Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Masz racje kopę lat ale w pewnym momencie zwątpiłam w Urzedy i "dobrych sasiadów" :cry: (naszczęście nie tych najblizszych) . Pewnie myślałeś, że zrezygnowaliśmy :wink: ale nie, mam pozwolenie na budowę i zaczynam za 3 tygodnie :D

Ta obwódka jest dla mnie zagadką a zrobić należy. Muszę zapytać ludzi od okien czy jest możliwość zrobienia jej z tego samego materiału co okna, podbitka juz może byc w innym odcieniu a to przylega bezpośrednio do okien (z tego co widzę)

Ania

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześc anulas,

dlaczego należy?,

To można zrobić ze styropianiu i zaciągnąć tynkiem ale ogólnie to dodatkowa kasa. Ja tego nie zrobiłem.

Meb

wydaje mi sie, że bez tego będzie "łyso" te obwodki dodaja uroku. Oczywiście z mojego punktu widzenia. Czekam aż Ty otynkujesz swój domek (a śledze na bieżąco) i być może też zrobie bez.

Ania

Ja dałem parapety w kolorze okien i wierzę że wystarczy.

Na razie tynkują w środku i to jest tragedia. robi się strasznie brudno a ja wysprzątałem po okablowaniu. :cry:

Tynk za zew jest juz kupiony więc jak tylko skończe brudne prace zaczynam kłaść kolor na zew.

Pzdr

Meb

Witam. W planach mamy obwódkę wokół okien od frontu, tak jak pisał Meb- ze styropianu. Zobaczymy co wyjdzie z planów :) . W sobotę był geodeta i wymierzył domek. wydaję się duży. Ciekawe jakie będą odczucia w przyszłości. Ponawiam prośbę: czy jest możliwość zobaczenia i zwiedzenia m08 w realu?

Życzę pięknej pogody, by prace szły do przodu. Pozdrawiam

Masz racje kopę lat ale w pewnym momencie zwątpiłam w Urzedy i "dobrych sasiadów" :cry: (naszczęście nie tych najblizszych) . Pewnie myślałeś, że zrezygnowaliśmy :wink: ale nie, mam pozwolenie na budowę i zaczynam za 3 tygodnie :D

Ta obwódka jest dla mnie zagadką a zrobić należy. Muszę zapytać ludzi od okien czy jest możliwość zrobienia jej z tego samego materiału co okna, podbitka juz może byc w innym odcieniu a to przylega bezpośrednio do okien (z tego co widzę)

Ania

Też zastanawiałam się nad obróbką i doszłam do wniosku, ze chyba najlepiej ze styropianu (opaska wokoło okna) a potem w tym miejscu tynk w odpowiednim kolorze - w sumie wystarczy potem pomalować, nie trzeba innego koloru tynku. A kolor dobiera się już do całości elewacji, okien i dachu - tak aby dobrze wygladało. Myślałam o tym aby najpierw cały dom otynkować/pomalować a kolor opaski dobrać na końcu. Takie są planyi mam nadzieję, że rzeczywistość ich nie zmieni :wink:

Widziałam takie rozwiązanie u mojej ciotki i wygląda to naprawdę fajnie.

To co jest na obrazku to fantazja architekta, która rzadko jest tania w wykonaniu :-)

Tamtu

Witam wszystkich po świętach.

Trochę przemyśleń z etapu tynkowanie- może się to komuś przyda przy planowaniu. (choć może są to prawdy oczywiste ja jednak takie błędy popełniłem)

Wniosek 1

po pierwsze jeżeli zamówiliście instalacje alarmową to sugeruje montaż rozbić na 2 etapy okablowanie przed tynkami i instalację urzadzeń po tynkach.

Wniosek 2

nie wierzyć tynkarzom że wszystko będzie zakryte i osłonięte i zrobić jak najwięcej samemu (okna, drzwi, brama garażowa plus mocowania wszystko szczelnie samemu pozaklejać). - ja zasłoniłem wszystko oprócz okien bo dałem się omamić tekstami że oni zasłaniają.

Wniosek 3

Nie pojawiać się na budowie dopóki tynkarze nie skończą. :cry: płakać sie chce jak sie na ten syf patrzy. ( a jeżeli juz to nie odwiedzać budowy w garniturze przed pracą :wink: )

Wniosek 4

Na odbiór kupić jak najdłuższa poziomicę i wszystko posprawdzać. aha sprawdzać przynajmniej jeden dzień po kładzeniu tynków. U mnie na suchym kable prześwitują (znaczy za cienko położone)

Wniosek 5

wszystkie materiały składowane w budynku (np styropian) usunąć bo i inaczej szlag człowieka trafi jak za każdym razem robią sobie stolik z nowej paczki.

