Karpatka 28.03.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 Ba! Jestem dziś bardzo dumna z tego, co zobaczyłam na budowie A serio, to jedyna podpowiedź, z którą już pewnie zetknęliście się na forum, to jak najszybciej decydujcie się na zakup materiałów. To nie koniec podwyżek Powodzenia! Czego i sobie życzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 28.03.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2007 wczoraj podali nam ceny. ok . dzsisiaj pojechaliśmy zamówić i nie przyjmują zamówień, dopiero kiedś tam(pod koniec kwietnia) to jutro znowu burza mózgów i następne decyzje. Zwariować można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 29.03.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Przeglądałam oferty okien 2-3 firm i standardowe okna miały szerokość 86-87 cm, czyli otwór w świetle powinien mieć 90 cm. W projekcie są 95. I w ogóle mam wrażenie tak jakby tam były okna niestandardowe. Rozumiem, że duże okno balkonowe i w "wykuszu" są niestandardowe, ale reszra też? Przy plastikach nie ma to chyba większego znaczenia, ale przy drewnianych już niestety tak Gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 29.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 Właśnie jesteśmy po wycieczce na targach budowalnych w częestochowie i okazuje się że tutejsi producenci nia dzielą okien drewnianych na standardowe i nie standardowe. Dopasowują okna do otworów w murze. Cenę podają na podstawie zużycia materiału. to samo dotyczy dzrzwi. Ze Standardem spotkałam się w marketach. Mają tam określone wymiary drzwi okien i wielu innych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 29.03.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2007 MOże coś się zmieniło przez ostatnie lata, ale pamiętam co jeszcze 5 lat temu tłumaczył mi człowiek który zaprojektował połowę istniejących w Polsce fabryk przemysłu drzewnego. Zresztą nadal je projektuje. A mianowicie: aby zrobić naprawdę porządne okna (takie które się nie rozeschną, nie wypaczą itd) niezbędne są naprawdę dobre, rozbudowane linie technologiczne. A tych linii nie da sie przestawiać pod każdego klienta. Powyższe dotyczy okien drewnianych a nie PCV. W PCV nie ma (z tego co pamiętam) aż takiej różnicy).No ale może rzeczywiście coś sie zmieniło przez ostatnie lata. Z drzwiami od lepszych producentów też tak chyba nie jest, bo za niewymiarowe płaci się więcej, to już przetestował Meb lub Mario_p. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 30.03.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Jak to mówią poszły konie... Pomimo przerażenia wynikającego z wariactwa na rynku budowlanym przyłanczam się i co za tym idzie zamówiłem projekt em08. Teraz grzecznie czekam na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 30.03.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Gratuluję doskonałego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.03.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 ... i szykujcie 350 000 na sam stan deweloperski i min. 150 000 na wykończenie i mebelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 31.03.2007 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 ... i szykujcie 350 000 na sam stan deweloperski i min. 150 000 na wykończenie i mebelki. Mario_p, myślisz że takie kwoty naprawdę wystarczą? Założyłam budżet 400+200 (łomatko). Z tym, że w tych 200 powinna zmieścić się kuchnia. Kilka dni temu przestałam interesować się cenami matariałów, bo zaczęłam popadać w paranoję. I tak nic na to nie poradzę, a tylko będę się wkurzać. Stwierdziłam w końcu, że w najgorszym wypadku zamieszkamy na razie na dole, na górze zrobi się wszystkie najbrudniejsze roboty i jakoś będzie się ją kończyć. Na dzień dzisiejszy rozglądam się za ekipą. Kolega ma mi podesłać namiar (kończą robić u niego). Kuzynka w Siedlcach ma bardzo dobrą, sprawdzoną ekipę, która budowała juz dla niej kilka budynków, ale na razie ostał się majster/właściciel i jeden pracownik Może Wy macie do polecenia kogoś do budowania pod Warszawą, sprawdzonego w "bojach" z M08? To co się dzieje to szaleństwo W poniedziałek próbowałam umówić się z archtekt. Najboższy możliwy termin miała na 10.04, bo do świąt ma już po 2 spotkania dziennie. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 31.03.2007 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Jak to mówią poszły konie... Pomimo przerażenia wynikającego z wariactwa na rynku budowlanym przyłanczam się i co za tym idzie zamówiłem projekt em08. Teraz grzecznie czekam na ciąg dalszy Ciekawa jestem co zmienili? Na pewno jest docieplony. Najprawdopodobniej zaplanowana jest wentylacja mechaniczna. My się nad nią jeszcze zastanawiamy. Małżonek jest przeciw ze względu na hałas, który miałby się roznosić po domu. Mnie bardziej interesuje kwestia: wentylacja mechaniczna a alergia. Dom niestety muszę budować pod kątem dzieci, z którym jedno to bardzo silny alergik. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 31.03.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 Mario_p, myślisz że takie kwoty naprawdę wystarczą? Założyłam budżet 400+200 (łomatko). Z tym, że w tych 200 powinna zmieścić się kuchnia. Tamtu Szczerze, tak naprawdę to nie wystarczą - to był OPTYMIZM. Miałem napisać tyle co Ty, ale byłem strofowany przez żonkę żebym już przestał i nie szerzył defetyzmu. Te 200 to minimum, bez żadnych drogich podłóg, glazur, z kuchnia za 10.000. Ciekawa jestem co zmienili? Na pewno jest docieplony. Najprawdopodobniej zaplanowana jest wentylacja mechaniczna. Tamtu Ocieplenie ścian zewnętrznych - 20 cm wełny (RD~ 6), Ocieplenie poddasza - 30 cm wełny - RD>8 Rekuparator. Ocieplenie podłóg - nie pamiętam - chyba z 15 cm. Dom niestety muszę budować pod kątem dzieci, z którym jedno to bardzo silny alergik. Tamtu A myślałaś o centralnym odkurzaczu, zawsze to wyrzuca wszelkie pyłki na zewnątrz. Bo pseudo-filtry wodne chyba nie są do końca skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 31.03.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 A myślałaś o centralnym odkurzaczu, zawsze to wyrzuca wszelkie pyłki na zewnątrz. Bo pseudo-filtry wodne chyba nie są do końca skuteczne. Wodne są w ogóle nieskuteczne. To tylko taki bajer - woda się zabarwia i kazdy myśli, że tyle kurzu zostało. Skuteczne są jedynie odkurzacze z filtrem HEPA. O odkurzaczu myślałam. Małżonek jak zwykle na początku jest na NIE , ale mi wydaje się to dobrym pomysłem. Dzisiaj mamy akurat wizytę u alergolog to pogadam z nią na ten temu, bo kobita ma akurat o tym pojęcie. Widziałam w twoim dzienniku, że zamontowałaś 10 punktów - aż tyle potrzeba w M08? I mam jeszcze jedno pytanie - jak to jest z tymi oknami i ich wymiarami? Architekt rzeczywiście wymyśliła sobie niewymiarowe? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 31.03.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2007 O odkurzaczu myślałam. Małżonek jak zwykle na początku jest na NIE , ale mi wydaje się to dobrym pomysłem. Dzisiaj mamy akurat wizytę u alergolog to pogadam z nią na ten temu, bo kobita ma akurat o tym pojęcie. Widziałam w twoim dzienniku, że zamontowałaś 10 punktów - aż tyle potrzeba w M08? I mam jeszcze jedno pytanie - jak to jest z tymi oknami i ich wymiarami? Architekt rzeczywiście wymyśliła sobie niewymiarowe? Tamtu Jeszcze nie montowałem, dopiero były oględziny, ale odkurzacz na pewno będzie. Już nie pamiętam dlaczego wyszło 10 pkt. Moja żonka na początku też nie chciała - tzw. NIEPOTRZEBNE WYDATKI. Teraz jest za. Teraz jak liczymy to wydaje się, że powinno być 8, max. 9, w tym 2 szczotki (w kuchni i wiatrołapie). Koszt samej instalacji (rury, punkty, robocizna) to ok. 2000 złotych. Docelowo to ok. 5700 (jednostka centralna, rura, akcesoria, gniazda) - oczywiście może być więcej. Okna w projekcie są raczej niestandardowe. Czasami nie ma to znaczenia, producenci i tak robią okna pod zamówienie. Staraliśmy się te wymiary zestandaryzować. Wydawało się nam, że będzie taniej, bo chcieliśmy drewniane. Wzięliśmy plastiki jako zdecydowanie tańsza, więc cała kombinacja poszła w diabli. Taki wariant w drewnie kosztowałby 45-50% drożej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 01.04.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Mario_p, dzięki za info I zaczynam robić "research" rynku odkurzaczy centralnych Tak jak myślałam, na moje pytanie o czym powinnam pomyśleć - od lekarki od razu padło: odkurzacz centralny. Tak więc, mąż może być przeciw, ale inwestycja jest konieczna ze względu na dzieci, a głównie córkę. Nawet HEPA nie zatrzymuje 100% drobin, a tek wszystko pójdzie "out". I nie ma o czym gadać. I tak sie zastanawiam nad punktami: 1. garaż 2. okolice kuchni/salonu 3. holl przy 2 sypialniach na dole A na górze ze 2-3 punkty. Oczywiście to takie gdybania, bo muszę się najpierw rozeznać co to są szczotki Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 01.04.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Mario_p, dzięki za info I tak sie zastanawiam nad punktami: 1. garaż 2. okolice kuchni/salonu 3. holl przy 2 sypialniach na dole A na górze ze 2-3 punkty. Oczywiście to takie gdybania, bo muszę się najpierw rozeznać co to są szczotki Tamtu niby "szczotka" sama wsysa brudy - podmiata się brudy, piach, śmieci pod taki mały prostokątny otwór i wciska się nogą włącznik. Montaż zwykle pod szafką (kuchenna lub inna). Punkty: 1) wiatrołap (szczotka). 2) garaż (dodatkowo można zamontoważ droższy odkurzacz z 1 gniazdem - przy drzwiach garażowych i wykorzystać do sprzątania samochodu). 3) hol przy pokojach. 4) szczotka - kuchnia. 5) przy kominku. 6,7, 3 punkty na górze - początek, środek i koniec odkurzacza - gniazdo w holu przy schodach. 9) ewentualnie szczotka przy wyjściu na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 01.04.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Mario_p, dzięki za info I tak sie zastanawiam nad punktami: 1. garaż 2. okolice kuchni/salonu 3. holl przy 2 sypialniach na dole A na górze ze 2-3 punkty. Oczywiście to takie gdybania, bo muszę się najpierw rozeznać co to są szczotki Tamtu niby "szczotka" sama wsysa brudy - podmiata się brudy, piach, śmieci pod taki mały prostokątny otwór i wciska się nogą włącznik. Montaż zwykle pod szafką (kuchenna lub inna). Punkty: 1) wiatrołap (szczotka). 2) garaż (dodatkowo można zamontoważ droższy odkurzacz z 1 gniazdem - przy drzwiach garażowych i wykorzystać do sprzątania samochodu). 3) hol przy pokojach. 4) szczotka - kuchnia. 5) przy kominku. 6 ,7, 8 - 3 punkty na górze - początek, środek i koniec odkurzacza 9) gniazdo w holu przy schodach. 10) ewentualnie szczotka przy wyjściu na taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
31818_darekd 01.04.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Ciekawa jestem co zmienili? Na pewno jest docieplony. Najprawdopodobniej zaplanowana jest wentylacja mechaniczna. Oczywiście po otrzymaniu pochwalę się szczegółami projektu. Ja osobiście z założenia zakładałem wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i wymiennikiem gruntowym, a ogrzewaniem podstawowym i cwu ma się "zająć" kocioł na gaz ziemny. Zastanawiam się jedynie nad zainstalowaniem kolektora słonecznego na cwu. Na temat kaski potrzebnej do wybudowania domu, to już raczej nie dyskutuję życie przerosło moje oczekiwania . Jeśli chodzi o dkurzecz centralny, to też już postanowione (oby życie nie było znowu zbyt brutalne ) - robimy przynajmniej orurowanie, nasz syn jest też alergikiem na tle roztoczy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 01.04.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 A najzabawniejsze, że z tymi podwyżkami to wcale nie brukselka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 02.04.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam wszystkich, czy zastanawialiście się nad obwódka jaka jest wokół okien? Nie wiem czy wykonywać to z materiały z ktorego wykonane będą okna czy przy ocieplaniu zrobić ze styropianu. Bez tego bedzie raczej "łyso" Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.04.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam wszystkich, czy zastanawialiście się nad obwódka jaka jest wokół okien? Nie wiem czy wykonywać to z materiały z ktorego wykonane będą okna czy przy ocieplaniu zrobić ze styropianu. Bez tego bedzie raczej "łyso" Ania Anulas, kopę lat Cie nie było. Ciężko dobrać taki materiał szczególnie dla okien z PCV, może w kolorze podbitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts