TomcioB 14.05.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Dziś chcę zamówić projket - EM08L - co Wy na to? Aż się boję. To już poważna decyzja Saraha Ciągle uważam, że M08 to najładniejszy dom na świecie .... i kupił bym projekt ponownie, chociaz są domy prostrze i tańsze w konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 14.05.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 No to Kochani! Chyba jestem już pełnoprawnym członkiem Waszego klubu (no chyba że muszę jeszcze jakoś się wkupić w wasze łaski ;! Stało się! ZAMÓWIŁAM WŁAŚNIE PROJEKT EM08L. Będzie najpóźniej za 3 dni! Wow... Powiem Wam, że jestem... hmmm.. No podniecona i troszkę przestraszona też W każdym razie - oficjlanie wpraszam się do klubu i z góry dziekuję za to, że można tak sobie z Wami budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 14.05.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Coś mi się z wrażenia post zdublował, więc kasuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 14.05.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Saraha, przygotuj się, że za 3 dni poświęcisz nocke na zapoznanie się z tą fascynującą dokumentacją. W każdym razie witaj wśród budujących. Mario widze że masz juz wylewke na tarasie -fajnie to wygląda.Co do drzwi ja zrobiłem inaczej. Ja mam okna tarasowe podzielone na 4. 2 wąskie po bokach nie otwierane i w środku 2 szersze skrzydła otwierane normalnnie. Okna bez szprosów. Zamiast całego okna na korytarzy normalne jak w pokojach. Od salonu zlikwidowałem całkiem. Taras w wymiarach z projektu.http://foto1.m.onet.pl/_m/3bdd6c9bc2cc595c356cbfeac418a0dd,5,19,0.jpg Zapomniałem dodać że okna na zdj są jeszcze oklejone folią. Kolor ciemny brąz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa92 14.05.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Mario, Meb Gratuluje Wam zajefajnych okien tarasowych. My bedziemy kolorystycznie i "szprosowato" podobni do Mario. Nastapi to kiedys...Dodajcie nam wiary, gdyz od tygodnia szef naszej firmy budowlanej nie odbiera od nas telefonow, albo odbiera i mowi,ze oddzwoni pozniej. Jak sie dogadac z ZIR? Juz zaczynamy watpic czy uda nam sie rozpoczac w wyznaczonym terminie (lipiec 2007) PapaJusta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 14.05.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Hmmm...Meb i Mario, dzięki za zdjęcia drzwi tarasowych. Przyznaję, że w pierwszym odruchu chciałem zdecydować się na drzwi przesuwne ale chociażby ze względu na zachowanie symetrii coraz bardziej byłem przekonany do drzwi zamontowanych przez Meba. Jednak nasunął mi się w trakcie porównywania tych systemów drzwiowych pomysł próby połączenia obu rozwiązań - drzwi skrzydłowe, łamane - można je otworzyć tradycyjnie lub całkowicie rozsuwając każde skrzydło złamane w połowie. To chyba niestety może być droższe rozwiązanie... Co o tym sądzicie? A tak na marginesie... Saraha, zawsze marzyłem o dużych przeszklonych oknach, szczególnie po tym ,kiedy zobaczyłem w Alpach austriackich domy z panoramicznym oknem o wymiarach ok. 1,5m wys. i ok. 3m szerokości(!) Wierzcie, widok z takiego okna ( i to otwieranego w dwóch płaszczyznach ) zapiera dech w piersiach. Mimo to miałbym duże wątpliwości czy w M08 pełne szyby bez podziałów czy szprosów nie zepsułyby ogólnego charakteru tego projektu... Wyjątek w moim przekonaniu stanowią drzwi tarasowe. Tu dla odmiany gdybym wybrał rozwiązanie Mario ( drzwi przesuwane), nie zrobiłbym szprosów - nie przekonują mnie zdjęcia Mario. Przy tak dużych szybach zastawiłbym "czyste" szyby. Natomiast w wersji Meba uważam, że i w przypadku zrobienia szprosów i bez - oba warianty się bronią. A to pewnie za sprawą podziału skrzydeł. Mario, czy zamki w takich przesuwnych drzwiach są równie bezpieczne co w drzwiach uchylnych? mają jakieś atesty? Napisz, czy stosuje się tu jakieś dodatkowe zabezpieczenia antywłamaniowe. Nie wiem dlaczego ( pewnie przyzwyczajenie do tradycji), zawsze mam obawy przed zachowaniem bezpieczeństwa w domu przy zastosowaniu drzwi przesuwnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 15.05.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Sokol_M: Jednak nasunął mi się w trakcie porównywania tych systemów drzwiowych pomysł próby połączenia obu rozwiązań - drzwi skrzydłowe, łamane - można je otworzyć tradycyjnie lub całkowicie rozsuwając każde skrzydło złamane w połowie. To chyba niestety może być droższe rozwiązanie... Co o tym sądzicie? Cześć. Pomysł fajny. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że np w moim przypadku drzwi stałe tzn 1 i 4, są węższe od otwieranych 2 i 3. Wobec czego jeżeli 2 i 3 byłyby przesuwne na zewnątrz <-> to znacznie zmniejszyłby się otwór wejściowy, ponieważ skrzydło 2 lub 3 nie miałoby miejsca na pełne zajście w bok ... na drzwi nr 1 lub 4 (rany co ja na napisałem?). w każdym razie wierzę, że rozumiesz, o co mi chodzi Tak żeby się zadeklarować to jestem przeciwnikiem szprosów (ale nie ukrywam, że w przypadku wykusza zastanowiłbym się jeszcze raz). W przypadku tarasowych w tym rozwiązaniu, które przyjąłem nie mam wątpliwości. Dodatkowo mam takie wrażenie (ale to złudzenie optyczne), że drzwi Mario przez to, że są tylko 2 skrzydła to są niższe. ?!? no ale nasze zdj są zrobione inaczej wiec trochę trudno porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.05.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 A propos mieszania okien bez i ze szprosami w jednym projekcie. To jak garnitur w paski: z marynarką w paski poziome i spodnie w paski pionowe. Nawet nie przymierzałbym - sorry, ale inaczej to nie mogę tego skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.05.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Nam się marzą duuuże okna bez szprosów i innych podziałów. My dla odmiany mamy skojarzenia z Holandii... Problemem jest tylko witryna, która na pewno - według mnie, bo mąż ma inne zdanie - przez to straci. Ona super wygląda właśnie ze szprosami. No i zagwozdka... No nic... Na razie myślimy. Przy okazji się pochwalę - wczoraj zamówiony projekt dotarł po niecałej dobie! Stało się więc - mamy projekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 15.05.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 To ja chyba będę taką budowlaną Vivienne Westwood , bo to mieszanie szprosów najbardziej mnie chwilowo pociąga... Ostatniego słowa jednak jeszcze nie powiedziałam. Pozdro Karpatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.05.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Karpatka jakie masz pomysły na mieszanie? To ciekawe... Ja już sama nie wiem, niby nie powinno się mieszać, ale ta witrynka jest wyjątkowa i ma swój urok właśnie ze szprosami. Pozostałe okna ze szprosami podobają mi się tak sobie... szczególnie, że nie chcemy chyba małych wąskich okienek, tylko zamienimy je na duże, szerokie. No sprawdzimy jeszcze jak wtedy zmieni się elewacja, żeby nie zepsuć całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.05.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Karpatkaszczególnie, że nie chcemy chyba małych wąskich okienek, tylko zamienimy je na duże, szerokie. No sprawdzimy jeszcze jak wtedy zmieni się elewacja, żeby nie zepsuć całości Faktycznie małe wąskie okienka - szczególnie gdy otwór w projekcie ma 95x 170. A w ogóle to parapety też są małe - szczególnie ten przy witrynie - ok. 2.5 m2 x 300-400 zł/m2. W ogóle cały dom jest mały , szczególnie na rysunkach i obrazkach w internecie, dlatego i tani w budowie. Nie prowokuje dalej - STOP. Ale powiem jedno - można wybudować prostszy dom, o podobnej powierzchni i znacznie mniej urokliwym tarasie. Funkcjonalność i standard wykończenia zachować na takim samym poziomie, a zaoszczędzone lub niewydane pieniądze zainwestować. W którymś etapie budowy dochodzi świadomość przeinwestowania, piękny taras nie zbilansuje wszystkiego i myśl, że te pieniądze można było wydać lepiej. Ja już teraz myślę o ... PDZDD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 15.05.2007 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Cześć. Pomysł fajny. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że np w moim przypadku drzwi stałe tzn 1 i 4, są węższe od otwieranych 2 i 3. Wobec czego jeżeli 2 i 3 byłyby przesuwne na zewnątrz <-> to znacznie zmniejszyłby się otwór wejściowy, ponieważ skrzydło 2 lub 3 nie miałoby miejsca na pełne zajście w bok ... na drzwi nr 1 lub 4 (rany co ja na napisałem?). w każdym razie wierzę, że rozumiesz, o co mi chodzi Tak żeby się zadeklarować to jestem przeciwnikiem szprosów (ale nie ukrywam, że w przypadku wykusza zastanowiłbym się jeszcze raz). W przypadku tarasowych w tym rozwiązaniu, które przyjąłem nie mam wątpliwości. Dodatkowo mam takie wrażenie (ale to złudzenie optyczne), że drzwi Mario przez to, że są tylko 2 skrzydła to są niższe. ?!? no ale nasze zdj są zrobione inaczej wiec trochę trudno porównywać. Wiem, o co chodzi Dlatego też rozważam zrezygnowaie z zewnętrznego kominka (grilla) i poszerzenie otworu dla drzwi tarasowych na tyle, by wszystkie cztery części byłu równe a zarazem nie za wąskie w przypadku otwarcia tylko części środkowej. Co do szprosów... małżonka jest ich ogromną zwolenniczką i obiektywnie patrząc - szprosy w M08 dodają uroku a wykusz bez szprosów trochę mi przypomina kurę bez piór - patrząc na "goły" wykusz ma się wrażenie, że czegoś mu brakuje... Natomiast jeszcze raz w kwestii drzwi tarasowych - ze skrzydłami uchylnymi wersja z i bez szprosów wyglada estetycznie natomiast w przypadku dużych, przesuwnych drzwi szprosy wręcz psują estetykę i zatracają efekt jaki dają tak duże przeszklone powierzchnie... Co do różnicy w wysokości - to chyba jednak złudzenie spowodowane innym podziałem przestrzeni - ale to już musicie ustalić między sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 16.05.2007 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 a propos mieszania okien bez i ze szprosami w jednym projekcie. To jak garnitur w paski: Z marynarką w paski poziome i spodnie w paski pionowe. Nawet nie przymierzałbym - sorry, ale inaczej to nie mogę Tego skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 16.05.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Złudzenie napewno bo znam wymiary okien Mario. Ale juz sie dopatrzyłem dlaczego po pierwsze prostokąty vs kwadraty daja złudzenie wysokości a po drugie ja juz mam ocieplone wiec okna są do samego sufitu tarsowego . A Mario jak ociepli to też pewnie będzie miał do sufitu. Stąd złudzenie. Wykusz: Moim zdaniem aż tak źle jak piszesz wykusz bez szprosów nie wygląda. Ale jak napisałem wczesniej to jedyne okno przy którym bym się nad szprosami zastanawiał. Zew kominek to chyba pierwsz rzecz z jakiej sie rezygnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gajowy_ 16.05.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam. Mam pytanie do Panow Meba i Mario. Jakiej wielkości cegły Porotherm zastosowaliście u siebie i około ile sztuk?Pozdrawiam Gajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 16.05.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Karpatka jakie masz pomysły na mieszanie? Taras bez, witrynka "z". W sprawie pozostałych okien decyzja wkrótce, chwilowo przeważa opcja "z", ale nie jest to jeszcze 100%. Pozdro Karpatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 16.05.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witam. Mam pytanie do Panow Meba i Mario A może być Karpatka? U nas idzie porotherm 25, ilość podam wieczorkiem. P.S. Rety, mam nadzieję, że nie dałam plamy i te "25" to jest rzeczywiście wielkość, o którą pytał Gajowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gajowy_ 16.05.2007 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Hej!Karpatka tez może być. Chodzi mi dokładnie o szerokość ściany.PozdrawiamGajowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 16.05.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ja już teraz myślę o ... PDZDD. PDZco???? Kolejna zagadka? To ja proszę od razu o rozwiązanie, bo biomet na Śląsku niekorzystny... Ja do Twojej wyliczanki dodaję oczywiście lany strop Małego Żonka A propos oszczędzania: dziś kolejny rekonesans po wykończeniówce. Założyłam, że w temacie kafelek nie przekroczę kwoty 50 zł/mkw za ścienne (nie mówię o dekorach) i wybór jest całkiem spory. Odkryłam też śliczne małe do kuchni za ok. 30 zł. Dopiero po chwili dostrzegłam, że to cena za 1 szt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts