Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie otrzymałam wycenę na instalację elektryczną. Czy 13000 za usługę i materiał to dużo? ile Wy płaciliście. To wycena z Warszawy wg. projektu.

Co do naszego dachu to mamy problem, zabrakło nam jednej palety dachówek, może ktoś z Was ma za dużo Roben plus? chętnie odkupimy:)

Właśnie otrzymałam wycenę na instalację elektryczną. Czy 13000 za usługę i materiał to dużo? ile Wy płaciliście. To wycena z Warszawy wg. projektu.

Wg mnie dużo. Za samą elektrykę z materiałem zapłaciełm ok. 6500 wg osobnego projektu dla poddasza i części dziennej (maj 2007 - ale gość płakał na koniec że dużo materiału poszło). Dodatkowo ok. 9000 za kompletny system alarmowy, pełne okablowanie dla TV-SAT-LAN oraz uruchomienie tymczasowego alarmu z 6 czujkami na okres przejściowy (kwiecień-listopad). Po zakończeniu wszelkich mokrych prac system i czujki zostały zdemontowane.

Wg mnie dużo. Za samą elektrykę z materiałem zapłaciełm ok. 6500 wg osobnego projektu dla poddasza i części dziennej (maj 2007 - ale gość płakał na koniec że dużo materiału poszło). Dodatkowo ok. 9000 za kompletny system alarmowy, pełne okablowanie dla TV-SAT-LAN oraz uruchomienie tymczasowego alarmu z 6 czujkami na okres przejściowy (kwiecień-listopad). Po zakończeniu wszelkich mokrych prac system i czujki zostały zdemontowane.

No to różnica jest znaczna, szukam dalej.

Witamy!

Cieszymy się że natrafiiśmy na forum dotyczące budowy domu z projektu , który wybraliśmy.

Rozpoczeliśmy budowę w listopadzie- na razie są fundamenty, budujemy wersję lustrzaną.Kontynuacja prac w marcu.

BArdzo podobają nam się Wasze relacje z practo ,oraz zdjęcia bryły domu i jego wnętrza.

O ile będzie to możliwe postarmy się dzielić własnymi sukcesami (i porażkami też).Mamy nadzieję na życzliwe przyjęcie i wyrozumiałość jeśli będziemy poruszać omawiane wcześniej problemy.

Ania i Jacek

Witam

Jaką powierzchnię ma dach M08 licząc od wewnątrz? :roll:

Chodzi mi o ilość wełny potrzebną do jego ocieplenia M08.

Jak dotąd nie znalezłeś to musisz poszukać w dzienniku u Meba lub Mario_pa lub tutaj. na pewno było coś na ten temat. Ja do tego jeszcze nie doszłam.

Tamtu

Witam

Jak dotąd nie znalezłeś to musisz poszukać w dzienniku u Meba lub Mario_pa lub tutaj. na pewno było coś na ten temat. Ja do tego jeszcze nie doszłam.

Tamtu

Będę chyba musiał pogrzebać w zakamarkach forum, bo Mario i Meb chyba już go nie odwiedzają :D

Ja czasami jeszcze zerkam :lol:,

W moim dzienniku tego raczej nie ma. Polecam raczej dziennik Mario i jego komentarze.

Próbowałem nawet wczoraj wieczorem zerknąć do notatek, ale żyje już trochę na kartonach i nie odnalazłem właściwych zapisków.

Wydaje mi się że wychodziło coś koło 250 m2, ale jeśli dobrze pamiętam to chyba coś musiałem dokupić. No ale to nie są wiarygodne parametry.

Pozdro

Meb

Witam

Tamtu

Będę chyba musiał pogrzebać w zakamarkach forum, bo Mario i Meb chyba już go nie odwiedzają :D

Czasu nie mają... Poniżej jest moje zestawienie, analiza materiałów pod kątem ceny i izolacyjności, z której wyniknęło co wybrałem - Rockwool.

Zamówiłem 250 m2 Toprock 15cm oraz 250 m2 Superrock 10 cm, zostało po kilka rolek ???

Przy czym ścianki przedkolankowe ociepliłem dodatkowo 5-cm wełny od strony pustki strychowej. Nad sufiem podwieszonym jest 25-30cm docieplenia. Może jeszcze dorzucę, bo mi się zresetowało, zresztowało :).

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/budowa/Zima/analizacc.xls

• 3 weeks później...

cześć,

chcielibyśmy się przywitać w Klubie Budujących M08, będziemy budowali pod Warszawą, decyzja zapadła ... między innymi po wizycie u mario_pa (dzięki Mario). Ekipa zaczyna od przyszłego tygodnia no i zobaczymy jak to będzie ... cieszy nas to że jest Klub i możemy "podeprzeć" się Waszą radą bo na budowaniu domów znamy się podobnie jak na wysokogórskim wypasie owiec czyli wcale.

Żeby nie tracić miejsca i czasu marysiu103 czy znalazłaś innego elektryka za kwotę znacznie niższą niż 13000 bo mój zaśpiewał 14600?

I jeszcze na koniec rozterka młodego budowlańca nie mam ogrodzonej działki czy jak zeskładuję na niej materiał (cegła) to czy powinienem spać na niej i pilnować czy nie powinienem się tym przejmować i raczej spać w okolicach żony?

pozdr

Sebastian

Witam

Jakie przyjęliście nachylenie tarasu??

W projekcie jest 1,5% czyli okolo 11cm na całej długości. Czy to nie za duży skos przy prawie całkowitym zadaszeniu.

Myslałem o nachyleniu 1%, co na to użytkownicy gotowych tarasów ?? :D

Taras ma ok. 6m to wychodzi 9 cm, cholera to i tak dużo. :o . Spytam się wykonawcy.

cześć,

I jeszcze na koniec rozterka młodego budowlańca nie mam ogrodzonej działki czy jak zeskładuję na niej materiał (cegła) to czy powinienem spać na niej i pilnować czy nie powinienem się tym przejmować i raczej spać w okolicach żony?

pozdr

Sebastian

Rok temu dopóki wokół działki było bagno nie zginęło nic. Jak przeschło zginęło mi 50-100 stempli, nie wiem dokładnie ile i gumowce. Ale zakładam, że to był amator dla którego worki ze zleżałym cementem były nic nie warte lub były za ciężkie. Tak jak pozostałe 10 szt. pustaków.

A cegła była wtedy 2.5 razy tańsza. Teraz bym nie ryzykował.

Cześć jsmiodus

Pilnowanie materiałów to niewątpliwie problem. Ale ogrodzenie to tez materiał :wink: napewno będzie lepiej jak będzie zrobione - jednak czy ogrodzenie jest przeszkodą ? raczej tylko mentalną. Ochroni może przed tymi z których okazja czyni złodzieja, ale nie przed tymi co żyją z kradzieży. Na dodatek ja z niepokojem jeździłem czy mi właśnie nowej siatki nie ukradli i bramy na złom nie zabrali.

Sugeruję budować w systemie "just in time" i nie magazynować materiałów na budowie, lub tylko wtedy kiedy jest ekipa. Mi udawało sie dogadywać tak, że dostawy były na moment aktualnych prac i w zasadzie na placu nie leżało nic tygodniami tylko od razu było wykorzystywane.

Dla przykładu : porotherm przyjechał na raty. Mój majster kombinował tak żeby dostawca układał HDSem palety z prorthermem w środku budowanego domu, a potem na stropie. Ograniczało to noszenie i straty materiału no i ryzyko kradzieży. Podobnie dachówka. Od razu HDS wstawił na dach, dekarze sobie poukładali i nie musieli wnosić.

Sam bym pewnie na to nie wpadł, ale majster zasugerował mi taka logistykę.

Na początku myślałem że leniuszki nosić im się nie chce, ale teraz już wiem logistyka to potęga.

pzdr

Meb