TomcioB 09.02.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Mario Arkusz jest naprawdę niezły Och jak bym chciał, żeby już mi był przydatny.... Byle do wiosny..... Jak będziesz miał jeszcze jaies ciekawe kalkulacje, to rzucaj na serwer. Chciałbym mieć naprawdę dom energooszczędny za "sensowną" kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.02.2007 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Dodałem jeszcze do analizy (wrzucę przy okazji) rockwoola i ursę. Wcześniej był tylko isover (nie czy ceny netto czy z VAT - postaram się sprawdzić). Dla ursy i isovera ceny ze stycznia 2007, dla rockwoola grudzień 2006. Biorąc pod uwagę ceny katalogowe najkorzystniej prezentuję się isover.Analiza obejmuje tylko aspekt energetyczny i wszystko sprowadza do wspólnego mianownika jeśli chodzi o określony opór cieplny - nie obejmuje kwestii związanych z cieżarem izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 10.02.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mario super analiza.Ja teraz też czekam na wyceny wełny. Myślałem że kupię wczesniej ale majster powiedział mi że jak będę składował na budowie to się zepsuje - zawilgotnieje.Jak będę miał oferte to się podzielę. Może się komuś przyda. Byłem wczoraj u Wiśniowskiego (bramy garazowe) Dostałem taka ofertę: Brama segmentowa 4500x2250 3900 pln + VAT (kolor standart biały lub brązowy) Automat Optimum 1100S 880 + VATSzyna do automatyki 340 + VAT fotokomórki 156 kpl + VATsa jeszcze inne dodatki ale mnie nie interesują jak rozlokowanie czy okienka oraz inny kolor (55zł/m2 + VAT) montaż 400 PLNna wszytsko 7% VAT, To wychodzi jakieś 5900dla przykłądu dostałem ofertę bram Kronopol 7500. a i istotna kwestia. scianki od wewnatrz przy wjeździe muszą być otynkowane.kupując razem z automatem 15% zniżki. Jade na spotkanie z dekarzem Pozdro Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 14.02.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Wstępne ceny spod dużego palca od jednego wykonawcy: tynków wewnętrznych z agregatu z materiałem (netto): - gipsowe 25-26 złotych za m2 - cementowo-wapienne też 25-26 za m2, hmm dlaczego tyle samo . tynków zewnętrznych (Baumatt, Kozbud, Bolix) netto, pierwsze wolne terminy w sierpniu: - styropian 15 cm - 85 złotych za m2 - wełna mineralna 15 cm - 120 złotych za m2 Meb, Masz rozeznanie na temat cen tynków? Automat Optimum 1100S 880 + VAT Szyna do automatyki 340 + VAT kupując razem z automatem 15% zniżki. Zniżka tylko na automat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 14.02.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Dzisiaj WalenTYNKI, jutro wylewki a potem juz górki, a tak naprawde to musze się za to zabrać (tzn za analize tynków) ale na razie załatwiam opcje pt stan zamkniety. Brama garazowa, drzwi, alarm. Wstępnie musze wszytsko dograć na 1 marca bo inaczej bedę musiał tam nocować. a no i dach: zdecydowałem się na Robena antracyt. całośc z orynnowaniem + robiocizna =40k. na razie ociepliłem z zew styropianem i płace za robocizne tyle: cena styropianowania 10 zł m2 cena zaciągnięcia + siatka 10 złm2 cena zaciągnięcia kolorem 8 zł m2 do ocieplenia jest 298 m2 ale kolor zostawiam chyba potem po co ma się brudzić . co do zniżki na brame to licze że jeszcze coś ugram. zobaczymy. zapomiałem się pochwalić dostałem Decyzje wojewody Mazowieckiego uchylacjącą Veto Starosty ws mojego ogrodzenia. Sprawa trwała od maja. Treśc co prawda jest taka że czytam to już 3 raz i nie rozumiem, ale tytuł jest jasny "Uchylam decyzję starosty" Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 15.02.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam Mario, Meb i inni zaawansowani. Piszcie o bieżących kosztach poszczeglnych czynności i dużych etapów np. właśnie dach, okna, ocieplenie, tynki itd. Piszcie ile sie da. Chciałbym wiedzieć, jak to wygląda w realu A moze zaktualizowaliście swoje arkusze kalkulacyjne. Jeżeli tak, to ja bardzo poproszę ..... Pozdrowionka i gratuluję postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 15.02.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 co do arkuszy to ja sie przyznam że życie pokonało mój arkusz.mimo całej sympati do excela z braku czasu zauważam że coraz wiecej rzeczy mam na kwitkach karteluszkach itp. w dodatku płacenia z góry, z dołu, dobierania brakujących elementów(np paletka cementu, 200 cegły klinkierowej ) itp spowodowały że zacząłem niestety kontrolować wszystko na większym poziomie ogólności i bardziej z patrzeniem do przodu czy to co mam mi starczy czy nie? (co trochę mnie denerwuje) to co wydałem musiałem wydać i tyle a mam przekonanie że dałem najtaniej jak mogłem . Co nie znaczy że nie można taniej. Czasami cena jest efektem kompromisu czasu lub jakości. Co nie znaczy że nie warto szukać dla przykładu Dach : dostałem pierwszą ofertę z szacunkową wyceną robocizny i wyszło więcej 47 k. Teraz mam wycenę za 40 k. Aha dla przykładu wycena blachodachówki na goto wyszła mi jakieś 6 tys taniej. (34,5 K)3 tys taniej na materiale i 3 tys taniej na robociźnie. Z taka uwagą że w przypadku blachy może być drożej bo trudno wyliczyć dokładnie odrzuty na etapie wstępnym. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ordos 15.02.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich zaangażowanych w M08.Mam nadzieję, że w przyszłości wniosę coś pożytecznego. Póki co będę potrzebował pomocy. Jestem na etapie pozwolenia i uzgodnień z wykonawcami. Na razie pokazałem projekt dwóm wykonawcom. Jeden może ruszyć w maju a drugi w lipcu .Mają podać wstępną wyceny stanu surowego zamkniętego i pod klucz.Będę niezmiernie wdzięczny, za udostępnienie waszych doświadczeń, wycen kosztów materiałów itpProjekt M08 bez zmian (na razie)Miejsce budowy - Płock Gólczewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 15.02.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witaj w klubie, Zmiany będą bo trudno nie zminić kilku rzeczy w tym projekcie.Po przeczytaniu całego wątku zorientujesz się, co mozna zmienić i co ile kosztuje. Miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 15.02.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 dostałem pierwszą ofertę z szacunkową wyceną robocizny i wyszło więcej 47 k. Teraz mam wycenę za 40 k. Meb Q..wa wiedziałem, że ten dach drogo wyjdzie. Ile w tych 40 jest materiałów ile robocizny...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 15.02.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 to jest kwota z orynnowaniem i wszytskimi duperelami, łaty tasmy spinki itp. a żeby pocieszyć w tym tez są 4 okna Veluxa z montażem Nie mam tego przy sobie ale robocizna chyba z 10k wychodzi. troche lepiej ? Ta kwota dotyczy tylko pokrycia (wiezbe i deskoanie z papą mam już zrobione) meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 15.02.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Hej, odzywam się po dłuuuugiej przerwie ale mam glowę zaprzatnieta pozwoleniem na budowe i zwiazanymi z tym "przeprawami" oraz walka o materiały budowlane:-? jakas paranoja, cofmełam sie w czasie czy co...? Na material na ściany trzeba sie zapisywać a i tak nie ma sie pewności kiedy bedzie. Taka sytuacja jest w okolicach W-wy.Jeśli chodzi o dach to ja mam wycenę na blachodachowkę: robocizna 17tyś (polożenie więźby, pokrycie, obróbki) materiał 30tys z 8 oknami dachowymi.Okna Schuco obustronny kolor 12,6tyś. Tyle na razie z pamięci. PozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.02.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 dostałem pierwszą ofertę z szacunkową wyceną robocizny i wyszło więcej 47 k. Teraz mam wycenę za 40 k. Meb Q..wa wiedziałem, że ten dach drogo wyjdzie. Ile w tych 40 jest materiałów ile robocizny...?? Spoko.. (był taki dowcip - q.wa ....... spoko - ale nie mogę sobie przypomnieć) jeszcze więźba ok. 13 m3 x ??? 700 zł/m3 + jeśli papowanie to dolicz min. 30 rolek papy po 45-50 zł/szt, jeśli pełne deskowanie to ok. 9-10 m3 x 400-450 zł/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 15.02.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 to jest kwota z orynnowaniem i wszytskimi duperelami, łaty tasmy spinki itp. a żeby pocieszyć w tym tez są 4 okna Veluxa z montażem Nie mam tego przy sobie ale robocizna chyba z 10k wychodzi. troche lepiej ? Meb Znacznie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyp 15.02.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam wszystkich Postanowiłem wreszcie wziąć sprawy we własne ręce i sam zacząć nagabywać lud budujący. Do tej pory robiła to moja koleżanka małżonka Karpatką zwana. I od razu z grubej rury: czy ktoś robił ostatnio wycenę stanu surowego M08? Wiem, ze Mario_Pa ma kosztorys, który już też dzięki jego uprzejmości posiadam. Mój problem polega na tym, że do cen Mario_Pa to ja się zbliżyć nie mogę. Budujemy w innym miejscu niż Mario_Pa (Śląsk) ale to nie usprawiedliwia różnicy cen. Nie ukrywam, że spodziewałem się niższych cen od podanych przez Mario_Pa, a tak niestety nie jest. Ze względu na szkody górnicze odrobinę skomplikują się fundamenty, wymyśliłem też sobie lany strop zamiast Terrivy. U mnie stan surowy otwarty z kominami, kompletnym dachem (bez ocieplenia) wychodzi na poziomie 70k. jeżeli możecie zweryfikować, choćby z grubsza tę kwotę to będzie super. póki co od dwóch ekip dostałem b. podobną wycenę. pozdr.,tp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 15.02.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witaj ludu budujący i Ty, drogi Mały Żonku! Proszę o pomoc, bowiem od dwóch dni mam mały zgryz. Nasza góra praktycznie pozostaje bez zmian. Problem w tym, że ostatnio u znajomych zauważyłam pięknie zasypane okno dachowe. Na szczęście w pokoju było jeszcze jedno: lukarna. I tu właśnie pojawia się problem: w dwóch pokojach projekt przewiduje po dwa dachowe (u nas będą to pokoje dziecięce). Co zrobić z doświetleniem zimą? Zrzucać śnieg z dachu? P.S. Jeśli rozwiązanie tego problemu jest banalne, to z góry przepraszam za babskie podejście do tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.02.2007 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Witam wszystkich U mnie stan surowy otwarty z kominami, kompletnym dachem (bez ocieplenia) wychodzi na poziomie 70k. jeżeli możecie zweryfikować, choćby z grubsza tę kwotę to będzie super. póki co od dwóch ekip dostałem b. podobną wycenę. pozdr., tp Może mataczą. No i 70000 za samą robociznę. 28.000 - cena z wiosny 2006 obejmowała: - kopanie fundamentów, - fundamenty, - ściana pojedyncza, - dach (więźba+deskowanie i papowanie). Nie obejmowało: - koszt wynajęcia koparki - do zbierania kumusu i sprzątania 500, - geodety (350 po znajomości), - nadzoru budowlanego - 800 też po znajomości standardowo 1500), - wylania chudziaka i tarasów, tu mnie dobrze skasował , - wyżywienia - 2000, - kanalizacji poziomej, kucie 6 przepustów - przyłączy wod-kan - doprawadzenie na działkę 1500, - przyłacza wod-kan - dołączenie w domu. - ściana podwójna + 5000 Powyższe ceny wszystkie z 2006. Jeśli do tego dołożysz robociznę za dach ok. 35-40 zł/m2 x 330 m2 to masz pełny przegląd. Dodatkowo przynajmniej 30 000. A tak naprawdę 32000. Jeśli 50 KPLN obejmuje to wszystko łącznie z chudziakiem i tarasami to nie jest tak najgorzej. Dodaj 3000 za szkody górnicze, 10 % za amok budowlany i głupie tłumaczenie że nie ma kim robić. Spytaj się czy te wyceny obejmują to wszystko o czym pisałem, kłóc się o docieplenie min. 1 warstwę. Jeśli obejmują - twój wybór. Jeśli nie - to trzeba podyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 16.02.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 U mnie cenowo podobnie jak u mario.robocizna po pokryciu dachu i 1 warstwie izolacji + tynkowanie wyjdzie troche ponad 55k (z ociepleniem fundamentów i domu, tarasy kominy scianki działowe itp) 70k to chyba troche drogo, ale czasy takie że ceny zwariowały .Ktoś wczesniej pisał że sam stan surowy ktos mu powiedział 65k i to chyba było bez pokrycia dachu. meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 16.02.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam Ja mam obecnie wycenę 27 koła za mury bez dachu, tzn fundamenty z ociepleniem, ściany nośne i działowe, chudziak, strop i taras. Do tego ekstra schody żelbetowe 100 za stopień i kominy 1000 za sztukę (ale jak dobrze pójdzie będe miał chyba tylko 1 ) Chyba znośnie, bo miałem tez wycenę za to samo 46 k Koszty więźby i dachu to na razie inna bajka, z której wczoraj Meb mnie trochę wyrwał. Wycenę będę robił, gdy będę miał rzuty, bo nie skserowałem przed oddaniem projektu do Starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ordos 16.02.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Otrzymałem wstepną ofertę od wykonawcy na M08stan surowy otwarty - 50Kstan surowy zamkniety 62kW marcu wykona fudamenty a od lipca w góręProszę o radę. Czy ta cena nie jest za wysoka ?Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts