Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa z Łomianek i okolic

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

W końcu udało mi się zebrać wszelkie pozwolenia i mogę rozpoczynać budowę.

Problem w tym, że moja ekipa, którą miałam zaklepaną w zeszłym roku poinformowała mnie, iż wyjezdza na Wyspy na super kontrakt.

I tym sposobem zostałam bez fachowców.

Może ktoś z Was mógłby kogoś polecić do budowy stanu surowego.

Pozdrawiam Wszytskich

Ania z Dziekanowa Polskiego

Witam,

W końcu udało mi się zebrać wszelkie pozwolenia i mogę rozpoczynać budowę.

Problem w tym, że moja ekipa, którą miałam zaklepaną w zeszłym roku poinformowała mnie, iż wyjezdza na Wyspy na super kontrakt.

I tym sposobem zostałam bez fachowców.

Może ktoś z Was mógłby kogoś polecić do budowy stanu surowego.

Pozdrawiam Wszytskich

Ania z Dziekanowa Polskiego

Witaj. Gratuluję przebrnięcia przez papierologię i jednocześnie współczuję braku ekipy. Z tym możesz mieć duży problem. W tej chwili bez roboty zostali Ci, których nikt nikomu nie polecał - ale jest też szansa, że są ekipy, które szukają roboty, bo np. inwestor nie ma pozowlenia na budowę. Możesz znaleźć kogoś sensownego ale prawdopodobnie do budowy na jesieni. Ja byłem w podobnej sytuacji i ekipę pomógł znaleźć mi mój kierownik budowy - niestety okazało się, że to straszni partacze, których powinienem pogonić już po dwóch tygoniach. Niestety dałem im szansę i dopieró póxniej tego żałowałem jak zostałem w środku sezonu bez ekipy.

Na priva prześlę Ci trzy telefony, ale goście nie należą do najtańszych.

Pozdrawiam. Konrad.

• 2 weeks później...

Po dłuższej przerwie, wielu przeciwnościach losu znów mogę zacząć realnie myśleć o rozpoczęciu budowy wymarzonego domu. Po raz kolejny odebrałem prawomocne pozwolenie, umówiłem ekipę i mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał przechodzić wszystkich tych formalności. Trochę czasu upłynęło od ostatniej mojej wizyty na tym forum, więc najpierw się przywitam ze wszystkimi.

WITAJCIE :D

Po dłuższej przerwie, wielu przeciwnościach losu znów mogę zacząć realnie myśleć o rozpoczęciu budowy wymarzonego domu. Po raz kolejny odebrałem prawomocne pozwolenie, umówiłem ekipę i mam nadzieję, że już więcej nie będę musiał przechodzić wszystkich tych formalności. Trochę czasu upłynęło od ostatniej mojej wizyty na tym forum, więc najpierw się przywitam ze wszystkimi.

WITAJCIE :D

Witaj. Rozumiem, że możesz już określić się mianem BUDUJĄCEGO, stąd ponowny akces do grupy :D

Życzę powodzenia.

Nie chcę Cie straszyć ale ... im dalej w las ...

Fakt, że z formalnościami masz narazie spokój.

Teraz zorientuj się gdzie mają materiały - chyba że kupiłeś już wcześniej.

Pozdrawiam.

Nie strasz mnie, bo dostanę rozstroju nerwowego :wink: Tak to prawda, czuję się trochę...zagubiony?. Ale to chyba zdrowy i normalny odruch. Jak na razie to muszę umówić koparkę na środę i geodetę do wytyczenia ław, a właśnie najpierw koparka i zgarnięcie warstwy ziemi i wytyczenie ław, czy najpierw geodeta a potem kopara. :-? Może masz jakąś sugestie?

Nie strasz mnie, bo dostanę rozstroju nerwowego :wink: Tak to prawda, czuję się trochę...zagubiony?. Ale to chyba zdrowy i normalny odruch. Jak na razie to muszę umówić koparkę na środę i geodetę do wytyczenia ław, a właśnie najpierw koparka i zgarnięcie warstwy ziemi i wytyczenie ław, czy najpierw geodeta a potem kopara. :-? Może masz jakąś sugestie?

Ja najpierw wziąłem koparę - potem geodetę. Żeby nie było, że ktoś, coś, gdzieś przesunął.

Witaj Aniu, mogę Ci polecić sprawdzonego i znanego w Łomiankach "studniarza" Jan Mamaj tel. 0 22 751 14 40, 05-092 Łomianki, 11 Listopada 34. Ten sam człowiek będzie wiercił u mnie za kilka dni. Ludzie go znają i mówią, że robi to dobrze i w miarę niedrogo. U mnie będzie odwiert w obrysie domu i pompa jak do głębinówki. Koszt to ok 1600 odwiert, prowizoryczna pompa na czas budowy 150 zł, docelowo Grundfos za ok 1900 zł.

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Witaj Aniu, mogę Ci polecić sprawdzonego i znanego w Łomiankach "studniarza" Jan Mamaj tel. 0 22 751 14 40, 05-092 Łomianki, 11 Listopada 34. Ten sam człowiek będzie wiercił u mnie za kilka dni. Ludzie go znają i mówią, że robi to dobrze i w miarę niedrogo. U mnie będzie odwiert w obrysie domu i pompa jak do głębinówki. Koszt to ok 1600 odwiert, prowizoryczna pompa na czas budowy 150 zł, docelowo Grundfos za ok 1900 zł.

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Polecam tego Pana. Wiercił u mnie OK.

Jeżeli chodzi o pompę to została mi taka - mogę odstąpić za pół ceny.

Służyła prawie rok i nikt nawet jej nie gwizdnął :D

Witaj Aniu, u mnie na działce będzie odwiert myślę, że nie głębiej jak 10m. Wszystko to w jaki sposób wiercić i jak ma wyglądać ujęcie wody zależy od warunków glebowych na danym terenie. Stąd też moja propozycja dla Ciebie, by wziąć kogoś kto zna dobrze okolicę, wie już na jakiej głębokości jest dobra woda. W moim przypadku będzie studnia jak do głębinówki, ale płytko bo właśnie na tej głębokości jest dobra woda. Głebiej jest bardziej zażelaziona.

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Pierwsze koty za płoty... To znaczy chumus odgarnięty, ławy zazbrojone i zalane betonem. Jakoś taki mały wydaje się dom patrząc z góry na ławy fundamentowe. Nie mogłem odnaleźć tych metrów. W środę ciąg dalszy to znaczy murowanie ścian fundamentowych i wiercenie studni. Notabene wiercić będzie właśnie polecany wcześniej Pan Mamaj i jego ekipa z Łomianek. Zaproponował mi aby odwiert zrobić w obrysie domu, najlepiej gdzieś w pomieszczeniu technicznym. Jestem ciekaw waszych opini, a może lepiej dalej od domu?

Pozdrawiam

Ewa i Jacek

Zaproponował mi aby odwiert zrobić w obrysie domu, najlepiej gdzieś w pomieszczeniu technicznym. Jestem ciekaw waszych opini, a może lepiej dalej od domu?

Ja nabiłem rurę ze 2 metry od fundamentów ale później wprowadziłem ją do pomieszczenia gospodarczego (pod fundamentem). Nie wiem dlaczego tak zrobiłem :-) (pewnie gdzieś wyczytałem to na forum muratora :lol: .

Zaproponował mi aby odwiert zrobić w obrysie domu, najlepiej gdzieś w pomieszczeniu technicznym. Jestem ciekaw waszych opini, a może lepiej dalej od domu?

ja mam podobnie jak hedom. z tego co wyczytałem to jak masz studnię wierconą na zewnątrz domu to możesz tam założyć sobie pompę (w takiej niby studni) i w domu nie będzie ci nic hałasować. ja mam tradycyjną pompę ze zbiornikiem czyli hydrofor i stoi to w kotłowni. jak pompuje wodę to słychać tylko w garażu. w domui cisza. ale dużo zależy od zbiornika i samego hydroforu. w poprzednim domu pracę hydrofora słychać było aż na piętrze :lol: