Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Tamtu Mi wyszła (na styk) paleta klinkierowej "matrix" Wienerberger. Też 2 kominy. no ale komin kominowi nierówny :)

Bartek_SL powodzenia w walce z cieślami i w poprawianiu więźby. To co mnie dziwi to że lukarny masz betonowe. U mnie cieśle zrobiły z drewna. w projekcie tak było a ja mam inaczej ? czy wy przeprojektowaliście ? Wydaje mi sie że całość była drewniana.

No i od razu odpowiadając w kwestii lukarn dla micox. Ja mam ocieplone 12 cm styropianu z zewnątrz (tak jak cały dom). A wewnątrz wata pod płytę gipskarton. W dzienniku są zdjęcia przed i po ociepleniu z zew.

Może kogoś zainteresują wrażenia po 4 miesiącach mieszkania: Mogę powiedzieć, że M08 generalnie ok. Jak dla mnie problematyczna jest akustyka kuchnia salon. Fakt że salon trochę pustawy na razie ale jak czajnik szumi to TV daje głośniej. Salon chyba faktycznie mógłby być większy.

Po upałach zastanawiam się nad klimatyzacją na poddaszu. Niby nie jest źle ale mogłoby być chłodniej. No i na poddaszu przydałoby się trochę wyżej - zaliczyłem już kilka dzwonów z baszki w skośny sufit. Na parterze w upały w pokojach max 25 stopni to już spoko. Za to w spiżarce super chłodno. Garaż mógłby być chyba trochę dłuższy, drzwi z kotłowni na zewnątrz to zbytek.

Największa porażka to szambo (no ale to nie związane z projektem ) oby do kanalizacji bo 7 m3 szambo starcza mi na max 21 dni. :evil:

Aha i chyba dorobię stopnie kominiarskie bo inaczej to można się zabić. Strasznie śliska dachówka a jest dosyć stromo, a na dach czasami trzeba jednak wyjść. Po ostatniej burzy jak walnęło z 50 m od domu zacząłem myśleć o instalacji odgromowej itp itd.

Oczywiście największa zaleta to NIEPRZERABIANY :) taras.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Meb, dzieki bardzo za odpowiedzi na moje pytania. Wraz z Żoną jesteśmy już na 95% przekonani do M08. Czytamy Forum, zastanawiamy się co tu by jeszcze zmienić/ulepszyć.

Odnośnie chałasu w salonie poczodzącego z kuchni, to zastanawialiśmy się właśnie nad scianką pomiędzy salonem a kuchnia, może chociaz do połowy ( ala barek) lub cała ściana z przejściem. Ale to jeszcze duzo czasu zanim bedziemy mogli podjąć taka decyzję;) Narazie to trzeba projekt wybrać/zakupic i za ekipami się porozgladać.

Pozdrawiam

micox

Dzięki Meb - to już jest jakaś podpowiedź.

A co do otwartej kuchni i odgłosów - ja zawsze mieszkałam w mieszkaniach z półotwartą lub zupełnie otwartą kuchnią. W tej chwili mam do połowy kuchni ściankę wys. ok. 1,3. Podobnie będzie w domu. Dla mnie jest to optymalne rozwiązanie. Czajnik mi jednak do niedawna przeszkadzał. Miałam niby taki full wypas z najwyższej półki. 2 m-ce temu to moje cudo dokonało zywota i zmuszona byłam kupić nowy. I teraz juz nie przeszkadza. Po prostu (żeby nie było przez przypadek) kupiłam cichy czajnik. Polecam Phillipsa ze sterowaniem temperatury - cichy i można bez problemu od razu zalewać imbryk z zieloną herbatą :)

Tamtu

Po upałach zastanawiam się nad klimatyzacją na poddaszu. Niby nie jest źle ale mogłoby być chłodniej. No i na poddaszu przydałoby się trochę wyżej - zaliczyłem już kilka dzwonów z baszki w skośny sufit. Na parterze w upały w pokojach max 25 stopni to już spoko. Za to w spiżarce super chłodno. Garaż mógłby być chyba trochę dłuższy, drzwi z kotłowni na zewnątrz to zbytek.

Oczywiście największa zaleta to NIEPRZERABIANY :) taras.

Witam

Ja właśnie boję się najbardziej tej wysokości poddasza. Jestem chyab jednym z nielicznych, którzy nie podnieśli ścianki kolankowej o 1 pustak. Nie chciałem burzyć proporcji budynku i twerdziłem, że będę miał i tak dużo powierzchni całego domu i powiększanie poddasza jest mi niepotrzebne. Wszędzi mam scianki kolankowe na 4 lub 5 pustaków zależnie od przeznaczenia pomieszczenia

Teraz gdy jeszcze nie mam wełny na dachu to jeszcze jakoś wygląda, ale w weekend zacznie się układanie 28 cm wełny, wiec odejdzie kolejnych 10-12 cm od więźby i wtedy czuje ze będzie problem i te dzwony, o których pisał Meb będą powszechne.

Ja też nie podnosiłem o pustak. Wyszło wyżej o bodaj 8 cm niż w projekcie co wynikało z tego że porotherm jest ciut wyższy.

Jak pisałem w dzienniku przy takiej ilości wełny uwzględniając stelaże alu od deski trzeba liczyć 35 cm.

Ja mam ścianki kolankowe przesunięte tak że w pokojach na poddaszu maja wysokość 90 cm. A przy tym nachyleniu dachu to spora odległość do chodzenia zgarbionym :) ale za to ile podłogi.

Co do kuchni - Czajnik cichszy muszę poszukać, zostanie jeszcze lodówka, zmywarka do wymiany bo też jakieś głośne.

Ja mam murek/barek pomiędzy kuchnią a salonem ale to nie wiele daje. Na razie zwalam to na brak zagospodarowania salonu meblami docelowymi. Wcześniej w mieszkaniu tez miałem kuchnie otwartą, ale tutaj są większe przestrzenie i inna akustyka.

W każdym razie nie ma co narzekać jest super. :D

• 3 weeks później...

Witam serdecznie forumowiczów zgromadzonych wokół M08.

Zapewne i ja dołącze do waszego grona. Zdecedowany jestem na budowę M08a, który to na dzień dzisiejszy spełniałby moje oczekiwania. Jednakże chciałbym go obejrzeć już postawionego. Czy mogę liczyć na zaproszenie z waszej strony w celu obejrzenia tego wspaniałego domu? :)

Czytam...czytam...,czytam zamiast pracować, ale ciekawa lektura - doświadczenia z placu boju. Jak mawia mój kolega:

- Człowiek jest istotą omylną i uczy się na błędach - ale tylko głupiec na własnych. :wink: :)

Oby tych błędów było jak najmniej.

Pozdrawiam serdecznie

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Jestem już praktycznie na 99% zdecydowany na projekt M08 lub EM08. Zwracam się z wielką prośbą do osób które mają już ten domek pobudowany o możliwość jego obejrzenia. Jestem z województwa łódzkiego, ale mogę dojechać w dalsze zakątki kraju. Proszę o informacje na P.W.

Czy ktoś próbował dodać balkon na poddaszu? Rodzice bardzo mocno lobbują za domem z balkonem, ale zobaczymy jak to będzie. Ten projekt najbardziej przypadł nam do gustu pod względem wyglądu i funkcjonalności. Naszym zdaniem jest świetny. Na pewno pojawią się jakieś poprawki, ale raczej kosmetyczne.

Pozdrawiam i wracam do czytania wątku.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Czy ktoś próbował dodać balkon na poddaszu? Rodzice bardzo mocno lobbują za domem z balkonem, ale zobaczymy jak to będzie. Ten projekt najbardziej przypadł nam do gustu pod względem wyglądu i funkcjonalności. Naszym zdaniem jest świetny. Na pewno pojawią się jakieś poprawki, ale raczej kosmetyczne.

Pozdrawiam i wracam do czytania wątku.

Witam

Tylko po co komu balkon, gdy jest przed domem kawałek trawki.

Balkon to same kłopoty..., najpierw z jego wybudowaniem, z prawidłowym ociepleneim, zaizolowaniem, a potem i tak stoi niewykorzystany.

A w M08 balkon chyba tak średnio pasuje, zburzyłby harmonie całego budynku, chociaz do tego przydałaby sie jakas wizualizacja.

Pozdrawiam

Witam

Tylko po co komu balkon, gdy jest przed domem kawałek trawki.

Balkon to same kłopoty..., najpierw z jego wybudowaniem, z prawidłowym ociepleneim, zaizolowaniem, a potem i tak stoi niewykorzystany.

A w M08 balkon chyba tak średnio pasuje, zburzyłby harmonie całego budynku, chociaz do tego przydałaby sie jakas wizualizacja.

Pozdrawiam

Też mam takie odczucia, według mnie balkon nie pasuje do tego projektu, ale czasem ciężko sobie wyobrazić tego typu zmiany. Wolałem zapytać czy ktoś nie miał takiej przeróbki.

Mi także się wydawało , że po co w domu balkonik, ale gdybym teraz miał w sypialni to pewnie i czasem z wieczora bym na niego wyszedł. :)

Wyobrażam sobie nawet taki balkonik bez zepsucia bryły.

Gdyby zamiast okna w lukarnie zrobić drzwi i trochę dalej pociągnąć podłogę a zamiast barierki byłby dalej dach to mogłoby to fajnie wyglądać. Tak na szybko naszkicowałem moją wizję. - takie niewydarzone to M08 na tym rysunku ale chodziło mi o koncepcje balkonika :) oczywiście z boku byłby zabudowany od pasa w dół.

http://foto1.m.onet.pl/_m/a912e7ec3418f7d686304fbdb80507d5,10,19,0.jpg

Jakaś myśl to jest z tym balkonikiem. Jak podejmiemy decyzję co do samego projektu, to może sobie spróbujemy coś takiego wykombinować na planach i spróbować sobie uzmysłowić jak to mogłoby wyglądać. Bez planów ciężko takie pomysły analizować.

• 3 weeks później...

Ostatnio czas był tym czego mi bardzo brakowało, ale postaram się wkleić zdjęcia. Mam nadzieję że mi się uda.

W sumie pierwszy etap już zakończyliśmy. Za chwilę jeszcze tylko wchodzi dekarz i na ten rok - "pozamiatane".

Jak ostatnio chodziliśmy po naszym M08 to w sumie okazało się, że niewiele zostało z pierwotnego projektu, bo:

1. zmieniliśmy wymiary wszystkich okien na dole, przez co zniknęły podwójne okna. Okno w kuchni na zdjęciach jest za małe. Coś mi się pomerdało i kazałam dobudować jedną warstwę bloczków, którą w najbliższym czasie małżonek zlikwiduje. Ponadto okna w salonie i pokojach na dole są wysokie - ok. 2 m - z niskim parapetem.

2. Mamy zupełnie inne schody - w sumie projektantka powinna w swoim projekcie zmienić schody na "a la Meb" - są rewelacyjne. zniknęła niestety garderoba w wiatrołapie, ale pozostało i tak miejsce na sporą szafę. Wiem już nawet taka będzie - taka a la garderoba.

3. przez pomyłkę podnieśliśmy ściankę kolankową o 2 a nie o 1 bloczek i okazało się to rewelacyjną pomyłką. Dzięki temu powstały na górze bardzo wygodne garderoby, 1 spory strych (nad połową garażu) i 1 mały stryszek.

4. zlikwidowaliśmy wykusz - nie podobał mi się od środka (drażnił mnie brak kawałka ściany patrząc od kuchni), przesunięcie go nie wchodziło w grę (nie byłby w jednej osi z lukarną) a zmniejszony byłby zupełnie bez sensu. Tak więc pożegnałam go bez żalu, bo i tak byłby zupełnie nieużywalny ponieważ stanie tam stół.

5. no i zmniejszyliśmy taras przez co na dole zamiast holu jest fragment części dziennej z którego wychodzi się na taras.

Tak jak już dawno temu pisał Mario_pa - dom tani nie jest, ale dzięki wskazówkom budowniczych M08 udało mi się stworzyć kosztorys, który na etapie SSO z dachem pokrytym dachówką i oknami dachowymi przekroczył w wykonaniu plan o niecałe 1,5%, choć gdybym się przyłożyła to pewnie byłoby poniżej. Nie miałam czasu szukać, gdzie co można kupić taniej. Po prostu brałam materiał z pobliskiego składu, który we wstępnym rozeznaniu miał w miarę dobre ceny. Dzięki temu załatwiałam niemal wszystko przez telefon.Do cen wykończeniówki zamierzam się lepiej przyłożyć.

Teraz spróbuję wkleić zdjęcia. Może mi się uda :wink:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2d98050d2e8fe75f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9372978773c3002.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58c7b3428b346f98.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32f43ebfa16a87ca.html

• 1 month później...

Ja właśnie zajrzałam po dłuuugiej przerwie... Jestem na etapie zamykania stanu surowego - okna już mam, dachówkę "majstry" zaczynają układać... Mam wycenę elewacji i nie wiem kurcze, czy nie za drogo chcą...

Czy ktoś z Was ma aktualne ceny robocizny i materiału? Kładę 2 warstwy styropianu po 10 cm każda, pierwsza kołkowana, druga tylko klejona, siatka, klej i grunt. Tyle do zimy.

Witam

Wątek umiera, bo etap budowy zakończyli główni uczestnicy tego forum Mario i Meb.

Ja zaczynam wykańczać.

Muszę niestety przyznać rację Mario i Mebowi też, jeśli idzie o kwotę budowy.

Mimo oszczędzania i poszukiwaniu "tańszych" ekip, 500 tys. chyba niestety pęknie, albo będzie blisko. W tym jest pompa ciepła, reku, podłogówka w całym domu.

Poczytaj na różnych watkach o ogrzewaniu.

Teraz coraz czesciej stosuje sie podłogówke w całym domu, bo to oszczedniejsze w użytkowaniu ogrzewanie. Instalacja w kotłowni prostsza w budowie, żadnych układów mieszających itd.

A kwestai ogrzewania w ten sposób sypialni była juz tyle razy poruszana i zwykle przeciwnikami są ci, którzy nie mają.

Ci którzy mają pół na pół zwykle żałują, że nie mają wszędzie.

W sypialni wystarczy tylko przykręcić pętlę, żeby nie było za gorąco.

decyzję musisz podjać sama, ale lepiej najpierw poczytaj nim uwierzysz wszystkim, którzy "sie znają", ale nigdy nie mięli albo nie widzieli.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam

Kto jeszcze może, niech się poważnie zastanowi nad rozmieszczeniem komina dymowego w salonie i ewentualnej kompozycji kominka.

Ja tego nie przemyślałem dobrze na etapie budowy i postawiłem komin systemowy przy ścianie nośnej zgodnie z projektem. Teraz gdy stawiam kominek przed kominem (bo inna opcja nie pasuje) powstaje mi wielki klamot, zajmujący cześć małego jednak salonu.

Kto może niech stawia komin w ścianę nośną, można zaoszczedzic sporo miejsca, a i wybór obudowy kominka jest większy.

Pozdrowienia dla zaczynających