Karpatka 07.09.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Ok, przekonałeś mnie! (Łatwo się poddaję ). Ile masz czasu na podjęcie ostatecznej decyzji??? Babska ciekawość przeze mnie przemawia -strasznie chciałabym zobaczyć kolejne zdjęcia!!!!! My w przyszłym tygodniu mamy spotkanie z fachowcem od adaptacji, ze szczególnym uwzględnieniem fundamentów. Przy okazji, zdecydowaliśmy się na częściowe podpiwniczenie. Podobno da się to zrobić bez większych problemów, a dzięki temu zyskamy kotłownię z prawdziwego zdarzenia. To ważne, bo będziemy opalać kominkiem i groszkiem. No i zyskamy dodatkowe pomieszczenie! Pozdrawiam[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 08.09.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 Ok, przekonałeś mnie! (Łatwo się poddaję ). Ile masz czasu na podjęcie ostatecznej decyzji??? Babska ciekawość przeze mnie przemawia -strasznie chciałabym zobaczyć kolejne zdjęcia!!!!! My w przyszłym tygodniu mamy spotkanie z fachowcem od adaptacji, ze szczególnym uwzględnieniem fundamentów. Przy okazji, zdecydowaliśmy się na częściowe podpiwniczenie. Podobno da się to zrobić bez większych problemów, a dzięki temu zyskamy kotłownię z prawdziwego zdarzenia. To ważne, bo będziemy opalać kominkiem i groszkiem. No i zyskamy dodatkowe pomieszczenie! Pozdrawiam[/img] 1. Czasu nigdy za wiele - do momentu wybudowania ścianek, jeszcze ze 2 tygodnie. Piętro zaczynamy w następny poniedziałek. 2. Zdjęcia - mam ich 100, ale jestem leniwy i/lub nie mam czasu żeby je wrzucić. 3. Ile potrzeba miejsca na kotłownie z ekogroszkiem? Tzn. ile zajmuje piec a ile podajnik materiału. Robiliście rozeznanie ile kosztuje piec i koszty eksploatacji w porównaniu do gazu? 4. Też marzyliśmy o małej piwniczce ale w końcu zrezygnowaliśmy. Czy można podajnik umieścić np. od strony garażu a eko-piec w kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 08.09.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 3. Ile potrzeba miejsca na kotłownie z ekogroszkiem? Tzn. ile zajmuje piec a ile podajnik materiału. Robiliście rozeznanie ile kosztuje piec i koszty eksploatacji w porównaniu do gazu? 4. Też marzyliśmy o małej piwniczce ale w końcu zrezygnowaliśmy.Czy można podajnik umieścić np. od strony garażu a eko-piec w kotłowni? Zdecydowana większość pieców z podajnikiem ma zbliżoną wielkość. Nie pamiętam szczegółów, ale mogę sprawdzić. Moi rodzice mają taki piec i faktycznie jest dosyć spory (o gabarytach decyduje rodzaj podajnika - na tym można nieco ugrać). W pierwotnej wersji projektu do ustawienia pieca w kotłowni niezbędne byłoby przesunięcie komina w głąb łazienki na parterze (chcieliśmy zlikwidować brodzik, zamknąć ścianą ten fragment, a kawałek wnęki zagospodarować otwarciem z korytarza w formie garderoby. Niestety, zaprojektowane ustawienie komina zdecydowanie utrudnia podłączenie pieca z podajnikiem (podobno jest jakis mały model, ale jeszcze na niego nie trafiliśmy). Przesunięcie komina nie jest jednak kłopotliwe. Obecnie problem w ogóle zniknie, bo piwnica zostanie zaprojektowana zgodnie z potrzebami - pomieszczenie na piec i groszek (chcemy wykonać zsyp z garażu).Jeśli chodzi o koszty, to my akurat nie mamy wielkiego wyboru, bo w dzielnicy w ogóle nie ma gazu, a opalanie olejem raczej nie wchodzi w grę. Symulację kosztów przerabialiśmy jednak na przykładzie rodziców - mieszkają w Beskidach, co oznaczna konieczność opalania sporego domu (ze sporymi stratami ciepła) od wczesnej jesieni do późnej wiosny. Wcześniej dom opalany był gazem, ale koszt okazał się trudny do udźwignięcia. Od 4 lat mamy więc groszek, którego wychodzi ok. 6 ton na sezon.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.09.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2006 WIĘŹBADrewno na więźbę - 600 zł netto za m3, przekroje 70x200 mm. Bez impregancji (+80 złoych za m3).Zapotrzebowanie - 13-14 m3. Czas oczekiwania 2 tygodnie.Preparat do impregnacji - chyba 20 litrów - 400 złotych. Koszt impregnacji na własną rękę - 500 - 600 złotych.Deska całowka na deskowanie - 400 zł netto za m3, potrzeba minimum 8m3. OKNACeny za okna Goran, drewno meranti wersja bez szprosów, szyby P4, okucia WK2. Łącznie 20 sztuk (zrezygnowaliśmy z 1 drzwi balkonowych na taras). Montaż jednej sztuki drzwi - 120 złotych. Cena: 34,174 złotych z 7% VAT, montaż gratis. Cena za szpros - 25 złotych za moduł, musimy sprawdzić czy są szproy wewnętrzne z drewna, złote nie podobają się żonce. Muszą być drewniane. Minimum 200 modułów. SCHODYOrientacyjna wycena schodów na podstawie projektu:- obicia-stopnice bukowe, podstopnie, poręcze, listwy wykończeniowe Cena 8.000-9.000 brutto z montażem (W-wa).Przypuszczam, że można sporo taniej, tylko trzeba dobrze poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 19.09.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 U nas drugie podejście do adaptacji. Dokumenty zostały już przekazane, więc nie pozostaje nic innego, jak czekać. Z oknami będziemy chyba mieli drobny kłopot, bo pojechaliśmy do producenta i doznaliśmy wstrząsu: to była miłość od pierwszego wejrzenia! Cudeńka! Oczywiście drewniane (plastik przerabiam już w drugim mieszkaniu i chyba do końca życia będzie mi się już kojarzył z blokiem. Odpada więc w przedbiegach, nawet oklejany), idealnie wykonane. Z mahoniu. Szprosy drewniane, nakładane na zewnątrz na specjalne zatrzaski (fajny patent, dobrze wygląda, a do mycia rewelacja). Feler podstawowy to cena Ponieważ jednak i Mały Żonek doznał olśnienia niczym na widok długonogiej blondynki więc mam nadzieję, że w przyszłym roku dojdziemy do porozumienia [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 19.09.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Z oknami będziemy chyba mieli drobny kłopot, bo pojechaliśmy do producenta i doznaliśmy wstrząsu: to była miłość od pierwszego wejrzenia! Cudeńka! Oczywiście drewniane ... Z mahoniu. Szprosy drewniane, nakładane na zewnątrz na specjalne zatrzaski (fajny patent, dobrze wygląda, a do mycia rewelacja). Feler podstawowy to cena Ponieważ jednak i Mały Żonek doznał olśnienia niczym na widok długonogiej blondynki więc mam nadzieję, że w przyszłym roku dojdziemy do porozumienia [/b] To gdzie można te długonogą blondynkę spotkać i jak ma na imię , coby mnie tak samo olśniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzaki 19.09.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam,jestem na tym forum nowy.Zainteresował mnie i moją Żonę projekt M08. Stąd moja obecność na tym forum. Długo przeglądalismy rózne projekty ale ten wydaje się byc w miare rozsadny. Co nie oznacza że nie zmienilibyśmy tego i owego. Bierzemy też pod uwage projekt Emanuela II i mamy rozterki który lepszy.Poczytałem sobie już dzienniki budowy i wiem że wiele osób już zaczęlo budowę. W związku z tym może byłaby możliwośc odwiedzenia czyjejś budowy w najbliższym czasie. Jestem z Warszawy więc te okolice mnie intersują. Najbardziej inetersuje nas poddasze i wielkość pomieszczeń, oraz skosy.Jeśli ktoś więc będzie na budowie i nie będą mu/jej przeszkadzać takie odwiedziny to bardzo się polecam. Czekam ewentualnie na odpowiedź na maila.PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 19.09.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 A powitać nowego! My niestety, dopiero na etapie adaptacji. Mam nadzieję, że nie będziesz czekać z podjęciem decyzji na nasze poddasze, bo Ci broda wyrośnie. Może jednak szczęśliwi właściciele M08 się odezwą. My wybraliśmy ten projekt w ciemno. Mario_pa, długonoga blondynka "mieszka" pod Pszczyną (w Czarkowie konkretnie) i zwie się Wiktorczyk. Wrzuć to sobie na googla. Ach, ten profil... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 19.09.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam, jestem na tym forum nowy. Zainteresował mnie i moją Żonę projekt M08. Stąd moja obecność na tym forum. Długo przeglądalismy rózne projekty ale ten wydaje się byc w miare rozsadny. Co nie oznacza że nie zmienilibyśmy tego i owego. Bierzemy też pod uwage projekt Emanuela II i mamy rozterki który lepszy. Tak się składa, że ja buduję M08L a mój bardzo dobry kolega Emanuelę 1. Szczegóły w dzienniku budowy. Ja będę miał więcej czasu pewnie dopiero w przyszłym tygodniu. Mario_pa, długonoga blondynka "mieszka" pod Pszczyną (w Czarkowie konkretnie) i zwie się Wiktorczyk. Wrzuć to sobie na googla. Ach, ten profil... Wstawiam link, żeby dwa razy nie szukać http://www.wiktorczyk.com.pl/ . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 20.09.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Z oknami będziemy chyba mieli drobny kłopot, bo pojechaliśmy do producenta i doznaliśmy wstrząsu: to była miłość od pierwszego wejrzenia! Cudeńka! Oczywiście drewniane (plastik przerabiam już w drugim mieszkaniu i chyba do końca życia będzie mi się już kojarzył z blokiem. Odpada więc w przedbiegach, nawet oklejany), idealnie wykonane. Z mahoniu. Szprosy drewniane, nakładane na zewnątrz na specjalne zatrzaski (fajny patent, dobrze wygląda, a do mycia rewelacja). Feler podstawowy to cena [/b] Jaki byłaby cena takich okien do M08, robiliście rezeznanie? Tańsze niż te z Gorana 34.000 - 35.000 złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 20.09.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 No to jedziemy. 1) Zmiany nie mogą spowodować żadnej papiekologii, "no way". 2) Agatka - czyli 2-ga połowa mojego serca - nie akceptuje mojego pomysłu kąciku wypoczynkowego zamiast łazienki. 3) Nie upieram się, mam inny pomysł. A myślalem, że wnętrza to domena kobiet. Marzy mi się pokój kąpielowy na piętrze.... a w nim mała sauna. Wychodzi na to, że faceti znacznie lepiej poruszają się we wnętrzach. http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_339_7.jpg 4) Wnioski: pomieszczenia 21/22/23 bez zmian (to już było). Pomieszczenia 17 i 18 przeznaczone na łazienkę i saunę. Umywalki przesunięte na ścianę przy schodach, WC też przy czym bliżej ściany zewnętrznej. Prysznic i mała sauna (*chyba sauenka) w osiemnastce. Wstęp tylko dla dorosłych. 5) Drzwi do łazienki przesunięte bliżej schodów, ściana na której teraz są pokazane wc i umywalki też trochę przesunięta w lewo. 6) Wejście do zintegrowanej łazienki i sauny w miejscu WC (łazienka + sauna w miejscu garderoby 18, likwidacja drzwi do 18-ego pomieszczenia). Być może trzeba będzie przesunąć ściankę pomiędzy 18 i 19 w prawo, żeby powiększyć łazienkę i saunę 7) Pomieszczenia 19 i 24 to "wash&go" - pralnia, strych i suszarnia we jednym. Pewnie likwidacja ścianek działowych, które ograniczają dostęp do najniższej części pomieszczeń - czyli jedziemy ze ściankami działowymi do ścian zewnętrznych. Pralnia umiejscowiona blisko komina, a może sauny (ze względu na piony sanitarne ??). Nie ma osiem bo pojawia się zajefany okularnik. A nie mi się wcale chce wyłączać BB. 9) Ze strychu dostęp do schowków pomiędzy pomieszczeniem 20 a ścianą zewnętrzną. Jest to przestrzeń o szerokości ok. 120cm i wysokości ok. 50 cm przy ścianie zewnętrznej i 130cm przy ściance działowej. 9') Dobre miejsce na schowanie okazjonalnie wykorzystywanych gadżetów (ozdoby na choinkę), pożądanych gości (kochanek/kochanka ) i tych niepożądanych (teściowa/teść ), jak rówież zbędnych aczkolwiek przynoszących wstyd świadectw maturalnych i będących powodem do dumy świadectw z czerwonym paskiem ze szkoły podstawowej (zobacz dziecko jakim byłem uczniem ) i dyplomu ze studiów . Jak również starych wydań Muratora, Auto Świat, Auto Motor Sport, klaserów ze znaczkami i dyplomów za osiągnięcia sportowe. Ale mnie wzięło na wspomnienia. 10) Powiększenie schowka 25 tak, aby zajmował całą przestrzeń pod połacią dachową (może również funkcja garderoby). 20 i 25 to dodatkowe pomieszczenie mieszkalne na poddaszu. 11) Mam nadzieję, że nie będzie problemu ze ściankami działowymi. 12) Karpatko, jak Ci się podoba mój pomysł na aranżację poddasza. 13) Zdecydowanie po piwie mam "lżejszą" stylistykę wypowiedzi. Proszę o opinię czy mam pisać przed wypiciem piwa czy po dwóch ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 21.09.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 mario_pa jak wygląda u Ciebie wycena dachu, chodzi mi o materiał i robociznę. Będę wdzięczna za pomoc, zaczynam na wiosne 2007 ale z fachowcem już teraz trzeba gadać.Ja wyrównalam bryłę od strony ogrodu co zmniejszyło troche powierzchnię. Jak przećwiczę wklejanie rysunkow na wkleje rzuty Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.09.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 mario_pa jak wygląda u Ciebie wycena dachu, chodzi mi o materiał i robociznę. Będę wdzięczna za pomoc, zaczynam na wiosne 2007 ale z fachowcem już teraz trzeba gadać. Ja wyrównalam bryłę od strony ogrodu co zmniejszyło troche powierzchnię. Jak przećwiczę wklejanie rysunkow na wkleje rzuty Ania Mam przykładowe wyceny na Braasa i Ruppceramikę oraz systemy rynnowe Bryza + MArley, plus akcesoria. Sprzed 3 miesięcy. O robociznie z nikim konkretnie nie rozmawiałem, przewidywany koszt 10000-12000 netto 30-40 zł/m2 dachu, z oknami i orynnowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 21.09.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Dzięki, przynajmniej mam jakieś wyobrażenie o kosztach robociznyAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 21.09.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Dzięki, przynajmniej mam jakieś wyobrażenie o kosztach robocizny Ania Wysłałem to, o co prosiłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gajowy_ 22.09.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Witajcie, po wielu dyskusjach i poszukiwaniach zdecydowalismy sie własnie na M08. Wczoraj oglądalismy działki/ę pod budowe domu i teraz pojawia sie pytanie czy nie będzie za mała. Gdzies wydaje mi się, że ktos z Was pisał, że minimum w szerokości to 26 m. Zastanawiamy się nad zakupem jednej lub dwóch działek obok siebie. Jednak zakup dwóch to już finansowo nadplanowy wydatek. Fakt, że tam gdzie kupujemy ziemia jest jeszcze tania 26zł/m2 bez uzbrojenia ale zawsze to kasa nadplanowa. Pierwsza (mała) 24,99 m (szerekość) x 35,73 m (długość) Druga (większa) 24,99 (szerokość) x 38,73 (długość) Obie mieszczą się w min. wymiarach pod ten projekt. Jeżeli kupimy jedną z nich to czy te 4 metry po bokach będzie ok ? Czytamy wszystko co o M08 napisaliście i w głowie rodzą się pytania - mam nadzieję, że jak przelejemy je na forum to troszkę nam pomożecie. Pozdrawiamy z TrójmiastaMarcin&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.09.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Witajcie, Wczoraj oglądalismy działki/ę pod budowe domu i teraz pojawia sie pytanie czy nie będzie za mała. Gdzies wydaje mi się, że ktos z Was pisał, że minimum w szerokości to 26 m. Jeżeli kupimy jedną z nich to czy te 4 metry po bokach będzie ok ? Pozdrawiamy z Trójmiasta Marcin&Beata A jakie warunki zabudowy, w szczególności linia zabudowy. My mamy działkę narożną i linie zabudowy były 6m i 8m. I okazało się, że (szerokość działki od frontu ok. 28 m) możemy postawić dom o szerokości maks. 16.5 m (28.x - 8 - 4). 28.x - szerokość działki 8 - linia zabudowy 4 - odległość od sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gajowy_ 22.09.2006 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A jakie warunki zabudowy, w szczególności linia zabudowy. Pytanie rodzi pytanie (jak ja mało wiem) No to w poniedziałek uderzam do gminnego wydziału architekturu powinni mi pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.09.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A jakie warunki zabudowy, w szczególności linia zabudowy. Pytanie rodzi pytanie (jak ja mało wiem) No to w poniedziałek uderzam do gminnego wydziału architekturu powinni mi pomóc ? Od tego są, żeby udzielać takich informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Gajowy_ 23.09.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2006 udalo mi sie uzyskac te informacje (nie z gminy ) linia zabudowy 6 m z tym, że "nasza" działka nie jest narożna więc nie powinno być chyba problemów z postawieniem M08. Zdecydowalismy sie juz na 90 % na działkę mniejszą. Czytam Wasze zmiany i mam pytanie odnośnie garażu. Zastanawiamy się nad wydzieleniem z garażu pomieszczenia na całej jego długości gdzie bedzie sie znajdowała pralnia-suszarnia czyli to co mario_pa nazywa "wash&go" zrobione z pomieszczeń 19 i 24. Na górze nie przewidujemy większych zmian - projekt pasuje prawie idealnie do naszych wymagań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts