Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Cześć - oj rany zastrzeliłeś mnie to dawno było ... :roll:

Jego podstawowy parametr to że był biały i miał czarne kropki :wink: :lol:

Na poważanie: tak z pamięci

sciany EPS 70 (12 cm ) i (10 cm)

podłoga EPS 100 (5 cm) nacisk 1,6 tony chyba. (Termo Organika)

jutro mogę zobaczyć jakies detale napisane na opakowaniu. Zostało mi z 1 opak podłogowego. Sciennego chyba też coś zostało.

Pzdr

meb

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I w sumie nijak pod tymi oknami nie mieszczą się żadne rozsądne szafki - no może dla krasnoludków ;-)))

Wg projektu to tam się mieszczą szafki wys. 85 cm i są wtedy równo z glifem.

Myśleliście już o tym?

Tamtu

A kto powiedział, że tam muszą być szafki. Wszystko jest kwestią aranżacji. My nie planujemy żadnych szafek tudzież ciągu kuchennego pod oknami. Ma tam być stolik śniadaniowy z widokiem na przedgródek. Inna sprawa jest taka, że okna zostały przesunięte na środek kuchni przez co na ścianie bez okien spokojnie mieszczą się szafki.

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/podoknami.jpg

A szafki/szuflady/cargo/półki/wino planujemy pod schodami, mamy podejście od strony kuchni.

No może jest to jakaś myśl, żeby nic nie robić pod oknem, chociaż tam marzył mi się zlew :-))

U nas stołu w kuchni nie będzie. Może wreszcie uda mi się wkleić rzuty. Będzie jeden stół, a że jest koło kuchni to spełni swoje zadanie. Ćwiczę już takie rozwiązanie od wielu lat i doskonale nam odpowiada. Koło schodów szafek chyba nie da się nijak wcisnąć, ale jeszcze pomyślę.

Mam nadzieję, że u Was stół w tym miejscu się sprawdzi. Moja ciotka miała zrobione podobnie do Was i skończyło się na remoncie kuchni, bo jednak dostęp do spiżarki był mocno utrudniony.

Tamtu

Koło schodów szafek chyba nie da się nijak wcisnąć, ale jeszcze pomyślę.

Mam nadzieję, że u Was stół w tym miejscu się sprawdzi. Moja ciotka miała zrobione podobnie do Was i skończyło się na remoncie kuchni, bo jednak dostęp do spiżarki był mocno utrudniony.

Tamtu

Wnęka pod schodami ma ok. 85 cm wysokości, z pewnością tam wejdą 3 szuflady, z czego 1 na duże gary.

Stół musi się zmieścić, rozmiar będzie dostosowany do możliwości aranżacji. Przez najbliższe kilka lat nie zamierzam niczego w M08 remontować - prędzej to sprzedam ;).

M08 pięknie wygląda z zewnątrz, ale średnio się to "cudo" aranżuje w środku. Za dużo kompromisów jak na dom o takiej powierzchni. To jest WADA tego domu. Mogę to powiedzieć na podstawie dotychczasowych doświadczeń.b

Strasznie smutne to co piszesz. Już od dłuższego czasu widać, że ten dom w ogóle cię nie cieszy, wręcz drażni :(

Dom jak dom - żaden nie jest doskonały, a 175 m2 to wcale nie tak wiele jak na dom. W domu dużo zabiera komunikacja i różne funkcje pomocnicze. Tego nie da się uniknąć.

A co do szafek pod schodami - tam chcę umieścić kaloryfer. Ze względu na dzieci i zdrowie własnych nóżek nie przewiduję ogrzewania podłogowego, choć małżonek trochę nalega.

W kazdym razie dzięki za pomysł, że wszystko można zmieścić na jednej ścianie.

Zaczynam jednak widzieć, że choć mam teoretycznie smykałkę do aranżacji, to jednak człowiek ma swoje ograniczenia i pora rozejrzeć się za kimś do aranżacji niektórych pomieszczań. :(

Tamtu

Do aranżacji chyba faktycznie za łatwy nie jest.:roll: No ale na aranżacji to znam sie pewnie poniżej średniej krajowej. Nie wiem jak Mario, ale to będzie mój 1 dom i nie mam jeszcze doświadczeń co do wymogów aranżacyjnych. Ważne żeby było ładnie i wygodnie. My wzięliśmy ten projekt bo podobał nam się sie taras, bryła a inne parametry spełniały nasze oczwkiwania. Moim zdaniem jest OK i za wiele nie zmieniamy. To co trzeba lub można zmienić to dostosowanie domu do własnych potrzeb i pragmatyzmu ( schody, rozkład pomieszczęń itp). Pamiętajmy że to jednak projekt gotowy i trudno trafić w gusta wszystkich. Planując duże zmiany chyba warto rozpatrzeć projekt indywidualny.

Mario apropo tej WADY patrząc na wszystkie opisywane zmiany przez forumowiczów wydaje sie że plany każdego budującego M08 przeczą trudności w aranżacji. Z opisów wydaje się że identycznego M08 to w zasadzie nie będzie. Z Twoich wypowiedzi przebija wniosek że masz już ochotę na nową budowę ? :wink: - projekcik indywidualny ?

Aha - W ten weekend przetestowałem taras i utwierdzam się w przekonaniu, że jest super i dobrze, że go nie zmniejszałem. Przy padającym ulewnym deszczu swobodnie grilowaliśmy i imprezowaliśmy w kilka osób.

Meb

Do aranżacji chyba faktycznie za łatwy nie jest.:roll: No ale na aranżacji to znam sie pewnie poniżej średniej krajowej. Nie wiem jak Mario, ale to będzie mój 1 dom i nie mam jeszcze doświadczeń co do wymogów aranżacyjnych. Ważne żeby było ładnie i wygodnie. My wzięliśmy ten projekt bo podobał nam się sie taras, bryła a inne parametry spełniały nasze oczwkiwania. Moim zdaniem jest OK i za wiele nie zmieniamy. To co trzeba lub można zmienić to dostosowanie domu do własnych potrzeb i pragmatyzmu ( schody, rozkład pomieszczęń itp). Pamiętajmy że to jednak projekt gotowy i trudno trafić w gusta wszystkich. Planując duże zmiany chyba warto rozpatrzeć projekt indywidualny.

Mario apropo tej WADY patrząc na wszystkie opisywane zmiany przez forumowiczów wydaje sie że plany każdego budującego M08 przeczą trudności w aranżacji. Z opisów wydaje się że identycznego M08 to w zasadzie nie będzie. Z Twoich wypowiedzi przebija wniosek że masz już ochotę na nową budowę ? :wink: - projekcik indywidualny ?

Aha - W ten weekend przetestowałem taras i utwierdzam się w przekonaniu, że jest super i dobrze, że go nie zmniejszałem. Przy padającym ulewnym deszczu swobodnie grilowaliśmy i imprezowaliśmy w kilka osób.

Meb

Dla mnie oprócz tarasu najważniejsze jest to że będę miała wszystkich "pod ręką" - przynajmniej dopóki dzieci naprawdę nie podrosną. Poustawiałam sobie meble tu i tam i jedyne co mogłoby być inne to odrobinę większy salon, ale też bez przesady :)

A tak a propos Meb, czy przez to że zmieniłeś schody masz trochę węższą kuchnię czy nie? Mam wrażenie, że u Ciebie nic się nie zmieniło.

Tamtu

Kuchnia pozostała praktycznie bez zmian (mała zmiana opis poniżej). Schody są szersze kosztem pomieszczenia pod schodami (wyszło tam takie nie wiadomo co) i kawałkiem łazienki na górze (oficjalnie wg planów łazienki, ale zrobie tam pokój typu gabinet).

Schody Doceniam zmianę przy każdym kursie z czymś wiekszym na górę (np z paczką styropianu x 20 :wink: ). Na oryginalnych chyba nie byłoby tak łatwo (ale w sumie tego nie wiem :lol: )

tutaj masz link do rysunku mojej aranżacji poddasza. Tylko łazienka jest już gdzie indziej (nad garażem) ale rozkład scianek pozostał.

Kuchnia (opis): dostawiłem sciankę (na półwysep) pomiędzy kuchnią a salonową częścią jadalni przy wykuszu i powiesiłem na niej kaloryfer (zamiast pod wykuszem). Po pierwsze nie łatwo jest kupic taki kaloryfer wąski i długi, po drugie chcemy żeby na parapecie wykuszu można było wygodnie usiąść a kaloryfer by przeszkadzał. W kuchni będzie elektryczne podłogowe.

Pzdr

meb

Dzięki za odpowiedź. Kaloryfer dawałeś we wnęce czy wisi po prostu na

ścianie?

Też o czymś takim myślałam, ale nie wiem czy kaloryfer może być we wnęce, a

boję się czy nie będziemy o niego zawadzać siadając przy stole.

Wysłałam też wiadomość na priv w sprawie schodów. Doskonale pamiętamy, że

twoje były wygodne i w sumie jak się teraz zastanawiam to chyba nawet

ciekawsze do aranżacji. Gdybys mógł zerknąć - byłabym wdzięczna.

Tamtu

Strasznie smutne to co piszesz. Już od dłuższego czasu widać, że ten dom w ogóle cię nie cieszy, wręcz drażni :(

Spokojnie, nie jest tak źle - to nie chodzi o dom, to tzw. syndrom nocy świętojańskiej. Zamiast świętować najkrótsze nocy gdzieś w fajnym miejscu to stety/niestety robota od rana do wieczora - a budowa sobie. Powtarza się ubiegły rok - nie było lekko, wręcz prze....... Chciałbym tak ze 3 tygodnie poleniuchować.

Drażni jedynie :) wypływ gotówki. Tego nie lubię bałdzo.

Nie będę pisał że to M08-superdome ;) , to byłoby za nudne ;).

Ze względu na dzieci i zdrowie własnych nóżek nie przewiduję ogrzewania podłogowego, choć małżonek trochę nalega.

Wydaje mi się, że są sposoby aby zapewnić komfort cieplny przy ogrzewaniu podłogowym bez uszczerbku dla zdrowia.

W kazdym razie dzięki za pomysł, że wszystko można zmieścić na jednej ścianie.

.... pora rozejrzeć się za kimś do aranżacji niektórych pomieszczań. :(

Tak nie do końca da się zmieścić na jednej ścianie, pomiędzy salonem a kuchnią będzie oczywiście pewna zabudowa. Aranżacja wnętrz - popieram ;) - zabrakłoby czasu.

Osobiście nie znam nikogo kto lubiłby wypływ gotówki ;-) Ja tego nie znoszę :-)

Spróbuję wkleić zdjęcia. Może mi sie uda. Na dole są w tej chwili 2 sypialnie, ale ze względu na to że nie ma tam ścian nośnych, zastanawiam się jak ta przestrzeń powinna wyglądać.

..... Jednak nie umiem, więc może uda wkleić się link

http://foto.onet.pl/6heff,og84h48cagc0,976oz,u.html#976k6

Tamtu

[/url][/code]

Tamtu,

Jeżeli chcesz opublikować zdj to musisz umieścić adres zdjęcia pomiędzy ....

aby uzyskać ten adres W foto onecie musisz kliknąć prawym myszy na miniaturkę i wybrać "kopiuj adres obrazka no i wkleić zamiast kropek. Inaczej nie działa.

Ale album masz niestety pusty ???.

maila dostałem, OK.

Pzdr

Meb

Tamtu,

Jeżeli chcesz opublikować zdj to musisz umieścić adres zdjęcia pomiędzy ....

aby uzyskać ten adres W foto onecie musisz kliknąć prawym myszy na miniaturkę i wybrać "kopiuj adres obrazka no i wkleić zamiast kropek. Inaczej nie działa.

Ale album masz niestety pusty ???.

maila dostałem, OK.

Pzdr

Meb

Dzięki, spróbuję później.

Nie wiem co się stało ze zdjęciami w albumie - ktoś ukradł? A może admin się przestraszył i postanowił wyciąć? ;-)))

Wczoraj w każdym razie były.

Tamtu wczoraj nie było :D Ale... za to dziś SĄ :) Dzięki!

Pooglądałam sobie :) A ja myślałam, że planując na poddaszu 2 łazienki (jedną prywatną, duuuużą z wejściem z naszej sypialni i drugą mniejszą dziecięco-gościnną) już strasznie się rozmnożyłam łazienkowo ;) Ale fajnie, podoba mi się.

Na jakim etapie budowy jesteś?

Tamtu wczoraj nie było :D Ale... za to dziś SĄ :) Dzięki!

Pooglądałam sobie :) A ja myślałam, że planując na poddaszu 2 łazienki (jedną prywatną, duuuużą z wejściem z naszej sypialni i drugą mniejszą dziecięco-gościnną) już strasznie się rozmnożyłam łazienkowo ;) Ale fajnie, podoba mi się.

Na jakim etapie budowy jesteś?

Na górze są 2 łazienki i mała pralnia - nienawidzę sznurków z praniem, a mam już dość rozstawianych suszarek.

Z doświadczenia wiem, że przy 4 osobowej rodzinie, szczególnie gdy dzieci są różnej płci, przydają się 3 łazienki. Takie rozwiązanie jest optymalne gdy wszyscy rano wstają i się spieszą.

A na jakim etapie jestem? Papierowym :D Mamy działkę, a na niej prąd, w wakacje będzie woda i kanalizacja i może gaz. Jutro jadę złożyć papiery do pozwolenia na budowę.

Sypialnie na dole są nie najlepsze, ale jeszcze będę mysleć co z tym fantem zrobić.

Tamtu

Tamtu zgadzam się z Tobą całkowicie, dlatego ja też planuję u góry dwie porządne łazienki, ale spotkałam się już kilkakrotnie z opiniami, że przesadzam i w ogóle, że to niepotrzebna ekstrawagancja. tym bardziej się cieszę, że myślisz podobnie, jak ja.

My też jesteśmy dopiero na etapie papierowym, mamy działkę - na niej prąd, gaz, wodę i obietnicę kanalizacji, mamy projekt i trochę papierków pozałatwianych. Planujemy budować zaraz po zimie.

Masz projekt M08, czy EM08? Bo szukam kogoś, kto kupił, jak ja wersję energooszczędną.

Co do sypialni na dole - u nas tam w ogóle będzie inaczej, bo to ma być osobne mieszkanko mojej mamy, z oddzielną łazienką, aneksem kuchennym...

A pralnię planuję na dole, w pomieszczeniu, które powstanie z połączenia kotłowni i łazienki na dole (Wc przenoszę do garderoby koło schodów).

Czy mi się wydaje, czy Ty też spłyciłaś taras powiększając hol? My też mamy taki zamiar, ale zastanawiam się, czy nie zabraknie nam tego metra jak będzie padał deszcz...

Ktoś ostatnio robił imprezę na tarasie... Czy spłycenie tarasu dużo zmieni na niekorzyść jego funkcjonalności?

Ja robiłem małego grilka na kilka osób.

Jako, że ze wszystkich dyskusji na forum i z odwiedzającymi wynika mi, że jestem chyba jedynym lub jednym z niewielu orędnownikeim nie skracania tarasu to powiem, że :

NAPEWNO TEGO METRA ZABRAKNIE :lol:

A na poważnie: nie widzę sensu skracania tarasu wobec czego przedstaiwe tylko argumenty "ZA" pozostawieniem go w oryginalnych rozmiarach.

1) Nie jest aż tak wielki jakby sie wydawało na rysunku.

2) Zyskuje sie więcej (mimo wszystko sporego ) przedpokoju - po co ? . (No chyba, że się zupełnie zmienia układ wewnątrz).

3) Wydaje mi się, że taka długość tarasu jest idealna nie tylko ze względu na dach i osłonę przed deszczem, ale także ściany boczne. Przy oryginalnej sporej wnęce można spokojnie zorganizować imprezkę/obiad rodzinny nie będąc pod czujnym wzrokiem sąsiadów. Sam deszcz az tak nie wpływa, bo uwzględniając wystający dach to tarasu nie pod dachem jest raptem kawałek (no chyba, że deszcz zacina).

4) Głęboki taras pozwala na siedzenie na powietrzu w upalne dni w głębokim (betonowym ) cieniu - co także juz doceniłem -taras mam od południa)

5) w przyszłości można zrobić podział na ogród zimowy i nadal zostanie kawałek tarasu

6) Przy pozostawieniu oryginalnych wnętrz salon staje sie zupełenie nieustawnym pomieszczeniem i zatraca sie podział na część dzienna i nocna (w zalewności od przeróbek wysunięcia tarasu).

i tylko jako przykład dodam że : na działce rekraacyjnej porównywalny do M08 taras rozbudowaliśmy o drugie tyle bo było za mało.

Moim skromnym zdaniem tarasu nigdy za wiele. :wink: 8)

... ale oczywiście wolność Tomku w swoim domku - jak pokazuje dyskusja o M08 każdy ma inne priorytety i marzenia. Ciekaw jestem kontr argumentów.

Pzdr

Meb

Meb chcę zmniejszyć taras głównie ze względu na konieczność przesunięcia wejścia do tej części sypialnej. Tam ma być osobne mieszkanko dla mojej mamy, więc potrzebne są normalne drzwi, a koniecznie chciałabym powiększyć parterową łazienkę i zrobić z niej pralnię (łazienkę mama będzie miała gdzieś u siebie, a WC parterowe zrobimy w garderobie pod schodami). Stąd moje obawy w sprawie tarasu...