Podsumowanie.

Tynkarze mieli skończyć w zeszłym tygodniu ale nie wiem czy obrobią sie do końca tego tygodnia. Dzisiaj napuszczam na nich Kierbuda. (problem tylko czy przyjadą bo spóźniają sie o jeden dzień :-? ).

Pozytywy - dzisiaj wystartowali dekarze. byli punktualnie.':D'

A wam jak idzie budowanie ?

godzina prawe 14, TYNKARZE JESZCZE NIE PRZYJECHALI - kierbud odrzucił sufity, ale oni jeszcze o tym nie wiedzą. ( jedyny błąd jakiego nie popełniłem to fakt że jeszcze im nie zapłaciłem.)

Witam. Prawdy znane i słyszane :( . Szkoda tylko, że u ciebie też się pojawiły. U nas budowa idzie po woli. Na placu gromadzi się materiał aż miło patrzeć. Ciszymy się, że mamy dobry twardy plac. Każde auto wjedzie i wyjedzie bez problemów.Nawet koleiny niezbyt duże. Szeroki plac daje spore możliwości manewru. Dzisiaj pierwszy dzień roboczy murarza :) . Tato tłumaczył mi co będą robić, ale jak to kobieta nie powtórzę.Czarna magia. Mama podpowiada: będą robić zbrojenia pod fundamenty i piwnicę.Aha ......... :D . To tyle na dzień dzisiejszy.Oby nie padało tak jak wczoraj :( cały dzień :evil:.

Pozdrawiwm

Witam wszystkich serdecznie.

W przyszłym tygodniu odbieram projekt M08 po dokonaniu przeróbek.

Niedługo więc będę starał się o pozwolenie na budowę i pewnie za niebawem będę mógł relacjonować postępy na budowie.

Do tego czasu chętnie będę obserwował Wasze doświadczenia z tym projektem.

Acha, będę budował w Książenicach (niedaleko Grodziska Maz.)

Chętnie więc poznałbym sąsiadów z okolicy - szczególnie tych, którzy budują M08.

Pozdrawiam wszystkich budowlanych zapaleńców! 8)

Mam pytanie czy planujecie wyłaz dachowy i jeśli tak to w którym miejscu ?

Jestem dzisiaj po rozmowie z dekarzem, któy stwierdził że w M08 nie ma sensu taki wyłaz (dodam że juz kupiłem) bo on jest tylko do pomieszczeń nieogrzewanych a poza tym nie bardzo jest rozsądne miejsce do jego instalacji bo i tak najbliżej komina są okna dachowe. No i podobny dylemat mam w kwestii stopni kominiarskich drogie są a rozprowadzenie z włazu do drugiego komina to już spory wydatek.

Zapisy prawne nie sa zbyt jasne i w sumie to nie wiem czy moge z tego zrezygnować. (na forum tyle opini ile forumowiczów)

Co wy na to?

Meb

Meb, był na ten temat artykuł w kwietniowym Muratorze lub Ładnym Domu. Jak nie znajdziesz, to poszukam i zrobię ci resume wieczorkiem :-)

Ogólnie odradzali nierobienie stopni, twierdzili, że to pozorna oszczędność. No ale to była opinia autora artykułu.

My planujemy ale chyba trochę niezgodnie z prawem, bo wyłaz powinien być w korytarzu (tak twierdziła architekt) a my chcemy zrobić w pralni - jako jej doświetlenie (obecna garderoba na piętrze).

Tamtu

Meb, był na ten temat artykuł w kwietniowym Muratorze lub Ładnym Domu. Jak nie znajdziesz, to poszukam i zrobię ci resume wieczorkiem :-)

Ogólnie odradzali nierobienie stopni, twierdzili, że to pozorna oszczędność. No ale to była opinia autora artykułu.

My planujemy ale chyba trochę niezgodnie z prawem, bo wyłaz powinien być w korytarzu (tak twierdziła architekt) a my chcemy zrobić w pralni - jako jej doświetlenie (obecna garderoba na piętrze).

Tamtu

Ja juz prawie zrezygnowałem z włazu ale po nocnym namyśle stwierdziłem że zrobie.

też myslałem o pralni ale te włazy są raczej do pomieszczen nieogrzewanych.

zrobie w korytarzu i wymysliłem, że zrobie jakś osłonę żeby go zakryć i uszczelnić - sam nie wiem :roll: nie umiem sobie jeszcze tego wyobrazić.

ze stopni na razie rezygnuję a najwyżej się dorobi. Ja planuję jednak zakupic taką drabinkę co się będzie na dach zakładało i już.

zapomniałbym : przeszukam gazetki i jak nie znajde to dam znać.