2,5 tys do nawet 5 tys. :o :o :o , ale dość wysoko wyciągnąłem fundament.

warto zastanowić się kto to będzie wsypywał do środka - no chyba, że masz dostęp samochodem ciężarowym z każdej strony budynku.