Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Mario a jak jesteś po porządkach to może masz rozeznanie w kontenerach na śmieci?

Znasz ceny ?

Meb

Nie znam - całe sprzątanie załatwiłem hurtowo. Miałem tego przeszło 10 wywrotek, gruz, glina z wykopu, po kanalizacji. Zebrałem też gliniane ścierwo wokół działki. Kolejne gruntowne porządki po tynkach zewnętrznych.

BTW: Jak chcesz wykończyć przestrzeń/pustkę za ściankami działowymi na poddaszu (ocieplenie, wylewki, etc ?)

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja na etapie budowy cofnąłem ścianki wew na tyle że ta pustka ma u mnie tylko 0,5 m. Ociepliłem zew sciankę do samego dachu styropianem (z uwzględnieniem wentylacji) a pustkę zostawię jako schowki. W każdym pokoju zostawiłem miejsce na drzwiczki wiec wyszły z tego wąskie schowki. Zobaczymy jak się sprawdzi takie rozwiązanie.

MEB

Ja na etapie budowy cofnąłem ścianki wew na tyle że ta pustka ma u mnie tylko 0,5 m. Ociepliłem zew sciankę do samego dachu styropianem (z uwzględnieniem wentylacji) a pustkę zostawię jako schowki. W każdym pokoju zostawiłem miejsce na drzwiczki wiec wyszły z tego wąskie schowki. Zobaczymy jak się sprawdzi takie rozwiązanie.

MEB

Czyli ścianka wewnętrzna od strony pustki jest nieocieplona. czy obłożyłeś ją płytą G-K czy została taka surowa?

Na razie została surowa. Poddasze jest otynkowane ale z ociepleniem jeszcze czekam na wylewki no i az wyschnie. Na razie po tynkach mokro jak cholera - ale schnie. Wełne już kupiłem i lezy w składzie (mam nadzieję). Zobaczę na etapie ocieplania co majster za rozwiązanie mi zaproponuje. Może zrobię tak, że wełna z ocieplenia dachu zajdzie właśnie na tą sciankę od wew. To chyba brzmi rozsądnie.

Fajnie by było żeby wyłożyć to GK całe, ale zobaczę jak kasowo. Tutaj problemem może być koszt robocizny a nie płyty.

Meb

Meb, jezeli dobrze pamietam, to gdzies na forum wypowiadaliscie się o ociepleniu ścian zewnętrznych. Niestety nie mogę znaleźć tych wypowiedzi.

Chodzi mi o ilość m2 do ocieplenia, jezeli pamietam mówiłes tam coś o 300 m2.

Ile Wam wyszo dokladnie tych metrów, bo galopujące ceny zmusiły mnie do szybkiego zamówienia styropianu, a ja okresliłem ilość m3 własnie z przeliczenia 300 metrów2.

Nie chciałbym, żeby mi zabrakło :oops: Czy z tymi 300m mam mały zapas, czy raczej jestem na styku.

Podpowiem, ze nie powiekszałem mojego M08 w żadną stronę i nie planuję go równiez podnosić.

Pozdrawiam

Wełne już kupiłem i lezy w składzie (mam nadzieję).

Meb

Ile Was kosztowała wełna na ten piękny daszek.... i dla jakiej grubości ocieplenia.

Kiedy ją zamawialiscie, teraz czy przed tymi drastycznymi podwyżkami ??

Pozdrawiam

TOPROCK 15cm (22.60zł) - 200 m2

SUPERROCK 10cm (15.10zł) - 250m2

Zamawiane w lutym.

Meb, Mario

Dzięki wielkie....

Ja dopiero na etapie fundamentów, a styropian juz zamówiony, gdzieś będę musiał go złożyć, albo od razu rzucę na ściany :-? mimo, że to troszkę niezgodnie ze sztuką....

Niestety wełny żadna hurtownia nie chce mi przetrzymać, a jej ceny rosną i rosną.... :evil:

Pytanko do Meba i Mario_pa: czy zmienialiście wysokość okna tarasowego? W projekcie jest 2,55 i póki co, wszyscy producenci koniecznie chcą mi to zmniejszać do 2,35 - 2,40 max. Ew. upór z mojej strony będzie karany odebraniem gwarancji... :evil:

Mieliście z tym jakieś problemy????

Pozdrówko

Karpatka

Pytanko do Meba i Mario_pa: czy zmienialiście wysokość okna tarasowego? W projekcie jest 2,55 i póki co, wszyscy producenci koniecznie chcą mi to zmniejszać do 2,35 - 2,40 max. Ew. upór z mojej strony będzie karany odebraniem gwarancji... :evil:

Mieliście z tym jakieś problemy????

Pozdrówko

Karpatka

255 to wysokość otworu - samo okno to ok. 250 - ja mam okno chyba 246 - podnieśliśmy o 4 cm poziom 0.

Gwarancja - nic mi nie wiadomo, żebym jej nie miał. Chyba 5 lat - muszę sprawdzić co mam w papierach.

Coś to forum dzwinie ostatnio działa.

TomcioB - myśle, że w kwestiach zabezpieczeń i bezpieczeństwa to każdy sam musi sobie poradzić. Forum to nie najlepsze miejsce do dzielenia się swoimi rozwiązaniami w tym zakresie. :wink:

Mario kiedy zdj z dachówką ?

Meb

Coś to forum dzwinie ostatnio działa.

TomcioB - myśle, że w kwestiach zabezpieczeń i bezpieczeństwa to każdy sam musi sobie poradzić. Forum to nie najlepsze miejsce do dzielenia się swoimi rozwiązaniami w tym zakresie. :wink:

Mario kiedy zdj z dachówką ?

Meb

Zdjęcie z dachówką - na razie ją przywieźli - trochę im się zejdzie.

Póki co tynkują w środku - na razie poddasze.

Odnośnie zabezpieczeń - warto zacząć od alarmu, przewidzieć centralkę zdolną do obsługi do 64 linii (np. CA-64) - podłączenie w układzie gwiazdy. Cała reszta kosztuje, okna są w większości 1-skrzydłowe => dedykowany silnik i sterownik + sama roleta. Lepiej pomyśleć o zewnętrznych barierach i CCTV, będzie taniej.

Witam

Czy macie zamontowane w oknach rolety, czy pozostaliscie tylko przy alarmie??

Jeżeli rolety, to wracam do pięknego wykusza, jak on został przez Was zabezpieczony, tam rolet nie ma jak zamontowac.

Folia antywłamaniowa...?? :roll:

Przy roletach dobrze jest przewidzieć miejsce na ukrycie mechanizmu - trzeba podnieść nadproże. Ostatnio na targach budowlanych dowiedziałem się, że pod nadprożem potrzeba jest ok. 30cm wolnej przestrzeni. Chyba, że decydujesz się na wersję mniej estetyczną - wszystko na wierzchu... Co do wykusza (u) - jak i całej reszty myślałem o jakiś stylowych okiennicach...

For benefits of other M08 users:

Może się wam przyda pomysł wykonawcy okien, który zastosowaliśmy do witryny (okno z PCV w obustronnej okleinie). "Gadałem" o tym z Karpatką. Rozwiązuje dwie kwestie:

1) Wygodny i estetyczny montaż 2 bocznych okienek z frontem witryny (nazywanej także wykuszem).

2) Montaż okien bocznych bezpośrednio do ściany budynku, który jednocześnie zapewnia miejsce na ocieplenie.

Dla 1) wykorzystaliśmy profil stalowy zaokrąglony o regulowanym kącie montażu (+/- kilka stopni)

Dla 2) przedłużyliśmy profil okienny o 11 cm, okna boczne można opisać tak: szerokość - ok. 50 cm z czego:

- 1 cm pianka

- 11 cm dodatkowa szerokość profilu w okleinie drewno-podobnej

- 6 cm grubość właściwego profilu

- 27 cm okno (23 cm właściwe szkło i z czego 2x ok. 2.0 cm taki malutlki profilek i

- 6 cm grubość profilu,

Do tego jeszcze profil zaokrąglony (rurowy) równy wysokości okna - szerokośc 7-8 cm. Szczegóły na poniższych zdjęciach.

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/witryna1.jpg

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/witryna2.jpg

Tutaj przykładowa informacja na temat profilu (nie jest to dokładnie to co zamówiłem, aczkolwiek daje właściwy pogląd). http://www.okfens.com.pl/images/inst_mon_ok/12.gif

PS. > Karpatka.

Pomyliłem się i początkowo wysłałem do twoich komentarzy, ale już wyciąłem.

Hejka!

Doświadczenie dnia dzisiejszego dla budujących M08 z poddaszem w oryginalnej wersji: dobrze zastanówcie się nad szerokością korytarza o góry! Jeśli nas majster nie zabije, to jutro będziemy burzyć część ścianek i poszerzać go o ok. 30 cm minimum...

Pozdrawiam!

Ja postanowiłem zrezygnować z korytarza w czystej postaci i zastąpię go holem, który powstanie po połączeniu korytarza z łazienką.

Tam planuję postawić jakieś fotele, stolik książki ..... :)