Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Witam

Powiedzcie mi ile płaciliście, albo za ile macie wycenioną robociznę stanu surowego M08, bez dachu.

27 000 z wieźbą, deskowaniem i papowaniem. Na koniec stwierdził, że w przyszłym roku za więźbę deskowanie będzie liczył osobno.

Nie moja wina, że długo się grzebał.

Bez wylewek, kanalizacji poziomej i tarasów.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Krzycho_p.

Dzięki za możliwość zwiedzenia.

Zachorowałem na większe lukarny. Powiem Ci że fajnie to wyszło - bardzo mi się podobało. Koncepcja zmian na poddaszu tez OK. Od razu zaczęliśmy kombinowac nad zmianami u nas. Zobaczenie w realu pozwala na nowe spojrzenie na zaprojektowanie poddasza.

Pzdr

Meb

Krzycho

Czy możesz załączyć zdjęcia tych powiększonych lukarn, albo jakiegoś linka, szkic, gdzie mógłbym zobaczyć dokładnie to rozwiązanie.

Pozdrawiam

Radości, spokoju i pokoju. Głów wolnych od trosk przyziemnych. Rozkosznych marzeń w prawdziwej choince w blasku własnego kominka. Niezapomnianych chwil w towarzystwie rodziny, z projektem domu i kalkulacją kredytu ukrytymi gdzieś bardzo głęboko. I oczywiście - śniegu w górach, a i to na krótką metę!

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!! :D

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim budowniczym M08 oraz wszystkim czytelnikom tego topiku oraz ich bliskim zdrowia, spokoju, radości, wszelkiej pomyślności oraz spełnienia najskrytszych marzeń.

Życzę Wam również, by w tym szczególnym okresie nikomu z Was nie zabrakło miłości, czułości oraz ciepła rodzinnego oraz by atmosfera tych Świąt przepełniła Was pozytywną energią tak potrzebną w trakcie budowy i nadzieją na cały kolejny rok.

P.S. z niezrozumiałych dla mnie względów nie otrzymywałem komunikatów o wpisach w tym temacie od długiego czasu :o a tu proszę taki piękny przyrost postów !!!

Witam

Jakie instalacje dobrze jest uwzględnić i zamontować na etapie zasypywania fundamentów i zalewania chudziaka?

Wstępnie myślałem tylko o wykopaniu i położeniu GWC do reku, albo przynajmniej samego jego wyjścia w kotłowni lub garażu oraz o zostawieniu w fundamentach przejśc dla kanalizy, wody i prądu.

Jednak w Waszych dziennikach pisaliście o montażu hudrauliki.

Czy wiąże sie to z koniecznością dokładnego rozplanowania wszystkich wejść kanalizacyjnych z ubikacji, umywalek, pryszniców itd, czy tylko główncyh pionów, a resztę w styropianie i kolejnych partiach betonu na posadzce.

Co jeszcze warto rozplanować, żeby później niepotrzebnie nie burzyć i dewastować.

Pozdrowienia i życzenia udanego budowlanego (i nie tylko) Nowego 2007 Roku dla wszystkich klubowiczów i czytających.

Witam

Jakie instalacje dobrze jest uwzględnić i zamontować na etapie zasypywania fundamentów i zalewania chudziaka?

.....

Co jeszcze warto rozplanować, żeby później niepotrzebnie nie burzyć i dewastować.

Ja przed zalaniem chudziaka wykonałem kanalizację poziomą i wyprowadziłem

główne zawór wody.

A powinno się zrobić jeszcze - sprawdź tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256

Tylko czasu brak, żeby to wszystko czytać.

W pierwszym dniu Nowego Roku życzę wszystkim zdrowia, zdrowia i jeszcze raz pieniędzy! :D

Tym, którzy już budują - kolejnego, niezapomnianego sylwestra w nowym domu. Tym, którzy wkrótce zaczną - sumiennych ekip, wielkodusznych pracowników hurtowni i składów budowlanych, sprzyjającej aury, skłonnych do kompromisów współmałżonków i nieskończonych pokładów cierpliwości.

NAJLEPSZEGO!

W zasadzie nie mam nic przeciwko takim zmowom! Ostatecznie po raz pierwszy wczoraj ruszyliśmy temat detali związanych z wykończeniówką. To miła odskocznia od zasad stawiania kominów, czy też innych romantycznych stropów :D :D :D

Paczka jeszcze nie doszła, może w poniedziałek. Stokrotnie dzięki raz jeszcze! Przy najbliższej okazji wisimy Ci ambrozję! :lol:

Witam ,

Moge dzis z radoscia oglosic - wybralismy projekt M08 !!! Po dluuugich rozwazaniach nad projektem indywidualnym, wrocilismy z mezem do "zrodel" i zdecydowalismy sie na projekt Muratora M08 Na kazda pogode.

W tym miejscu dziekujemy wszystkich aktywnym z Klubu budujacych M08 za ciekawe uwagi. W szczegolnosci dziekujemy mario_pa za kawal dobrej roboty wykonanaej na tym forum, jego opisy i zdjecia bardzo nam pomogly w podjeciu ostatecznej decyzji. Zrobilo sie troche jak na rozdaniu Oskarów...

Nasza historia jest podobna do historii mario_pa, ale o tym bedzie w dzienniku budowy, ktora mamy nadzieje ruszy w kwietniu 2007. Do konca 2007, chcielibysmy postawic stan surowy zamkniety. Podstawowe informacje: Dzialka 1600 m, wies Marianów, gmina Leszno ( droga z Warszawy na Zelazowa Wole). dzialka jest specyficzna , gdyz polowe na tylach zajmuje dorosly las swierkowy , ktory nieco ogranicza teren do zabudowy -ale chcielismy ten laseczek...

Chetnie skorzystamy z Waszego dotychczasowego doswiadczenia - zwlaszcza ,ze np mario_pa buduje w poblizu.

Na poczatek pare informacji i pytan z prosba o Wasz komentarz:

Bedziemy budowac wersje lustrzana ( ze wgledu na polozenie dzialki) . I tak Chcielibysmy dokonac zmian:

PARTER:

- W 12 toaleta dla gosci

- scianka miedzy schodami , a kuchnia ( czy te schody nie sa za waskie???)

- na hallu tylko duze okno bez wyjscia na taras

- likwidacja kominka na tarasie

- poloczenie 7 i 6 w jeden pokoj

- w 4 kotlownia + pralnia z suszarnia

- piwnica pod garazem , pod 3 i 4

- powiekszenie garazu o 1,5 z przodu

PODDASZE

- podniesienie poddasza o 1 m ( czy na poddaszu w zwiazku ze skosami nie jest zbyt duzo niewykorzystanych , niefunkcjonalnych miejsc??? Obawiamy sie ,ze jestesmy duzymi ludzmi i bedziemy sie obijac - obecnie mieszkamy na poddaszu podniesionym)

- powiekszenie 22 o czesc 23 ( z czesci 23 schowek na torby, narty itp)

- w 21 pokoj kapielowy ( nasze marzenie duza lazienka z duzym oknem na las)

- polaczenie 18+19 w jeden pokoj )

- w 17 garderoba

I jeszcze jedno pytanie. Czy jest gdzies w wymianie doswiadczen opinia osob doswiadczonych odnosnie najlepszego rozwiazania dot. scian zewnetrznych. Z wielu zrodel mamy informacje,iz powinnismy zrobic sciany jednowarstwowe ( Porotherm 44 + tynk )

To tyle pierwszych wywodow...

Pomozecie??? :lol:

Bedziemy budowac wersje lustrzana ( ze wgledu na polozenie dzialki) . I tak Chcielibysmy dokonac zmian:

Lustrzanka - to tak jak my.

W 12 toaleta dla gosci

Czułbym się trochę skrępowany na miejscu gości. Ja nie lubię, będąc w toalecie, jak ktoś mi grasuje w pobliżu :oops: .

scianka miedzy schodami , a kuchnia ( czy te schody nie sa za waskie???)

Zależy co kto lubi. Pozostawiając otwarte to może być naprawdę ozdoba kuchni i części dziennej, Tylko trzeba nadać im duszę.

na hallu tylko duze okno bez wyjscia na taras

A co z pozostałymi drzwiami. Aż się prosi żeby przez hall wybiec na taras i ... w las :lol: . Ja odradzam, ale to subiektywna opinia.

poloczenie 7 i 6 w jeden pokoj

Też tak planowaliśmy, ale pozostawiliśmy oryginał. Te pokoje i tak są małe.

piwnica pod garazem , pod 3 i 4

B. Dobry pomysł, my niestety nie mamy.

w 4 kotlownia + pralnia z suszarnia

i co bieganie z praniem z góry na dół i z powrotem. Chyba, że na górze nie ma sypialni. Jeśli są odradzam.

powiekszenie garazu o 1,5 z przodu

Dom straci symetrię, ale tu architekt powinien się wypowiedzieć.

Na poddasze jeszcze przyjdzie czas ... :wink:

Cześć Justa92

Mario wypełnił temat,

ale i ja się wypowiem

co do schodów ,

ja postanowiłem poszerzyć całą klatkę schodową o metr kosztem kawałka łazienki na górze. i przerobiłem na schody z 2 spocznikami. schody muszą być wygodne. Mam nadzieję że niedługo będę mógł zamieścić zdjęcia. gdzieś wyżej chyba zamieściłem mój projekt poddasza. albo jest w dzienniku.

Co do likwidacji wejscia na tars od strony hallu. zgadazam się z Mario,

kominek na tarasie też zlikwidowałem.

Połączenie 7 i 6.

Ja tez o tym myślałem ale jak zobaczyłem w realu to pokój nr 7 i tak jest w miare (może nie duzy ale ustawny) w przeciwieństwie do 5 . Szkoda 5 zabierac garderobe. Po zobaczenbiu w realu myślałem ewentualnie o wspolnej garderobie dla tych 2 pokoi.

Piwnica - ze względu na oszczędności nie zrobiłem ale moim zdaniem zawsze się przydaje byle wejscie zrobić w niekolidującym miejscu,

Powiększenie garażu ? Jak na projekty gotowe to i tak spory garaż,

Co do scian to ja robie normalnie porotherm 25 + ocieplenie.

Meb

Witam Justa92

Chociaż jeszcze nei wbiłem łopaty w glebę, to przedastawię swoje opinie i propozycje zmain w m08.

Podobnie jak Ty i Mario mam w planie wersję lustarzaną.

Kuchnię równeiż planuję zamknąć od strony schodów, chcociaż zgadzam się z Mario, że schody widoczne od strony kuchni będą miały swój urok. U mnie zaważyła żona, któa chciała zamknąć częściowo kuchnię od jadalni. Będą tam drzwi rozsuwane na boki chowane w scianie, wykorzystywane w przypadku dużych imprez i bałaganu w kuchni. W pozostałych przypadkach kuchnia będzie otwarta.

Ścianka od strony schodów ma tez zapobiec zbytniemu roznoszeniu zapachów po domu i śmieceniu na stolik w kuchni. Może będzie częciowo z luksferów lub z gustownymi dziurami / pułeczkami w widokiem na chody.

Schody po doświadczeniach Mario i innych budujących planuję powiększyć do 105-110 cm kosztem 12 i łazienki na piętrze.

Kibelek w 12 może być dosyć krępujący, zwłaszcza w głośnych przypadkach .... Ja w tym miejscu robię garderobę / szatnię z wejściem tylko od strony wiatrołapu, pomniejszoną o większe schody.

Wejście z holu na taras - podobnie jak Meb i Mario, pomyś ewentualnei o zamknięciu na stałe okien na taras od strony salonu i pokoików 5, 7.

Ja 5 pomniejszam delikatnie kosztem 4 i 3, a resztę dzielę wzdłuż w stosunku 2/3 (gdzieś 1,7 m) do 1/3 i tam będzie pralnia, suszarnia i prasowalnia, żeby nie ganiac z praniemi i po pranie przez wiatrołap, brudny garaż do kotłowni, gdzie też planowwałem pralnię. Poza tym wydaje mi się ze jest tam troszkę mało miejsca na kocioł, zbiornik CW, rurki, liczniki i pralkę, nie mówiąc o suszarni.

Z reszty pomieszczeń tj. części 5, 6, 7 i częciowo 8 powstaje 1 dosyć duży pokój. Dwóch na dole nie potrzebuję.

U góry kosmetyka.

Łącze 17 z częścią 18. Druga część 18 zostaje włączona do 19 jako szafa wnękowa.

Schowki 24 i 25 otwieram i włączam całościowo do obu pokojów. Ze względu na ograniczenia wysokosci i małą ilość światła dziennego będa tam umieszczone łóżka dzieci. Na to nadają się idealnie.

21 otwieram całościowo na korytarz (bez ściany). Będzie to taka przestrzeń dzienna na piętrze do zabawy i/lub/albo przestrzeń telewizyjna, bo w salonie TV nie planuję.

23 zamieniona raczej na garderobę.

uhhh, to na razie tyle.

Pozdrawiam