Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Meb, nadciągam z tarasową kontrą :wink:

Poszerzyliśmy hol kosztem tarasu o ok. 80 cm i w moim odczuciu jest to jedna z lepszych decyzji.

1. Salon rzeczywiście nie jest zbyt duży. Poszerzony hol fajnie się z nim integruje. Zamiast tradycyjnego korytarza mam otwartą przestrzeń.

2. Zyskałam w holu dodatkową ściankę, na której mogę postawić komodę (już posiadam) lub żywą imponującą choinkę (nabędę :wink: ).

3. Stół do jadalni mam spory. Po jego rozsunięciu wraz ze sporą rodzinką (posiadam) możemy spokojnie imprezować w holu bez poczucia, że kogoś wyrzucam na korytarz.

4. Przy tych zmianach taras w dalszym ciągu wydaje nam się spory. Jeśli grillowych gości będzie zbyt wielu - dostaną gustowny parasol ogrodowy :D To jednak ostateczność.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas za poszerzeniem holu kosztem tarasu przemawiały dokładnie takie same argumenty jak u Karpatki.

U nas hol nie będzie w sumie pełnił funkcji komunikacyjnej, ale (poprzez aranżację) ma być po części integralnym kawałkiem salonu i jadalni. Dzieki temu da się rozstawić stół dla całej najbliższej rodziny, a jest tego kilkanascie osób.

Wejście do garderoby będzie w wiatrołapie, a na ścianie łazienki docelowo stanie jakiś stolik z fotelikami, a na początku pewnie będzie doskonałe miejsce na kosze z zabawkami dzieci. Jako miejsce na chionkę też jest rzeczywiście ok :-)

Dodatkowo wiem, że gdy ma się 2 małych dzieci, które co prawda rosną dość szybko, ale nie znowu aż tak szybko - pozwoli to na mniejsze walanie się zabawek koło kanap w okresie jesienno-zimowym ;-))

No ale każdy robi tak jak woli i jak mu odpowiada. Meb woli mieć większy taras, my wolimy większy hol. Grunt, żeby każdy miał taki dom jaki jemu odpowiada :-)))

Tamtu

Pokusiłem się o zestawienie kosztów dachu krytego dachówką ceramiczną z pełnym deskowaniem - z życia wzięte. Robocizny za wieźbę i deskowanie nie liczę szczegółowo bo miałem w cenie surowego otwartego, ale przyjmę ok 5000. Ale można skorygować na np. 4000. NIektórych cen - tych drobnych szczególnie nie pamiętam dokładnie - są gdzieś w rachunkach - można ze 400 zł odjać.

1. Koszt robocizny więźba i deskowanie - 4000 ('06)

2. Więźba z VAT ok. 13,6 m3 13,6*600*1,22 - 9950 ('06)

3. Deski na deskowanie - 11m3 - 5000 ('06).

4. Papa - ok. 500 m3 - ok. 2000 ('06)

5. Gwoździe - 600 ('06)

6. Dachówka ceramiczna Sirius z akcesoriami (blacha, rynny, etc.) - 28500 z 22% VAT (marzec 07) - ceny akcesoriów stałe od roku.

7. Inne dodatki - 1000 (marzec 07)

8. Vekuxy dla mario_pa - 7500 ('07)

9. Robocizna - 13 000

------------------------------------------------------------

Razem 71 600 złotych

Szacuję tegoroczne koszty dachu na minimum 80 000 - 83 000 przy założeniu 22 % VAT na materiały. Jeśli ktoś zdązy z odliczeniem to - 8000.

Sama dachówka to ok. 19400 z VAT, aha zapomniałem ... domówiłem dodatkowy kominek wentylacyjny i 1 gąsior początkowy + 350 złotych. Po odliczeniu VAT koszt ok. 17 000 PLN. 25 % całości.

Koszty ocieplenia poddasza:

1. Zakupiłem 250 m2 najcieplejszej wełny mineralnej Rockwool (łącznie 25 cm Rd=7.1) - ok. 9300 (marzec 2007)

2. 80 płyt G-K x 20 = 1600 (marzec 2007)

3. Planowana robocizna to 45 złotych /m2 - łącznie liczę 10 000 za ocieplenie poddasza, montaż płyt GK na podwójnym stelażu, szpachlowanie i 1-krotne malowanie. (wrzesień 2007)

Łącznie ocieplenie i wykończenie poddasza GK: ok. 21000. To razem z wcześniejszymi kosztami dachu daje: 94000 złotych za to co ponad stropem.

Witajcie,

powiedzcie mi proszę, dlaczego wszyscy zrezygnowaliście z zewnętrznego kominka? Nam się takie rozwiązanie na tarasie bardzo podoba, ale domyślam się, że są jakieś poważne argumenty przeciw, skoro nikt nie zdecydował się takiego kominka wybudować (przynajmniej tak mi się wydaje, z tego co piszecie).

Witajcie,

powiedzcie mi proszę, dlaczego wszyscy zrezygnowaliście z zewnętrznego kominka? Nam się takie rozwiązanie na tarasie bardzo podoba, ale domyślam się, że są jakieś poważne argumenty przeciw, skoro nikt nie zdecydował się takiego kominka wybudować (przynajmniej tak mi się wydaje, z tego co piszecie).

Miałam doświadczenia z kominkiem w domu w ogóle. Kominki ubóstwiam, ale one grzeją ;-) Na tarasie raczej siedzi się w lecie i dodatkowe grzanie (szczególnie przy zmieniającym się klimacie) nie jest nam potrzebne. Poza tym kominek na tarasie jest raczej otwarty, więc też się trochę brudzi, smoli.

Jedyne co za tym by przemawiało to grzanki z serem - robione w kominku są super, ale tylko z tego powodu nie będziemy go robić ;-))

To były nasze argumenty na nie.

Tamtu

Pokusiłem się o zestawienie kosztów dachu krytego dachówką ceramiczną z pełnym deskowaniem - z życia wzięte. Robocizny za wieźbę i deskowanie nie liczę szczegółowo bo miałem w cenie surowego otwartego, ale przyjmę ok 5000. Ale można skorygować na np. 4000. NIektórych cen - tych drobnych szczególnie nie pamiętam dokładnie - są gdzieś w rachunkach - można ze 400 zł odjać.

5. Gwoździe - 600 ('06)

6. Dachówka ceramiczna Sirius z akcesoriami (blacha, rynny, etc.) - 28500 z 22% VAT (marzec 07) - ceny akcesoriów stałe od roku.

9. Robocizna - 13 000

Razem 71 600 złotych

Szacuję tegoroczne koszty dachu na minimum 80 000 - 83 000 przy założeniu 22 % VAT na materiały. Jeśli ktoś zdązy z odliczeniem to - 8000.

Sama dachówka to ok. 19400 z VAT, aha zapomniałem ... domówiłem dodatkowy kominek wentylacyjny i 1 gąsior początkowy + 350 złotych. Po odliczeniu VAT koszt ok. 17 000 PLN. 25 % całości.

1. Zakupiłem 250 m2 najcieplejszej wełny mineralnej Rockwool (łącznie 25 cm Rd=7.1) - ok. 9300 (marzec 2007)

3. Planowana robocizna to 45 złotych /m2 - łącznie liczę 10 000 za ocieplenie poddasza, montaż płyt GK na podwójnym stelażu, szpachlowanie i 1-krotne malowanie. (wrzesień 2007)

Łącznie ocieplenie i wykończenie poddasza GK: ok. 21000. To razem z wcześniejszymi kosztami dachu daje: 94000 złotych za to co ponad stropem.

Ok. Czyli wychodzi za dach z wykończeniem z 2 stron ok. 100 tys.

A jak oceniasz stan surowy plus ocieplenie?

PS: Muszę chyba jeszcze raz przelecieć przez wszystkie wątki i porobić notatki...

Dziękuję bardzo Tamtu To, że grzeje wiem oczywiście, ale tak sobie myślę, że na takim tarasie, to akurat może być atut. Mam nadzieję, że konstrukcja tego tarasu pozwoli z niego korzystać również w chłodniejsze dni oraz wiosną i jesienią, kiedy z pogoda bywa różnie. Dlatego grzejący kominek wydał mi się pomysłem godnym rozpatrzenia...

Kominek na tarasie

Mi osobiście też sie podobała ta koncepcja i długo sie broniłem ale nie zrobiłem z powodów:

1) Koszt komina i drugiego kominka, (to chyba podstawowy arg.)

2) osmalanie tarasu

3) powody grzewcze jak u Tamtu (w wizji ogrodu zimowego to już mozna się zastanawiać. - no ale wy skracacie tarasy :lol: )

4) Nie widze potrzeby zastepowania grila kominkiem (bo chyba tez takie było jego 2 przeznaczenie) wole kupic metalowy i wywalić jak się zniszczy.

5) ingerencja w aranżację tarasu.

6) wielkość komina (przy koncepcji połączenia sypialni z pokojem chciałem uniknąc szerokiego słupa w pokoju) dla pojedyńczego kominka jest węższy ponieważ prowadzisz o jeden kanał mniej.

Meb

5. Gwoździe - 600 ('06)

9. Robocizna - 13 000

Razem 71 600 złotych

Dlatego własnie zdecydowalem sie na krycie dachu folią zamiast robić deskowanie, okna ROTO oraz dachówkę cementową BRASS celtycką. Koszty będą według moich obliczeń okolo 25-30 tys mniejsze niż u Mario, ale i tak ten piękny dach to dziura w kieszeni.....

Dlatego własnie zdecydowalem sie na krycie dachu folią zamiast robić deskowanie, okna ROTO oraz dachówkę cementową BRASS celtycką. Koszty będą według moich obliczeń okolo 25-30 tys mniejsze niż u Mario, ale i tak ten piękny dach to dziura w kieszeni.....

Nie chcę być złym prorokiem ...

Wycena na dachówkę Braasa romańską była tylko 4 000 tańsza, pozostałe akcesoria rynny blacha bez zmian, realnie odchodzi koszt desek 5000, folia powiedzmy że kosztuje tyle co papa.

Roto nie jest tańsze od Veluxów.My zamówiliśmy Veluxy 3xM08 (:)), 2xF06, i 1 świetlik dachowy. Generalnie każde okno innego typu (GGL, GZL, etc).

Robocizna może być droższa (ale nie musi), ponieważ praca na deskowanym dachu jest łatwiejsza. Nie wiem ile kosztuje więźba, ale 1m3 drewna to min. 800 złotych, krokwie w M08 są potężne DUŻE przekroje koszt takie drewna to minimum 1000 za 1m3.

:oops: Zapomniałem o łatach + 3000 złotych

Może będziesz miał taniej o 5000 złotych, chyba że masz tanią robociznę. Wg mnie 25 000 zł z tego nie wykroisz, maks. to 5000-10000.

Nie chcę być złym prorokiem ...

Wycena na dachówkę Braasa romańską była tylko 4 000 tańsza, pozostałe akcesoria rynny blacha bez zmian, realnie odchodzi koszt desek 5000, folia powiedzmy że kosztuje tyle co papa.

Roto nie jest tańsze od Veluxów.My zamówiliśmy Veluxy 3xM08 (:)), 2xF06, i 1 świetlik dachowy. Generalnie każde okno innego typu (GGL, GZL, etc).

Robocizna może być droższa (ale nie musi), ponieważ praca na deskowanym dachu jest łatwiejsza. Nie wiem ile kosztuje więźba, ale 1m3 drewna to min. 800 złotych, krokwie w M08 są potężne DUŻE przekroje koszt takie drewna to minimum 1000 za 1m3.

:oops: Zapomniałem o łatach + 3000 złotych

Może będziesz miał taniej o 5000 złotych, chyba że masz tanią robociznę. Wg mnie 25 000 zł z tego nie wykroisz, maks. to 5000-10000.

:D no to spróbujmy policzyć dokładniej:

- Fakturę z marca na dachówkę celtycką z gąsiorami (cementową), 4 okna ROTO, folię dachową i część akcesoriów mam łącznie na 20000 brutto (bez rynien),

- więźba razem z łatami 13000 (750 zł / m3 bez VAT)

- robocizna - całościowo od więźby do rynien 43 zł / m2 = +/- 14000

Co daje na razie 47 tys, w zaokrągleniu 50 bo brakuje jeszcze kilku drobiazgów, o których wiem i jeszcze nie wiem.

Do tego rynny +/- 5000 (niestety ciągle sie nie mogę zdecydowac jakie)

Razem 55000, czyli około 16000 mniej niż w kalkulacji Mario na tym etapie.

Wiec z tego wynika, że obecnie najwieksze oszczedności mozna zrobic na wyborze dachówki cementowej, folia tez jest znacznie tansza niz deskowanie (u mnie okolo 1500 zł - za 350 m2), za okna ROTO wysokoosiowe z roletami wewnętrznymi (w promocji 1zł) zapłaciłem 5100 zł.

Dalsza część kosztów związana z wykończeniem i ociepleniem dachu jest juz zgodna z wyceną Mario. Prawdopodobnie będzie droższa, bo ceny tez juz są troszkę inne.[/i]

Razem 55000, czyli około 16000 mniej niż w kalkulacji Mario na tym etapie.

Ja budując uznałem, że dach chce mieć odeskowany - nie zdecydowałem się na folię. Wybierając dachówkę - kierowałem się:

1) ceramiczna miała być wcześniej, a wcale nie była.

2) zaoszczędziłem na oknach PCV więc miałem pseudo-rezerwę.

To dobrze, że można taniej :wink: . Budujący M08 będą wiedzieć ile trzeba zapłacić za dach wybierając jeden lub drugi wariant.

Ale musisz przyznać, że różnica w większym stopniu wynika z zastosowanej technologii wykonania dachu, niż rodzaju użytych materiałów. Który sposób jest lepszy - to pytanie najlepiej kierować do dekarzy.

Hej.

Dorzucę swoje trzy grosze do tej dyskusji ... :wink:

Przy wyborze odpowiedniego wariantu deski czy folia trzeba także wziąć pod uwagę harmonogram budowy i to na kiedy (pora roku) wyjdzie robienie dachówki.

Atutem desek i papy jest, że przykrywasz dom i pora roku Ci nie straszna. Na upartego możesz np. z wyborem pokrycia, czekaniem na materiał lub samą operacją pokrycia poczekać. Ja np robiłem w zimie i koncepcja pozostawienia otwartego od góry domu do czasu położenia dachówki mi nie odpowiadała. Dekarza miałem umówionego na kwiecień dachówkę zamówioną i zapłaconą na początku stycznia i oczekiwanie mi się nie opłacało. W tym czasie zrobiłem juz sporo w środku m.in elektrykę i tynki. Gdybym wybrał wariant foli to by raczej nie było możliwe. Nie wiem nawet czy bym się decydował na drzwi i okna - chyba nie. Wobec czego moim zdaniem NALEŻY wziąć pod uwagę kwestie harmonogramu. Myślę że te 5 tys różnicy pochłonęłyby koszty tych rzeczy, które zrobiłem wcześniej bo byłyby droższe.

Apropo cen. Mnie cała ceramika Roben (z gąsiorami) wyszła 19500 brutto (to chyba podobnie jak teraz cementowa). + rynny, robocizna i 4 Veluxy w sumie 41 k. (bez wyceny więźby i deskowania – ale chyba podobnie jak u Mario)

Fakt wychodzi drożej (mi deskowanie z papą także wyszło coś koło 7500 zł ).

Myślę jednak że niezależnie od pory roku i tak zdecydowałbym się na deskowanie. Bez żadnych racjonalnych przesłanek. Ta folia mnie po prostu nie przekonuje.

Meb

Witam

Dostałem wycenę od przedstawiciela DOSPELA na wentylację z REKU na 7 koła, w tym centrala i osprzęt. Załapałem sie na jakąś promocję.

Wczesniej juz sobie ten tamat odpusciłem po kilku ofertach na 12-15, ale przy takiej cenie nie mogłem sie powstrzymać i w to wszedłem.

Zwłaszcza ze jeszcze nie kupiłem kominów wentylacyjnych, wiec na tym tez zaoszczedze :D

Tyle tylko ze musiałem wyłożyć kasę juz teraz, ale cóż.......

TomcioB a na jakim etapie budowy jesteś? My też zakładamy taką wentylację, mechaniczną z rekupertorem i GWC, ale póki co jesteśmy na etapie papierowym... Budowę zamierzamy zacząć zaraz po zimie. Bardzo interesuje nas temat i wycena właśnie, choć sami nie doszliśmy jeszcze do etapu szukania...

Dla wszystkich rozpoczynających budowę, podaję rzeczywistą kalkulację kosztów poniesionych przeze mnie do stanu: beton na gruncie

ławy fundamentowe

roboty ziemne - humus - 450

wytyczenie budynku - 500

drut wiązałkowy - 60

robocizna ławy - 7600

beton na ławy 33 m3 - 8500

0,5 m3 desek - 400

fundamenty

piasek drobny 24 t - 480

cement 2,5 t - 1285

bloczki na ściany fundamentowe - 1860 szt (7 warstw) - 4800

papa - 775

piach 270 t + koparka - 5300

dysperbit - 400

kanaliza na poziomie 0 - mat+rob - 1380

beton na poziomie 0 - 16 m3 - 2950

robocizna - 6000

Do tego należy doliczyć koszt około 500 kg stali zbrojeniowej +/- 1200 -1500 złotych

Razem daje to kwotę około 42 000.

Ceny, nie licząć robocizny, - maj, czerwiec 2007.

Może pozwoli to troszkę zweryfikować kalkulacje kredytowe rozpoczynającym, bo moja, sporządzona w oparciu o podkład Meba, lekko mi sie już rozjechała :wink:

Pozdrawiam

TomcioB a na jakim etapie budowy jesteś? My też zakładamy taką wentylację, mechaniczną z rekupertorem i GWC, ale póki co jesteśmy na etapie papierowym... Budowę zamierzamy zacząć zaraz po zimie. Bardzo interesuje nas temat i wycena właśnie, choć sami nie doszliśmy jeszcze do etapu szukania...

Saraha

Własnie wczoraj wylaliśmy beton na poziomie 0.

Wcześniejsze wyceny jakie miałem na REKU oscylowały w granicach 12-15 tys.

W tym centrala okolo 4-6 tys, rury i osprzęt okolo 6 i montaz.

Jeżeli do tego chcesz jeszcze GWC, to musisz liczyć sie z wydatkiem około 7 - 10 tys,czyli w najgorszym przypadku prawie drugie tyle, niestety jest to drogi biznes. Rura fi200 kosztuje około 150-200 zł/mb, a musibyć jej około 40-50 mb, żeby GWC zdawało egzamin. Wymienniki gotowe (np płytowe) oferowane przez niektóre firmy kosztują z montazem okolo 10 tys.

Ja GWC odpusciłem, przynajmniej na razie ...... :wink: czyli pewnie juz na zawsze.