Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mario_pa nie rozumiem Twojego sarkazmu. Wiem, że jestem dopiero na początku drogi, a Ty już ją przeszedłeś, nie znaczy to chyba jednak, że nie mam prawa do własnego zdania. Nawet, jeżeli za kilka miesięcy, w zderzeniu z rzeczywistością je zmienię (albo i nie). Co do wielkości okien - to widziałam dom M08 wybudowany (mniej więcej na tym samym etapie, co Twój teraz) z oknami według projektu i chciałabym, żeby u mnie były większe... O parapetach nic nie pisałam... :(

Saraha, mam wrażenie, że źle zinterpretowałaś słowa Mario_pa :)

On od czasu do czasu stara się nas sprowadzić na ziemię i chwała mu za to. Czasami towarzyszy temu lekka nuta goryczy i sarkazmu, ale skierowana jest ona raczej w kierunku projektu, a nie personalnie. Im dłużej walczę z budową, tym lepiej go rozumiem, ale i tak uważam, że domek jest zaje.... fajny, znaczy się! Życzę Ci, żebyś jak najpóźniej weryfikowała swoje marzenia, ale obiektywnie patrząc - obawiam się, że prędzej, czy później to nastąpi. Nie poddawaj się jednak i walcz o ich realizację!

Powodzenia!

Karpatka

Mam pytanie do Panow Meba i Mario.

Do: Gajowy

Możemy być na TY :lol:

Ja użyłem Porothermu 25 cm + styropian 12 cm.

scianki działowe Porotherm 11,5 cm,

Dodatkowo koło kotłowni jest kawałek z normalnych cegieł.

Szczerze mówiac pogubiłem się już we wszystkich exelach.

Tak orientacyjnie P 25 cm - 2200 sztuk, P11,5 cm 1100 sztuk (ale było cos dokupowane wiec może trochę więcej.

Mam pytanie do Panow Meba i Mario.

Do: Gajowy

Tak orientacyjnie PTH 25 cm - 2200 sztuk, P11,5 cm 1100 sztuk (ale było cos dokupowane wiec może trochę więcej.

Ja zamówiłem 2280 sztuk PTH 25, 60 sztuk na palecie (40 sztuk mniej niż w ślepym kosztorysie. 6 sztuk zostało - odpadów wiele nie było

1500 sztuk PTH 11.5.

W zestawieniu z Muratora był babol, na pewno można zamawiać dużo mniej pustaków stropowych. Poruszone wcześniej w Klubie.

Czasami towarzyszy temu lekka nuta goryczy i sarkazmu, ale skierowana jest ona raczej w kierunku projektu, a nie personalnie. Im dłużej walczę z budową, tym lepiej go rozumiem, ale i tak uważam, że domek jest zaje.... fajny, znaczy się!

Karpatka

Jesteś 8) . Widzisz też to, co nienapisane zalega między wierszami.

Nie można pozbawiać inych marzeń.

Saraha - korzystasz z doświadczeń innych i masz do nich pretensje, że wypowiadają swoje opinie nt projektu - to nie fair. To jest wątek dotyczący budowy a nie kółko wzajemnej adoracji.

Sarkazm .... a Karpatka doskonale odczytała moje intencje, może dlatego że mogliśmy się spotkać na naszej budowie ;). Może ma jakiś pakt z diabłem ;) i czyta w myślach. Ale tak naprawdę to Karpatka chyba nadaje na tych samych falach co ja.

Takie moje uwagi na początek nic nie znaczą i nie bolą. Jak rozpoczniesz budowę to zobaczysz że inni nie liczą się z TWOIMI pieniędzmi.

Ja się dzielę swoimi doświadczeniami i czasami wstaję w niedzielę rano (zawsze spie na maksa), bo komuś zależało, żeby zobaczyć dom w budowie. Inni wiedzą, że: można zamówić 150 szt. pustaków stropowych i oraz 40 szt. PTH 25 mniej i jeszcze wystarczy.

A propos zmian w Twoim projekcie. Poradź się kogoś czy fukcje, które planujesz realizować na parterze i piętrze pozwalają w jakiś sposób na etapowanie budowy. Wg mnie będziesz musiała ponieść gro kosztów wykończeniowych od razu.

... obstawiam minimum 550. Jeśli ktoś jeszcze nie zaczął to poniżej 500 nie zmieści, nie ma szans. Ty chcesz M08 jeszcze powiększać, zwiększać i dodawać okna, zrobić salon kąpielowy.

To żart żaden sarkazm - trzeba szykować 600 i dać na mszę w intencji "żeby 600 starczyło".

Mario a pamiętasz jak rozmawialiśmy o 350 ? Widzę że skorygowałeś juz szacunki na 2 razy więcej. Dodatkowo weź pod uwagę, że wypowiadasz sie o kosztach M08, a to juz stary model. większość kupiła EM08. Nowy model nowe koszty. Do tego zmiany. To jak z samochodami. :D

Saraha - głowa do góry czerp garściami wiedzę z forum i na ewentualną krytykę reaguj uśmiechem :). Myślę, że nie raz będziesz dyskutować na forum na temat różnych problemów i nawet słowa krytyki (w szczególności Mario :lol: ) okażą się pomocne. Twoje marzenia i Twoja budowa a pytasz po to żeby usłyszeć zdanie innych. Dla Ciebie cenne jest właśnie to inne niż Twoje - dla równowagi.

I jeszcze jedno - nie uważam żeby ten dom był jakoś strasznie droższy niz inne.

Wszystkie teraz są drogie :wink:

Mario a pamiętasz jak rozmawialiśmy o 350 ? Widzę że skorygowałeś juz szacunki na 2 razy więcej. Dodatkowo weź pod uwagę, że wypowiadasz sie o kosztach M08, a to juz stary model. większość kupiła EM08. Nowy model nowe koszty. Do tego zmiany. To jak z samochodami. :D

No tak, ale raz, że to było te zaniżone :wink: 350 i niestety bez wykończeniówki (czyli łazienek, drzwi wewnętrznych, mebli, skórzanych sof, lamp, osprzętu, centralnego odkurzacza).

a to się zgodzę no i przydałoby się zmienić samochód żeby pasował do garażu i nowe AGD i RTV i ... jakby tak powymieniać wszystkie marzenia i jeszcze trochę to nawet to 600 brzmi cieniutko.

na wszystko to trzeba wydać milion albo lepiej, dwa miliony ...

...a potem z desek zbudujemy samolot i ... niech się mury pną do góry. :wink:

a to się zgodzę no i przydałoby się zmienić samochód żeby pasował do garażu i nowe AGD i RTV i ...

AGD na razie nie uwzględniam, w kuchni ma być transfer dotychaczasowego sprzętu (lodówka i zwymarka). Ze sprzętu to tylko TV i ew. projektor. No może jeszcze parę nowych głośników na przód, a stare na tył.

AGD nie uwzględniam

TY nie ! a druga połowa ? :wink:

Ja też bym zabrał wszystko z AGD obecnego i dokupił projektor :D.

Z męskiego punktu widzenia to idealne rozwiązanie :lol:

meb

Znaczy się nie uwzględniamy - wspólna decyzja. Mam nadzieję, że będzie uwględnione w projekcie kuchni, ponieważ zmywarkę mamy 45 cm.

A lodówka jest do zabudowy. Nie jesteśmy z niej do końca zadowoleni (tak jak z pralki) ale cóż, jeszcze z 5 lat muszą pochodzić.

Kolejną wadą lodówki jest, że nie ma telewizora LCD ;).

Saraha: Realizuj marzenia :wink: i nie oglądaj się na nikogo.

Nie wszystko musi być uzasadnione pragmatyką czy kasą. Wybudowany dom ma wywoływac usmiech a nie poczucie porażki. Mario chyba się ze mną zgodzi i mimo kilku prawd, które napisał, napewno jest szczęśliwy z tego co zbudował.

Rany ja chyba dzisiaj jestem optymistycznie do świata nastawiony :D

Dawno za nic nie zapłaciłem a prace sie posuwają i może dlatego :lol:

Mario Lodówka z Lcd: niezły bajer tylko ekran musi byc koniecznie obracany (jak w aparatach).

* s-fiction : zamiast okien wew LCD-y zasilane bateriami słonecznymi z drugiej zew strony.

meb

Dzieki Meb za dobre słowo, bo już się bałam odezwać :( A jeszcze mam trudny czas w pracy, dostaje mi się ze wszystkich stron jakoś...

Z wielka przyjemnościa i szacunkiem (serio chylę czoła) czytam sobie Wasze posty tutaj i dzienniki, patrzę jak te mury do góry i w ogóle. Ale w głowie mam mój przyszły domek i chcę, żeby był jak najbardziej zbliżony do tego wymarzonego. A jaki będzie? Pooglądamy za rok, a raczej najwczesniej półtora. Teraz cieszę się przygotowaniami i staram się nie martwić. Krok po kroku dojdę do wszystkiego przecież. Do kompromisów, do których zmusi mnie rzeczywistość też. A że się będe potykać, oj to na pewno :)

mario_pa co do rady o wykańczaniu domu w etapach. Na pewno masz rację, tylko w mojej sytuacji rodzinnej może się to okazac niemożliwe, a przynajmniej bardzo niekorzystne. Mam więc nadzieję, że to rozwiązanie nie będzie konieczne. No ale zobaczymy. Teraz trudno wiele rzeczy przewidzieć.

Nie ma za co 8) Trzeba się dopingować.

W kwesti etapów (coś juz na ten temat napisałem gdzies wyżej) trudno określić w którym momencie się przerwie robienie poddasza. Ja też miałem taki zamiar i jakos chyba przegapiłem ten moment. :) Budowanie na 2 etapy jest niestety i droższe i bardziej uciążliwe. Ja zrezygnowałem z kilku pomysłów żeby jednak pociągnąc wszystko do góry. Zawsze jest coś za coś. niestety.

Zresztą sama zobaczysz wszystko przed Tobą.

Powodzenia.

Meb

Ło Matko, się Towarzystwo rozgadało :o :o :o Do łopat, Mości Panowie! I Panie też.

U mnie zalali strop :D A teraz, w ramach odskoczni, zastanawiam się, co zrobić z wakacjami???? Namiot i budowa, czy totalne rozbisurmanienie gdzieś dalej? Np. Włochy? Te pod Warszawą, rzecz jasna :lol: :lol: :lol: Macie już jakieś plany? Totalnie zagonionym przypominam, że maj się kończy...

Może ma jakiś pakt z diabłem ;) i czyta w myślach

Ty mnie tu o konszachty z siłami czystymi inaczej nie podejrzewaj, bo mnie jeszcze co gorliwsi na grillu usmażą... Zakładam, że stosy już wyszły z mody jakiś czas temu, polowanie na czarownice jednak w dalszym ciągu w pełnym rozkwicie! By nie rzec, że to renesans :-?

Może ma jakiś pakt z diabłem ;) i czyta w myślach

Ty mnie tu o konszachty z siłami czystymi inaczej nie podejrzewaj, bo mnie jeszcze co gorliwsi na grillu usmażą... Zakładam, że stosy już wyszły z mody jakiś czas temu, polowanie na czarownice jednak w dalszym ciągu w pełnym rozkwicie! By nie rzec, że to renesans :-?

Jakoś tak nie przypominasz czarownicy ... :) . Już nic nie piszę bo mnie wyślecie w kosmos przy najbliższej okazji.

DACHÓWKĘ MOGĘ ODEBRAĆ - jedynie miesiąc obsuwy. Jeśli pamiętacie moje porządki na działce latem zeszłego roku ... de javu (cholera jak to się piszę).

Dzisiaj też lało. Jest zajegliniaście, mało tej gliny zostało ale jak się maże. Ciekawe jak wjadą z dachówką?

Mario a jak jesteś po porządkach to może masz rozeznanie w kontenerach na śmieci?

Z tego co się dowiadywałem to normalny kosztuje 350 zeta na 3 dni, ale potem mi sąsiad powiedział że na gruz trzeba osobny, a na np na papę czy inne pojemniki po czarnej mazi to jeszcze inny.

Znasz ceny ?

Meb