Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

mario_pa, a w jaki sposób chcecie powiększyć łązienkę, bo nam eż bardzo na tym zależy i myślałam, żeby "wchejać" nią tak jakby trochę do garażu??? Ale może wy macie jakąś lepszą koncepcję?

Przesuwając ścianę tarasową o 1.2 m zwiększamy hol o 1.2 m. Możemy przesunąć wejście/drzwi do strefy nocnej o ok. 1 m. W ten sposób łazienka przyjmie kształt prostokąta - ok. 6m2.

Garaż bez zmian.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam wszystkich klubowiczów. Słuchajcie, mój braciszek architekt elegancko osadził mi M08 na planie naszej działki. teraz to jest plik w pdf. Z chęcia bym wam pokazała jak to wygląda, ale nie mam pojęcia jak by to tutaj wstawiać. PDf chyba nie da się wstawić. Zdjęć z reszta tez jeszcze nie umiem wstawić. Jeśliby ktos chciał zoabczyc i ocenić czy tak według was może byc z chęcią puszczę na priv. Chyba, że mnie oświecicie jak mam to tuataj wstawić.

My się chyba też dołączymy. Na dole chcemy zrobic identyczne zmiany jak Mario P, no może bez powiększania łazienki, bo będzie to tylko łazienka gościnna.

Ciekawa jestem czy dokonujecie zmian na piętrze. Obecny układ nie bardzo nam odpowiada. Potrzebne sa nam 3 sypialnie (po jednej dla kazdego z dzieci plus dla nas), łazienki i jedna garderoba.

Na razie wykombinowałam przeniesienie łazienek do pomieszczeń 19 i 20, a z pozostałej powierzchni "wykrojenie" tych 3 sypialni.

Pozdr

Kruffa

Witaj Kruffa

Ja na razie zostawiłem tak jak jest ale w pierwszym etapie możliwe że połączę 21 i 22 (zostawiając komin w środku). Wyjdzie z tego duża sypialnia z łazienką. No ale taką decyzje to podejmę pewnie jak na budowie wejdę na górę i zobaczę w realu jak by to mogło wyglądać.

Przez chwile myślałem też o zrobieniu wolnej przestrzeni nad salonem i rezygnacji z tych pokoi ale to bez sensu i to juz spora zmiana w stos do projektu.

A gdzie planujesz sie budować ?

Pzdr

Meb

Witaj Kruffa!

Witamy i zapraszamy :D Mam nadzieję, że już wkrótce będziesz się z nami dzielić cennymi doświadczeniami z M08 :lol:

My, niestety, spory krok do tyłu :cry: Oddaliśmy do adaptacji projekt, pani przekazała statykowi fundamenty do przeliczenia, ten zaś po wielkich bojach za przeprojektowanie fundamentów zaśpiewał nam taką sumę, że omal nie spadłam z krzesla. Plus koszty adaptacji... Wszystko wskazuje więc na to, że będziemy szukać nowej osoby do adaptacji. A czas leci.... :evil: :evil: :evil:

Pozdrawiam serdecznie

Witaj Kruffa!

My, niestety, spory krok do tyłu :cry: Oddaliśmy do adaptacji projekt, pani przekazała statykowi fundamenty do przeliczenia, ten zaś po wielkich bojach za przeprojektowanie fundamentów zaśpiewał nam taką sumę, że omal nie spadłam z krzesla.

Czy to wszystki ma to związek z terenami górniczymi?

• 2 weeks później...
Mario_pa, chwal się jak najczęściej! Serce rośnie, wyobraźnia pracuje pełną parą :D My czekamy na adaptację, a ja już zdążyłam wszystkie trzy łazienki wykończyć! W wyobraźni, niestety. Nie poddajemy się jednak. Oby tegoroczna zima była jak najkrótsza! Czego wszystkim budującym i planującym życzę. Amen.

Mario_pa, chwal się jak najczęściej! Serce rośnie, wyobraźnia pracuje pełną parą :D My czekamy na adaptację, a ja już zdążyłam wszystkie trzy łazienki wykończyć! W wyobraźni, niestety. Nie poddajemy się jednak. Oby tegoroczna zima była jak najkrótsza! Czego wszystkim budującym i planującym życzę. Amen.

Chwalę chwalę w dzienniku. Zrobiłem ze 100 zdjęć, w końcu.

Jak planujecie rozwiązać funkcje na górze?

Zalałem właśnie strop i wydawało mi się, że wszystko jest już jasne.

Ale teraz zacząłem się zastanawiać nad zmianami na piętrze.

Muszę wygospodarować miejsce na pralnię i strych.

Szukam pomysłu na zagospodarowanie góry.

http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_339_7.jpg

Pomieszczenia z lukarnami (21/22/23) chce zostawić bez zmian.

Myślę nawet o tym, żeby zamiast łazienki i garderoby (17/18) zrobić taki kącik wypoczynkowy.

No może z samej łazienki.

Natomiast w miejscu 19/20/24/25 umiejscowić łazienkę, strych/pokój i suszarnię/pralnię.

Myślę też żeby ew. strych był dobry jako pokój dla gości.

Tylko pomysłu na to brak.

Hmmm... Kolejne zmiany w projekcie na etapie budowy???? I to tak poważne? Szczerze mówiąc - trochę bym się obawiała... :o Nie mam dziś dostępu do projektu, więc trudno mi powiedzieć:1. czy zmiany dotyczą ścian nośnych, 2. co z koniecznością przeprojektowania instalacji i wytyczenia pionów? Najważniejsza zaś jest odpowiedź na pytanie, czego właściwie oczekujesz od projektu? Z naszego punktu widzenia ilość pomieszczeń na gorze jest optymalna, choć rzeczywiście - przydałby się kącik rekreacyjny. Główna łazienka wydaje się być dobrym pomysłem, jednak jak dużą powierzchnię na łazienkę uda Ci się wygospodarować w nowym miejscu???? Nie wyobrażam sobie, by pozostali domownicy i goście mieli dreptać do łazienki przez sypialnię :-?

Wiem, nie pomogłam. Strasznie jednak jestem ciekawa, co wymyślisz i czy konsekwencje zmian wymagać będą dodatkowej papierkologii? Jak wiesz, to obecnie mój konik :evil: :evil: :evil: :evil:

Witam,

Poważnie zastanawiam się nad tym projektem.

mario_pa: gdzie budujesz swój dom? można go oglądnąć?

czy masz kosztorys i byłbyś skłonny go udostępnić?

A może ktoś buduje w małopolsce - chętnie przeszedł bym się to tym budynku zanim zakupię projekt.

Paweł

Hmmm... Kolejne zmiany w projekcie na etapie budowy???? I to tak poważne? Szczerze mówiąc - trochę bym się obawiała... :o Nie mam dziś dostępu do projektu, więc trudno mi powiedzieć:1. czy zmiany dotyczą ścian nośnych, 2. co z koniecznością przeprojektowania instalacji i wytyczenia pionów? Najważniejsza zaś jest odpowiedź na pytanie, czego właściwie oczekujesz od projektu? Z naszego punktu widzenia ilość pomieszczeń na gorze jest optymalna, choć rzeczywiście - przydałby się kącik rekreacyjny. Główna łazienka wydaje się być dobrym pomysłem, jednak jak dużą powierzchnię na łazienkę uda Ci się wygospodarować w nowym miejscu???? Nie wyobrażam sobie, by pozostali domownicy i goście mieli dreptać do łazienki przez sypialnię :-?

Wiem, nie pomogłam. Strasznie jednak jestem ciekawa, co wymyślisz i czy konsekwencje zmian wymagać będą dodatkowej papierkologii? Jak wiesz, to obecnie mój konik :evil: :evil: :evil: :evil:

Na górze wszystkie ściany wewętrzne to działowe (12 cm). Nie planuje raczej przesuwać ścianek, ale zamienić

funkcje poszczególnych pomieszczeń. Np. kącik wypoczynkowy miejscu 17/18 symetrycznie względem lukarny.

19/20/ część 18 to łazienka, 24 to schowek na przybory toaletowe, część 19 przylegająca do komina to mała

pralnia, a 20 suszarnia/strych/pokój dla gości. Taka przykladowa wizja.

A instalację w szczewgólności elektryczną i tak zrobię inną.

Poza tym CO - chciałbym wydzielić kilka sekcji ogrzewania na rozdzielaczach:

1) strefa nocna na parterze (2 pokoje) - temperatura, min. 2 programy (20-8, 8-20).

2) Salon, hol, kuchnia, łazienka

3) Sypialnie na górze

4) Pralnia suszarnia

Łazienka osobno