Karpatka 10.05.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 koszt -5 tys. w stosunku do założeń. Ja to nazywam oszczędnością, małżonek rezerwą na przyszłe okresy. A podobno to ja jestem w tym domu finansistą Miły początek, ale raczej nie przyzwyczajajcie się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 11.05.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 koszt -5 tys. w stosunku do założeń. Ja to nazywam oszczędnością, małżonek rezerwą na przyszłe okresy. A podobno to ja jestem w tym domu finansistą Miły początek, ale raczej nie przyzwyczajajcie się! Nie mam co do tego złudzeń. Pewnie na kolejnym etapie wyrówna się. Ewentualnie może być tak, że (nastraszona przez Marrio_pa) - przejrzałam założenia i podokładałam tam i ówdzie. Tej wersji jednak trzymała sie zbytnio nie będę Karpatka, napisałam do Ciebie na priv. Gdybyś mogła w wolnej chwili zajrzeć - byłabym wdzięczna. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mado 12.05.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 W poniedziałek zdejmujemy humus, tyczymy budynek i można zaczynać. Za jakieś 3 tyg. powinien być kredyt. Hey Kochani, Ja też przymierzam sie do budowy M08aL, robię teraz adaptację budynku, czekam na papiery z energetyki a potem tylko pozwolenie na budowę i do dzieła. Boję się tylko że w starostwie mi na bardzo długo mój projekcik utknie Jednocześnie cieszę się, że ktoś też buduje M08a, to super domek. Chciałabym go gdzieś na żywo zobaczyć, nie wiecie czy ktoś w centralnej Polsce postawił go już? Mój będzie stał w Radzyminie pod Warszawą. Planuję rozpoczęcie budowy na koniec sierpnia, początek września. Ps: Mario super kominek Pozdrawiam i witam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 25.05.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Wczoraj zamawialiśmy dachówkę, no i wyszła kwestia wywietrzników na dachu. W sumie wolałabym ich mieć jak najmniej, bo za urodziwe to one nie są. W projekcie są 2 "kominki" wychodzące z kominów wentylacyjnych w górnej łazience i sąsiadującej z nią garderobie. Na żadnym z prezentowanych na forum zdjęć M08 nie znalazłam takowych.Nie robiliście ich w ogóle? I jak rozwiązaliście w takim razie kwestię wentylacji z ww. pomieszczeń? PozdrTamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 25.05.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 U nas będą 2 + rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 26.05.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ja mam w sumie 3, ale pamiętaj, że zlikwidowałem komin w kuchni, a po zmianie schodów i przeprojektowaniu góry 3 mi wystarczają. Na zdjęciach wszystkich nie widać bo wycinane były później (ale 2 są lekko widoczne). W rezerwie mam jeszcze komplet do 4 , ale na razie Kierbud nie widział potrzeby żeby go gdzieś umieszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BEHEMOT5 26.05.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Witam serdecznie wszystkich budowniczych wszelakich odmian projektu M08. Szczególnie pozdrawiam kolegę z Nakielnicy oraz innych ewentualnych "ziomków" z Regionu Łodzi, bo właśnie na obrzeżach tego pieknego miasta zamierzamy postawić nasz domek. U nas akurat będzie EM08L (energooszczędna, lustrzana) Naprawdę z dużym zainteresowaniem i podziwem czytam to forum. Szczególny "szacun" dla Mario i Meba. Fajnie wiedzieć że są ludzie którym sie chce podzielić swoimi doświadczeniami - zarówno tymi pozytywnymi ale co ważniejsze negatywnymi. Wiele rozwiązań zaproponowanych na forum pokrywa się z moimi, kilka naprowadziło mnie na nowe tory, a jeszcze inne (zwłaszcza te na temat finansów) lekko przeraziło. Już wiemy np. że raczej będziemy budować dwuetapowo. Parter na razie nam wystarczy a że tym razem nie chcemy iść na zbyt wiele kompromisów góra będzie musiała poczekać aż się zaoszczędzi. Przedstawiam poniżej kilka moich pomysłów na zmiany w projekcie. Jako że własnie dokonujemy wszelkich adaptacji z architektem z chęcią posłucham Waszych uwag. Wiem że niektóre pomysły moga być świetne w głowie czy na papierze a w rzeczywistości może wyjść kicha. I tak: 1. Na parterze skracamy taras (14) przez co powiększa nam się hol główny. Chcemy połączyc go w miarę możliwości z salonem. Z drugiej zaś strony szerszy hol powinien pozwolić nam na "dobudowanie" przy łazience (3) małego WC. Z różych względów te dwa pomieszczenia chcemy mieć oddzielnie. Teraz nawet w bloku też tak mamy i cenimy sobie takie rozwiązanie. W WC tylko podwieszana miska i malutka umywalka. 2. Chcemy odzielić schody od kuchni poprzez ściankę. Jeszcze nie wiemy czy do sufitu czy tylko częściowo. Czerpiąc z Waszych doświadczeń schody będziemy chcieli poszerzyć lub trochę przebudować, nawet kosztem zmniejszenia powierzchni na górze. Pozostałe pomieszczenia na dole raczej bez zmian. Zastanawiamy się z ilu stron zrobić wejście na taras. Chyba będzie to hol i salon a od strony sypialni tylko okno. 3. Mamy troche niekorzystnie ułożenie stron świata. Działka jest bardzo fajna bo to foremny prostokąt (około 30*40 - w sumie 1300 metór) ale wejście od południa. Taras będzie niestety od północy a salon od zachodu. Dlatego docelowo chcemy taras przedłużyć wzdłuż ściany salonu tak by doszedł do elewacji zachodniej. Zastanawiamy się czy zrobic już to na etapie wylewek czy na razie się w to nie bawić i dopiero potem wydłużyć taras kostką, kamieniem itp. 4. Na górze planujemy docelowo trzy sypialnie. Chcemy zlikwidować sypialnie na wprost schodów (23). Będzie tam szerokie wejście z holu i powstanie otwarta biblioteczka/pokój rekreacyjny. Z dwóch łazienek (17) i (18) robimy jeden duży salon łazienkowy. Będzie on pewnie węższy niż w projekcie bo część powierzchni zabiorą poszerzone schody ale powinno wystarczyć. Reszta bez zmian - ewentualnie jakieś dodatkowe okienko w dachu ale myslę że jak korytarz połączy się z pokojem w jedną całość to może nie będzie tak ciemno. Dodam tylko że zastanawiamy się czy nie podnieść góry - jeden pustak. Ogrzewanie gazowe bo mamy przy działce. Dodatkowo chyba płaszcz wodny w kominku. Coraz częściej słysze o sensowności kolektorów słonecznych ale to chyba byłaby przesada. Chociaż jak czytam perspektywy cen gazu i innych to te kolektory mogą byc w długim okresie czasu dobrą inwestycją. Będzie ekooczyszczalnia bo raczej nie ma przeciwskazań. Budujemy z maksa albo z porothermu. I na jedno i na drugie mam dosyć fajne oferty. No i chyba tyle. Jakbym cos sobie przypomniał to dopisze. Jak już wspominałem z chęcią wysłucham uwag bardziej doświadczonych kolegów. A jakby ktoś w okolicy bliższej lub dalszej organizował "dni otwarte" w już wybudowanym M08 to nie to żebym się wpraszał ale... Pozdrawiam i czekam na komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 27.05.2008 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Ja mam w sumie 3, ale pamiętaj, że zlikwidowałem komin w kuchni, a po zmianie schodów i przeprojektowaniu góry 3 mi wystarczają. Na zdjęciach wszystkich nie widać bo wycinane były później (ale 2 są lekko widoczne). W rezerwie mam jeszcze komplet do 4 , ale na razie Kierbud nie widział potrzeby żeby go gdzieś umieszczać. Meb rozumiem, że zlikidowałeś łazienkę i garderobę z projektu? Sory, ale już nie bardzo pamiętam. No i właśnie komin w kuchni. Myśmy też z niego zrezygnowali. Wczoraj nas fachowiec od dachu trochę nastraszył. Twierdzi, że sam sobie zrobił własnie wywietrznik na dach (bez komina) - tak jak jest u ciebie i jak również my planujemy - i że ciągle woda mu tam kapie na kuchnię bo się skrapla. Mnie to trochę zmartwiło, bo gotuję delikatnie mówiąc sporo i wolałabym nie mieć skroplin w garnkach. To był jego własne doświadczenie. A jak to jest u Ciebie? Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tamtu 27.05.2008 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Na górze planujemy docelowo trzy sypialnie. Chcemy zlikwidować sypialnie na wprost schodów (23). Będzie tam szerokie wejście z holu i powstanie otwarta biblioteczka/pokój rekreacyjny. Z dwóch łazienek (17) i (18) robimy jeden duży salon łazienkowy. Będzie on pewnie węższy niż w projekcie bo część powierzchni zabiorą poszerzone schody ale powinno wystarczyć. Reszta bez zmian - ewentualnie jakieś dodatkowe okienko w dachu ale myslę że jak korytarz połączy się z pokojem w jedną całość to może nie będzie tak ciemno. Hejka Jeśli jako sypialnię planujesz pokoje 19 i 20 to bez zmiany kąta nachylenia dachu i podniesienia o co najmniej jeden bloczek to będą to sypialnie lekko klaustrofobiczne. Myśmy zostawili w 20 sypialnię, ale naszą. Pokoi dla dzieci to ja bym tam nie robiła. No chyba, że jak z dowciupu "dla teściowej". Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 27.05.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Cześć Tamtu i witaj BEHEMOT5, W kwestii kominów, ja z niego zrezygnowałem i mam osobny kominek wyprowadzony ze spiżarki osobny z kuchni (rozdzielony na podłączenie do okapu i wentylację kuchni), oraz 3 do łazienki tej małej przy sypialni (bo ja jednak tam zrobiłem łazienkę) łazienkę i garderobę połączyłem w jedno bo przesunęła się całość przez schody i zrobiłem tam gabinet. Ja mam tam widok na las i szkoda było mi takiego pomieszczenia na łazienkę. Łazienkę przeniosłem do 19 czyli nad garaż (ale na razie stoi betonowa bo nie mam na nią koncepcji i kasy i w sumie na razie jej nie potrzebuje. Teraz służy jako magazyn i pralnia. No i pozytyw: tam jest wentylacja z komina. Odpowiadając: o skroplinach z tych kominków nic nie wiem. Może kwestia jakie ma kominki i jak to jest wykonane ? A może dopiero wyjdzie w praniu ? oby nie BEHEMOT5: Podział łazienki w koncepcji 2 etapów jest logiczny choć jak przeczytasz wcześniej ja akurat nie byłem zwolennikiem 2-etapowości (choć rozumiem kwestie finansowe). W kwestii tarasu - chyba jako jedyny na tym forum jestem przeciwnikiem takiej zmiany. Atut tego projektu to właśnie taras w oryginalnych rozmiarach - ale nie będę się rozpisywał bo na ten temat to pewnie już sporo na tym wątku przeczytałeś. A jak już go skrócisz to chyba problem wyjść na niego rozwiąże Ci się sam. ścianka na schodach to chyba zależy od projektu schodów ja mam ale nie do sufitu (widać na zdj w dzienniku). Kwestia kolektorów: z tym można poczekać, ale sugeruję uwzględnić możliwość ich założenia w przyszłości (np przy wykonywaniu hydrauliki i wszystkich rurek. Ja żałuje że tego nie zrobiłem, a myślę że kolektory założę szybciej niż myślałem. Górę jak możesz to podnoś i się nie zastanawiaj. Dni otwartych już niestety nie organizuję. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JagodaG 30.05.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam wszystkich na tym wątku. Własnie przymierzamy się do wyboru projektu - bardzo odpowiada nam M08, ale jednak chcielibysmy w nim zrobić sporo zmian, łacznie z częściowym podpiwniczeniem. Trochę przerażają nas koszty takiej adaptacji. Być może takie pytanie już tu padło (zaczęłam czytać wątek, ale jeszcze nie przebrnęłam całego) ale czy ktoś z Was podpiwniczał ten domek i o ile mogą wzrosnąc koszty zarówno adaptacji jak i budowy w takim przypadku? Może skórka nie warta za wyprawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 30.05.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Witam Cię Jagódko bardzo serdecznie! Mnie zmiany w projekcie kosztowały dodatkowo 2000zł. Pisałem w ubiegłym roku, jaki zakres zmian wprowadziłem w projekcie.Natomiast, kiedy prosiłem autorkę projektu o wprowadzenie interesujących mnie zmian, zażądała 4500zł.Nie robiłem podpiwniczenia, więc nie wiem, czy miałoby to wpływ na koszt zmian w rysunkach. W moim przypadku wybrany architekt podał cenę bez względu na wielkość zmian. Stwierdził, że i tak musi większość rysunków przerysować od nowa, więc jeśli w grę nie wchodzą dodatkowe przeliczenia konstrukcyjne, zakres zmian jest bez znaczenia dla ceny.Nic nie kosztuje wykonanie telefonu do Muratora z zapytaniem o takie koszty. Będziesz miała wtedy porównanie w stosunku do ofert architektów nie związanych z Muratorem...pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JagodaG 30.05.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Sokol dzieki za powitanie i odpowiedź.Co do telefonu do Muratora to nie ma sensu - pytałam już mailowo i dostałam odpowiedź, że autorka projektu wyraża zgodę na nasze propozycje zmian, ale nie podejmuje się robienia żadnych adaptacji... Będę musiała popytać u siebie. A póki co to chyba najpierw rozglądnę się za odwiertami, bo jak wyczytałam może się okazać, że nie ma u nas mozliwości podpiwniczenia (nie wiem jaki tam jest stan wód gruntowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sokol_M 30.05.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 zanim zrobisz odwierty, zapytaj w geodezji. Może mają szczegółowe dane tego terenu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JagodaG 30.05.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 30.05.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Jagoda, witamy w naszym gronie! U nas przy pierwszym podejściu gość za samo przeprojektowanie fundamentów i dostosowanie ich do Śląska krzyknął na starcie 4 tys. zł!!!! O dalszej adaptacji nie wspominam. Zrezygnowaliśmy i znaleźliśmy taniej. Jeśli chodzi o podpiwniczenie, to pierwotnie zamierzaliśmy podpiwniczać całość. Wstępne rozeznanie mówiło o zwiększeniu kosztów budowy stanu surowego nawet o 1/3. Zrezygnowaliśmy jednak ostatecznie dopiero po badaniu poziomu wód gruntowych - chcieliśmy piwnicę, a nie basen..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 02.06.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Witam wszystkich,i od razu pytanko: kto buduje M08a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 02.06.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Chcialbym poznac pomysly innych na zmiany w projekcie M08a, zamierzam go budowac i kazda rada jest bardzo cenna. (co kilka glow to nie jedna)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekb5 02.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Karpatka serdeczne dzieki za zaproszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 02.06.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Cała przyjemność po mojej stronie Fajnie, że do nas trafiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts