Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Już teraz mam zagwozkę, jak ustawić meble: wchodzi albo kredens (spory, fakt), albo wypoczynek. I bądź tu mądry :-?

ktoś tu wspominał o doświetleniu oknem dachowym schodów. Super pomysł, też się nad tym zastanawiałam. Ale co z myciem??? Ze schodów odpada w przedbiegach, od zewnątrz też jakoś sobie tego nie wyobrażam... Jakieś sugestie???? Ja zrezygnowałam.

1. Witamy w Klubie Nieustawnego Salonu. A co z kominkiem i TV :lol: ?

2. Wybrałem 1 świetlik dachowy, na 2-gi już nie miałem ... i tak mnie ten dach ... :cry:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż - ja powiększam salon, choć tak naprawdę głównie ze względu na małą kuchnię i proporcje całości. Zobaczymy, na ile rozwiąże to problem nieustawnego salonu...

Co do okna nad schodami - ma być i koniec. Sprawę mycia rozwiążemy jakoś. Znam takich, którzy takich okien mają kilka i jakoś sobie radzą. W ostateczności raz w roku ktoś wejdzie na dach... Trudno.

Już teraz mam zagwozkę, jak ustawić meble: wchodzi albo kredens (spory, fakt), albo wypoczynek. I bądź tu mądry :-?

ktoś tu wspominał o doświetleniu oknem dachowym schodów. Super pomysł, też się nad tym zastanawiałam. Ale co z myciem??? Ze schodów odpada w przedbiegach, od zewnątrz też jakoś sobie tego nie wyobrażam... Jakieś sugestie???? Ja zrezygnowałam.

2. Wybrałem 1 świetlik dachowy, na 2-gi już nie miałem ... i tak mnie ten dach ... :cry:

Witam po długiej przerwie

Salon jest rzeczywiście mały. Teraz też żałuję że go nie powiększyłem i na tym zdecydowanie musi pomyślec P. Marks w kolejnych odsłonach M08 :D .

U mnie w solnie będzie kominek i zestaw wypoczynkowy. Nic wiecej tam nie planuję. Salon TV będzie w holu na piętrze.

Tylko czy wejdzie tam jeszcze stół jadalny koło wykusza .... ??? :evil:

W tzw. salonie w sumie będą tylko 2 kanapy. Na początku myśleliśmy o kominku narożnym, ale jak wprowadziłam wszystko na rzut to okazało się, że narożny jest ni w 5 ni w 9 - oczywiście w naszym przypadku. Nie moglibyśmy na niego wygodnie patrzeć ani z tych kanap, ani ze stołu, więc kominek stanie przy kominie i do końca wymyślimy jakąś zabudowę.

Planujemy za to zaaranżować poszerzony hol jako "przedłużenie" części dziennej i tam pewnie staną serwantka, komody itp.

Z TV akurat nie ma problemu, bo nawet moje dzieci mogą spokojnie bez niego żyć, więc stanie w pokoju gościnnym na dole i po kłopocie.

Natomiast chylę czoła w stronę schodów Meb'a. Robimy podobnie i dzięki temu znalazłam miejsce na komputer (w dalekiej przyszłości, ale jednak trzeba o tym pomyślec) dla dzieci.

Doświetlenie schodów planujemy. Teoretycznie będzie można myć je ze spocznika, a praktycznie nie wiem czy będzie pasowało w tym miejscu. Zobaczymy.

Tamtu

Kurcze, aż taki marny jest ten salon? Czy poszerzenie go o 1,8 m rozwiąże sprawę? Bo zaczynam się martwić... Wydawało mi się, że buduję duży dom...

Najlepiej wprowadzić w jakimś programie rzut, wstawić meble i zobaczyć czy wszystko się mieści.

Dla mnie przy zaanektowaniu holu wszystko się mieści i nie trzeba "rowerem jeździć", ale każdy ma inne wymagania i potrzeby.

Tamtu

Kochani, na chwilę zmieniam temat (choć akurat bardzo mnie interesował), bo dostałam właśnie wycenę od ekipy budowlanej. Bardzo chciałabym Was prosić o opinię. Ekipa zaznacza, że jest to wycena samej robocizny - bez maszyn, że np. koparkę, czy transport żwiru itp. trzeba będzie załatwiać, albo chociaż płacić osobno.

Oto to, co owa firma nazwała kosztorysem (miałby to być aneks do umowy). Jeszcze nie dyskutowaliśmy z nimi, na razie to ich propozycja. Przypominam, że poszerzamy dom o 1,80, wiec będzie więcej ścian, więźby, dachu... Wycena dotyczy stanu surowego otwartego.

1. FUNDAMENT - 9.600 zł (ławy wylewane, bloczki, kanaliza na poziomie 0, zasypka, chudy beton, ocieplenie styropianem)

2. PARTER - 16.000 zł (ściany nośne, ściany działowe, kominy, strop, schody wylewane)

3. PODDASZE - 8.000 zł (ścianki kolankowe, działowe, wieniec, kominy plus obłożenie ich klinkierem lub płytkami)

4. DACH - 17.000 zł (konstrukcja więźby, pokrycie folią, dachówka, okna dachowe, obrynnowanie)

RAZEM 50.600 zł

Ekipa jest polecona, widzieliśmy kilka "ich domów?", gadaliśmy z ludźmi, wydaje się bardzo sensowna...

RAZEM 50.600 zł

Ekipa jest polecona, widzieliśmy kilka "ich domów?", gadaliśmy z ludźmi, wydaje się bardzo sensowna...

Cena wg mnie jest OK (cena cool bardzo jest :wink: ). Ale powiedz im, że nie kupujesz desek na szalunki i stempli. To mogą być dodatkowe zbędne koszty. Zrób podpuchę i spytaj się ile mają stempli metalowych na wyparcie stropu.

Ja akurat zrobiłem dzisiaj delikatne podsumowanie dotychczasowych kosztów i planowanie kolejnych wydatków. Jak się zmieszczę w 520 kpln to będzie cud, z wyposażenia w tej cenie to jedynie meble kuchenne no i oczywiście drzwi, schody, kominek, podłogi etc + dotychczasowe AGD i wypoczynek.

Tez mi sie wydaje że cena jest OK. To są koszty zbliżone do tego co Ja płaciłem. Pytanie gdzie czekają koszty ukryte - ja szalówkę i stemple kupowałem.

A i jeszcze jedno rozumiem, że pomagają w każdym wyładunku materiałów (nie zawsze trafi sie HDS) . Spróbuj też wynegocjować wywóz śmieci lub chociaż załadunek do kontenera w trakcie i na koniec budowy. Po co robić to samemu, a śmieci narastają w strasznym tempie. (ja niestety musiałem ładować sam :-? )

Pozdro

Meb

Bardzo dziękuję za rady, sama bym na takie rzeczy faktycznie nie wpadła. Zaraz wszystko grzecznie zanotuję i postaram się negocjować. Bardzo się cieszę, że uważacie, że cena , jaką wyliczyli, jest do przyjęcia, bo ekipa nam się podoba.

Zaczęłam "ustawiać" meble w salonie - kurcze niby duży (poszerzyliśmy tę część domu o 1,8 m) a mimo to brakuje mi pomysłu...

Natomiast chylę czoła w stronę schodów Meb'a. Robimy podobnie i dzięki temu znalazłam miejsce na komputer (w dalekiej przyszłości, ale jednak trzeba o tym pomyślec) dla dzieci.

Cieszę się że ten pomysł się sprawdził. Ja też chce zrobić miejsce na kompa "publicznego" w miejscu które powstało w studni schodowej -chyba o tym miejscu myślisz ? :roll:

A tak apropo salonu - może wielki nie jest ale likwidując drzwi na taras (pozostawiając taras w oryginalnych rozmiarach) nie jest aż tak nieustawny jak piszecie . Sprzęt audioTV obok kominka, kanapa plus fotel i jakiś stolik w części salonowej, jadalnia koło wykusza i tyle. Moim zdaniem wychodzi fajny nie zagracony przytulny salon z w miarę swobodnymi ciągami komunikacyjnymi.

Pozdro

Meb

Cieszę się że ten pomysł się sprawdził. Ja też chce zrobić miejsce na kompa "publicznego" w miejscu które powstało w studni schodowej -chyba o tym miejscu myślisz ? :roll:

A tak apropo salonu - może wielki nie jest ale likwidując drzwi na taras (pozostawiając taras w oryginalnych rozmiarach) nie jest aż tak nieustawny jak piszecie . Sprzęt audioTV obok kominka, kanapa plus fotel i jakiś stolik w części salonowej, jadalnia koło wykusza i tyle. Moim zdaniem wychodzi fajny nie zagracony przytulny salon z w miarę swobodnymi ciągami komunikacyjnymi.

Pozdro

Meb

Tak, myślałam o "studni" :-)) U nas będzie to wyglądało trochę inaczej, bo zachowujemy garderobę z wejściem z wiatrołapu. Tak czy siak - będę miała dzieciaki "na oku":wink:

Co do salonu - to rzeczywiście gdy się nie zmniejsza holu i wywala tamte drzwi to wszystko się fajnie mieści. U nas zabrakło w ten sposób miejsca na sewrantkę i będzie w hollu. Mój małżonek już się cieszył, że się jej pozbędziemy, ale ku jego rozczarowaniu znalazłam na nią miejsce. Mam 3 stare, piękne (przynajmniej dla mnie) meble, na dodatek pamiątka po dziadkach i przeprowadzają się zawsze ze mną :-)))))

A tak btw robiliście podłogówkę na dole?

Tamtu

Ile płaciliście za tynki wewnętrzne w waszych m08? Właśnie zamawiamy ekipę na maj, ich aktualna cena to 30zł/m, ceny na przyszły rok jeszcze nie znają, ale można się spodziewać, że będzie nieco wyższa. Licząc, że mamy do otynkowania ok 700m to wychodzi 21000PLN. Wydaje mi się, że to dużo, ale może się mylę?

Pozdro

Meb

A co jeżeli jednak (z poważnych, konkretnych powodów, czyli nie tylko z chęci posiadania większej przestrzeni w holu - bo to akurat nie jest takie ważne) poszerza się hol i w ten sposób skraca się ścianę "kominkową"? Ma ktoś jakieś fajne pomysły? Może macie już rozrysowane swoje salony? Bardzo chętnie bym zobaczyła...

Marysia103

Ja za tynki (maszynowe) płaciłem 25 zł, ale dałbym i 35 żeby tylko były dobrze zrobione. Cena z materiałem. Aha i przy M08 to musisz liczyć raczej z 800 m, ja po targach zapłaciłem za 775 m. Niestety tynkarze to chyba najgorsi fachowcy na jakich trafiłem. Pilnuj ich dokładnie, płać na końcu i bądź upierdliwa do momentu aż będziesz zadowolona. I nie daj się tekstom że to potem malarz wyrówna. Malarz będzie mówił że sie nie da bo tynki źle położone.

O ukrytych gniazdkach nie wspomnę.

Tamtu

Ja robie maty elektryczne w kuchni, łazienkach i przedpokoju, reszta kaloryfery.

Właśnie odpaliłem kaloryferki i zobaczymy. Dorastam do drzwi ze schodów na piętro bo całe ciepło ucieka na górę. Przydałby się też drzwi pomiędzy wiatrołapem a przedpokojem. W projekcie jest taki otwór że drzwi chyba na zamówienie tylko, albo 2 skrzydłowe.

Saraha

Jak rozumiem jestem zwolniony z rysowania ? :wink:

Meb

Saraha, my (idąc tropem Mario_pa) poszerzyliśmy hol kosztem m.in. ścianki kominkowej i tarasu. Uważam, że była to jedna z lepszych decyzji. Taras nadal jest całkiem spory, zaś hol stał się integralną częścią salonu. W holu wydłużyła się ścianka sąsiadująca z łazienką i właśnie w tym miejscu stanie komoda z kompletu "salonowego". Myślę, że uda nam się oswoić hol w kierunku charakteru salonu i w ten sposób uratujemy jego powierzchnię.