mario_pa 05.02.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A swoją drogą to Siago mnie dobiła... Nowy Dwór Mazowiecki... Znowu Polska centralna Nie za duży tam tłok z M08? Ba, 200 m ode mnie też się buduje M08L (no dokladnie taki sam). Nie żebym komuś załował, ale lekko się . a co do gęstości M08 w mazowickim to powiem Ci że w planach jest jeszcze kilka o kórych słyszałem (moja ekipa ma robić co najmnije jeden a może i 2. ) ale ludzie na forum się chyba jeszcze nie zgłosili. Mnie i tak nikt nie przebije - patrz wyżej. Karpatka: Plany = zamierzenia. Spokojnie jeszcze nie mam projektu na DGP czyli system Dystrybucji Gorącego Powietrza z kominka. Aha, jeszcze centralny odkurzacz. Nie wiem czy ostatecznie zakupię, na pewno zrobię rozprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 05.02.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Cieszę się, że moja sugestia dotycząca podjazdu tak Panów zafrapowała. To oczywiście była podpucha, ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi, to kto wie??? Albo macie taką siłę przekonywania, albo też to Orson Welles w czystej postaci... Ja zrobiłem szybki wywiad, jeśli ktoś ma dużo kasy ... to niech inwestuje. Trzeba tylko pamiętać, że: 1) prąd nie jest za darmo, 2) Podjazd nie ogrzeje się tak szybko bo: piach, podkład betonowy z ogrzewaniem, kostka i straty ciepła. 3) Nie wiem ile to kosztuje ale zakladam, że trzeba się liczyć z kwota ok. 10 K. 4) Mój podjazd to 6m na działce + ulica (a to już inna bajka). 5) czas poświęcony na odśnieżanie podjazdu przed garażem tej zimy to póki co może 1 godzina. Zeszłej zimy może 4 - ośnieżam kawałek 8mx3.5. Niech to będzie 3 godziny na rok po 20 złotych na godzinę - ok przepłacam. Pomieszkam w domu 15-20 lat - w sumie takie odśnieżanie to koszt a niech stracę - 2000 złotych przez czas eksloatacji, a ile trzeba zainwestować. 6) moja rada - dysponując ograniczonymi zasobami inwestujmy w energooszczędność np. te umowne 10 tys. złotych. Zaoszczędzimy na ogrzewaniu tyle, że w opcji dla leniwych lub z bólami kręgosłupa starczy na wynajęcie gościa do ośnieżania. . Rany Boskie, Mario_pa! Ty wiesz, że jesteś moim absolutnym guru budowlanym (przynajmniej w tym wątku ), ale miej litość!!!! Kobiety to czytają, wyrażaj się!!! Na co masz plany???? Po pierwsze normalnie się , to tylko takie pozory - guru od spartaczonej roboty chyba , a po drugie nie piszę niczego obraźliwego . Ale się rozpisałem ... Yooshmoon świeci. Idę ać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Goring 05.02.2007 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 A ja bym zapytał o system Dystrybucji Gorącego Powietrza z kominka. Moja panna walczy ze mną w tej sprawie, tzn ja chcę ona nie. Argumentuje to tym, że wszyscy jej znajomi, którzy mają DGP, skarżą się na sadzę w całym domu Ile w tym prawdy ? Osobiście zakładam, że taki mały system z naturalnym (konwekcyjnym) obiegiem powietrza nie będzie się tak brzydko zachowywał. Powiedzmy, że podaruję sobie (kasa ) rozbudowany system, ale ciepło "za darmo" do trzech pomieszczeń w okolicy kominka na ulicy kurcze nie leży. Kto tu ma rację ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 06.02.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A swoją drogą to Siago mnie dobiła... Nowy Dwór Mazowiecki... Znowu Polska centralna Nie za duży tam tłok z M08? Witam O M08 w Wielkopolsce tez nie jest zbyt głośno..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 06.02.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A ja bym zapytał o system Dystrybucji Gorącego Powietrza z kominka. Moja panna walczy ze mną w tej sprawie, tzn ja chcę ona nie. Argumentuje to tym, że wszyscy jej znajomi, którzy mają DGP, skarżą się na sadzę w całym domu Ile w tym prawdy ? Osobiście zakładam, że taki mały system z naturalnym (konwekcyjnym) obiegiem powietrza nie będzie się tak brzydko zachowywał. Powiedzmy, że podaruję sobie (kasa ) rozbudowany system, ale ciepło "za darmo" do trzech pomieszczeń w okolicy kominka na ulicy kurcze nie leży. Kto tu ma rację ?? To jest niestety fakt. Nie chodzi dokładnei o sadze, ale o brud. Niestety zakłada sie, że w pomieszczeniach, gdzie jest rozprowadzone DGP konieczne jest malowanie ściany po 2-3 latach. Oczywiście wszystko, zależy od intesywności palenia. Jeżeli zakładasz palenie intesywne w kominku, to polecam kominek z płaszczem wodnym. Tu niestety trzeba sę liczyć z kosztem instalacji około 10 k. Ja planowałem kominek z PW, ale odpusciłem ze względu na koszty. U siebie będę miał pompę ciepła i wentylację mechaniczną z REKU, która pożre i tak ogromną kasę, wiec kominek będzie najzwyklejszy z grawitacyjnym rozprowadzeniem do pomieszczeń na piętrze. Mimo brudu, szkoda tego ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.02.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 wspomóc się słońcem http://www.marcoterm.viessmann.sklep.pl/promocja.php?PHPSESSID=8c4b5ca1e0127962e64ae6b10cfbf846 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 06.02.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Ja z DGP zrezygnowałem. W ogole jak napisłem z kominka raczej bedę korzystał rekraacyjnie. Ale jak widze potwierdzacie że jednak jak się pali to bardziej sie brudzi. No i pytanie czy oszczędnośc na cieple nie będzie porównywalna z kosztami malowania. W kwesti odkurzacza o którym pisał mario. Taka smieszna historyjka Dawno temu kiedy dom był jedynie marzeniem usłyszałem o centralnych odkurzaczach (jako że męcza mnie różne alergie - bo kogo nie męcza w tych czasach?, a poza tym jestem leniwy w sprzątaniu) wiedziałem że taki zrobie. Moja wiedza ograniczała sie wtedy jedynie do podejścia na tzw chłopski rozum co to może byc centralny odkurzacz. Otóz wymysliłem sobie, że odkurzacz centralny to takie urzadzenie które jak włącze przycisk to samo odkurzy dom. , a ja sobie siedzę na tarasie i czekam aż będzie czysto. (nie pytajcie jak sobie to umotywowałem technologicznie) Straszny był mój zawód kiedy dowiedział się że niestety nadal trzeba biegać z rurą i odkurzać To taka humorystyczna wstawka do wszytskich poważnych tematów. A centralnego nie robię. Oglądałem w "Gadżet" (TVN TURBO) odkurzacz co sam jeździ i odkurza. I to jest to. POczekam aż go jeszcze troche usprawnią (i potanieje) i sobie kupię. Aha są tez takie kosiarki. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 06.02.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Mario a orientowałes się jaki koszt dachu w brasie? Na pierwszy rzut oka promocja wydaje się fajna. (motywująca) ja czekam własnie na ofertę od dekarza na dach w dachówce Robena (kolor antracyt) . Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 06.02.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Po pierwsze normalnie się , to tylko takie pozory - guru od spartaczonej roboty chyba , a po drugie nie piszę niczego obraźliwego . Ale się rozpisałem ... Yooshmoon świeci. Idę ać. Anoc! Mario, tak się tylko zastanawiam w temacie tego "bliźniaka". Jak Ty te wirusy rozsiewasz???? Meb, masz rację, że Lord stosunkowo blisko, ale rozrzut mimo wszystko duży, a poza tym to dopiero dwa... Jasny gwint, może mnie ktoś oświecić, jak to zrobić, żeby cytat był cytatem, a nie fragmentem większego tekstu??? Wtórny analfabetyzm komputerowy się mnie uaktywnił, czy jakie inne świństwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 06.02.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 BTW, Lordzie Goring! W imię rodzącej się idei Aglomeracji Górnośląskiej zgadzamy się na tezę Meba, że Dąbrowa Górnicza to Śląsk, czy też uświadamiamy nieboraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.02.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 Jasny gwint, może mnie ktoś oświecić, jak to zrobić, żeby cytat był cytatem, a nie fragmentem większego tekstu??? Wtórny analfabetyzm komputerowy się mnie uaktywnił, czy jakie inne świństwo? Odpowiadając na wiadomość z tacytem musisz zwrócić uwagę żeby cytowany tekst był wewnątrz znacznika o nazwie quote w nawiasach kwadratowych []. Pewnie kasujesz w trakcie edycji znacznik np. na początku cytowanego tekstu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 06.02.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 A jak mówię "guru" to się płonisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 07.02.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam Czy macie w swoich projektach wykusz przy jadalni, czy go zlikwidowaliście?? Rozglądam sie powoli za oknami z roletami i w przypadku wykusza pojawił sie problem, ze nie za bardzo jest gdzie i jak je tam zamontować. A nie bardzo jest sens robić rolety w oknach skoro wielki wykusz bedzie ich pozbawiony. Czy jedynym sensownym wyjsciem jest jego zlikwidowanie i wciągnięcie w obręb murów jako zwykłe, duże okno, czy może jest jakieś inne wyjście np słupki betonowe w rogach wykusza, stanowiące ramę prowadzącą rolet. Co o tym sądzicie? czy jest to gra warta świeczki, wykusz ładnie się prezentuje, ale niestety wygląd to nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 07.02.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Witam Czy macie w swoich projektach wykusz przy jadalni, czy go zlikwidowaliście?? Rozglądam sie powoli za oknami z roletami i w przypadku wykusza pojawił sie problem, ze nie za bardzo jest gdzie i jak je tam zamontować. Spytam w czwartek lub piątek gościa, u któego pewnie zamówię okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord Goring 07.02.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Część Jak tak sobie szacuję koszty tego wszystkiego, to lekko mnie to przeraża. Co byście powiedzieli na likwidację dwóch okienek w garażu i zaraz obok drzwi do pomieszczenia gospodarczego? W sumie okien w garażu nie potrzebuję a do pieca w gospodarczym już sobie pójdę z węglem przez garaż...Myślę też o likwidacji dwóch okien z tych trzech wielkich (2 mniejsze i jedno ogromne) prowadzących na taras. To pierwsze na salon za wiele światła nie da a można tam zawsze jakiś "mebelek". Dla tego drugiego na pokoje nie widzę większego zastosowania. Poza tym mam lekkiego bzika na punkcie bezpieczeństwa. W sumie : 2 małe szyby antywłamaniowe, 2 wielkie szyby antywłamaniowe oraz drzwi antywłamaniowe. Ma to wszystko sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 07.02.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Lordzie tych drzwi od kotłowni to chyba nie możesz zlikwidować, a jeżeli juz to musi tam być okno. W kazdym razie mój architekt twierdził, że te drzwi muszą zostać i to z oknem nad drzwiami. mówił mi jakieś straszne rzeczy że takie sa przepisy i siła wybuchu pójdzie przez to okno. W garażu zamiast okien ja montuje luksfery. No bo po co mi przeźroczyste okna w garazu.? TomcioB: u mnie wykusz zostaje. Fajnie to wygląda (trzeba tylko zainwestowac w pancerne szyby) a zapomniałem o oknach na na taras: ja zlikwidowałem to w salonie (bo inaczej pokój był zupełnie nieustawny ) a te duże okno z korytarza przy pokojach zamieniłem na takie samo jak w pokojach. W sumie to dzisiaj myslę że tam też mógłbym wstawić luksfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 07.02.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 TomcioB: u mnie wykusz zostaje. Fajnie to wygląda (trzeba tylko zainwestowac w pancerne szyby) Meb No właśnie wykusz też mi sie bardzo podoba i nie chciałbym go likwidować, ale .... Masz jakieś przemyślenia dla jego zabezpieczenia, albo już konkretne rozwiązania. Daj znać, jak masz ceny to tez poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 07.02.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 Chyba zrobię fosę ... z krokodylami. A tak na poważanie to nie mam za wielkich przemyśleń. Dobre okna dobre okucia, dobra szyba i kompleksowa ochrona. Co można więcej. Jak chca to zawsze się włamią kwestia czasu i środków. Słyszałem o przypadkach że złodzieje wjeżdżali rozpędzonym kamazem czy inną ciężarówka z rozpędu w drzwi wpadali i wynosili co chcieli w kilka minut. I co mi dadzą wszystkie dostępne zabezpieczenia w takim przypadku ? Nie można dać się zwariować. Poza tym tak ogólnie powiem, (takie miałem ostatnio przemyślenia apropo mapki i bezpieczeństwa ) że kwestii bezpieczeństwa to na ogólnym forum chyba nie ma sensu publikować. Jeszcze dojdzie mapka i złodzieje mają niezłą bazę danych i instrukcje włamania bez dużego trudu. "...ONE ciągle inwigilują i nie wiadomo jaką postać przybiorą..." Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 07.02.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 A ja bym zapytał o system Dystrybucji Gorącego Powietrza z kominka. Moja panna walczy ze mną w tej sprawie, tzn ja chcę ona nie. Argumentuje to tym, że wszyscy jej znajomi, którzy mają DGP, skarżą się na sadzę w całym domu Kto tu ma rację ?? Rozmawiałem z użytkownikiem takiego DGP, dzisiaj przy okazji przeglądu auta. Mówił jak minimalizować dystrybucję tego brudu/kurzu. Ale nie pamiętam dokładnie: filtry; zwrócić uwagę, żeby przy otwieraniu robić to szybko, aby nie dym nie wpadał do kratek wentylacyjnych; szyba otwierającą się do góry (???). Uwaga: mogłem coś pokręcić. Zagadaliśmy się o samochodach i zapomniałem zobaczyć a zapraszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 08.02.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 My tak gadu gadu. A ja mam pytanie do budujących. Jakie ocieplenie już zastosowaliście lub planujecie zastosować na poddaszu. Czy macie już ostateczne rozeznanie? Właśnie z tym walczę czyli analizuje co najlepiej zaizoluje. Pierwsze efekty analizy: Plik z analizą Jest to - analiza powiedzmy a'la energetyczny mario: 1) Polega na tym, że wziąłem pod uwagę grubość warstwy w połączeniu z oporem cieplnym jaki stawia. 2) Okazuje się że ... biorąc dwa różne materiały tego samego vendora, o różnych współczynnikach przenikania ciepła - i dopasowując grubość do określonego oporu cieplnego np. Rd= 6 wychodzi że łączny koszt materiału, przy takim samym Rd jest więszy np. ok. 2000. 3) Przykład Lepiej dać np. 15+10 materiału isomata zamiast 15+5 supermata jest ten sam opór cieplny, oczywiście więźba też ma swoje ograniczenia zostaje 2 tysie na datki dla o.r. 4) A tym arkuszem można się pobawić i sprawdzić za jaką kaskę jaki opór ciepny można uzyskać. Powyżej Rd= 6 dom energooszczędny, pow. 7 to już w ogóle bez palenia się obędzie np. isomata 15+10. 5) Jeszcze tylko rockwool, ursa i idziemy z komputerem na zakupy, dowiadujemy się jaki upust, wybieramy pożądaną wartość, przeliczamy na koszt 1 jednostki i bierzemy. 6) A teraz zimny prysznic na głowy budujących M08. Tacyt ze Skype'a, dyskusja "masza" z "mario_pa" Masz - Zamiast myslec jak to zaoszczedzic 2 000 zastanow sie jak zarobic 20 000. Mario_pa - Ja już te 20 zarobiłem, teraz muszę je z rozumem wydać. [01:17:00] to mówię ja energetyczny mario_pa [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts