Meb 21.06.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 "TomcioB Może pozwoli to troszkę zweryfikować kalkulacje kredytowe rozpoczynającym, bo moja, sporządzona w oparciu o podkład Meba, lekko mi sie już rozjechała Tomcio, ta kalkulacja to mi się rozjechała już dawno . Ona powstała chyba na początkach budowy albo nawet przed. Nie wiem czy pamietacie początki dyskusji jak mówiliśmy z Mario o kosztach 350 k (ja osobiście myślałem że starczy mi jeszcze na meble kuchenne. ) Mario ostatnio mówił już o 600 k (a jeszcze żaden z nas nie skonczył budować a najdroższe jeszcze przed nami). Wszystkie te planowania można sobie niestety w buty wsadzić. "jaka piękna tragedia, ech" Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 22.06.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 "TomcioB Może pozwoli to troszkę zweryfikować kalkulacje kredytowe rozpoczynającym, bo moja, sporządzona w oparciu o podkład Meba, lekko mi sie już rozjechała Tomcio, ta kalkulacja to mi się rozjechała już dawno . Ona powstała chyba na początkach budowy albo nawet przed. Nie wiem czy pamietacie początki dyskusji jak mówiliśmy z Mario o kosztach 350 k (ja osobiście myślałem że starczy mi jeszcze na meble kuchenne. ) Mario ostatnio mówił już o 600 k (a jeszcze żaden z nas nie skonczył budować a najdroższe jeszcze przed nami). Wszystkie te planowania można sobie niestety w buty wsadzić. "jaka piękna tragedia, ech" Meb No niestety ja wstępnie liczę budżecik na te koszmarne 600 k, a i tak kombinuję skąd tu wziąć jeszcze 50 k rezerwy A TomciB - pocieszyłeś mnie. Ja już liczyłam koszty materiałów na stan 0 (bez robocizny) na 35-40 tys (takie tam sobie mnożenie przez współczynniki) a z twoich wyliczeń wyszło niecałe 26. A może coś pomyliłam? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 22.06.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 No niestety ja wstępnie liczę budżecik na te koszmarne 600 k, a i tak kombinuję skąd tu wziąć jeszcze 50 k rezerwy A TomciB - pocieszyłeś mnie. Ja już liczyłam koszty materiałów na stan 0 (bez robocizny) na 35-40 tys (takie tam sobie mnożenie przez współczynniki) a z twoich wyliczeń wyszło niecałe 26. A może coś pomyliłam? Tamtu Jeżeli przez "stan O" rozumiesz beton wylany na gruncie, to zgadza się, bez kosztów robocizny wydałem jakies 28 tys. Do tych 26 doliczyłem jeszcze przybliżone koszty stali zbrojeniowej, bo ile jej naprawde poszło to cięzko wyczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.06.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Nie wiem czy pamietacie początki dyskusji jak mówiliśmy z Mario o kosztach 350 k (ja osobiście myślałem że starczy mi jeszcze na meble kuchenne. ) Mario ostatnio mówił już o 600 k (a jeszcze żaden z nas nie skonczył budować a najdroższe jeszcze przed nami). Ale to było 350 tak naprawdę bez wykończeniówki. Mi te 370 to starczy chyba na wszystkie instalacje, dachówkę, ocieplenie poddzasza, tynki zewnętrzne same posadzki (bez podłóg) i jednorazowe malowanie. Ja swoim kosztorysie środki planowane na infrastrukturę zewnętrzną "transferuje" właśnie do środka. Ale te 600 to dla tych co zaczynają dopiero budować. My jeszcze mieliśmy szczęście może 500 starczy, żeby to jakoś uczciwie wykończyć i umeblować. Zakładam 2 łazienki i 1 WC. Będziemy mądrzejsi za 1/2 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 23.06.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Meb,A na czym u Ciebie w końcu stanęło z wyłazem dachowym? Na zdjęciach nie widać, ale jak pamiętam to go miałeś montować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 23.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 zamontowałem w korytarzu nad wejsciem do pokoi z oknami dachowymi.był juz kupiony to zamonotowałem http://foto3.m.onet.pl/_m/409ec227fe1bc2de6506c4b0fdab1983,5,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/556369267314a782c50bcff8ce83b5e5,5,19,0.jpg Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 23.06.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 zamontowałem w korytarzu nad wejsciem do pokoi z oknami dachowymi. był juz kupiony to zamonotowałem No tak, my też już kupiliśmy i zastanawiam się czy i gdzie go zamontować. Miejsca jest mało, bo w końcu korytarza będzie świetlik dachowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 23.06.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 No własnie to jest problem. Ja już chciałem oddawać bo tak naprawde nie ma dobrego miejsca na ten wyłaz. W sumie to chyba można go nie robić i oszczędzić ze 3 stówki Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 24.06.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Witam Czy w oknach zamontowanych w lukarnach jest możliwość zamontowania rolet zewnętzrnych, czy jest tam wystarczająca ilość miejsca?? Czy wogóle odpuścić sobie rolety na piętrze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 25.06.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Tomcio to pytanie do specjalisty od montażu rolet. Ja nie mam pojęcia ile miejsca tam potrzeba i jak sie je instaluje. ( w moim przypadku to chyba w sumie sie nie zmieszczą bo podbitka zachodzi tuż nad rame okna ) Czy zrezygnowac ? W lukarnach nie będę robił ale podobają mi sie rolety na oknach dachowych a dodatkowo chyba są przydatne. Ja w przyszłości chciałbym zrobić. Ale to juz etap kolejny i po wygranej w lotto. meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 29.06.2007 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Czy ktoś z Was montował instalację centralnego odkurzacza. Wiem, że Mario sie do niej przymierzał. Ile to rzeczywiście kosztuje dla naszego M, z podziałem na samą instalację i centralę, bo wydaje mi się, że te przysłowiowe 500 za rurki, o których kilka razy gdzieś czytałem to można sobie między bajki włożyć. Moja żona zapowiedziala, ze bez centralnego ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 29.06.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Czy ktoś z Was montował instalację centralnego odkurzacza. Wiem, że Mario sie do niej przymierzał. Moja żona zapowiedziala, ze bez centralnego ani rusz Oczywiście że zamontowałem: koszt robocizny i podstawowych materiałów (przed zrobieniem posadzki) 10 pktx200 zł= 2000 Docelowo: od 5000 w górę, w naszym przypadku mamy cenę na 5700 z dobrą jednostką odkurzacza, osprzętem i rurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.06.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Witam Szanowne Koleżeństwo. Nieśmiało przemyśliwam nad M08 w wersji energooszczędnej - póki co - poza papiery jeszcze nie wyszedłem, ale knuję.... już następne kroki. Powiem szczerze, że trudno przekopać się przez całe forum Klubu - ugrzęzłem gdzieś na n-tej stronie a przy okazji nie da się nie poczytac z zapartym tchem dzienników Meba czy relacji Mario. Przemyśliwam nad zrobieniem sauny na piętrze - obok łazienki z lukarną jest w projekcie druga łazienka - to właśnie z niej chciałem zrobić saunę z wejściem przeniesionym z korytarza do lukarnowej łazienki. Co Wy na to? Czy ktoś z was zastanawiał się nad problem sauny w M08? Podpowiecie coś? Jesli pytanie już znalazło swą odpowiedź to proszę o wyrozumiałość Pozdrowienia 4all Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 29.06.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Cześć W kwestii sauny. Fajna rzecz, no ale teraz to głównie inne koszty graja rolę może po ukończeniu wszystkiego jak zostanie jakaś kaska gdzieś się ją upchnie . Zacznę od tego, że rzuty M08 i EM08 trochę się różnią (głównie przeznaczeniem pomieszczeń), więc dla m08 ta łazienka to garderoba . Idąc dalej jak zobaczysz ilu "maniaków" M08 tyle pomysłów na poddasze wobec czego jeżeli chcesz saunę to pewnie można ją wcisnąć i gdzie indziej Nie znam się na saunach ale wydaje mi się że musisz wziąć pod uwagę że po tej stronie domu wszystkie pomieszczenia w większości są pod skosem wobec czego nie zmieścisz tam normalnej prostokątnej sauny. ... ale kto mówi że musi być prostokątna ? Pozdrawiam Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 30.06.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Dostałam wczoraj 2 ofertę od 2 potencjalnego wykonawcy. Pierwszy chciał 45 tys, a ten 36 tys - ale bez zdjęcia humusu i z wylewanymi ławami. Cena obejmuje również więźbę, deskowanie i papowanie. No i mam pytanie: ławy szalowaliście, czy były wylewane? Wykonawca dał mi wstępną wycenę z wylewanymi, tak więc sądzę, że kwota będzie trochę wyższa, ale patrząc na ceny kolejnych etapów, nie powinno (już ze współczynnikiem bezpieczeństwa) przekroczyć 40 tys. Ten wykonawca (polecany przez koleżankę u której budował jako bardzo solidny i uczciwy) bardziej nam się "podoba". Cena to jedno, a podejście to drugie. Tak więc pewnie na tego się zdecydujemy. W porównaniu z tym co czytałam, to cena jak na te czasy wydaje się rozsądna. Ciekawa jestem co Wy na to? A propos odkurzacza centralnego - to że będzie to pewnik (pożegnałam się już chyba z lodówką side by side ((), ale cały czas myślę o ilości i rozmieszczeniu punktów. U Mario_p jest ich sporo. Nie twierdzę oczywiście, że za dużo , bo może powinno właśnie tyle być aby było wygodnie i przy takiej bryle domu spełniał on swoje zadanie. Byliśmy jednak ostatnio u kolegi, który ma dom większy od M08 i podobny w kształcie. Chłopak instalację zrobił sam i mają w domu ...3 punkty oraz 2 długie rury. Jeden na dole i jeden na górze oraz w garażu. Twierdzi, że wystarczy i że jest ok - sam odkurza, a żona się nie czepia I tu dopiero człowiek ma zagwostkę )) Pozdrawiam Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 30.06.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Dostałam wczoraj 2 ofertę od 2 potencjalnego wykonawcy. Pierwszy chciał 45 tys, a ten 36 tys - ale bez zdjęcia humusu i z wylewanymi ławami. Cena obejmuje również więźbę, deskowanie i papowanie. Chłopak instalację zrobił sam i mają w domu ...3 punkty oraz 2 długie rury. Jeden na dole i jeden na górze oraz w garażu. Twierdzi, że wystarczy i że jest ok - sam odkurza, a żona się nie czepia I tu dopiero człowiek ma zagwostkę )) Pozdrawiam Tamtu Ta rura to musi mieć chyba z 12-13 m. I będzie obijać kąty. Licząc realnie: 3x250 zł = 750 10x200 = 2000 - najtańsza instalacja w domu, nie liczę jednostki i osprzętu. W tym 2 tzw. szufelki w przedsionku i kuchni, włączasz nogą, podgarniasz szczotką i piach znika ... Za wykonanie okablowania zapłaciłem więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 30.06.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Dziękuję Ci Meb masz rację faktycznie- m08 i em08 różnią się aranżacją. O skosach pamiętałem - tak myślałem żeby po prostu wbudować w to pomieszczenie - niekoniecznie prostokątną od końca do końca saunę. Faktem jest, że kaski na nią w pierwszym rzucie nie starczy ale i tak trzeba by teraz przewidzieć jakieś podejście z zasilaniem (może siła potrzebna?) i z czym tam jeszcze trzeba. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 01.07.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Kuchnia (opis): dostawiłem sciankę (na półwysep) pomiędzy kuchnią a salonową częścią jadalni przy wykuszu i powiesiłem na niej kaloryfer (zamiast pod wykuszem). Po pierwsze nie łatwo jest kupic taki kaloryfer wąski i długi, po drugie chcemy żeby na parapecie wykuszu można było wygodnie usiąść a kaloryfer by przeszkadzał. W kuchni będzie elektryczne podłogowe. Pzdr meb Ja jeszcze myślę o grzejniku kanałowym pod witryną, układany w podłodze. Zostało mi jeszcze ze 2-3 dni na ewentualną decyzję. http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/kanalowy.jpg Cena z kratką ok. 2000 zł dla mocy ok. 1300 W. http://www.verano-konwektor.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.07.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Ja tez kiedys o tym myslałem ale na tym sie skończyło, A czy jak będziesz miał to zamontowane w podłodze to siedząc na parapecie wykusza będzie wiało po nogach ? Bo ja specjalnie usunąłem z wykusza elementy grzewcze żeby mozna było siedzieć. Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 02.07.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Witam A nie myśleliście o zamontowaniu ogrzewania podłogowego w salonie ??Wtedy nic nie szpeciłoby wyglądu salonu. Ja, ponieważ planuje montaż pompy ciepła, któa wymaga dla swojej sprawności ogrzewania niskotemperaturowego, planuję mieć podłogówke w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts