Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koszt -5 tys. w stosunku do założeń. Ja to nazywam oszczędnością, małżonek rezerwą na przyszłe okresy. A podobno to ja jestem w tym domu finansistą :wink:

Miły początek, ale raczej nie przyzwyczajajcie się! :D

Nie mam co do tego złudzeń. Pewnie na kolejnym etapie wyrówna się. Ewentualnie może być tak, że (nastraszona przez Marrio_pa) - przejrzałam założenia i podokładałam tam i ówdzie. Tej wersji jednak trzymała sie zbytnio nie będę :wink:

Karpatka, napisałam do Ciebie na priv. Gdybyś mogła w wolnej chwili zajrzeć - byłabym wdzięczna.

Tamtu

W poniedziałek zdejmujemy humus, tyczymy budynek i można zaczynać. Za jakieś 3 tyg. powinien być kredyt.

Hey Kochani,

Ja też przymierzam sie do budowy M08aL, robię teraz adaptację budynku, czekam na papiery z energetyki a potem tylko pozwolenie na budowę i do dzieła. Boję się tylko że w starostwie mi na bardzo długo mój projekcik utknie :(

Jednocześnie cieszę się, że ktoś też buduje M08a, to super domek. Chciałabym go gdzieś na żywo zobaczyć, nie wiecie czy ktoś w centralnej Polsce postawił go już? Mój będzie stał w Radzyminie pod Warszawą.

Planuję rozpoczęcie budowy na koniec sierpnia, początek września.

Ps: Mario super kominek :)

Pozdrawiam i witam.

• 2 weeks później...

Wczoraj zamawialiśmy dachówkę, no i wyszła kwestia wywietrzników na dachu. W sumie wolałabym ich mieć jak najmniej, bo za urodziwe to one nie są.

W projekcie są 2 "kominki" wychodzące z kominów wentylacyjnych w górnej łazience i sąsiadującej z nią garderobie. Na żadnym z prezentowanych na forum zdjęć M08 nie znalazłam takowych.

Nie robiliście ich w ogóle? I jak rozwiązaliście w takim razie kwestię wentylacji z ww. pomieszczeń?

Pozdr

Tamtu

Ja mam w sumie 3, ale pamiętaj, że zlikwidowałem komin w kuchni, a po zmianie schodów i przeprojektowaniu góry 3 mi wystarczają. Na zdjęciach wszystkich nie widać bo wycinane były później (ale 2 są lekko widoczne). W rezerwie mam jeszcze komplet do 4 , ale na razie Kierbud nie widział potrzeby żeby go gdzieś umieszczać.

Witam serdecznie wszystkich budowniczych wszelakich odmian projektu M08. Szczególnie pozdrawiam kolegę z Nakielnicy oraz innych ewentualnych "ziomków" z Regionu Łodzi, bo właśnie na obrzeżach tego pieknego miasta zamierzamy postawić nasz domek. U nas akurat będzie EM08L (energooszczędna, lustrzana)

Naprawdę z dużym zainteresowaniem i podziwem czytam to forum. Szczególny "szacun" dla Mario i Meba. Fajnie wiedzieć że są ludzie którym sie chce podzielić swoimi doświadczeniami - zarówno tymi pozytywnymi ale co ważniejsze negatywnymi.

Wiele rozwiązań zaproponowanych na forum pokrywa się z moimi, kilka naprowadziło mnie na nowe tory, a jeszcze inne (zwłaszcza te na temat finansów) lekko przeraziło. Już wiemy np. że raczej będziemy budować dwuetapowo. Parter na razie nam wystarczy a że tym razem nie chcemy iść na zbyt wiele kompromisów góra będzie musiała poczekać aż się zaoszczędzi.

Przedstawiam poniżej kilka moich pomysłów na zmiany w projekcie. Jako że własnie dokonujemy wszelkich adaptacji z architektem z chęcią posłucham Waszych uwag. Wiem że niektóre pomysły moga być świetne w głowie czy na papierze a w rzeczywistości może wyjść kicha. I tak:

1. Na parterze skracamy taras (14) przez co powiększa nam się hol główny. Chcemy połączyc go w miarę możliwości z salonem. Z drugiej zaś strony szerszy hol powinien pozwolić nam na "dobudowanie" przy łazience (3) małego WC. Z różych względów te dwa pomieszczenia chcemy mieć oddzielnie. Teraz nawet w bloku też tak mamy i cenimy sobie takie rozwiązanie. W WC tylko podwieszana miska i malutka umywalka.

2. Chcemy odzielić schody od kuchni poprzez ściankę. Jeszcze nie wiemy czy do sufitu czy tylko częściowo. Czerpiąc z Waszych doświadczeń schody będziemy chcieli poszerzyć lub trochę przebudować, nawet kosztem zmniejszenia powierzchni na górze. Pozostałe pomieszczenia na dole raczej bez zmian. Zastanawiamy się z ilu stron zrobić wejście na taras. Chyba będzie to hol i salon a od strony sypialni tylko okno.

3. Mamy troche niekorzystnie ułożenie stron świata. Działka jest bardzo fajna bo to foremny prostokąt (około 30*40 - w sumie 1300 metór) ale wejście od południa. Taras będzie niestety od północy a salon od zachodu. Dlatego docelowo chcemy taras przedłużyć wzdłuż ściany salonu tak by doszedł do elewacji zachodniej. Zastanawiamy się czy zrobic już to na etapie wylewek czy na razie się w to nie bawić i dopiero potem wydłużyć taras kostką, kamieniem itp.

4. Na górze planujemy docelowo trzy sypialnie. Chcemy zlikwidować sypialnie na wprost schodów (23). Będzie tam szerokie wejście z holu i powstanie otwarta biblioteczka/pokój rekreacyjny. Z dwóch łazienek (17) i (18) robimy jeden duży salon łazienkowy. Będzie on pewnie węższy niż w projekcie bo część powierzchni zabiorą poszerzone schody ale powinno wystarczyć. Reszta bez zmian - ewentualnie jakieś dodatkowe okienko w dachu ale myslę że jak korytarz połączy się z pokojem w jedną całość to może nie będzie tak ciemno.

Dodam tylko że zastanawiamy się czy nie podnieść góry - jeden pustak. Ogrzewanie gazowe bo mamy przy działce. Dodatkowo chyba płaszcz wodny w kominku. Coraz częściej słysze o sensowności kolektorów słonecznych ale to chyba byłaby przesada. Chociaż jak czytam perspektywy cen gazu i innych to te kolektory mogą byc w długim okresie czasu dobrą inwestycją. Będzie ekooczyszczalnia bo raczej nie ma przeciwskazań. Budujemy z maksa albo z porothermu. I na jedno i na drugie mam dosyć fajne oferty.

No i chyba tyle. Jakbym cos sobie przypomniał to dopisze. Jak już wspominałem z chęcią wysłucham uwag bardziej doświadczonych kolegów. A jakby ktoś w okolicy bliższej lub dalszej organizował "dni otwarte" w już wybudowanym M08 to nie to żebym się wpraszał ale...

Pozdrawiam i czekam na komentarze.

Ja mam w sumie 3, ale pamiętaj, że zlikwidowałem komin w kuchni, a po zmianie schodów i przeprojektowaniu góry 3 mi wystarczają. Na zdjęciach wszystkich nie widać bo wycinane były później (ale 2 są lekko widoczne). W rezerwie mam jeszcze komplet do 4 , ale na razie Kierbud nie widział potrzeby żeby go gdzieś umieszczać.

Meb rozumiem, że zlikidowałeś łazienkę i garderobę z projektu? Sory, ale już nie bardzo pamiętam.

No i właśnie komin w kuchni. Myśmy też z niego zrezygnowali. Wczoraj nas fachowiec od dachu trochę nastraszył. Twierdzi, że sam sobie zrobił własnie wywietrznik na dach (bez komina) - tak jak jest u ciebie i jak również my planujemy - i że ciągle woda mu tam kapie na kuchnię bo się skrapla.

Mnie to trochę zmartwiło, bo gotuję delikatnie mówiąc sporo i wolałabym nie mieć skroplin w garnkach.

To był jego własne doświadczenie. A jak to jest u Ciebie?

Tamtu

Na górze planujemy docelowo trzy sypialnie. Chcemy zlikwidować sypialnie na wprost schodów (23). Będzie tam szerokie wejście z holu i powstanie otwarta biblioteczka/pokój rekreacyjny. Z dwóch łazienek (17) i (18) robimy jeden duży salon łazienkowy. Będzie on pewnie węższy niż w projekcie bo część powierzchni zabiorą poszerzone schody ale powinno wystarczyć. Reszta bez zmian - ewentualnie jakieś dodatkowe okienko w dachu ale myslę że jak korytarz połączy się z pokojem w jedną całość to może nie będzie tak ciemno.

Hejka :-)

Jeśli jako sypialnię planujesz pokoje 19 i 20 to bez zmiany kąta nachylenia dachu i podniesienia o co najmniej jeden bloczek to będą to sypialnie lekko klaustrofobiczne. Myśmy zostawili w 20 sypialnię, ale naszą. Pokoi dla dzieci to ja bym tam nie robiła. No chyba, że jak z dowciupu "dla teściowej".

Tamtu

Cześć Tamtu i witaj BEHEMOT5,

W kwestii kominów, ja z niego zrezygnowałem i mam osobny kominek wyprowadzony ze spiżarki osobny z kuchni (rozdzielony na podłączenie do okapu i wentylację kuchni), oraz 3 do łazienki tej małej przy sypialni (bo ja jednak tam zrobiłem łazienkę:))

łazienkę i garderobę połączyłem w jedno bo przesunęła się całość przez schody i zrobiłem tam gabinet. Ja mam tam widok na las i szkoda było mi takiego pomieszczenia na łazienkę. Łazienkę przeniosłem do 19 czyli nad garaż (ale na razie stoi betonowa bo nie mam na nią koncepcji i kasy i w sumie na razie jej nie potrzebuje. Teraz służy jako magazyn i pralnia. No i pozytyw: tam jest wentylacja z komina.

Odpowiadając: o skroplinach z tych kominków nic nie wiem. Może kwestia jakie ma kominki i jak to jest wykonane ? A może dopiero wyjdzie w praniu ? oby nie :)

BEHEMOT5:

Podział łazienki w koncepcji 2 etapów jest logiczny choć jak przeczytasz wcześniej ja akurat nie byłem zwolennikiem 2-etapowości (choć rozumiem kwestie finansowe).

W kwestii tarasu - chyba jako jedyny na tym forum jestem przeciwnikiem takiej zmiany. Atut tego projektu to właśnie taras w oryginalnych rozmiarach - ale nie będę się rozpisywał bo na ten temat to pewnie już sporo na tym wątku przeczytałeś. A jak już go skrócisz to chyba problem wyjść na niego rozwiąże Ci się sam. :)

ścianka na schodach to chyba zależy od projektu schodów ja mam ale nie do sufitu (widać na zdj w dzienniku).

Kwestia kolektorów: z tym można poczekać, ale sugeruję uwzględnić możliwość ich założenia w przyszłości (np przy wykonywaniu hydrauliki i wszystkich rurek. Ja żałuje że tego nie zrobiłem, a myślę że kolektory założę szybciej niż myślałem.

Górę jak możesz to podnoś i się nie zastanawiaj.

Dni otwartych już niestety nie organizuję. 8)

Pozdrawiam i powodzenia.

Witam wszystkich na tym wątku.

Własnie przymierzamy się do wyboru projektu - bardzo odpowiada nam M08, ale jednak chcielibysmy w nim zrobić sporo zmian, łacznie z częściowym podpiwniczeniem. Trochę przerażają nas koszty takiej adaptacji.

Być może takie pytanie już tu padło (zaczęłam czytać wątek, ale jeszcze nie przebrnęłam całego) ale czy ktoś z Was podpiwniczał ten domek i o ile mogą wzrosnąc koszty zarówno adaptacji jak i budowy w takim przypadku? Może skórka nie warta za wyprawkę?

Witam Cię Jagódko bardzo serdecznie!

Mnie zmiany w projekcie kosztowały dodatkowo 2000zł. Pisałem w ubiegłym roku, jaki zakres zmian wprowadziłem w projekcie.

Natomiast, kiedy prosiłem autorkę projektu o wprowadzenie interesujących mnie zmian, zażądała 4500zł.

Nie robiłem podpiwniczenia, więc nie wiem, czy miałoby to wpływ na koszt zmian w rysunkach. W moim przypadku wybrany architekt podał cenę bez względu na wielkość zmian. Stwierdził, że i tak musi większość rysunków przerysować od nowa, więc jeśli w grę nie wchodzą dodatkowe przeliczenia konstrukcyjne, zakres zmian jest bez znaczenia dla ceny.

Nic nie kosztuje wykonanie telefonu do Muratora z zapytaniem o takie koszty. Będziesz miała wtedy porównanie w stosunku do ofert architektów nie związanych z Muratorem...

pozdrawiam,

Piotr

Sokol dzieki za powitanie i odpowiedź.

Co do telefonu do Muratora to nie ma sensu - pytałam już mailowo i dostałam odpowiedź, że autorka projektu wyraża zgodę na nasze propozycje zmian, ale nie podejmuje się robienia żadnych adaptacji... Będę musiała popytać u siebie. A póki co to chyba najpierw rozglądnę się za odwiertami, bo jak wyczytałam może się okazać, że nie ma u nas mozliwości podpiwniczenia (nie wiem jaki tam jest stan wód gruntowych).

Jagoda, witamy w naszym gronie!

U nas przy pierwszym podejściu gość za samo przeprojektowanie fundamentów i dostosowanie ich do Śląska krzyknął na starcie 4 tys. zł!!!! :o O dalszej adaptacji nie wspominam. Zrezygnowaliśmy i znaleźliśmy taniej. Jeśli chodzi o podpiwniczenie, to pierwotnie zamierzaliśmy podpiwniczać całość. Wstępne rozeznanie mówiło o zwiększeniu kosztów budowy stanu surowego nawet o 1/3. Zrezygnowaliśmy jednak ostatecznie dopiero po badaniu poziomu wód gruntowych - chcieliśmy piwnicę, a nie basen.....