Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących M08 po długiej przerwie.

Nie zrezygnowałem z budowy, jednak troche przeciągały mi się sprawy formalne.

Jednak informuję, że dzisiaj budynek został wytyczony i ekipa wchodzi w piątek.

Musze przyznać, że po wielkości wykopu i rozstawie tyczek geodezyjnych troszkę jestem przytłumiony rozmiarami tego budynku ... :o

Z tego co pamiętam u Was było podobnie. Czy to mija wraz z budową, czy wręcz przeciwnie ?? :)

Pozdrawiam

Teraz to dopiero nasuwają mi się pytania...

Jak rozwiązaliście kwestię kanałów wentylacyjnych w kuchni ??

Czy komin wentylacyjny zostawiliscie w tym samym miejscu?? Jeżeli tak, to któredy prowadziliscie kanał łączący okap kuchenny z tym kominem, bo jakos nie wyobrażam sobie rury biegnącej nad oknami i szafkami przez całą kuchnię??

Czy dopuszczalnym rozwiązaniem byłoby przebicie się przez strop i poprowadzenie kanału na piętrze za ścianką kolankową??

Jak to rozwiązaliście lub ewentualnie jakie inne rozwiązania przyjęliście??

Pozdrawiam

Witaj, TomcioB!

Rozmiary fundamentu rzeczywiście są imponujące :o :o :o

Jak już pisałam w dzienniku - nam przy okazji zniknęła działka. Zabawne jest jedynie to, że jak już staniesz na fundamencie, to okazuje się, że poszczególne pomieszczenia wcale nie przytłaczają nadmiarem powierzchni...

A w temacie okapowym, to Mały Żonek poinformował mnie właśnie, że zastanawia się nad wywaleniem rury okapu bezpośrednio na zewnątrz :o :o :o Chyba muszę z nim poważnie porozmawiać...

Cześć TomcioB.

Spoko, dokładnie tak było. Nawet teraz jak patrze na domy sasiadów to myśle ale chałupę wystawiłem. Jednak jak chodze w środku to już tak wielka nie jest. Działka w miare porządkowania też rośnie wiec spoko.

Kwestia wentylacji :

Ja zrobiłem tak jak piszesz czyli zlikwidowałem ten 3 komin do wentylacji i pociągnąłem za scianką kolankową i połączyłem z kominkiem nad małą łazienką przy sypialni.

moim zdaniem bez sensu jest prowadzenie takiej rury przez pół kuchni.

Pzdr

Meb

TomcioB: Ja zrobiłem tak:

http://foto2.m.onet.pl/_m/e25bb0cc895f40bb4002200b69e9bc9e,5,19,0.jpg

Niższy kominek jest wentylacją do okapu kuchennego

Wyższy jest wentylacją z łazienki przy sypialni i będzie jeszcze jeden od frontu dla spiżarki.

Tamtu: schody wyszły mi tak (pamiętaj, że mam zupełenie inne niż w projekcie) dolne 95 cm, pomiędzy spocznikami 92, górne 92.

Pzdr

Meb

witam. Czytacie w moich myślach. Też zastanawiałam się nad kominem w kuchni( parter) i łazience(piętro) a tu odpowiedz sama przyszła :D . Znajomy mówił o takim rozwiazaniu ale nie wiedziałam jak to może wyglądać w moim przypadku. Na zdjęciu jest ciemny dach i kominki też a co w przypadku zielonego dachu? musze sie to kwestią zainteresować. Jak na razie piwnica wykopana i fundamenty zalane. Gdyby ziemnię z wykopu zostawić, to w zimę mam prywatny własny tor saneczkowy :lol:

teraz długi weekend i nie ma co latać i szukać. Chociaż muszę się pochwalić: dzisiaj został postawiony pierwszy betonit w piwnicy :D :D :D a pod nim kilka groszy. Aż miło patrzeć jak praca idzie do przodu. A tak z innej beczki jaka u was pogoda? U nas w dzień jako tako chłodny wiatr i słońce, ale w nocy -4C :cry: tyle roślin zmarzło ,że szkoda słow, a ile pracy poszło na marne. Ale cóż takie jest życie

Witajcie! Dołączam do klubu miłośników M08. Jesteśmy z mężem zdecydowani na ten projekt - właściwie na EM08, czyli wersję energooszczędną. Trochę się boimy wszystkiego tego, co nas czeka. Mamy jednak nadzieję, że budowa nie będzie jednak koszmarem, a stanie się naszą wielką przygodą i doprowadzi nas do NASZEGO DOMU.

Widzieliśmy wczoraj dom wybudowany według projektu M08. Jest już zadaszony, ma okna, wiele można podpatrzeć. Inwestor trochę go pozmieniał - zamiast tarasu ma dodatkowy pokój, nie mogliśmy więc zobaczyć tego, co nas w tym projekcie urzekło najbardziej - zadaszonego tarasu. Mimo to - domek jest super!!!

Witam was wszystkich serdecznie.

W tym roku będę budował nasz wymarzony dom wersję EM08. Na razie mam materiały i dużo pomysłów.

Mam do was wszystkich prośbę. Pozmieniałem trochę w projekcie i bardzo bym chciał zobaczyć z moją lubą domek już stojący by podpatrzeć co i jak.

Jesteśmy z Płocka, ale możemy podjechać.

Czy ktoś byłby tak uprzejmy i zaprosiłby nas na wizytę??

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

ML

email: [email protected]

Witam i gratuluję wyboru :D

Z Płocka do Mikołowa macie kawałek. Z drugiej jednak strony, my w tym samym celu jechaliśmy do Mario_pa, a więc Sadu Europy. Zapewniam jednak, że warto pokonać pół Polski, żeby to cudo zobaczyć. U nas jednak tylko parter. W przyszłym tygodniu chłopaki zaczną przygotowywać strop pod wylewkę, więc do dachu (krokwi) potrzebujemy jeszcze ok. 4 tygodni. Jeśli do tego czasu nie dostaniecie innego zaproszenia, a możecie tyle czasu poczekać - zapraszamy.

Pozdrawiam

Karpatka