31818_darekd 24.03.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Meb i Mario_pa dziękuję za odpowiedzi. Cena 350k to rozumiem komplet (z podłogami ale bez mebli )? Tak w sumie rzecz biorąc to chyba moje pytanie nie ma większego sensu przy wzroście cen. Nie jetsem jeszcze tak zaangażowany żeby je śledzić osobiście , ale z opowieści wyłania się nieciekawy obraz i o planowaniu kosztów to raczej można zapomnieć Ale wracając do drobiazgów, to jeśli można proszę o podpowiedź innych budujących ile przesunęliście ścianę tarasu, a o ile poszerzyliście schody i lukarny. I na koniec pytanie czy ktoś buduje m08 niedaleko do Gdańska i zechciałby pochwalić się budową . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 24.03.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Cena 350 k - oby to było z podłogami... Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 24.03.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Cena 350 k - oby to było z podłogami... Meb Oczywiście "oby" Ja mam tylko nadzieję, że ceny w okolicach 3-miasta będą bardziej "ludzkie" niż w okolicach stolicy. Pozdrawiam Wojownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 25.03.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Cena 350 k - oby to było z podłogami... Meb Oczywiście "oby" Ja mam tylko nadzieję, że ceny w okolicach 3-miasta będą bardziej "ludzkie" niż w okolicach stolicy. Pozdrawiam Wojownika Wg mnie trzeba liczyć 390-400 000 bez mebli. Te 50 więcej to tytułem wzrostu robocizny + podstawowych materiałów ściennych. Nie poparte wyliczeniem - jedynie nosem. Jak robiłem kalkulację spod grubego palca na m08L to przy kwocie rzędu 380-400 pomyliłem się 5 tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 25.03.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Cena 350 k - oby to było z podłogami... Meb Oczywiście "oby" Ja mam tylko nadzieję, że ceny w okolicach 3-miasta będą bardziej "ludzkie" niż w okolicach stolicy. Pozdrawiam Wojownika Wg mnie trzeba liczyć 390-400 000 bez mebli. Te 50 więcej to tytułem wzrostu robocizny + podstawowych materiałów ściennych. Nie poparte wyliczeniem - jedynie nosem. Jak robiłem kalkulację spod grubego palca na m08L to przy kwocie rzędu 380-400 pomyliłem się 5 tysięcy. No właśnie... Jeśli można skorzystać z twojej uprzejmości, to czy masz może jakieś arkusze lub inne zapiski związane z realizacją m08 w zakresie finansów - dręczy mnie ten aspekt budowania najbardziej My jesteśmy w chwili obecnej na etapie "90% przekonania do projektu m08", u mnie jest to tylko kwestia, czy wyrobię się z kasą za nasze mieszkanie bo na inne środki to mało możemy liczyć. Może z projektem dostałeś jakiś kosztorys lub przedmiar, cokolwiek? Powiem więcej (w kwestii finansów) przymierzam się do wersji E - energooszczędnej. Z góry dzięki bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 25.03.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Jest taki arkusz w moim dzienniku albo w wątku budujących M08, nie pamiętam - musicie poszukać. Znalazłem:Wstępna wycena do stanu zamkniętego. Hasło: RDH_9641_8486_6 Do tego dach z materiałem i robocizną w dachówce ceramicznej: 40000-45000.Okna PCV , drzwi zewnętrzne Gerda i garażowe: 26000 - 40000 - zależnie od dokonanych wyborów. Te 40000 to taki większy wypas.Tynki wewnętrzne gipsowe - ok. 20000Elektryka: 6000 - 140000 - zależy co kto lubi. Wyższa cena obejmuje system alarmowy i rozbudowaną elektrykę + okablowanie techniczne. Itd. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 25.03.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2007 Mario_pa dzięki wielkie! Już nie męczę pytaniami ogólnymi i finansowymi, ale chętnie poczytam o wszystkim, co robicie i "liczycie". Powodzenia i jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 26.03.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Ja też podłączę się do podziękowań za zestawienie. Jak dla mnie to powiało odrobiną optymizmu, bo zakładałam o wiele wyższe koszty. Choć pewnie za rok kosztorys będzie bliższy temu co teraz zakładam Mam jeszcze jedno małe pytanko: cenę ze elektrykę - podajesz przedział 6-140 tys. Czy nie ma tutaj pomyłki? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 26.03.2007 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam Mario_pa miałem już nie zadawac pytań natury ogólnikowej, ale... Oczywiście nie mam jeszcze zakupionego projektu m08 i moje wątpliwości są oparte wyłącznie na tym, co można znaleźć na stronie muratora z projektem. Moje zapytanie odnosi się do różnicy w ilości bloczków betonowych i m3 betonu przytaczanych na stronie z projektem i w twoim zestawieniu materiałowym (u ciebie 62+17m3 B-15, a murator podaje 28m3 fundamentów, u ciebie jest 2800 bloczków, w muratorze 77m2/0,0533 daje 1500 szt 0,38*0,14). Może ja coś źle odczytuję (pomimo super precyzyjnego twojego opisu w zestawieniu - dzięki ci za to), albo może murator coś pomija? Nie wiem . Dodam tylko, że jeżeli twoje ilości są właściwe, to zaczynam się bać po otrzymanych dzisiaj cenach z hurtowni - np bloczek 3,5zł , beton B-15 240 zł, styropian 220 zł. Na więcej mi nerwów nie starczyło Pozdrawiam i proszę o jeszcze troche cierpliwości dla zaczynającego budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 26.03.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Ja też podłączę się do podziękowań za zestawienie. Jak dla mnie to powiało odrobiną optymizmu, bo zakładałam o wiele wyższe koszty. Choć pewnie za rok kosztorys będzie bliższy temu co teraz zakładam Mam jeszcze jedno małe pytanko: cenę ze elektrykę - podajesz przedział 6-140 tys. Czy nie ma tutaj pomyłki? Tamtu Oczywiście 14.000 złotych za elektrykę. Bez kosztów przyłącza nn i przydziału mocy. NIe wiem jaką macie umowę z ZE, ale i tak trzeba się liczyć z kosztem dodatkowych 4-5000 za przyłącze - zakład daje kabel (jeśli instalacja w ziemi,=) skrzynkę i może złącze. Optymizm ???? Moje zestawienie z cenami jest nieaktualne - pochodzi z czerwca-sierpnia 2006. Niektóre ceny poszły w górę ok. 70-80% - części cen nie ma wymienionych. Cena za dach nie obejmuje więźby i kosztów jej wykonania, w moim przypadku również papy i desek do deskowania. Robociznę na stan surowy otwarty z więźbą oceniam teraz na minimum 50.000-55.000 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 26.03.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Witam Mario_pa miałem już nie zadawac pytań natury ogólnikowej, ale... Oczywiście nie mam jeszcze zakupionego projektu m08 i moje wątpliwości są oparte wyłącznie na tym, co można znaleźć na stronie muratora z projektem. Moje zapytanie odnosi się do różnicy w ilości bloczków betonowych i m3 betonu przytaczanych na stronie z projektem i w twoim zestawieniu materiałowym (u ciebie 62+17m3 B-15, a murator podaje 28m3 fundamentów, u ciebie jest 2800 bloczków, w muratorze 77m2/0,0533 daje 1500 szt 0,38*0,14). Ja fundament robiłem cały z lanego betonu B15, nie przypuszczam żeby było taniej. Poczytaj w dzienniku ile wyszło. Aktualna cena B15 w okolicach Grójca 150 zł/m3 netto. Ilość bloczków - dla porównania ceny wyliczałem na oko wg zapotrzebowania na materiał. Podeślij maila to ci prześlę ślepy kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 26.03.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2007 Mario_pa dzięki kolejne za odpowiedź. Właśnie próbowałem przesłać ci mojego maila na priva, ale nie mam pewności , czy mi się udało. Jeżeli nie to daj znać, to ponowię starania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 27.03.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Mario_pa dzięki za kosztorys. Wstępne wyliczenia niestety powalają Czuję Ale pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 27.03.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Mario_pa dzięki za kosztorys. Wstępne wyliczenia niestety powalają Czuję Ale pozdrawiam Jedyna rada - tańszy i mniejszy projekt - pisałem o tym wyżej. Prostsza więźba i dach to mniejsze koszty robocizny - razem + 20000. Dom parterowy - bez stropu gęstożebrowego + 10-15.000. Mniejszy projekt do 140 m2 kolejne 40-60.000 . można oszczędzić ok. 80.000. Weźmiesz architekta od wnętrz i zrobisz sobie piękne cacuszko w środku. Architekt od krajobrazu zrobi ci piękny ogód i odżałujesz ten taras. Te koszty to 10-12.000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 27.03.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Mario_pa, mam nadzieję, że tylko przez pomyłkę odczytuję ostatnio w Twoich postach nutkę zgorzknienia? Przypominam, że wybraliśmy najpiękniejszy projekt na świecie! I tego się będę trzymać. Howgh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 27.03.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Mario_pa, mam nadzieję, że tylko przez pomyłkę odczytuję ostatnio w Twoich postach nutkę zgorzknienia? Przypominam, że wybraliśmy najpiękniejszy projekt na świecie! I tego się będę trzymać. Howgh. Nie - dlaczego, jakie zgorzknienie. Staram się rozsądnie doradzać. Zawsze jest kilka sposobów na rozwiązanie budowlanych zadań. Liczy się jedynie to, żeby świetnie czuć się we własnym DOMU. Z domem jest jak z samochodem. Można znaleźć tańszy zamiennik, który równie dobrze spełnia swoje zadanie. Po jakimś czasie i jedno i drugie i tak się sprzedaje. A niech tam, powiem na swoim auto-przykładzie: co mi po stadninie 150 koni jak 80 nigdy nie biega na wyścigach . Ale cóż fajnie je mieć ... to jest 150 szybkich koni. Chociaż potrzebują dużo więcej owsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 27.03.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Mario_pa dzięki za kosztorys. Wstępne wyliczenia niestety powalają Czuję Ale pozdrawiam Zmniejsz rysunek, please, lepiej się czyta jak są mniejsze rysunki w podpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 27.03.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 Witam. Chcemy dołączyć do grupy budujeącejM08. Papierkologia za nami. Rozpoczniemy budowę jak załatwimy materiał na budowę, jak pewnie wiecie ciężko z tym. Na ten rok zaplanowaliśmy stan surowy otwarty. Zobaczymy co życie pokaże. W projekcie dokonaliśmy pewnych zmiany wynikających z faktu, że mają tam zamieszkać: my-parter, córka z przyszłą rodziną piętro. Zmiany: 1. częściowe podpiwniczenie ,przeniesienie tam kotłowni(wejście z dworu i garażu)2.przenieśliśmy schody na ścianę z garażem pom nr13.w pomieszczeniach3,4,5,6,7,8 zrobiliśmy naszą sypialnię , łazienkę i pralnię 4.w pokoju 21 na piętrze będzie balkon zamiast lukarny 5. podniesienie ściany kolankowej. 6.roplanowanie pokoi na piętrze wg. pomysłu córki(tylko łazienka w 17 pozostaje na swoim miejscu). To mniej więcej tyle. I co wy na to? Jeszcze nie wiemy co z oknami na parterze. Postaram się wkleić rysunki architekta, ale nie wiem czy mi to wyjdzie. Szukamy kogoś kto pokaże nam M08 w realu. Pojedziemy nawet na koniec Polski. Zdjęcia Mario-pa i meba są super, ale to nie to samo co zobaczyć to cudo na własne oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 28.03.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Witamy kolejnych fanów M08! Jeśli chodzi o oglądanie, to do mnie macie chyba najbliżej. Problem w tym, że w przyszłym tygodniu będzie można obejrzeć fundamenty Pozdrawiam Karpatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 28.03.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 to więcej niż u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts