Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

A kleiłeś luksery w 2 warstwy?

Tamtu

Niestety w jedną i zastanawiam sie czy nie dobudować. Jednak to będzie fatalnie wyglądało. Poza tym 2 warstwy luksfer to chyba przebiłoby koszt okna. No i jeszcze jedno ja mam na froncie brązowe luksfery, przy 2 warstwach to równie dobrze mogłoby tam okien nie być - byłoby za ciemno.

Mi także projekt nadal bardzo sie podoba. Jedyne z istotnych rzeczy, które jeszcze bym zmienił to podniesienie poddasze i kąt nachylenia dachu.

Meb

A nie widać na zdjęciach, że są ciemne. W takiej sytuacji to rzeczywiście chyba problem :-(.

2 naszych znajomych robiła sobie wstawki z luksferów - w tym jedni mają ścianę przez całą wysokość domu zrobioną klatkę schodową z lukserów, ale właśnie wpadli na pomysł klejenia ze sobą kafli, jeszcze przed wstawieniem. I jedni i drudzy siedzieli na budowie, kleili kafle a potem z takich gotowych podwójnych wykonawcy budowali im ściany.

Tylko, że chyba w twoim przypadku - rada trochę po niewczasie :-(.

My własnie chcemy (dzięki Mario) podnieść ściankę kolankową i zmienić odrobinę kąt nachylenia dachu.

Tamtu

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo ludzi chciałoby wierzyć, że 500 wystarczy :wink:.

......................

Aha i mam po tym wszystkim taki wniosek : zrobiłbym pompę ciepła.

Witam

Na razie M08 w stanie surowym zamkniętym z oknami plastikowymi, 2 bramami garażowymi i dachówką cementową na dachu.

Na razie wydane około 260 tys, wiec chociaz przede mną jeszcze wszystke instalacje w tym Reku, podłogówka w całym domu i wspomniana przez Meba pompa ciepła, wciąż wierzę w 500 i trzymam się tego kurczowo.

Zobaczymy jak bedzie za miesiac, gdy beda juz instalacje i moze tynki z posadzkami. :)

A tak z ciekawości ile ci wyszło za fundamenty, mury i dach bez dachówki?

Tamtu

Witam

Tamtu oto wydatki, które poniosłem na poszczególne etapy prac

1. Dokumentacja i biurokracja - 10 k

2. ławy fundamentowe - 17,5 k

3. fundamenty - 25 k

4. ściany nośne i działowe - 42,5 k

5. strop terriva + scianka kolankowa ma piętrze - 36 k

6. dach więźba - 21 k

Koszty te obejmują prawie wszystko co wydałem, czyli od gwoździ i drutu wiązałkowego :D po robociznę.

Jeżeli ktoś potrzebuje dokładnego zestawienia z podziałem na pozycje, mogę podesłać na priva.

O ludzie! 500 tysiów?! 650?! No kto da więcej... Chyba realne wydaje mi się 180 000 za stan surowy otwarty. Swoją drogą niezły temat wywołałem :) Myślę, że dostanę podobną wycenę od swojego majstra. Ciągle czekam i łudzę się, że te ceny Mario_pa, MEBie i inni koledzy z okolic Wawy są chyba lokalne, że na tzw. prowincji będzie taniej...

MEBIE drogi w garażu wsatwiłbyś jednak okno zamiast luksferów? Ciekawy wątek...

Chcaiłbym drogich budujących zapytać co sądzą o odeskowaniu dachu. podobno konstrukcja dachu jest mocniejsza. Czyli odeskowanie i na to papa dopiero w w drugim etapie łaty, kontrłaty i dachówka.. i drugie pytanie do wszystkich w projekcie energooszczędnym krokwie mają 23x7 zmniejszać do 18x6? Sam nie wiem. Podpowiedzcie proszę. Rozmawiałem ze znajomym architektem i mówi, że faktycznie są to wartości graniczne górne, ale nie zmieniałby bo "dach to dach", majster od dachu jak zobaczył projekt to zlapał się za głowe i kazal zmieniać na 18x6. Wrrrrr.... :x sam nie wiem co robić.

Ponawiam rówież pytanie o budujących wokół Łodzi. Są tacy czy tylko my jesteśmy pionierami w tzw. "Centralnej Polsce"?

Z ciekawostek powiem Wam, że zakładają nam prąd na działce! A wodociąg wypłynąl po zimie... to się wykonawca zdziwił jak mu bańki z licznikami wypłyneły na pole... sters był, ale teraz trochę śmiechu. Pozbierał to i teraz musi robić cały wodociąg od nowa, ale mam nadzieję, że w kwietniu najdalej do połowy maja zacznę z fundamentami.

W drodze nad morze chętnie obejrzę postęp prac w Grodzie Kopernika... :D

MEBIE drogi w garażu wsatwiłbyś jednak okno zamiast luksferów? Ciekawy wątek...

Luksfery w garażu muszą być - co do tego jestem przekonany. W ogóle z luksfer jestem zadowolony, jedyny minus to że nie są tak ciepłe jak ściany czy okna.

Dach - ja deskowałem wydaje mi się że to jednak lepsze rozwiązanie.

Chcaiłbym drogich budujących zapytać co sądzą o odeskowaniu dachu. podobno konstrukcja dachu jest mocniejsza. Czyli odeskowanie i na to papa dopiero w w drugim etapie łaty, kontrłaty i dachówka.. i drugie pytanie do wszystkich w projekcie energooszczędnym krokwie mają 23x7 zmniejszać do 18x6? Sam nie wiem. Podpowiedzcie proszę. Rozmawiałem ze znajomym architektem i mówi, że faktycznie są to wartości graniczne górne, ale nie zmieniałby bo "dach to dach", majster od dachu jak zobaczył projekt to zlapał się za głowe i kazal zmieniać na 18x6. Wrrrrr.... :x sam nie wiem co robić.

W drodze nad morze chętnie obejrzę postęp prac w Grodzie Kopernika... :D

Widzisz, zdaje sie, że co kierownik i wykonawca to inna teoria :) Dla naszego cieśli było ok natomiast kierownik dokładnie oglądał rysunki dachu, bo taki duży i ciężki i czy oby nie za słaby. Stwierdził, że może być, ale on jest byłym wojskowym i chyba wszystko lubi mieć z zapasem. Tak czy siak, nam na pewno nie pozwoliłby zmieniać, a jeszcze myślał jak całą konstrukcję wzmocnić.

A co do kosztów - to ja bym bardzo chciała zmieścić się w 500 tys, bo kredytów chyba nikt nie lubi, ale jak patrzysz na wydatki Mario_p i Meba to widać że już przekroczyli tą granicę :( , a zaczli budować gdy materiały robocizna były tańsze.

Tamtu

Witam

Tamtu oto wydatki, które poniosłem na poszczególne etapy prac

1. Dokumentacja i biurokracja - 10 k

2. ławy fundamentowe - 17,5 k

3. fundamenty - 25 k

4. ściany nośne i działowe - 42,5 k

5. strop terriva + scianka kolankowa ma piętrze - 36 k

6. dach więźba - 21 k

Koszty te obejmują prawie wszystko co wydałem, czyli od gwoździ i drutu wiązałkowego :D po robociznę.

Jeżeli ktoś potrzebuje dokładnego zestawienia z podziałem na pozycje, mogę podesłać na priva.

Powiało optymizmem :D :D :D Byłabym wdzięczna za pliczek :)

[email protected]

MARIO, w takim razie my jestesmy głęboką prowincją.

Po killku spotkaniach z majstrami i instalatorami stwierdzam, że naprawde warto korzystac z ekip i majstrów z okolic dużych miast.

Przykładem może być Poznań, gdzie byle instalator m2 podłogówki wycenia na 100-140 zł. Ja poszukalem ekipę z maisteczka oddalonego od Poznania o 30 km, kórej stawka za m2 wynosi 30 zł.

Różnica jest drastyczna co u mnie przeklada sie na grube tysiące, poniewaz podłogówke mam w całym domu.

To samo jest z dekarzami. W Poznaniu juz coraz trudniej znalezc kogos za 70 zł, zwykle stawki krążą koło 100. A pod poznaniem 50 to normalka.

Więc rada dla wszystkich budujących i przymierzających się do budowy, warto szukać ekip z mniejszych okolic, bo tam są znaczne, znaczne oszczedności, bo w dużych miastach teraz golą bez zmiłowania :)

• 2 weeks później...
MARIO, w takim razie my jestesmy głęboką prowincją.

Po killku spotkaniach z majstrami i instalatorami stwierdzam, że naprawde warto korzystac z ekip i majstrów z okolic dużych miast.

Różnica jest drastyczna co u mnie przeklada sie na grube tysiące, poniewaz podłogówke mam w całym domu.

To samo jest z dekarzami. W Poznaniu juz coraz trudniej znalezc kogos za 70 zł, zwykle stawki krążą koło 100. A pod poznaniem 50 to normalka.

Więc rada dla wszystkich budujących i przymierzających się do budowy, warto szukać ekip z mniejszych okolic, bo tam są znaczne, znaczne oszczedności, bo w dużych miastach teraz golą bez zmiłowania :)

Jest też inna prawda nie taka oczywista na początku budowy. Oceniają Cię wg projektu jaki budujesz, z czego masz dach i jakim samochodem przyjeżdzasz.

Ponadto należy unikać gęby, niezdrowych układów i poufałości. Nie należy też przywiązywać się nadmiernie do fachowców.

• 3 weeks później...
cześć ,

czy może mi ktoś napisać jaka jest różnica pomiżdzy projektem podstawowym a energooszczędnym oraz czy jest duża różnica w kosztach budowy?

my budujemy wersję energooszczędną, z tego co pamiętam to jest mniej kominów, grubsze ocieplenie jeśli się mylę niech poprawi mnie mój inspektor (czyta forum).

pozdr

Sebastian

cześć ,

czy może mi ktoś napisać jaka jest różnica pomiżdzy projektem podstawowym a energooszczędnym oraz czy jest duża różnica w kosztach budowy?

pozdrawiam

iwona

Cześć,

Podstawowa różnica to nieznacznie powiększony garaż ( ja w swoim projekcie powiększyłem go bardziej - wym. wewn.: 635x695), grubsza izolacja i wentylacja mechaniczna ( chyba nawet dołączają projekt z rekuperatorem) - stąd też mniejsza ilość kominów w projekcie w stosunku do wentylacji grawitacyjnej. Więcej nie pamiętam...

Pozdrawiam,

Piotr

• 4 weeks później...
:lol: :lol: :lol: JEST POZWOLENIE :lol: :lol: :lol:

To kiedy zaczynacie?

A myśmy właśnie dzisiaj wytyczyli budynek i ekipa zaczęła kopać.

Porotherm i bloczki stały sobie od lutego, działka nieogrodzona i nie zginęła ani jedna (odpukać w niemalowane). Sąsiedzi się kręcili, ale bez przesady.

Tamtu

Gratulacje z okazji startu! Niech finisz będzie równie radosny i owocny :D

Dzięki :)

Wczoraj zalali ławy - koszt -5 tys. w stosunku do założeń. Ja to nazywam oszczędnością, małżonek rezerwą na przyszłe okresy. A podobno to ja jestem w tym domu finansistą :wink:

Tamtu