Meb 02.07.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Ja myslałem o podłogówce ale rodzinnie miałem opozycję. Nasłuchałem sie jakiś dyskusji że nogi drętwieja i inne przeciw i opcja upadła zanim ją zaczałem analizowac kosztowo. Sporo jest dyskusji na forum o za i przeciw podłogówce wiec nie będe powielał. Tylko w łazienkach i kuchni planuję zrobic maty elektryczne. W pokojach zamontowałem kaloryfery DeLonghi i temat mam juz zamkniety. Pzdr Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.07.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 A czy jak będziesz miał to zamontowane w podłodze to siedząc na parapecie wykusza będzie wiało po nogach ? Bo ja specjalnie usunąłem z wykusza elementy grzewcze żeby mozna było siedzieć. Wiać to raczej nie - wszak konwekcyjnie się ciepło rozchodzi. A nie myśleliście o zamontowaniu ogrzewania podłogowego w salonie ?? Wtedy nic nie szpeciłoby wyglądu salonu. W salonie chcemy mieć drewno, więc podłogówka odpada. Taki grzejnik co kosztuje 1500 ma raczej walory ozdobne. Robimy tradycyjną podłogówkę przy wejściu, w holu i kuchni. W łazienkach maty grzejne. W przypadku podłogówki - jest ona podpięta pod oddzielny rozdzielacz - będzie pracować przy niższych temperaturach, powinno zapewnić komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 02.07.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 W pokojach zamontowałem kaloryfery DeLonghi i temat mam juz zamkniety. Zadam przyziemne pytanie: jak drogie były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 02.07.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 kaloryferki na sciane 12 sztuk =6500 k (Platforma na Puławskiej) + łazienkowe (takie rurkowe ) z grzałkami (na lato) 3 sztuki ( 2 duże + 1 mniejszy) Leroy =1400 zł. scienne w pokojach wszystkie 22 o różnej mocy w zależności od wyliczeń.Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 03.07.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 kaloryferki na sciane 12 sztuk =6500 k (Platforma na Puławskiej) + łazienkowe (takie rurkowe ) z grzałkami (na lato) 3 sztuki ( 2 duże + 1 mniejszy) Leroy =1400 zł. scienne w pokojach wszystkie 22 o różnej mocy w zależności od wyliczeń. Meb Wyliczałeś jeszcze dodatkowo czy przyjąłeś parametry z projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 03.07.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Bazowałem na parametrach z projektu, ale tam niestety niektóre założenia są trudne do zrealizowania. Np większość kaloryferów to 11. Ja zamieniłem na 22 o podobnej mocy. Generalnie wniosek miałem taki że w tych rozmiarach i mocach to niekoniecznie można dostać takie kaloryfery, wiec trochę kombinowałem. Oczywiście miałem problemy z tabelami mocy. co firma to poddaje inaczej moc. W projekcie wyliczona jest dla innych parametrów wejścia/wyjścia niż w katalogach producentów. Wiec z wyliczeń wyszło że każdy mam chyba ciut mocniejszy niż w projekcie. No ale to nie utrafisz. a i jeszcze jedno istotne ja mam z doprowadzeniem dolnym, a boczne chyba jest tańsze i łatwiej dostępne. W każdym razie chyba dla Kermi dostałem wycenę do parametrów zbliżonych co w projekcie na 8000. W platformie trochę pokombinowałem i z rabatem wyszło 6500. A dodatkowo dołożyłem kaloryferki w tych pomieszczeniach w pokojach z oknami dachowymi.Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 04.07.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam A nie myśleliście o zamontowaniu ogrzewania podłogowego w salonie ?? Wtedy nic nie szpeciłoby wyglądu salonu. Ja, ponieważ planuje montaż pompy ciepła, któa wymaga dla swojej sprawności ogrzewania niskotemperaturowego, planuję mieć podłogówke w całym domu. Czy pisząc "planuję" uwzględniasz to w projekcie czy tylko wyrażasz chęć posiadania ogrzewania podłogowego. Pytam, bo słyszałem, że jeśli się tego nie weźmie pod uwagę na etapie aranżacji projektu, mogą być kłopoty i to nie małe... Chodzi mi tu głównie o zmianę poziomu podłogi - słyszałem o przypadkach wykonania podłogówki bez uwzględnienia tego w projekcie, już po wylaniu ław fundamentowych. Skończyło się tym, że parapety były za nisko no i w konsekwencji był problem m.in. z zabudową szafek kuchennych... a przy okazji... ktoś wcześniej pisał, że ze względu na planowany parkiet podłogówka odpada. A będąc ostatnio na targach budowlanych zapewniano mnie, że w tej chwili są specjalne wersje podłóg drewnianych. które mogą być układane na ogrzewaniu podłogowym i nie ma obawy o straty cieplne czy jakieś odkształcanie się pod wpływem temperatury... możecie pomóc rozstrzygnąć tą sprzeczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 04.07.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Dziękuję Ci Meb masz rację faktycznie- m08 i em08 różnią się aranżacją. O skosach pamiętałem - tak myślałem żeby po prostu wbudować w to pomieszczenie - niekoniecznie prostokątną od końca do końca saunę. Faktem jest, że kaski na nią w pierwszym rzucie nie starczy ale i tak trzeba by teraz przewidzieć jakieś podejście z zasilaniem (może siła potrzebna?) i z czym tam jeszcze trzeba. Pozdro Oprócz aranżacji różnią się niewielkimi zmianami powierzchni ( szerszy garaż i salon) a dodatkowo jest już gotowy projekt wentylacji mechanicznej z rekuperatorem - ot, cała jego energooszczędność ( pomijam drobny fakt pogrubienia izolacji ścian ) mam czasem ochotę udać się do pani Marks ( autorki projektu) i zażądać jakiejś gratyfikacji za wykorzystanie podsuniętych przeze mnie pomysłów Jeszcze jesienią ub. roku, kiedy kupowałem projekt M08 zaproponowałem jej dokonanie kilku zmian w jej projekcie, bo sądziłem, że mając cały projekt w komputerze zrobi to z najmniejszym trudem, najszybciej i najtaniej... Niestety, zażądała takiej kasy, że bardziej by mi sie opłaciło zrobić projekt indywidualny od podstaw! A zwróciłem jej uwagę, że dwa stanowiska w garażu są chyba wyliczone na "Maluchy" ew. Mini Cooper-y. Miejsca jest tam tyle co na parkingu w jakimś centrum handlowym. A przecież czasem trzeba będzie przejechać obok kosiarką czy choćby rowerem, swobodnie i szeroko otworzyć drzwi do autka by włożyć dziecko do fotelika czy pomóc wysiąść babci z laską, mieć jakiś mały stolik warsztatowy, itd, itp.... Wspomniałem jej tez o rekuperacji oraz zmianie porothermu na cieplejsze i lepsze pod względem akustycznym silikaty, o poszerzeniu salonu i zrobieniu nad nim pustki ( kosztem jednego pokoju na piętrze ). Wtedy nie była tym zainteresowana... a minęło zaledwie kilka (3 -5) miesięcy i nagle pojawił sie gotowy projekt, w którym częściowo moje postulaty zostały uwzględnione... Gdyby już jesienią zajmowała sie pracą nad poprawieniem M08 to chyba by wspomniała mi o tym - mógłbym wtedy wstrzymać się z zakupem starszej wersji. Może jednak dopiero po naszych rozmowach coś jej w głowie zaświtało... Szkoda tylko, ze nie skonsultowała jednak tego ze mną bo w międzyczasie zdążyłem przerobić jej projekt jeszcze bardziej... W związku ze zrobieniem pustki nad salonem mam nowe przeliczenia konstrukcyjne więźby dachowej, itd... teraz dom mi się nieco powiększył ( w podstawie ma 18,49 x 16,99 ) ...i nie wiem czy nie zabraknie mi kasy na taką ekstrawagancję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 04.07.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 a przy okazji... ktoś wcześniej pisał, że ze względu na planowany parkiet podłogówka odpada. A będąc ostatnio na targach budowlanych zapewniano mnie, że w tej chwili są specjalne wersje podłóg drewnianych. które mogą być układane na ogrzewaniu podłogowym i nie ma obawy o straty cieplne czy jakieś odkształcanie się pod wpływem temperatury... możecie pomóc rozstrzygnąć tą sprzeczność? Ciekawe ile kosztują takie specjalne wersje podłóg, skoro zwykły parkiet 1 gatunku to min. 120 zł/m2 za sam materiał. 200 ? Więcej ..? Ja ze względów kasowym muszę pozostać przy tradycji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 05.07.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Czy pisząc "planuję" uwzględniasz to w projekcie czy tylko wyrażasz chęć posiadania ogrzewania podłogowego. Pytam, bo słyszałem, że jeśli się tego nie weźmie pod uwagę na etapie aranżacji projektu, mogą być kłopoty i to nie małe... Chodzi mi tu głównie o zmianę poziomu podłogi - słyszałem o przypadkach wykonania podłogówki bez uwzględnienia tego w projekcie, już po wylaniu ław fundamentowych. Skończyło się tym, że parapety były za nisko no i w konsekwencji był problem m.in. z zabudową szafek kuchennych... a przy okazji... ktoś wcześniej pisał, że ze względu na planowany parkiet podłogówka odpada. A będąc ostatnio na targach budowlanych zapewniano mnie, że w tej chwili są specjalne wersje podłóg drewnianych. które mogą być układane na ogrzewaniu podłogowym i nie ma obawy o straty cieplne czy jakieś odkształcanie się pod wpływem temperatury... możecie pomóc rozstrzygnąć tą sprzeczność? Witam Oczywiście słowo "planuję" łączy sie z tym, że podniosłem poziom podłogi z 15 cm do 25 cm, uwzględniając 15 cm styro na gruncie oraz grubszą warstwę wylewki betonowej, w której będzie zatopiona instalacja podłogówki. Niestety tak jak pisałeś, z podłogówką na dzień dzisiejszy współpracują głównie posadzki ceramiczne oraz panele (i to równeiż nie wszystkie). Czytałem o wykładzinach i posadzkach drewnianych przeznaczonych do podłogówki, ale obawiam się, że ich cena może być nieprzystępna. Osobiście nigdzie ich nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia103 05.07.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam wszystkich użytkowników tego forum, tak jak Wy, wraz z moim mężem wybraliśmy na nasz M08:)Do tej pory tylko Was podczytywaliśmy, ale dziś jest wielki dzień i dlatego postanowiłam wpisać się tu po raz pierwszy. Roboty na naszej działce właśnie się zaczęły, z czego jesteśmy bardzo szczęśliwi.Działka położona jest w Palmirach, to 25 km na północ od Warszawy.Mam wielką nadzieję, że korzystając z doświadczenia osób, które już zbudowały taki dom lub są w trakcie budowy, uda nam się przejść przez naszą budowę bez większego szwanku;)Postaram się zamieszczać tutaj informacje o postępach robót w nadziei, że ktoś może skorzysta, a może pomoże przy ewentualnych problemach. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 05.07.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam wszystkich użytkowników tego forum, tak jak Wy, wraz z moim mężem wybraliśmy na nasz M08:) Do tej pory tylko Was podczytywaliśmy, ale dziś jest wielki dzień i dlatego postanowiłam wpisać się tu po raz pierwszy. Roboty na naszej działce właśnie się zaczęły, z czego jesteśmy bardzo szczęśliwi. Działka położona jest w Palmirach, to 25 km na północ od Warszawy. Mam wielką nadzieję, że korzystając z doświadczenia osób, które już zbudowały taki dom lub są w trakcie budowy, uda nam się przejść przez naszą budowę bez większego szwanku;) Postaram się zamieszczać tutaj informacje o postępach robót w nadziei, że ktoś może skorzysta, a może pomoże przy ewentualnych problemach. Pozdrawiam Wszystkich Witamy Jednak centralna Polska rządzi ....., M08 na Mazowszu jak drzew w lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 05.07.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam, chciałam Wam sie pochwalic moim M08, tak było 3 tygodnie temuhttp://images23.fotosik.pl/17/f5dba6e7c8a8b630.jpghttp://images29.fotosik.pl/17/43d01c68d7bdc169.jpg tak jest dzishttp://images30.fotosik.pl/17/6031015cf25c633e.jpghttp://images24.fotosik.pl/16/e3fe2a8672b450eb.jpg w nastepnym tygodniu maja wyciagnąć kominy a od 15-07 wchodza panowie od krycia dachu. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 05.07.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 ... podniosłem poziom podłogi z 15 cm do 25 cm, uwzględniając 15 cm styro na gruncie oraz grubszą warstwę wylewki betonowej, w której będzie zatopiona instalacja podłogówki. Tomku, ale czy to oznacza, że będziesz miał niżej parapety? Bo tego właśnie sie obawiam, że jak mi źle obliczą poziom podłogi uwzględniający ogrzewanie podłogowe to moge miec problemy z szafkami kuchennymi... Jak to wyglada w praktyce? zmniejszasz swiatło okna poprzez podniesienie parapetów czy opuszczasz poziom podłogi o dodatkowe centymetry czy dodajesz jeden rząd cegieł na ścianach? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 05.07.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam wszystkich użytkowników tego forum, tak jak Wy, wraz z moim mężem wybraliśmy na nasz M08:) ... Witaj Marysiu! Gratuluję wyboru i tempa przygotowań! ja kupiłem projekt w ubiegłym roku i jeszcze nie odebrałem pozwolenia na budowę Za to chętnie będę Was "podglądał" w trakcie budowy, bo do Palmir mam "rzut beretem". Chciałem kiedyś właśnie w okolicy Puszczy Kampinoskiej kupić działkę ale jak się dowiedziałem, że uzyskanie pozwolenia na budowę w takiej bliskości od rezerwatu graniczy z cudem - odpuściłem sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 05.07.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam, chciałam Wam sie pochwalic moim M08... Aniu, napisz coś o swojej ekipie budowlanej. Widzę, że dosyć "czysto" jest na Twojej budowie. Czy ekipa jest godna polecenia? No i jak droga? Zauważyłem, że zrezygnowałaś z drzwi do pom. gospodarczego i z wykuszu. jakieś inne zmiany też planujesz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 05.07.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 W pierwszej kolejności poza kolejnością witam wszystkich nowych! W drugiej kolejności poza kolejnością składam stanowczy protest przeciwko takiemu nagromadzeniu M08 w centralnej Polsce. Zdecydowanie uważam, że Śląsk jest w tej, jakże ważnej, materii stanowczo dyskryminowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 05.07.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witaj marysia103 ech ta puszcza k. - młodzienczo jestem z chomiczówki wiec okolice są mi znane z harcerskich wypadów. super okolica. szukałem działki w okolicach Truskawia ale drogo i nie dużo ofert.no i problemy z pozwoleniami. super okolica powodzenia, Anulas - domek rośnie super. to fajny etap bo widac codziennie nowe postępy. A tak apropo czy wszyscy budują M08L ? że niby normalny M08 to nieładny ? pzdr Meb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 06.07.2007 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 ... podniosłem poziom podłogi z 15 cm do 25 cm, uwzględniając 15 cm styro na gruncie oraz grubszą warstwę wylewki betonowej, w której będzie zatopiona instalacja podłogówki. Tomku, ale czy to oznacza, że będziesz miał niżej parapety? Bo tego właśnie sie obawiam, że jak mi źle obliczą poziom podłogi uwzględniający ogrzewanie podłogowe to moge miec problemy z szafkami kuchennymi... Jak to wyglada w praktyce? zmniejszasz swiatło okna poprzez podniesienie parapetów czy opuszczasz poziom podłogi o dodatkowe centymetry czy dodajesz jeden rząd cegieł na ścianach? Pozdr. W moim przypadku będę miał podniesioną ściankę o 1 rząd pustaków. Musisz ustalić dokładnie jaką chcesz mieć wysokości parteru i dodać do tego grubość całej warstwy podłogi. Ja chcę mieć 2,7 m wiec wyszło mi 12 rzędów po 24,5 cm + warstwa czerwonej cegły. Wysokość usadowienia okien liczysz od poziomu ustalonej gotowej posadzki. U mnie jest to około 25 cm, czyli od pierwszego rzędu pustaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qrpikowa 06.07.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witam, Ja jestem na razie na etapie perspektywy spłacania kredytu za działkę, ale projekt domu już wybieram. Faworytem jest właśnie M08, który szczególnie podoba się mojemu mężowi Przeczytałąm już dziennik mario_pa, i mam pytanie: ponieważ mieszkamy niedaleko (koło Góry Kalwarii) czy byłaby możliwość obejrzenia Twojego cuda na żywo? Moje obawy dotyczą na przykład wielkości salonu (ja lubię duże przestrzenie a boję się, że tutaj nie będzie tego wrażenia) oraz łazienki w górnej sypialni (nie chcę zmieniać ilości i rozkładu pomieszczeń bo mamy na razie 5-osobową rodzinę, a kto wie co przyszłość przyniesie). Wiem że mario_pa wprowadził wiele zmian, ale i tak chciałabym to zobaczyć. W ogóle jeśli ktoś jeszcze buduje M08 w okolicach Piaseczna/Góry Kalwarii i nie miałby nic przeciwko najazdowi gości zaglądających w każdy kąt, to będę wdzięczna za wiadomość na prv albo tutaj Myślę, że będę wierną czytelniczką Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts