Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Sama robocizna

stan surowy otwarty - 50K

Stan zero: roboty ziemne, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami,.

Stan surowy otwarty: ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja i pokrycie dachu, rynny.

stan surowy zamkniety 62k

Stan surowy zamknięty: okna, drzwi zewnętrzne, brama garażowa, izolacje przeciwwilgociowe, cieplne, przeciwdźwiękowe w nadziemnej części budynku, warstwy podłogowe podłogi na gruncie.

W marcu wykona fudamenty a od lipca w górę

Proszę o radę. brać czy szukać dalej?

Pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ordos : Napewno jest fajnie jak jest wszytsko w pakiecie u jednego dostawcy ale zastanów się czy nie jest korzystniej żeby specjalistyczne rzeczy monotwała ekipa specjalistyczna. Mówie tu np o drzwiach do garazu?

To oczywiście kwestia oceny ekipy która ma ci to robić. Przy specjalistycznych rzeczach tzreba uważac na gwarancje (wymóg montazu przez autoryzowanego montera itp) wiec żeby wybór kompleksowego dev nie zawęził Ci mozliwości doboru takich rzeczy które sobie wybierzesz potem a których teraz nie analizujesz.

pytanie jeszcze kto kupuje materiały. Czy ty szukasz i kupujesz czy ekipa?

Ja szukałem sam i na wielu rzeczach wyszlo taniej. Pomimo że brałem niektóre rzeczy pod uwage co mi proponował majster ze swoim rabatem to na ogół znajdowałem taniej. Warto w umowie zostawić sobie elastyczne mozliwości.

No i przy takiej kompleksowym wykonaniu warto doprecyziować warunki wymówienia umowy.

Meb

Może mataczą. No i 70000 za samą robociznę.

28.000 - cena z wiosny 2006 obejmowała:

- kopanie fundamentów,

- fundamenty,

- ściana pojedyncza,

- dach (więźba+deskowanie i papowanie).

Nie obejmowało:

- koszt wynajęcia koparki - do zbierania kumusu i sprzątania 500,

- geodety (350 po znajomości),

- nadzoru budowlanego - 800 też po znajomości standardowo 1500),

- wylania chudziaka i tarasów, tu mnie dobrze skasował ,

- wyżywienia - 2000,

- kanalizacji poziomej, kucie 6 przepustów

- przyłączy wod-kan - doprawadzenie na działkę 1500,

- przyłacza wod-kan - dołączenie w domu.

- ściana podwójna + 5000

Powyższe ceny wszystkie z 2006.

Jeśli do tego dołożysz robociznę za dach ok. 35-40 zł/m2 x 330 m2 to masz pełny przegląd. Dodatkowo przynajmniej 30 000. A tak naprawdę 32000.

Jeśli 50 KPLN obejmuje to wszystko łącznie z chudziakiem i tarasami to nie jest tak najgorzej.

Dodaj 3000 za szkody górnicze, 10 % za amok budowlany i głupie tłumaczenie że nie ma kim robić.

Spytaj się czy te wyceny obejmują to wszystko o czym pisałem, kłóc się o docieplenie min. 1 warstwę.

Jeśli obejmują - twój wybór. Jeśli nie - to trzeba podyskutować.

No ale biorąc Twoje ceny:

- dach: 40x330=13200 PLN,

- stan surowy (bez końcowego dachu)=28000 PLN,

- koszty dodatkowe (bliżej nieokreślone): 30000 PLN

- szkody górnicze: 3000 PLN

to mamy w sumie:74200 PLN

jak w mordę moja wycena (co do rzędu wielkości), chyba, że coś źle zrozumiałem. jeżeli błędnie coś zinterpretowałem to naprowadźcie mnie proszę na dobrą drogę.

pozdr.,

tp

No ale biorąc Twoje ceny:

- dach: 40x330=13200 PLN,

- stan surowy (bez końcowego dachu)=28000 PLN,

- koszty dodatkowe (bliżej nieokreślone): 30000 PLN

- szkody górnicze: 3000 PLN

to mamy w sumie:74200 PLN

jak w mordę moja wycena (co do rzędu wielkości), chyba, że coś źle zrozumiałem. jeżeli błędnie coś zinterpretowałem to naprowadźcie mnie proszę na dobrą drogę.

pozdr.,

p

Dokładnie, tyle że ja nie wiem co oni ci proponują.

Moje zestawienie dotyczy wielu rzeczy zwyczajowo wykraczających poza stan surowy otwarty. Część można było zrobić taniej we wcześniejszej fazie np. kanalizacja i brak konieczności przekuwania. Ja robiłem chudziaka i tarasy ręcznie kosztowało dużo >5000.

Teraz możemy zjeżdzać w dół z ceną ponieważ:

- pewnie robisz pojedynczy mur tak jak w projekcie: - 5000,

- przyłącza wod-kan do domu nie wchodzą zwykle w taki zakres robót: - 1500

- przyłacza wod-kan - dołączenie w domu zwykle robi hydraulik ?? 1500 - ja zapłaciłem 3 000 za kanalizację, ale jeszcze są prace do wykonania w środku.

- nadzór budowlany, geodeta, roboty ziemne płacisz sam - kolejne min. 2000

- wyżywienie - pewnie o tym nie mówili - czyli już w cenie -2000

Zakladam że inne rzeczy są objęte => wycena przesadzona o ok. 10000.

Może to jacyś twoi znajomi, którzy rzucając ceny też wiedzą u kogo będą budować. Inwestor sprawdza ekipę - ekipa robi Macierewicza nt inwestora.

Zadaj kontrolne pytanie:

- jak zrobią kanalizacje / przepusty to nie muszą kuć,

- jak robią chudziak

Zadzwon jakby co - szkoda czasu na pisanie

Sama robocizna

stan surowy otwarty - 50K

Stan zero: roboty ziemne, ławy i ściany fundamentowe z izolacjami,.

Stan surowy otwarty: ściany zewnętrzne, ściany wewnętrzne murowane i kominy, stropy, schody, konstrukcja i pokrycie dachu, rynny.

Proszę o radę. brać czy szukać dalej?

Pozdrawiam wszystkich

Sprawdź moje uwagi powyżej i uwagi Meba i moje na końcu poprzedniej strony dużo wyjaśniają.

Pytanko do Mario_pa:

czy nie boisz się niedoświetlenia salonu po wyrzuceniu okna balkonowego - zdaje się, że po przesunięciu ściany "tarasowej" zrezygnowałeś z drzwi balkonowych z salonu.

pozdr.,

tp

Powierzchnia okien do powierzchni salonu ~

- 2x 1,6x0,8 = 2.5

- 1x 2,0x2,4 = 4.8

Razem: 7.3 m2 / 32 m2 = 0.23. Nie pamiętam jaki jest optymalny współczynnik - min. 1/6. Prawie 1/4 - powinno wystarczyć.

Poza tym duże okno w holu, 2 okna w kuchni, pewnie okno połaciowe nad schodami.

Chcielibyśmy dołączyć do Klubu :-)

Przeszliśmy drogę od M08 poprzez plany indywidualnego projektu i skończyło się na M08, gdyż doszliśmy do wniosku, że jest to projekt, który baaardzo nam odpowiada i nie ma co kombinować :)

Budować będziemy dopiero wiosną 2008 - wersję lustrzaną.

W tej chwili załatwiamy powoli wszystkie formalności i media.

Przeczytałam "dogłębnie" ten wątek jak i inne powiązane i mam kilka pytań. Mam nadzieję, że może ktoś z Was znajdzie czas aby mnie oświecić.

Dodam, że jestem umówiona z autorką projektu, ale wolałabym być na to spotkanie przygotowana merytorycznie :-) A tak btw, czy ktoś z Was korzystał z jej usług przy dostosowywaniu projektu?

1. Podobnie jak Mario_p chcialibyśmy powiększyć przedpokój, a przez to łazienkę i w związku z powyższym nasuwa mi się pytanie: czy jest możliwość innego ustawienia komina. Nie ma tutaj rzutu fundamentów, więc nie wiem czy przypadkiem one nie ograniczają takiego a nie innego ustawienia komina

2. kwestia wielkości salonu: z jednej strony 30-32 m2 (plus hol, który po poszerzeniu można traktować jako powiększenie strefy dziennej) wydaje się sporą powierzchnią, ale z drugiej strony zastanawiam się, czy część "kanapowa" nie będzie "ściśnięta". Stół zajmie w końcu ileś tam miejsca.

3. Chcialibyśmy też przesunąć komin w miejsce "koło stołu", ponieważ mała łazienka na górze będzie zlikwidowana. Tak więc komin w tym miejscu jest trochę "zbyteczny". W związku z tym powiększy się trochę spiżarka. I tutaj pytanko: czy nie jest ona w ogóle zbyt mała?

4. Na górze pokoje 22 i 21 oraz łazienka byłyby dla dzieci. W 18 chcielibyśmy zrobić pralnię. Natomiast 19, 20, 24, 25 zagospodarować na naszą sypialnię z łazienką. Może gdzieś tam zmieściłaby się też jakaś nieduża garderoba.

Zastanawiam się również, czy nie byłoby dobrze o jakieś 0,5 m poszerzyć przedpokoju na górze?

Ciekawa jestem co o tym sądzicie?

I tak na koniec pytanie do Mario_p - nota bene jak się na to patrzy to człowiek ma nadzieję, że i jemu się uda Przeglądałam Twoje zdjęcia z budowy i nasunęło mi się pytanie - ile metrów jest od tarasu do końca działki?

Cały czas "chodzę" z domem po działce. Jest ona niestety lekko ścięta i nie wiem czy nie będę musiała przesunąć domu tak, że od zewnętrznej ściany salonu do granicy działki zostanie jakieś 13-14 m.

Pozdrawiam

Tamtu

Tamtu.

Domek buduje się na działce narożnej. Wymiary działki: ~28m x 30m x 30m x 30m - trapez ze ściętym rogiem. Wjazd do garażu od strony wschodniej.

Od frontu jest 6 m do garażu, ~ 8 m do ściany z kuchnią.

Budynek ma 15.5 m długości w części garażowej i 11m w kuchenno-salonowej.

Z tyłu zostaje odpowiednio niecałe 9m za garażem i 11m za salonem.

Od końca tarasu jest ok. 8m do granicy działkki.

Cześć Tamtu

W kwesti ogrodu: 13-14 m to chyba sporo i powinno wystarczyć . Ja z przyczyn formalnych musiałem dom cofnąć. Od sciany garazu do granicy zostaje mi 7,8 m a od salonu troche ponad 11. działaka jest taka troche nieforemna trapezowa. No i nie jest to za duzo. Ale zostawiłem też sporo (ok 10 m) z boku od salonu wiec cały róg daje fajną przestrzeń.

meb

uzupełeniając różne koszty

BRAMA GARAżOWA

zamówiłem u Wiśniowskiego. Po wszystkich rabatach wyszło brutto 5084 PLN (brama 4500x2250 z automatem i montażem bramy) montaż automatu po tynkach 250 PLN. chyba nieźle ?

Meb

Meb

Pisz takich informacji jak najwięcej ...... To pozwala mi lepiej planować i przygotowywac się na to, co nieuchronne :D

Ile kosztowało Cię całkowite ocieplenie budynku (styropian i robocizna). Jak masz jeszcze jakieś ciekawe pozycje, to wal

Tamtu odpisałem na Priva,

Tomcio: zostawiłem kwity i zapiski u Fathera wiec będe starał się podać ceny z pamięcia a jak je odzyskam to gdybym się pomylił skoryguje)

wydaje mi się że na styriopian wydałem 8500 (razem na sciany zew i podlogi wew) z zew wychodzi ok 300 m2 + robocicna na razie 3000 (styro z zew) ale dojdzie jeszcze zaciągnięcie i otynkowanie. 10 złm2 zaciągnięcie na szaro i 8 zł kolorem.

Chyba już gdzieś to pisałem (ale sam nie mogłem znaleźć)

drzwi wejściowe główne i kotłownia (nie wiem jeszcze jak wycenią doświetlenie) ale wyjdzie w sumie z 5500 brutto.

Instalacja alarmowa ( na ten temat się nie rozpisuje) ale 4k trzeba liczyć.

Pzdr

Meb

Tamtu odpisałem na Priva,

Instalacja alarmowa ( na ten temat się nie rozpisuje) ale 4k trzeba liczyć.

Pzdr

Meb

Ja zakładam 14-15tys na instalacje techniczne:

- eletryka - okablowanie i robocizna,

- kable dla RTV-SAT - bez urządzeń typu antena, sumator, multiplekser,

- sieć LAN,

- instalacja alarmowa z czujkami i centralą.

Obym się nie przeliczył.

Sieć LAN,

Bardzo rozległą sieć chcesz robić ? Kazy pokój itp? jaki planujesz dostęp do netu ?

Ja zastanawiałem się nad postawieniem WiFI (i nie robieniem sieci) Zainstaluje rutera w połowie schodów i powienien obsłużyć parter i poddasze.

W ogóle zastanawiam się na jak najwiekszym rozwojem bezprzewodowym.

Nie nawidzę kabli.

Meb :wink:

Sieć LAN,

Bardzo rozległą sieć chcesz robić ? Kazy pokój itp? jaki planujesz dostęp do netu ?

Ja zastanawiałem się nad postawieniem WiFI (i nie robieniem sieci) Zainstaluje rutera w połowie schodów i powienien obsłużyć parter i poddasze.

W ogóle zastanawiam się na jak najwiekszym rozwojem bezprzewodowym.

Nie nawidzę kabli.

Meb :wink:

Zasadniczo to będzie sieć lokalna ;) oparta na skrętce. Kabli nie widać ;) spod tynku.

Każdy pokój mieszkalny to min. 1 zespolone gniazdko. Ethernet, RTV, SAT (sygnał z tunera sateliternego konwerter typu quad). Dodatkowo np. w salonie i sypialni gniazdko do wprowadzenia sygnału zwrotnego z tunera satelitarnego. Wtedy np bierzesz dekoder idziesz do salonu a oglądany kanał telewizyjny jest dostępny w innych pokojach. W dużym pokoju min. 2 gniazdka, kuchnia 1 gniazdko. Do tego jakiś mały switch na 4 lub 8 portów.

Uważam, że w tak dużym domu wireless się nie sprawdzi - po prostu nie będzie wystarczający. A jak będziesz chciał wpuścić sygnał TV normalnej rozdzielczości w sieć ? Albo zabawić się W Zdalnego Brata.

BTW: 4 kanałowy rejestrator obrazu cyfrowy z dyskiem HDD to koszt poniżej 2000 złotych.

Rozrowadzenie sygnałów RTV-SAT w układzie gwiazdy.

W sumie jak liczyłem to z punktami elektrycznymi wychodzi mi min. 200 punktów. Chciałbym zrobić też sterowanie (dodatkowa puszka) do określonych punktów elektrycznych.

Sieć LAN,

Każdy pokój mieszkalny to min. 1 zespolone gniazdko. Ethernet, RTV, SAT (sygnał z tunera sateliternego konwerter typu quad). Dodatkowo np. w salonie i sypialni gniazdko do wprowadzenia sygnału zwrotnego z tunera satelitarnego.

takie gniazdko nie jest tanie. 60 zł sztuka to minimum.

najwieksza wada domu to to ze nie ma kablówki, ile to by ułatwiło.

Meb