Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Tymoteusz: pomysł z przeszkleniem fajny podoba mi się. Małe pytanko tak geometrycznie nie uważasz, że takie okno powinno być sporo wyższe ?

Obecne w realu może być za niskie w tej kompozycji.

U nas to przeszklenie - swietlik w wiatrołapie jest na wysokosc drzwi i jest podwojny z jednej-lewej strony , ma takze szprosy,aby komponowal sie z oknami. Okna w wiatrołapie sa zlikwidowane. Drzwi sa zwykle tzn. bez przeszklenia na gorze.

Pozdrawiam

Justa

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć Justa, nie zrozumieliśmy się :) mi chodziło o wielkie przeszklenie/okno na taras ( i mam nadzieję, że Tymoteuszowi też - chyba że ja cos źle zrozumiałem), a w środek wplatał się temat z oknami w wiatrołapie.:lol:

Twoje rozwiązanie z doszkleniem drzwi po bokach ciekawe. Nie brałem tego pod uwagę z powodów bezpieczeństwa. Wydaje mi sie, że takie drzwi są mniej bezpieczne, (ale to tylko moja ocena nie poparta wiedzą), niemniej rozwiązanie atrakcyjne.

To wszystko podsuwa mi na myśl taki wniosek, że M08 w oryginale to chyba nikt nie wybuduje. Każdy buduje swoją indywidualną wersję. I dobrze. Będziemy brać swoje domy i jeździec na zloty jak np garbusowcy. :lol:

TomcioB: Ja zrobiłem tak:

http://foto2.m.onet.pl/_m/e25bb0cc895f40bb4002200b69e9bc9e,5,19,0.jpg

Niższy kominek jest wentylacją do okapu kuchennego

Wyższy jest wentylacją z łazienki przy sypialni i będzie jeszcze jeden od frontu dla spiżarki.

Tamtu: schody wyszły mi tak (pamiętaj, że mam zupełenie inne niż w projekcie) dolne 95 cm, pomiędzy spocznikami 92, górne 92.

Pzdr

Meb

Witam

Ciągle mam problemy z logowaniem sie na konto, dlatego mam duże przerwy w uczestnictwie. Może teraz będzie lepiej.

Meb wracając do tematu wentylacji kuchni, czy oprócz wywiewu w okapie, nie powinn być jeszcze jednego otworu wentylacyjnego, który przejmuje rolę gdy okap jest niewłączony ?

Przecież choćby w samym projekcie są zaplanowane 2 przewody wentylacyjne dla kuchni. Czy konsultowałes swoje rozwiązanie z KierBudem, albo jeszcze lepiej z jakimś kominiarzem, który potem musi odebrac budynek.

Twoje rozwiazanie za pomoca komików dachowych podoba mi sie choćby ze względów finansowych, ale chciałbym miec pewność, że nie będzie potem problemów.

Pozdrawiam

Nie wiem czy się fachowo wypowiem bo w sprawie ociepleń dogrzewania i wszystkiego co związane z tym tematem po wielodniowym przestudiowaniu forum, rozmowach ze znajomymi (co mają domy) oraz fachowcami (co też mają domy lub nie ) stwierdzam że im więcej wiem tym jestem głupszy i trudniej mi podjąć decyzję :roll: . (W tym temacie każdy sam musi przejść przez mękę). Na początku (zanim zacząłem budować) to chciałem i pompę ciepła i reku i solary i dgp i ocieplić z zew styropianem co najmniej 20 i ogrzewanie podłogowe i piec kondensacyjny i inne wszystkie możliwe bajery z inteligencją domu na poziomie 150IQ minimum.

Co do powyższych z wszystkiego praktycznie zrezygnowałem – z jakich powodów to chyba nie musze wyjaśniać. Dom starałem się dobrze ocieplić ale do ideału chyba brakuje. Mi nikt nie zwrócił uwagi że na poddaszu przez te ścianki będzie zimniej. Zobaczymy w praktyce.

Meb

Gdy przygotowywałem się do budowy miałem dokładnie to samo podejście do ogrzewania i ocieplenia co Meb, tzn. reku, kominek z płaszczem, pompa ciepła, solary, grubo styropianu i wełny na dachu.

Na dzień dzisiejszy, czyli na etapie wstępnym budowy już zrezygnowałem z reku i kominka z płaszczem. Tego reku czuję, że będe załował.

Na razie jednak obstaję przy dobrym ociepleniu domu styro i wełną.

Z pompy ciepła też nie zrezygnuję, choćby z tego względu że gazu w mojej okolicy nie ma i raczej szybko lub w ogóle nie będzie, agaz płynny mnie nie interesuje.

Pozdrawiam wszystkich budujących i nowych na forum M08....

Pewnie większość z Was stoi przed tymi samymi dylematami

Cześć TomcioB

w kuchni mam oczywiście 2 wyjścia na okap i do wentylacji całej kuchni.

Po za tym będzie jeszcze kominek do wentylacji spiżarki i jest jeszcze jedno miesjce na drugi do kuchni. Więc chyba spoko ?

Całośc jest przeprojektowana przez Kierbuda bo on jednocześnie jest arch adaptującym projekt. Komina nie robiłem bo po przeprojektowaniu schodów nie było sensu ponieważ znikneło pomieszczenie pod schodami.

Jak kominiarz się przyczepi to marny los Kierbuda.

Meb

Meb, a powiedz - tak z innej beczki - czy w tych pokojach z oknami dachowymi od północy nie jest ciemno i ponuro? Bo ja też będę je miała od północy, z czego jeden ma być pokojem dziecięcym i kombinuję, jakby dodać tam jeszcze jedno okno dachowe od zachodu... Jak myslisz? Jest potrzebne? Ja jestem na etapie projketu dopiero, więc Twoje doświadczenia są dla mnie baaaaardzo cenne :)

Mi okna dachowe wychodzą od wschodu wiec nie jest źle, ale w tym pomieszczeniach za scianką (niby garderoby ) to oczywiście ciemno :lol:

Szczerze mówiąc wydaje mi się że jak na pokój dla dziecka to wystarczy (u nas tez to będzie dziecinny a drugi to łazienka)

W łazience nie trzeba więcej światła, a w dziecinnym ?! moim zdaniem tez nie. Moje doświadczenia z oknami dachowymi są takie że nie da sie pod nimi spać wiec obecne rozwiązanie pozwala na postawienie łóżka pod dachem.

Weź jednak pod uwagę że moje pokoje są ciut inne. (gdzieś to wczesniej narysowałem).

Na zdj (choć może dobrze nie pokazują ) widac jak jest.

Zobacz w albumie

Meb

Meb z wielka przyjemnościa pooglądałam sobie Twój albumik - na razie na szybko, bo jestem w pracy i nie mam czasu. To wielka frajda obejrzeć juz realizację projektu... Z tymi oknami to ciągle nie jestem pewna. Kombinowałam tak, że dziecko sobie siedzi jednak popołudniami w swoim pokojui miło by było, gdyby choć trochę miało słoneczka. Stąd ten mój upór w sprawie wciśnięcia dodatkowego okna od zachodu w pokoju północnym (czyli jednym z tych, co to mają dachowe okna). Pisząc o tym, że nie da się spać nad takimi oknami masz na myśli to, że rano słońce razi w oczy?

Słonce to mozna zasłonić roletką, bardziej problematyczny jest deszcz.

Spałem kiedys pod takim oknem w ulewę i dziekuję. Nie podobało mi się.

Oczywiście ja tez rozważałem dołożenie jeszcze okna, ale zrezygnowałem. Osobiście jestem troche ciemnolubny i uważam, że sypialnia powinna być jednak troche ciemniejsza. Fakt że dziecko powinno mieć mozliwośc patrzenia przez okno ale weź pod uwage że te okna sa na tyle wysoko że dziecko może sobie co najwyżej w niebo popatrzeć. Zaletą jest że nie otworzy i nie wyskoczy.

TomcioB

Na to pytanie to moge elaborat stworzyć (ale niestey nie mam teraz czasu)

Skrzynke mam w wiatrołapie obok okna.

Meb

Witam

Powiedzcie mi, gdzie zamontowaliście swoje skrzynki elektryczne??

Na co warto zwrócic uwage planując instalację elektyryczną, tzn gdzie byście coś u siebie juz zmienili np ilość gniazdek, punktów światła, dodatkowe przewody i wyjscia elektryczne czy jakies inne ciekawe rozwiązania.

Pozdrowionka

Zdecydowałem się nie robić super-inteligentnego budynku aaczkolwiek ze 3 km wszelkich kabli pójdzie. Dużo pisania. Gość od elektryki stwierdził, że ilość gniazdek wystraczyłaby na 2 normalne domy. Wyszło w sumie 170 punktów x 35 zł. Dywersyfikując usługodawców instalację LAN i TV robi kto inny.

U mnie są dwie skrzynki: jedna na parterze (11 obwodów) w garażu, druga w garderobie na górze (6 obwodów) w części nazwijmy to technicznej. Odpowiednio obejmują obwody na dole i górze. Osobne mechanizmy różnicowe dla dóry i dołu. Osobne obwody dla oświetlenia i gniazd elektrycznych. Dedykowany obwód dla piekarnika.

Rozdzieliłem po to aby nie biegać na dół jak się coś sp.... znaczy bezpiecznik spali ;).

Ponadto średnio na pokój przypada 1 gniazdko komputerowe (LAN+Telefon - 2xRJ45 skrętka nieekranowana kat.5) oraz 1.3 gniazdka TV+RTV+SAT (kabel koncentryczny). W salonie i naszej sypialni na górze są dwa gniazdka TV+RTV+SAT. Wszystko w układzie gwiazdy.

Przykładowe schematy dla instalacji TV dla domku jednorodzinnego na http://www.dipol.com.pl/schemat03.htm

O systemie alarmowym się nie wypowiadam na forum. Mogę co najwyżej pogadać.

*501

Mario czytałem artyk w którym była tabela liczby gniazdek w pokoju świadcząca o wysokim standardzie domu. Ja szczerze mówiąć też wykombinowałem mnóstwo gniazdek w róznych miejscach.

Jedyne czego nie robie to sieci pod kompa.

Testuje ostatnio w fabryce dosyć aktywnie Wifi i stwierdzam że powinno mi to wystarczyć. żeby nie ryzykować bariery stropu przygotowałem specjalne miejsce na ruter wifi na środku na klatce schodowej tak żeby strop nie blokował.

Mam kilku znajomych którzy tak zrobili i działa.

Niestety u jednego trzeba było dokładać jakieś dodatkowe antenki z przekaźnikiem bo właśnie strop przeszkadzał.

zobaczymy co z tego wyjdzie.

Meb

W wątkach skojarzonych z M08 toczy się cicha dyskusja na temat szprosów więc trzeba zjawisko scentralizować i nadać charakter burzy w mózgu. Szprosy na holu wyglądają tak - oczywiście okno przesuwne.

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/hol1.jpg http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/hol2.jpg

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/hol3.jpg

Moja wskazówka również dla okien w witrynie. Można wykorzystać łącznik rurowy o regulowanych kącie dla połączenia prostopadłych okien.

CUL8R

Super wygląda to przeszklenie. Dziękuje bardzo za fotki, po raz pierwszy widzę ten taras w ten sposób, robi wrażenie. Przypomnij mi mario_pa proszę, czy Ty spłycałeś taras, czy zostawiałeś jego głębokość bez zmian? Co do szprosów, to chętnie poczytałabym... My na obecnym etapie jesteśmy przeciw. Marzą nam się wielkie okna, nawet bez podziałów. No ale na czym się skończy, zobaczymy :)

Dziś chcę zamówić projket - EM08L - co Wy na to? Aż się boję. To już poważna decyzja :roll: