Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Witam,

chciałam Wam sie pochwalic moim M08...

Aniu, napisz coś o swojej ekipie budowlanej. Widzę, że dosyć "czysto" jest na Twojej budowie. Czy ekipa jest godna polecenia? No i jak droga? :lol:

Zauważyłem, że zrezygnowałaś z drzwi do pom. gospodarczego i z wykuszu. jakieś inne zmiany też planujesz?

Pozdrawiam.

czysto to jest dlatego, że mój ojciec nie mógł znieść brudasow murarzy. Nie przeszkadzało im rzucanie smieci tam gdzie własnie stali. Od poniedziałku wracaja do wyciagnięcia komunow i juz sie zastanawiam co zostawią po sobie.

Ekipa jest z okolic Czestochowy i tak naprawde umawialiśmy się z nimi juz 1,5 roku temu wiec i cena nie była wygórowana.

Nie mam wykuszu, dodatkowych drzwi i na dole za garażem jest tylko jeden dodatkowy pokój.

Pozdrawiam

Ania

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrząc od przodu na dom:

M08 garaż po lewej stronie

M08L (wersja lustrzana ) garaż po prawej stronie i wszystko odwrotnie

Z wypowiedzi wynika, że wszyscy budują M08L. Oczywiście dostosowane jest to do działki ale za tym idzie pytanie: czy nie ma działek w tym kraju na wersję z garażem po lewej ? :wink:

Meb

Witam

Powiedzcie mi, czy macie okna o szerokości zgodnej z projektem tzn w świetle muru 95 cm.

Czy w poszczególnych pomieszczeniach nie jest za ciemno ?? Czy te okna nie powinny być szersze.

Gdzie byście zmienili rozmiar okien i o ile ??

Mam ostatnią szansę na zmianę, więc proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam

Powiedzcie mi, czy macie okna o szerokości zgodnej z projektem tzn w świetle muru 95 cm.

Czy w poszczególnych pomieszczeniach nie jest za ciemno ?? Czy te okna nie powinny być szersze.

Pozdrawiam

Przelicz powierzchnię okien do powierzchni pomieszczeń i będzie miał odpowiedź. Pisałem o tym wcześniej. Ja mam szerokość w swietle muru 90 cm i nie narzekam.

A my nieco pomieszaliśmy :oops: :oops: :oops:

Okna w kuchni zostały podniesione tak, by blat kuchenny nie był równocześnie parapetem. W ślad za tym pozostałe okna na tej stronie (wiatrołap i garderoba). Witrynka ma nieco szersze boczne okna, więc w sumie jest nieco większa. A dziś ostatecznie dla odmiany zwęziliśmy nieznacznie okno tarasowe. Będzie otwierane w tradycyjny sposób (przy otwieraniu mogę skorzystać z całej powierzchni. Przy przesuwnym jednak połowę szerokości się traci. Decyzja ta kosztowała mnie sporo nerwów :-? ). Po pierwsze tak nam doradzono, by zwiększyć stabilność i tak pokaźnej powierzchni, po wtóre - mała ścianka zdecydowanie utrudnia zaglądanie przez to okno do salonu. Zobaczymy, jak to się będzie sprawdzało w praktyce...

A przy okazji przypomniało mi się, że mam pierwszy wniosek racjonalizatorski wypływający z doświadczeń budowlanych: gdybym jeszcze raz miała budować M08, to przeprojektowałabym dach i o kilka stopni zmieniła kąt nachylenia krokwi. Podnieśliśmy nieco ścianę kolankową (bodaj o jednego pustaka, ale głowy nie dam sobie obciąć) i wstępnie zrezygnowaliśmy ze schowków. Pokoje na górze zyskały, ale bardziej pomogłaby im zmiana, o której na początku. Duża powierzchnia "po podłodze", ale mimo to z sensownym zagospodarowaniem nadal mogą być problemy.

Aaa! I rozdzieliliśmy okna dachowe, choć nie wiem, czy już o tym nie pisałam. Wydaje mi się, że dzięki temu zabiegowi pokoje będą lepiej naświetlone. Obym się nie myliła...

... to przeprojektowałabym dach i o kilka stopni zmieniła kąt nachylenia krokwi. Podnieśliśmy nieco ścianę kolankową (bodaj o jednego pustaka, ale głowy nie dam sobie obciąć) i wstępnie zrezygnowaliśmy ze schowków...

Wg moich obliczeń u nas dach na nachylenie 31.5 st, więc trochę więcej, a ścianka jest wyższa o 18 cm (8cm wynika z wysokości 2x24 xm pustak + 12 cm dodatkowy wieniec pod murłatą, czego nie było w projekcie - po prostu dach lepiej się trzyma .

Witam

Pozdrawiam

U mnie architekt zmienił wymiar otworów okiennych na 118 x 170 i choć zostawiłem mu w tej kwestii wolną rękę i nie konsultowałem wcześniej - bardzo mi ta zmiana się spodobała. Porównując rysunki z oryginałem, uważam, że to zdecydowanie korzystna zmiana :)

• 2 weeks później...

hej

Witamy wszystkich!!! My dopiero rozpoczynamy budowę M08L, bardzo sie cieszymy z tego forum....projekt na stole...tysiąc myśli w głowie...czytam i czytam i czytam...i czytam. Cenna jest ta strona...ciekawe że juz na etapie projektu kilka pomysłów sie tu pojawiło, u nas też.Ciesze sie że moge sprawdzić jak poszło innym z realizacją. Juz wkrótce my rozpoczniemy...dom dla naszej trójki (narazie:-)))

pozdrawiamy