Meb 24.04.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Tamtu zapomniałem napisać, artykuł znalazłem, dzięki za podpowiedź. Lamina witaj. (potwierdzam słowa mario). Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 25.04.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam wszystkich budujących M08 po długiej przerwie. Nie zrezygnowałem z budowy, jednak troche przeciągały mi się sprawy formalne. Jednak informuję, że dzisiaj budynek został wytyczony i ekipa wchodzi w piątek. Musze przyznać, że po wielkości wykopu i rozstawie tyczek geodezyjnych troszkę jestem przytłumiony rozmiarami tego budynku ... Z tego co pamiętam u Was było podobnie. Czy to mija wraz z budową, czy wręcz przeciwnie ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 25.04.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Teraz to dopiero nasuwają mi się pytania... Jak rozwiązaliście kwestię kanałów wentylacyjnych w kuchni ?? Czy komin wentylacyjny zostawiliscie w tym samym miejscu?? Jeżeli tak, to któredy prowadziliscie kanał łączący okap kuchenny z tym kominem, bo jakos nie wyobrażam sobie rury biegnącej nad oknami i szafkami przez całą kuchnię?? Czy dopuszczalnym rozwiązaniem byłoby przebicie się przez strop i poprowadzenie kanału na piętrze za ścianką kolankową?? Jak to rozwiązaliście lub ewentualnie jakie inne rozwiązania przyjęliście?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 25.04.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witaj, TomcioB! Rozmiary fundamentu rzeczywiście są imponujące Jak już pisałam w dzienniku - nam przy okazji zniknęła działka. Zabawne jest jedynie to, że jak już staniesz na fundamencie, to okazuje się, że poszczególne pomieszczenia wcale nie przytłaczają nadmiarem powierzchni... A w temacie okapowym, to Mały Żonek poinformował mnie właśnie, że zastanawia się nad wywaleniem rury okapu bezpośrednio na zewnątrz Chyba muszę z nim poważnie porozmawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 25.04.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Cześć TomcioB. Spoko, dokładnie tak było. Nawet teraz jak patrze na domy sasiadów to myśle ale chałupę wystawiłem. Jednak jak chodze w środku to już tak wielka nie jest. Działka w miare porządkowania też rośnie wiec spoko. Kwestia wentylacji : Ja zrobiłem tak jak piszesz czyli zlikwidowałem ten 3 komin do wentylacji i pociągnąłem za scianką kolankową i połączyłem z kominkiem nad małą łazienką przy sypialni. moim zdaniem bez sensu jest prowadzenie takiej rury przez pół kuchni.PzdrMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 27.04.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 My robimy to samo co Meb, z tą małą różnicą, że u nas łazienka nad kuchnią zamieniła się w garderobę córki i na dachu nad kuchenką będą wywiewki. A tak btw Meb, jaką masz szerokość stopni schodów - 95 jak w projekcie, czy trochę poszerzyłeś? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 27.04.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Jak dzisiaj zajadę na budowe po jasnemu to zrobie zdj gdzie wychodzą mi kominki na dachu. Szerokośc schodów? musze zmierzyć bo nie pamietam. całe schody są przeprojektowane ale szerokośc chyba nadal pozostała 95 cm. Napisze wieczorem po wizytacji.meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 28.04.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 TomcioB: Ja zrobiłem tak: http://foto2.m.onet.pl/_m/e25bb0cc895f40bb4002200b69e9bc9e,5,19,0.jpg Niższy kominek jest wentylacją do okapu kuchennegoWyższy jest wentylacją z łazienki przy sypialni i będzie jeszcze jeden od frontu dla spiżarki. Tamtu: schody wyszły mi tak (pamiętaj, że mam zupełenie inne niż w projekcie) dolne 95 cm, pomiędzy spocznikami 92, górne 92. PzdrMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 29.04.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Meb, a jak to wyglada przy sciance kolankowej, wymurowałeś kanaly wentylacyjne czy tylko wyciągnołeś rurkę? Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 29.04.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 W stropie jest prześwit zrobiony na etapie zalewania (żeby nie kuć) ale do całości pójdzie rurka. (na razie kominki nie sa podłączone.)Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 29.04.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 dzieki za informację, już myślałam, że bedzie trzeba murować. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 01.05.2007 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 witam. Czytacie w moich myślach. Też zastanawiałam się nad kominem w kuchni( parter) i łazience(piętro) a tu odpowiedz sama przyszła . Znajomy mówił o takim rozwiazaniu ale nie wiedziałam jak to może wyglądać w moim przypadku. Na zdjęciu jest ciemny dach i kominki też a co w przypadku zielonego dachu? musze sie to kwestią zainteresować. Jak na razie piwnica wykopana i fundamenty zalane. Gdyby ziemnię z wykopu zostawić, to w zimę mam prywatny własny tor saneczkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 01.05.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 bwmk: Na zdjęciu jest ciemny dach i kominki też a co w przypadku zielonego dachu? Chyba nie ma problemu. Jeżeli wybiersza dachówke określonej firmy to akcesoria powinny być także do wyboru w kolorze dachówki. Pzdr Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwmk 02.05.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 teraz długi weekend i nie ma co latać i szukać. Chociaż muszę się pochwalić: dzisiaj został postawiony pierwszy betonit w piwnicy a pod nim kilka groszy. Aż miło patrzeć jak praca idzie do przodu. A tak z innej beczki jaka u was pogoda? U nas w dzień jako tako chłodny wiatr i słońce, ale w nocy -4C tyle roślin zmarzło ,że szkoda słow, a ile pracy poszło na marne. Ale cóż takie jest życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 03.05.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 U nas chłopaki kończą mury parteru. Od przyszłego tygodnia przygotowania stropu (robimy lany, więc pracy sporo). A najzabawniejsze, że jeszcze w niedzielę była łysa płyta... O rośliny się nie martwię. Najwyżej chwasty wymarzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 03.05.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witajcie! Dołączam do klubu miłośników M08. Jesteśmy z mężem zdecydowani na ten projekt - właściwie na EM08, czyli wersję energooszczędną. Trochę się boimy wszystkiego tego, co nas czeka. Mamy jednak nadzieję, że budowa nie będzie jednak koszmarem, a stanie się naszą wielką przygodą i doprowadzi nas do NASZEGO DOMU. Widzieliśmy wczoraj dom wybudowany według projektu M08. Jest już zadaszony, ma okna, wiele można podpatrzeć. Inwestor trochę go pozmieniał - zamiast tarasu ma dodatkowy pokój, nie mogliśmy więc zobaczyć tego, co nas w tym projekcie urzekło najbardziej - zadaszonego tarasu. Mimo to - domek jest super!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 03.05.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witaj Saraha, Nie ma się czego bać - powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tymoteusz 03.05.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam was wszystkich serdecznie.W tym roku będę budował nasz wymarzony dom wersję EM08. Na razie mam materiały i dużo pomysłów.Mam do was wszystkich prośbę. Pozmieniałem trochę w projekcie i bardzo bym chciał zobaczyć z moją lubą domek już stojący by podpatrzeć co i jak. Jesteśmy z Płocka, ale możemy podjechać.Czy ktoś byłby tak uprzejmy i zaprosiłby nas na wizytę?? Z góry dziękuję.Pozdrawiam MLemail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 03.05.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Witam i gratuluję wyboru Z Płocka do Mikołowa macie kawałek. Z drugiej jednak strony, my w tym samym celu jechaliśmy do Mario_pa, a więc Sadu Europy. Zapewniam jednak, że warto pokonać pół Polski, żeby to cudo zobaczyć. U nas jednak tylko parter. W przyszłym tygodniu chłopaki zaczną przygotowywać strop pod wylewkę, więc do dachu (krokwi) potrzebujemy jeszcze ok. 4 tygodni. Jeśli do tego czasu nie dostaniecie innego zaproszenia, a możecie tyle czasu poczekać - zapraszamy. Pozdrawiam Karpatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 03.05.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 tymoteusz a jakie zmiany wymyśliłeś? My też chcemy trochę pozmieniać. Niebawem napiszę, co, bo to sporo pisania a teraz czytam o rekuperatorach Jak zwykle - mają równie zażartych zwolenników, jak przeciwników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts