Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Hejka!

Doświadczenie dnia dzisiejszego dla budujących M08 z poddaszem w oryginalnej wersji: dobrze zastanówcie się nad szerokością korytarza o góry! Jeśli nas majster nie zabije, to jutro będziemy burzyć część ścianek i poszerzać go o ok. 30 cm minimum...

Pozdrawiam!

To ile ten korytarz ma szerokości w oryginale, u mnie nieoryginalnie jest 140 cm bez tynków.

Meantime in a Galaxy Far, Far Away…

Prawie jak z Gwiezdnych Wojen, dach prawie ... zaczęty. Czyli prapremiera M08 z ceglastym dachem.

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/parter1.jpg

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzecie podejście, dwa posty mi wykasowało. Co się dzieje z tym forum???? :evil: :evil: :evil:

Mario_pa, bardzo przystojny ten Twój dach!!!! Trochę Ci zazdroszczę Siriusa, ale to przecież tradycja... :D

Wkrótce przekonamy się, czy M08 do twarzy w brązie?

A korytarz masz zgodny z projektem - w oryginale jest 130 cm. Okazało się jednak, że dla nas za wąsko...

No co ty, jak to .... czyżby ..... :wink:

JESZCZE nie, ale trzeba myśleć perspektywicznie! :wink:

A nasza (już) dachówka to antracytowy Koramic. Strasznie jestem ciekawa, jak to wyjdzie...

Nasza w ogóle nie przypomina ceglastej ... póki co za mało tego ceglastego koloru. Jakaś gra światła ....

Ja już teraz myślę o ... PDZDD.

PDZco????

Odkryłam też śliczne małe do kuchni za ok. 30 zł. Dopiero po chwili dostrzegłam, że to cena za 1 szt... :-? :-?

Aha PDZDD.

Planujemy w M08 trochę pomieszkać. A jak pisklęta wyfruną z gniazda to kto wie może PDZDD - parterowy dom z dwuspadowym dachem na większej działce. Mamy taką (dużo arów - ale bez infrastruktury) kilometr dalej w szczerym sadzie - potrzebne 4x4 na dużych kołach :). Więc mamy pewien plan, na który wpadła żonka. Kupiłbym garaż w pobliskich blokach, auto na dojazd z działki ... ech marzenia. Chociaż cena działeczki znacznie już wzrosła. Na szczęście te ceny co wzrosły najbardziej są za nami... Wg mnie jest szczęście w nieszczęściu ... wzrost cen materiałow bazowych blokuje wzrost cen wykończeniówki, przynajmniej na razie.

Apropos kafelków ja się wciąłem na takie za 50 zł za .... sztukę :o . He he. Kończę ... sie rozpisał ten .... :evil: boy.

Witam

W kilku pomieszczeniach chciałbym zmniejszyc wyskokość wewnętrznej ścianki kolankowej z 1,4 m do 1-1,2 m, jednak częściowo ta wysokość wymuszona jest przez słupki podtrzymujace więźbę dachową na tej wysokości ?? :o

Cz w związku z tym zmniejszając wyskokość ścianek ingerowaliście również w rozstawienie tych słupów, tzn czy musieliście je również przesuwać bliżej ścian zewnętrznych ??

Jak to rozwiązać ??

Pozdrawiam

Słupków nie można przesunąć ot tak sobie, trzeba by przeprojketować więźbę. No ale to pewnie wiesz, poza tym bardziej doświadczeni mają na ten temat na pewno coś do powiedzenia. Ja chciałam tylko napisać, że w moim projekcie (mam wersję energooszczędną) ścianka kolankowa jest niższa - bo 1,05, a słupy zostały na miejscu... Po prostu w pomieszczeniach masz niestety słupy... Coś za coś...

TomcioB,

Tynki: mi wyszło 760 m , ale tynkarzom 790. Zgodziliśmy się na 775 m. po 25 zł z materiałem.

GK jeszcze nie ćwiczyłem.

Wylewki z tarasem 298 m. (dom 265)

Co do więźby to nie pamiętam czy coś zmieniałem, ale chyba musiałem bo te ścianki też cofnąłem . Niestety projekty i dziennik ma Kierbud i nie mam jak wspomóc swojej pamięci. Jak się cos dowiem to napisze.

Za dużo tego żeby spamiętać. :D

Pozdro

meb

Witam,

Ale tu się wydarzyło :-)) Długo nie miałam netu w domu, co w sumie wyszło mi na dobre, bo miałam spokojnie czas przemyśleć parę rzeczy w domku.

Projekt już mamy gotowy, w przyszłym tygodniu jedziemy złożyć dokumenty do urzędu.

No i myślałam sobie o szafkach pod oknem w kuchni. W tej chwili mam w domu szafki wysokości 92 cm i takie też chciałabym mieć w domu. Gdy są niższe bolą mnie plecy. I w sumie nijak pod tymi oknami nie mieszczą się żadne rozsądne szafki - no może dla krasnoludków ;-)))

Wg projektu to tam się mieszczą szafki wys. 85 cm i są wtedy równo z glifem.

Myśleliście już o tym?

Tamtu

Przyznam się że nie myslałem o tym.

Będę wieczorem to zobacze jak to wygląda w realu. Tak na oko :o wydaje mi się, że wysokośc jest odpowiednia. Ale zmierzę ile wyszło i napiszę.

I w sumie nijak pod tymi oknami nie mieszczą się żadne rozsądne szafki - no może dla krasnoludków ))

Aha chciałem powiedziec coś czego jeszcze nigdy nikomu nie mówiłem - Jestem krasnoludkiem - :lol:

meb

Witam,

No i myślałam sobie o szafkach pod oknem w kuchni. W tej chwili mam w domu szafki wysokości 92 cm i takie też chciałabym mieć w domu. Gdy są niższe bolą mnie plecy. I w sumie nijak pod tymi oknami nie mieszczą się żadne rozsądne szafki - no może dla krasnoludków ;-)))

Myśleliście już o tym?

Tamtu

To fakt, że te 85 to jest za chyba za nisko i lepiej jest podniesc okna o okolo 10 cm, jezeli ktos chcialby miec jakis autonomiczny parapet.

Na szczescie na tej ścianie nie ma innych okien i nie powinno to chyba zauważanie kolidować z innnymi oknami oraz wejsciem.

Witam,

Myśleliście już o tym?

Tamtu

To fakt, że te 85 to jest za chyba za nisko i lepiej jest podniesc okna o okolo 10 cm, jezeli ktos chcialby miec jakis autonomiczny parapet.

Na szczescie na tej ścianie nie ma innych okien i nie powinno to chyba zauważanie kolidować z innnymi oknami oraz wejsciem.

Ja powoli myślę o zmianie wielkości okien, bo nawet w oknie kuchennym dobrze jest móc coś zawiesić. Nad oknem jest w tej chwili 15 cm i jak się je podniesie do góry o 10 cm, bo tyle co najmniej jest potrzebne to nie zostaje już miejsca na powieszenie rozsądnego karnisza. Mieszkam teraz w takim mieszkaniu i dobór firanek to była "masakra". Po tych doświadczeniach powiedziałam sobie "never again":)

Zastanawiam się jakby to wyglądało, bo docelowo i tak kuchnia będzie pół-zamknięta.

Tamtu

I w sumie nijak pod tymi oknami nie mieszczą się żadne rozsądne szafki - no może dla krasnoludków ;-)))

Myśleliście już o tym?

Tamtu

A kto powiedział, że tam muszą być szafki. Wszystko jest kwestią aranżacji. My nie planujemy żadnych szafek tudzież ciągu kuchennego pod oknami. Ma tam być stolik śniadaniowy z widokiem na przedgródek. Inna sprawa jest taka, że okna zostały przesunięte na środek kuchni przez co na ścianie bez okien spokojnie mieszczą się szafki.

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/podoknami.jpg

A szafki/szuflady/cargo/półki/wino planujemy pod schodami, mamy podejście od strony kuchni.

A my właśnie z myślą o szafkach podnieśliśmy okno. Kolejny problem kuchenny przy blacie pod oknem to wejście do spiżarni. Myślę, że u nas blat zakończy się skosem, w przeciwnym razie będzie problem (planuję drzwi do spiżarki z tego samego frontu co pozostałe meble kuchenne).

Pozdro

Karpatka

A my właśnie z myślą o szafkach podnieśliśmy okno. Kolejny problem kuchenny przy blacie pod oknem to wejście do spiżarni. Myślę, że u nas blat zakończy się skosem, w przeciwnym razie będzie problem (planuję drzwi do spiżarki z tego samego frontu co pozostałe meble kuchenne).

Pozdro

Karpatka

My część blatu roboczego planujemy po drugiej stronie kuchni od strony salonu. Część pod schodami będzie wykorzystana na maksa z dostępem od strony kuchni (np. wysuwane szafki i szuflady z winkiem).

Prawie ideał ...