anulas 02.04.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Masz racje kopę lat ale w pewnym momencie zwątpiłam w Urzedy i "dobrych sasiadów" (naszczęście nie tych najblizszych) . Pewnie myślałeś, że zrezygnowaliśmy ale nie, mam pozwolenie na budowę i zaczynam za 3 tygodnie Ta obwódka jest dla mnie zagadką a zrobić należy. Muszę zapytać ludzi od okien czy jest możliwość zrobienia jej z tego samego materiału co okna, podbitka juz może byc w innym odcieniu a to przylega bezpośrednio do okien (z tego co widzę) Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.04.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Cześc anulas, dlaczego należy?,To można zrobić ze styropianiu i zaciągnąć tynkiem ale ogólnie to dodatkowa kasa. Ja tego nie zrobiłem. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 02.04.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Cześc anulas, dlaczego należy?, To można zrobić ze styropianiu i zaciągnąć tynkiem ale ogólnie to dodatkowa kasa. Ja tego nie zrobiłem. Meb wydaje mi sie, że bez tego będzie "łyso" te obwodki dodaja uroku. Oczywiście z mojego punktu widzenia. Czekam aż Ty otynkujesz swój domek (a śledze na bieżąco) i być może też zrobie bez. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.04.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ja dałem parapety w kolorze okien i wierzę że wystarczy. Na razie tynkują w środku i to jest tragedia. robi się strasznie brudno a ja wysprzątałem po okablowaniu. Tynk za zew jest juz kupiony więc jak tylko skończe brudne prace zaczynam kłaść kolor na zew. Pzdr Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 02.04.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Parapetom się wczoraj uwaznie przyjrzałam (na zdjeciu) i to bardzo mi sie podobają. Tez cos w tym stylu chciałabym zrobić.Czekam w takim razie na zdjęcia jak juz skończysz tylkowanie. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 02.04.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam. W planach mamy obwódkę wokół okien od frontu, tak jak pisał Meb- ze styropianu. Zobaczymy co wyjdzie z planów . W sobotę był geodeta i wymierzył domek. wydaję się duży. Ciekawe jakie będą odczucia w przyszłości. Ponawiam prośbę: czy jest możliwość zobaczenia i zwiedzenia m08 w realu? Życzę pięknej pogody, by prace szły do przodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 03.04.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Masz racje kopę lat ale w pewnym momencie zwątpiłam w Urzedy i "dobrych sasiadów" (naszczęście nie tych najblizszych) . Pewnie myślałeś, że zrezygnowaliśmy ale nie, mam pozwolenie na budowę i zaczynam za 3 tygodnie Ta obwódka jest dla mnie zagadką a zrobić należy. Muszę zapytać ludzi od okien czy jest możliwość zrobienia jej z tego samego materiału co okna, podbitka juz może byc w innym odcieniu a to przylega bezpośrednio do okien (z tego co widzę) Ania Też zastanawiałam się nad obróbką i doszłam do wniosku, ze chyba najlepiej ze styropianu (opaska wokoło okna) a potem w tym miejscu tynk w odpowiednim kolorze - w sumie wystarczy potem pomalować, nie trzeba innego koloru tynku. A kolor dobiera się już do całości elewacji, okien i dachu - tak aby dobrze wygladało. Myślałam o tym aby najpierw cały dom otynkować/pomalować a kolor opaski dobrać na końcu. Takie są planyi mam nadzieję, że rzeczywistość ich nie zmieni Widziałam takie rozwiązanie u mojej ciotki i wygląda to naprawdę fajnie. To co jest na obrazku to fantazja architekta, która rzadko jest tania w wykonaniu Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 03.04.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Może i racja, te pewnie też skonczę na styropianie. dziekiAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 07.04.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 Radości, miłości i pokoju, nieustającej wiosny w sercach i szczęśliwych Świąt spędzonych w rodzinnym gronieżyczy Karpatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 09.04.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 .... a następnego mokrego dyngusa/wielkanocnego śniadania/obiadku* na własnym tarasie w promieniach wiosennego słońca życzy wszystkim mario_pa. * - niepotrzebne skreślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 11.04.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam wszystkich po świętach. Trochę przemyśleń z etapu tynkowanie- może się to komuś przyda przy planowaniu. (choć może są to prawdy oczywiste ja jednak takie błędy popełniłem) Wniosek 1 po pierwsze jeżeli zamówiliście instalacje alarmową to sugeruje montaż rozbić na 2 etapy okablowanie przed tynkami i instalację urzadzeń po tynkach. Wniosek 2 nie wierzyć tynkarzom że wszystko będzie zakryte i osłonięte i zrobić jak najwięcej samemu (okna, drzwi, brama garażowa plus mocowania wszystko szczelnie samemu pozaklejać). - ja zasłoniłem wszystko oprócz okien bo dałem się omamić tekstami że oni zasłaniają. Wniosek 3 Nie pojawiać się na budowie dopóki tynkarze nie skończą. płakać sie chce jak sie na ten syf patrzy. ( a jeżeli juz to nie odwiedzać budowy w garniturze przed pracą ) Wniosek 4 Na odbiór kupić jak najdłuższa poziomicę i wszystko posprawdzać. aha sprawdzać przynajmniej jeden dzień po kładzeniu tynków. U mnie na suchym kable prześwitują (znaczy za cienko położone) Wniosek 5 wszystkie materiały składowane w budynku (np styropian) usunąć bo i inaczej szlag człowieka trafi jak za każdym razem robią sobie stolik z nowej paczki. Podsumowanie. Tynkarze mieli skończyć w zeszłym tygodniu ale nie wiem czy obrobią sie do końca tego tygodnia. Dzisiaj napuszczam na nich Kierbuda. (problem tylko czy przyjadą bo spóźniają sie o jeden dzień ). Pozytywy - dzisiaj wystartowali dekarze. byli punktualnie.'' A wam jak idzie budowanie ? godzina prawe 14, TYNKARZE JESZCZE NIE PRZYJECHALI - kierbud odrzucił sufity, ale oni jeszcze o tym nie wiedzą. ( jedyny błąd jakiego nie popełniłem to fakt że jeszcze im nie zapłaciłem.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 11.04.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2007 Witam. Prawdy znane i słyszane . Szkoda tylko, że u ciebie też się pojawiły. U nas budowa idzie po woli. Na placu gromadzi się materiał aż miło patrzeć. Ciszymy się, że mamy dobry twardy plac. Każde auto wjedzie i wyjedzie bez problemów.Nawet koleiny niezbyt duże. Szeroki plac daje spore możliwości manewru. Dzisiaj pierwszy dzień roboczy murarza . Tato tłumaczył mi co będą robić, ale jak to kobieta nie powtórzę.Czarna magia. Mama podpowiada: będą robić zbrojenia pod fundamenty i piwnicę.Aha ......... . To tyle na dzień dzisiejszy.Oby nie padało tak jak wczoraj cały dzień . Pozdrawiwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 13.04.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witam wszystkich serdecznie. W przyszłym tygodniu odbieram projekt M08 po dokonaniu przeróbek. Niedługo więc będę starał się o pozwolenie na budowę i pewnie za niebawem będę mógł relacjonować postępy na budowie. Do tego czasu chętnie będę obserwował Wasze doświadczenia z tym projektem. Acha, będę budował w Książenicach (niedaleko Grodziska Maz.) Chętnie więc poznałbym sąsiadów z okolicy - szczególnie tych, którzy budują M08. Pozdrawiam wszystkich budowlanych zapaleńców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 13.04.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 Witaj Sokol_M. Gratuluję wyboru. Czekamy na informacje o postępach z budowy no i na zdj.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 18.04.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Mam pytanie czy planujecie wyłaz dachowy i jeśli tak to w którym miejscu ? Jestem dzisiaj po rozmowie z dekarzem, któy stwierdził że w M08 nie ma sensu taki wyłaz (dodam że juz kupiłem) bo on jest tylko do pomieszczeń nieogrzewanych a poza tym nie bardzo jest rozsądne miejsce do jego instalacji bo i tak najbliżej komina są okna dachowe. No i podobny dylemat mam w kwestii stopni kominiarskich drogie są a rozprowadzenie z włazu do drugiego komina to już spory wydatek. Zapisy prawne nie sa zbyt jasne i w sumie to nie wiem czy moge z tego zrezygnować. (na forum tyle opini ile forumowiczów) Co wy na to?Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 19.04.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Meb, był na ten temat artykuł w kwietniowym Muratorze lub Ładnym Domu. Jak nie znajdziesz, to poszukam i zrobię ci resume wieczorkiem Ogólnie odradzali nierobienie stopni, twierdzili, że to pozorna oszczędność. No ale to była opinia autora artykułu. My planujemy ale chyba trochę niezgodnie z prawem, bo wyłaz powinien być w korytarzu (tak twierdziła architekt) a my chcemy zrobić w pralni - jako jej doświetlenie (obecna garderoba na piętrze). Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 19.04.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Meb, był na ten temat artykuł w kwietniowym Muratorze lub Ładnym Domu. Jak nie znajdziesz, to poszukam i zrobię ci resume wieczorkiem Ogólnie odradzali nierobienie stopni, twierdzili, że to pozorna oszczędność. No ale to była opinia autora artykułu. My planujemy ale chyba trochę niezgodnie z prawem, bo wyłaz powinien być w korytarzu (tak twierdziła architekt) a my chcemy zrobić w pralni - jako jej doświetlenie (obecna garderoba na piętrze). Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 19.04.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Ja juz prawie zrezygnowałem z włazu ale po nocnym namyśle stwierdziłem że zrobie. też myslałem o pralni ale te włazy są raczej do pomieszczen nieogrzewanych. zrobie w korytarzu i wymysliłem, że zrobie jakś osłonę żeby go zakryć i uszczelnić - sam nie wiem nie umiem sobie jeszcze tego wyobrazić. ze stopni na razie rezygnuję a najwyżej się dorobi. Ja planuję jednak zakupic taką drabinkę co się będzie na dach zakładało i już. zapomniałbym : przeszukam gazetki i jak nie znajde to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamina 19.04.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 szukamy kogos budujacego M08 w okolicach wawy a najlepiej region Pruszkowa... milo bedzie dostac jakis kontakt, chcemy zobaczyc jak to wyglada na zywo tel do nas 600-390-172 Konrad i Madzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 24.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 szukamy kogos budujacego M08 w okolicach wawy a najlepiej region Pruszkowa... milo bedzie dostac jakis kontakt, chcemy zobaczyc jak to wyglada na zywo tel do nas 600-390-172 Konrad i Madzia. Ci którzy budują niestety nie mają czasu na nic. Jest po prostu prze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts