Lord Goring 04.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Witam Masz rację Karpatka. Trzeby by przeprojektować M08. Ale w końcu chodzi też o samą urodę domu. Dom pasywny nie należy do najpiękniejszych. Więc chyba najlepiej próbować dobrze ocieplić, wspomóc się słońcem i systemem z odzyskiem ciepła - czyli zrobić dom energooszczędny (tak jak pisze mario_pa) Koszty powinny się zwrócić po kilku latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 04.02.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Widzę, że Lord nie lubi chodzić utartymi ścieżkami... A mnie się wydawało, że plany Małego Żonka dotyczące rekuperatora to już szczyt inwencji twórczej i absolutny top zaawansowanych technologii w budownictwie mieszkaniowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 04.02.2007 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ja dołożę kilka swoich przemyśleń do koncepcji energooszczędności. Przed rozpoczęciem budowy planowałem wszystkie usprawnienia, jakie tylko były możliwe: fascynacja domem pasywnym i na dodatek inteligentnym to było marzenie. Teraz na obecnym etapie mam na ten temat kilka wniosków. Przede wszystkim nie dać się zwariować i podchodzić z rozsądkiem. Szczerze mówiąc ( na etapie dzisiejszych wydatków na podstawowe działania budowlane) negatywnie podchodzę do inwestycji, które tak naprawdę wymagają sporego wkładu finansowego na początku a zwracają się przez 20 lat. Życie zweryfikowało większość pomysłów. Ceny wszystkiego rosną, budowa to skomplikowany proces logistyczny a człowiek się gubi na analizie najprostszych elementów. Wobec czego u mnie wszelkie koncepcje dodatkowe na razie odeszły na dalszy plan. Na razie dobrze ocieplam i będę ogrzewał gazem, a potem zobaczę jak to wychodzi cenowo i czy opłaca się inwestować w cos dodatkowego. Kiedyś myślałem, że chociaż na kominku coś rozwinę (np kominek z płaszczem wodnym ) , ale po rozmowach z ludźmi, którzy mają kominki dałem sobie spokój. Kominek to bajer i jak człowiek jest w dni powszednie cały dzień poza domem to w kominku zapali czasami dla relaksu. Wszyscy z uśmiechem mówią, że pali się na początku - do pierwszego malowania A może w przyszłości zainstaluję sobie kolektory - jak dużo potanieją Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 04.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Generalnie się z Tobą zgadzam, Meb! Z tego też powodu postanowiłam zachować zdrowy dystans do rekuperatora - w myśl zasady: Twoje instalacje, moja wykończeniówka... Z tzw. bajerów, których nie mamy w bloku, z całą pewnością będziemy mieć kominek - z rozprowadzeniem i prawdopodobnie płaszczem. Generalnie kominki z powodzeniem sprawdzają się w naszej rodzinie - rodzice i szwageir grzeją nimi przez całą jesień. Będzie też podłogówka. Spokojnie natomiast obejdę się m.in. bez wanny z masażem - znam skuteczniejsze i przyjemniejsze metody, przy których na dodatek dysze nie zatykają się kamieniem Po ostatniej zimie natomiast zastanawiam się, czy nie negocjować z Małym Żonkiem ogrzewanego podjazdu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 04.02.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Ja kominek oczywiście też pozostawiam, ale raczej jako wieczorną atrakcję. Wanny z masażem - teraz nie mam i w przyszłości pewnie też się obejdę. podłogi podgrzeje w łazienkach. Co do podgrzewania podjazdu, to fakt to jest praktyczne rozwiązanie i jak budżet pozwoli to chciałbym to zrealizować (choć to rozwiązanie akurat nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem pieniędzy) meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 04.02.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2007 Co do podgrzewania podjazdu, to fakt to jest praktyczne rozwiązanie i jak budżet pozwoli to chciałbym to zrealizować (choć to rozwiązanie akurat nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem pieniędzy) meb Szczególnie wtedy jak ciepło idzie w ziemię nie do góry ... Ja mam plany na DGP, podłogowe z CO w holu, kuchni. Kilka sekcji na poszczególne strefy użytkowe - osobne programowane. W łazienkach być może maty grzejne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Goring 05.02.2007 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Widzę, że sprowokowałem całkiem ciekawą wymianę zdań Ja osobiście bardzo chciałbym kolektor próżniowy - cwu praktycznie gratis cały rok poza tym wspomaga ogrzewanie. Wydaje mi się, że to świetna inwestycja. W ogóle alternatywne źródła energii zawsze mnie interesowały, może dlatego tak obstaję za kolektorem. Muszę kiedyś odwiedzić Viessmanna. Póki co wrócę na ziemię i dopilnuję żeby chociaż budowa ruszyła gdzieś w czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.02.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 W ogóle alternatywne źródła energii zawsze mnie interesowały, może dlatego tak obstaję za kolektorem. Muszę kiedyś odwiedzić Viessmanna. Póki co wrócę na ziemię i dopilnuję żeby chociaż budowa ruszyła gdzieś w czerwcu Jak będą tanie albo za darmo to wchodzę to http://www.kotly.pl/promocja.php. A że myślę o Braasie to może być po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.02.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Ja wrócę do tematu ogrzewania podjazdu (mario: zakładającego oczywiście że jest dobrze wykonane i grzeje od spodu do góry ) Czy ktoś to widział w praktyce? Czy jak spadną takie sniegi jak ostatnio to takie ustrojstwo sobie radzi ? Bo jeżeli zamiast puchowego sniegu lezy mokra sliska breja to dziękuję nic fajnego. Taniej chyba będzie kupic taką fajną odśnieżarke, albo traktorek z pługiem Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Ja wrócę do tematu ogrzewania podjazdu (mario: zakładającego oczywiście że jest dobrze wykonane i grzeje od spodu do góry ) Czy ktoś to widział w praktyce? Czy jak spadną takie sniegi jak ostatnio to takie ustrojstwo sobie radzi ? Bo jeżeli zamiast puchowego sniegu lezy mokra sliska breja to dziękuję nic fajnego. Taniej chyba będzie kupic taką fajną odśnieżarke, albo traktorek z pługiem Meb Ja nie widziałem, ale słyszałem opinię - niestety zostało sp... i grzeje też w dół . Dlatego tak o tym piszę. W moim przypadku tylko 6 m podjazdu - łopata do odgarniania śniegu kosztuje 20 zeta. Ciekawe ile kosztuje odśnieżarka ? Wydaje się że to lepsza opcja. Natomiast zwykle śnieg pada i zawiewa wtedy kiedy wracasz nocą / z delegacji o godzinie 24.00 i później. Powinna działać tak albo automatycznie (trzeba zainwestować w automatykę) albo wdzwaniasz się na centralkę i telefonikiem wybierasz opcję włącz podgrzewanie podjazdu lub rozmowa z domownikiem. Jest o takich rozwiązaniach w ostatnim Muratorze - Luty 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.02.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Juz wyobrażam sobie jak wracam zrypany o 12 w nocy i zanim wjade do garażu to w gajerku zapylam z odsnieżarką ale poza tym faktem tak naprawde chodzi o ranek. wstajesz rano spieszysz sie do pracy a na podjeździe snieg brama nie chce sie otworzyć itp. No i albo szybka akczia odsnieżarką ręczną (łopatowanie) albo automatyczną (z silniczkiem) albo automatyka podgrzewa ci wyjazd (a kamerdyner robi kawke i wyprowadza rolsa z garażu) . pojechałem ... na poważnie: odsnieżarka wydaje się optymalna bo i odsniezysz to co nie jest podgrzewane np hałdę sniegu co ją spychacz na podjazd zgarnął, no i jak trzeba to i kobieta sobie poradzi bo to lekkie. jest jakas analiza chyba w "Ładnym domu" takich odsnieżarek. poszukam. na allegro jedna z najtańszych odsniezarka ale takie klasowe to minimum z 1500 -2000 trzeba dac, choć ja zwykle sa i po 7 koła, Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Siago 05.02.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 W końcu mi się udało tu dołączyć dzięki Meb za podpowiedź. Pozdrawiam i ponownie Witam Fszystkich budujących i podglądających M08!!! Jestem tu nowa ale od początku śledze losy klubu no i co tu ukrywać historię budowy Mario_ Pa... (to bardzo fajna lektura ) Jestem tu dlatego że już od dawna zdecydowaliśmy się z żonkiem zakupić ten projekt jeśli tylko kupno działki stanie się faktem ale na razie końca nie widać, więc siedze sobie czasem, czytam i wzdycham bo ceny rosną, fachowcy uciekają za granicę i aż strach pomyśleć co będzie dalej... Kilka szczegółów o nas kupujemy działkę pod Nowym Dworem Maz. a trwa to dlatego tak długo bo nasze sądy kochane działają jak działają i człowiek nic nie poradzi na brak terminów.. A propos może ma ktoś znajomości w sądzie właściwym dla Saskiej Kępy??Czekamy na sprawę spadkową... czekamy i nic... W każdym razie projekt M08 po obejrzeniu chyba fszystkich projektów w necie w gazetach ... porównaniu cen projektów indywidualnych i innych wydał nam się wymarzony dla nas no i urzekł nas - swoim tarasem.. Mamy torchę problemów ale za to cena działki niska... np. droga dojazdowa jest - ale za wąska - ponieważ sąsiad postawił swój płot o 1,5 m za daleko... no i czekamy na plan zagospodarowania - gmina jest w trakcie opracowania... I jeszcze jeden mały problemik - chcemy działkę kupić na kredyt tylko nie wiemy czy bank na to pójdzie...no i jaki bank wybrać?? zastanawiamy się nad milenium czy ktoś moze porównywał?? sytuacja nie jest moze za "rózowa" ale ja i tak się cieszę bo przynajmniej jest do czego dążyć a co to by było za życie jak by cżłowek od razu miał wszystko?? W każdym razie pozdrawiam wszytkich forumowiczów serdecznie i dziękuję że jesteście.. mam nadzieje że już niedługo będe miała co opisywać powinno być jakieś pozdrowienie dla budujacych - ale jeszcze go nie wymyśliłam Siago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.02.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Hej, witaj Fajnie, że sie udało. , Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 05.02.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Ja mam plany na DGP Rany Boskie, Mario_pa! Ty wiesz, że jesteś moim absolutnym guru budowlanym (przynajmniej w tym wątku ), ale miej litość!!!! Kobiety to czytają, wyrażaj się!!! Na co masz plany???? Cześć Siago! WItamy w wątku. Do roboty, raz dwa! Koniec podczytywania, czas powymieniać się doświadczeniami Cieszę się, że moja sugestia dotycząca podjazdu tak Panów zafrapowała. To oczywiście była podpucha, ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, to kto wie??? Albo macie taką siłę przekonywania, albo też to Orson Welles w czystej postaci... Powracając jeszcze na moment do odśnieżania, to nieśmiało przypominam, że odśnieżarka zajmuje sporo miejsca, a w M08 kotłownia raczej skromna. W garażu dwa bentleye, więc też odpada. A i ze zbieraniem śniegu też nie tak różowo. Wiem coś na ten temat, bo rodzice w górach 3 lata temu porzucili łopaty na rzecz mechanizacji rolnictwa małorolnego. Gdyby więc, zgodnie ze wskazówkami Mario, położyć te maty właściwie i w odpowiednią stronę puścić ogrzewanie???? No, chyba że na Waszych działkach zaplanowaliście aleje dębowe i ronda przed domem im. właściciela posesji, to może być problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 05.02.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A swoją drogą to Siago mnie dobiła... Nowy Dwór Mazowiecki... Znowu Polska centralna Nie za duży tam tłok z M08? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.02.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A i ze zbieraniem śniegu też nie tak różowo. Wiem coś na ten temat, bo rodzice w górach 3 lata temu porzucili łopaty na rzecz mechanizacji rolnictwa małorolnego. ... Czy to znaczy, że odśnieżarka nie zdała egzaminu? Bentleye się zakopały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 05.02.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Zimą to my tam koniem (wersja elegancka: kulig) albo napędem na cztery konie mechaniczne! Z odśnieżarką problem dotyczy jakości śniegu. Rodzinka zainwestowała w nowoczesną maszynerię i teraz bawi się w analizy laboratoryjne... Czasami jest ideał (jeśli nie liczyć iglaków połamanych pod potężną zaspą, bo przecież to ustrojstwo nadmiar śniegu pluje na bok. Nie zawsze ten bok to wersja optymalna, czyli płot sąsiada). NIestety, zdarza się, że odśnieżarka wykazuje zbytni zapał i zdziera również zmrożoną warstwę gleby. A czasami, dla równowagi w ekosystemie, pozostawia elegancką warstwę zmrożonego śniegu, dzięki czemu niby mamy odśnieżone, a i tak można wywinąć niezłego orła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.02.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Odśnieżarka: Z tego co piszesz to jednak moim zdaniem zdaje egzamin. odśnieża a to jej zadanie. a to że robi zaspy lub zdziera ziemię to już może kwestia równości terenu. muszę gdzieś się pobawić takim urządzeniem zanim się zdecyduje na zakup. a co do gęstości M08 w mazowickim to powiem Ci że w planach jest jeszcze kilka o kórych słyszałem (moja ekipa ma robić co najmnije jeden a może i 2. ) ale ludzie na forum się chyba jeszcze nie zgłosili. pozdrawiamMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 05.02.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Brawo, Meb! W ten sposób kopiesz leżącego... A o M08 na Śląsku nie słyszałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.02.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Jak to ? Lord jest ze Śląska. meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts