Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam o to zmainy:

http://www.lorenz.net.pl/domek.jpg

Jak widać większa jest kuchnia kosztem garderoby i schodów, zamiast garderoby jest spiżarnia bez okna. Schody są ażurowe z drewna na samym wejściu przez co musiałem pomniejszyć taras. Pyzatym dodałem wc dla gości kosztem wejścia i wydłużyłem o jeden metr garaż.

I jeszcze jedno zwiększyłem sobie łazienkę prywatną.

Oczywiśćie sposobów budowy schodów jest wiele mogą być okrągłe i inne to jest tylko przykład.

Napiszcie co wy na to??

Noooo... tymoteusz jestem pod wrażeniem. Zaskoczyły mnie Twoje zmiany. Jestem padnięta, bo wróciłam z podróży, ale jutro napiszę Ci coś więcej. Dziś zapytam tylko, co z górą? Też masz już tak sprytnie rozrysowaną w cadzie? My rysujemy na razie sobie dół, jak będzie gotowy, wkleję :)

Mario_pa, my niestety mamy imprezę rodzinną. Będziesz rzecznikiem grupy! :D

Tymoteusz, na pierwszy rzut oka zmiany są ok, choć ja osobiście jestem zwolennikiem zakamarków, więc im ich więcej, tym lepiej. Poza tym dziś moja własna kuchnia wydawała mi się całkiem spora. Tak dla odmiany, bo ostatnio była już mała, ale jak już pisałam w dzienniku - moja działka ma specyficzne właściwości, więc może i na dom się to przeniosło? :D

Zastanawia mnie jednak coś innego: jak rozumiem, ściana pod schodami jest zamurowana? Jeżeli tak, to ta zmiana mi się nie podoba - moim zdaniem jednym z atutów domu jest widok "na przestrzał" na taras i ogród.

Generalnie jednak nie przejmuj się uwagami i rób, jak dla Was będzie najwygodniej! :D

Pozdrówko

Karpatka

A ja tak męską ręką ..... Dwa wnioski skrajnie różne wykluczające się nawzajem.

1) Brakuje mi garderoby na dole, skoro goście będą mieli osobny WC. Spiżarka w mojej wrednej opinii :wink: za duża.

Wygospodarowałbym jej część na ową garderobę właśnie.

2) Nie wiem czy drzwi wejściowe w jednej linii ze ścianą spiżarki będą dobrze wyglądać. Skoro nie ma II-ego okna przy

drzwiach to symetria drzwi na ganku jest zbędna. Zrezygnowałbym z okna i zastąpił świetlikiem drzwiowym bocznym.

Drogie acz efektowne. Skoro WC ma być to - INMO - jest za długie chyba.

Jak wszyscy to wszyscy i ja dołożę swoje trzy grosze.

Kuchnia: miejsce na wyspę - niewątpliwie duży plus (większa spiżarka to już zależy od potrzeb)

Wiatrołap: podzielam zdanie mario - chyba warto coś pokombinować z usytuowaniem drzwi i okna.

Zmniejszenie tarasu - nadal pozostaje duzy wiec OK, ale my wybraliśmy ten projekt, bo podobał nam się (tak jak Karpatce) "na przestrzał". Poza tym nie potrafię sobie wyobrazić schodów w tym miejscu (co na poddaszu?) ale ładne schody mogą być w tym miejscu ciekawym rozwiązaniem

Łazienka na dole: powiększenie OK (mi jednak podoba się tą wnęka na prysznic z oryginału)

garaż - dłuższy o 1 m ( na limuzynę ? :wink: )

pzdr meb

Ja też myślałem o takiej zmianie, ale zostawiłem jak jest. Taka zmiana zawsze jest na korzyść. Apropo helikoptera dzisiaj rano jechałem z budowy do pracy 1,5 h (normalnie 45 min) . Jakieś Mega korki dzisiaj były i helikopter by się przydał. :lol:

Pzdr

Meb

Ja też myślałem o takiej zmianie, ale zostawiłem jak jest. Taka zmiana zawsze jest na korzyść. Apropo helikoptera dzisiaj rano jechałem z budowy do pracy 1,5 h (normalnie 45 min) . Jakieś Mega korki dzisiaj były i helikopter by się przydał. :lol:

Pzdr

Meb

No to ja dzisiaj przeleciałem te swoje 45 km do Galerii Mokotów w 1h20m, z 10 min. międzytankowaniem :wink: . Także było trochę gorzej jak zwykle. Oczywiście Janki-Raszyn bokiem - tym razem z lewej. Gdyby nie remont w okolicach Grójca to 50-60 min i jezzdem w fabryce. Puławską omijam szerokim łukiem zawsze, jadąc do i wracając z. Polecam. Z Lesznowoli na Dawidy. Jest oczywiście skrzyżowanie T na którym się stoi, ale jadąc z Lesznowoli można wyjechać kolejną poprzeczną. Do sprawdzenia.

Witam,

Przerwę w moim pisaniu tłumaczy fakt leżących papierów w Starostwie. Na budowie nie dzieję sie jeszcze nic, gdyż czekamy na PNB. Za to dzieje się dużo w naszych głowach...

Codziennie czytam nasze forum i w tym miejscu gratuluję najbardziej systematycznym forumowiczom czyli Mario, Mebowi i Karpatce postępów na Waszych budowach, aż sie serducho raduje!!!

Co do zmian jakie ostatecznie zostały naniesione na projekt w wersji lustrzanej to:

1. Pod częścią garażowo-mieszkaniową 3+4+5+6+7+8+13 mamy piwnicę 78mq

2. Zejście do piwnicy jest w 4 (likwidacja drzwi zewnętrznych w 4)

3. 1+12 bez ściany działowej , likwidacja okien w wiatrołapie na rzecz przeszklenia -świetlika po lewej stronie drzwi

4. 7+6 razem

5. Likwidacja drzwi tarasowych w salonie

6. Likwidacja wykuszu na rzecz 2 dużych okien (jedno jest w jadalni, jedno w salonie)

7. W 17 garderoba, w 18 pralnia

8. W 23 schowek

9. 19+24 oraz 20+25

10. W 21 łazienka

11. Podniesienie wysokości o 1 pustak oraz poddasza o 1 pustak.

To chyba tyle zmian. Adaptacji dokonała autorka projektu.

Z projektem po adaptacji byłam u naszego zaufanego, łebskiego i bardzo doświadczonego Kierbuda (niezależny od ekipy budowlanej) i niestety projekt spotkał sie z jego krytyką - np. kosztowne rozwiązanie konstrukcyjne dachu - jego zdaniem można ten dach zrobić na ramie z czterema słupami. Głównie jednak uderza on w drugą ściankę równoległą do ściany kolankowej na poddaszu - jego zdaniem będzie tam z tego powodu kosztowne ogrzewanie, bo będzie tam zimno i upiera się ,żeby to zmienić. Również ilość stali zbrojeniowej jest jego zdaniem przesadzona i niepotrzenie kosztowna. I jak tu nie zwariować. Odezwijcie się coś Wy doświadczeni w budowie tego cuda.

Jakby jednak nie patrzeć z tego co widzę na Waszych zdjęciach póki co nie wybrałabym innego projektu! Pozostaje więc teraz kwestia funduszy, jak nie przepłacic w okresie boomu???

No cóż , nikt nie obiecywał, że bedzie łatwo. Mój Teściunio, który wiele w życiu przeżył powtarza mi jednak, że wybudowanie własnego domu to jedna z największych satysfakcji w życiu i tego się trzymajmy.

Na razie

Nie myśl o zmianie projektu, bo ten najpiękniejszy jest i basta!!!! A że kosztowny, to też prawda, jednak coś za coś...

Już Ci zazdroszczę tej piwnicy!!!! W temacie ścianek i ocieplenia odpadam, bo to zupełnie nie moja działka. Z całą jednak pewnością Meb i Mario_pa rzucą na to fachowym okiem. A nawet czterema! :wink:

Jeśli zaś chodzi o stal, to już totalnie się nami nie kieruj, bo my ciągle... dozbrajamy. Niestety, taki to już urok budowania domu na Śląsku.

U nas małe zmiany: chcieliśmy poszerzyć wykusz o 15 cm. Jak już chłopaki przygotowały szalunek, to Mały Żonek uznał, że :o :o :o odstaje to jak diabli! Bieg wsteczny z szalunkiem. Ostatecznie poszerzony o 5 cm.

W ostatniej chwili wstrzymaliśmy się też z wylewaniem schodów. Chciałam, żeby miały jeden spocznik, ale dopiero po postawieniu ścian wyszło, że na bezpieczne i wygodne jest za mało miejsca i musiałyby rozpoczynać się w holu. Wygląda na to, że schody będą drewniane, bo stolarz ma szersze pole do manewru.

Pozdrawiam

Karpatka

M08 Kosztowny - a który teraz nie jest kosztowny ?

Justa :

Nie wiem czy się fachowo wypowiem bo w sprawie ociepleń dogrzewania i wszystkiego co związane z tym tematem po wielodniowym przestudiowaniu forum, rozmowach ze znajomymi (co mają domy) oraz fachowcami (co też mają domy lub nie ) stwierdzam że im więcej wiem tym jestem głupszy i trudniej mi podjąć decyzję :roll: . (W tym temacie każdy sam musi przejść przez mękę). Na początku (zanim zacząłem budować) to chciałem i pompę ciepła i reku i solary i dgp i ocieplić z zew styropianem co najmniej 20 i ogrzewanie podłogowe i piec kondensacyjny i inne wszystkie możliwe bajery z inteligencją domu na poziomie 150IQ minimum.

Co do powyższych z wszystkiego praktycznie zrezygnowałem – z jakich powodów to chyba nie musze wyjaśniać. Dom starałem się dobrze ocieplić ale do ideału chyba brakuje. Mi nikt nie zwrócił uwagi że na poddaszu przez te ścianki będzie zimniej. Zobaczymy w praktyce.

Justa w kwestii zmian - nie analizowałem wszystkich Twoich zmian w pokojach nie pamiętam numeracji pokoi - może później na to zerknę choć tutaj każdy sam decyduje co mu się podoba). Wypowiem się więc w kwestii dachu i w ogóle w kwestii fachowców.

Fachowcy każdą robotę zaczynają od narzekania i przeprojektowywania żeby im było łatwiej (niekoniecznie dla Ciebie taniej) Nie daj się zwieść. Na dach wchodzi 15 ton dachówki i jeżeli planujesz ceramikę to dokładnie przelicz czy przeprojektowana więźba i mniej uzbrojone fundamenty wytrzymają napory murów i ciężkiego dachu. Mój Kierbud nakazał nawet w kilku miejscach dodatkowe podwiązania. Nie pamiętam jednak jak się ma realne zużycie stali w stosunku do zapisów w projekcie.

Chciałem też podwyższać poddasze ale ten jeden pustak więcej wiąże się z koniecznością wykonania 2 wieńca (niech mnie ktoś poprawi jak nie mam racji – ale majster i Kierbud byli zgodni w tym punkcie). Ale podniesienie na poddaszu to świetny pomysł - brakuje mi tego 1 pustaka teraz.

Pewnie wiele nie pomogłem. Niestety tak jest jak napisałem na początku im więcej wiedzy tym trudniej podjąć decyzje. A zdań tyle ilu forumówiczów wzbogaconych wiedzą swoich fachowców.

Karpatka: Widzę że Tobie schody także nie przypadły do gustu. Ja zrobiłem na 2 spoczniki kosztem pomieszczenia na górze i jestem zadowolony. W szczególności jak wnosiłem ostatnio 20 paczek styropianie na poddasze :D

Pzdr

Meb

Witam

Dziękuję za wypowiedzi.

Więc tak jeśli chodzi o poddasze to jest w trakcie projektu. Jeszcze kilka kresek mi zostało.

Wygląda to mniej więcej tak:

pokoje po lewej zostają, tam gdzie schody będzie hol taki z oknem. na dole łazienka tak jak w projekcie a po prawej duży pokój rekreacyjny.

Jeśli chodzi o okno przy schodach to będzie, narysowałem wnękę, ale się nie zdecydowałem na jakie okno.

Spiżarnia będzie duża, dla tego, że będzie też to miejsce na odkurzacz i inne szpargały.

Ale wam powiem, że muszę jeszcze trochę pomyśleć na temat tych okien, drzwi wejściowych i wiatrołapu.

Może macie propozycje?

Uważam za bardzo dobry pomysł zrobić większe drzwi z świetlikami po bokach :)

Pozdrawiam

Mnie tymoteusza pomysł przeniesienia schodów zaskoczył. Wiem, że już była na ten temat mowa gdzieś tam wcześniej, ale nikt chyba tego nie wyrysował. My nie zamierzamy tego zrobić - też za jeden z największych atutów domu uważamy ten wielki widok z holu na taras i ogród... Mimo to - pomysł ciekawy. Samo przesunięcie tarasu mi się podoba, tez zamierzam tak zrobić, żeby powiększyć w podobny sposób dolną łazienkę (u mnie pralnię).

Mnie też bardzo zależy na powiększeniu kuchni - według mnie jest stanowczo za mała. Podoba mi się jednak umiejscowienie schodów w centrum domu - to bardzo ułatwia komunikację (między salonem i kuchnią a górą). Powiększyć kuchnię (i salon oraz górną sypialnię) zamierzamy poprzez rozciągnięcie domu o jakieś 1,80 m. Zobaczymy. Taki jest póki co plan :)

Jak dla mnie wiatrołap tymoteusza jest stanowczo za mały, ale to kwestia gustu...

Aaaaa... I też chcę zrezygnować z tych małych, śmiesznych okienek przy drzwiach wejściowych. Myślę raczej o szerokich drzwiach z podłużnymi świetlikami po bokach...

Aaaaa... I też chcę zrezygnować z tych małych, śmiesznych okienek przy drzwiach wejściowych. Myślę raczej o szerokich drzwiach z podłużnymi świetlikami po bokach...

Ładne są, owszem :wink: . Ale nie-śmiesznie :evil: to będzie wtedy jak przyjdzie za nie płacić. Minimum 8000, ok. 3000 więcej niż wersja wejścia ze śmiesznymi oknami.

I

też za jeden z największych atutów domu uważamy ten wielki widok z holu na taras i ogród

I tak będzie, wiecie, robiłem sobie wizualizację schodów, rysowałem cały widok podczas wejścia na hol. Wygląda to imponująco, ładne skromne ażurowe schody z drewna, a za nimi sporej wielkości okno od podłogi do sufitu, schody lekko wygięte pod nimi niski, zielony kwiat w doniczce, z lewej drzwi do części intymnej, a z prawej salon z kominkiem. Na podłodze ciemniejsza klepka, jaśniejsze ściany, to wydłuża efektownie hol i robi super początek widocznego tarasu przez okno. Naprawdę bardzo mi się to podobało, więc wdrożyłem.

Jak dla mnie wiatrołap tymoteusza jest stanowczo za mały, ale to kwestia gustu...

Jeśli chodzi o to też się trochę wahałem, ale tak naprawdę w obecnym domku też mam taki wąski, a po lewej jeszcze szafę zmieściłem 50cm, tak więc chyba nie będzie tak źle.

Ciiiiii... na razie planujemy wersję wyjściowę - full wypas, nie mamy świadomości kosztów za bardzo ;) mamy natomiast świadomość, że potem w zderzeniu z rzeczywistością będziemy tą naszą wersję full odchudzać z płaczem ;)

(to było do mario_po)

a do tymoteusza - no a czemu my tej Twojej wizualizacji nie widzimy? :cry: Brzmi super :)

Tymoteusz: pomysł z przeszkleniem fajny podoba mi się. Małe pytanko tak geometrycznie nie uważasz, że takie okno powinno być sporo wyższe ?

Obecne w realu może być za niskie w tej kompozycji.

Wrzuć wizualizację.

Sarah : te okienka w wiatrołapie to może na projekcie wyglądają na małe ale w rzeczywistości są spore.

Pzdr

Meb