Nakielnica 09.10.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam Wszystkich Klubowiczów serdecznie! Jesteśmy nowi na forum i zamierzamy wybudować M08 w okolicach Łodzi. Czy któreś z Was Drodzy Klubowicze pomoże nam i udostepni do obejrzenia domek? Na projekt się już zdecydowaliśmy. Pozdrawiamy z pochmurnej Łodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 09.10.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 http://images4.fotosik.pl/159/db30e1fc7228043b.jpg http://images2.fotosik.pl/196/0f39305cb3eca8f2.jpg Powyżej wnętrze M08 po zmianach (troche duże zdjęcia ale i tak dobrze, że udało się wkleić)zastanawiamy się czy drzwi do łazienki na dole nie przenieść do wiatrołapu żeby z salonu nie wchodzić bezpośrednio do WC. Okno z garderoby na górze przenosimy do pokoju obok gdzie jest tylko jedno okno. Likwidujemy jedno okno z pokoju gościnnym na dole, dwa w zupelności wystarczą. To tyle zmian jakie jeszcze mamy zamiar zrobić. Napiszcie jakie są Wasze spostrzeżenia, na pewno będa pomocne przy ustalaniu ostatecznej wersji. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 12.10.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 fajnie te zmiany wykombinowaliście. Jesli chodzi o łazienke przy salonie, to ja osobiście nie przenosiłabym do wiatrołapu. Jednak zwykle w wiatrołapie jest zimniej, a przez drzwi łazienki awsze troche tego zimna wleci. No i np. zima wychodzisz sobie spod prysznica - boso w samym szlafroczku i wychodząc z lazienki natykasz sie np. na piasek i resztki śnigu, które innemu domownikowi właśnie opadły z butów, w których przed chwilą wszedł. A tak, z drzwiami w salonie - robisz ładne drzwi, nie masz problemu pokazać gościom gdzi ejest ubikacja. Jak oglądasz mecz i pijesz piwko to masz blisko łazienka z wejściem z wiatrołapu oznacza też, że za każdym razem otwierasz drzwi między wiatrołapem a holem a że idziesz tylko na chwilkę do kibelka, to ich nie zamykasz, i za każdym razem do hallu (zimą) dostaje się jednak zimniejsze powietrze.) Tak to wygląda z mojego punktu widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 12.10.2006 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 słuchajcie, drodzy budowniczowie M08 - poratujcie proszę!! chyba potrzebuję lekarza - jestem w wielkiej kropce. Nie wiem co robić- a to wszystko z powodu projektu... Sytuacja jest taka, że z przykrością opuszczamy klub budujących M08 ponieważ jednak szukamy innego projektu. Po kolejnych przemyśleniach itp. itd, konsultacjach ze znajomymi którzy mają działkę o identycznych niemal wymiarach doszliśmy do wniosku, że do naszej działki bardziej pasuje dom z tarasem na południowy zachód czyli na prawym boku domu. Nie ma sensu przerabiać M08 na te potrzeby wieć szukamy innego projektu. Mam juz nawet superowego kandydata - możecie obejrzeć http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-398,438,61,opis.html Także niestety M08 odrzucony, ale to nie oznacza, ż enie będę was odwiedzać Ale tu dopiero przechodze do problemy zasadniczego - mianowicie, czy nas w ogóle stać na taki dom!!!!???? Wiem, wiem, pytanie to powinnam stawiac sobie już od dawna i stawiałam je, ale teraz dopiero tak do końca zaczyna do mnie docierać ile to wszystko może kosztować. Dom ma 240 metrów pow. netto. Błagam was - popatrzcie obiektywnie i doradźcie. Nasza sytacja finasowa wygląda mniej więcej tak: ok. 8000 tys na rękę miesięcznie (dwie osoby pracujące ze stabilna pracą), jedno dziecko, własne mieszkanie warte myśle ok. 130 tys., podobna kwota oszczędności no i pewne zabezpieczenie w rodzinie - tzn. rodzice u których nie chcemy się zapozyczać ale w sytuacji kryzysowej mogą pomóc). Absolutnie nie piszę tego tu taj po to żeby się chwialić czy coś takiego (bo może wcale nie ma czym) i nawet jets to może dość ryzykowna sprawa tak pisać, ale bardziej chodzi mi o wasze podejscie do sprawy - tego jestem ciekawa. Czy myślicie, że powinnam wybrać projekt marzeń - czyli budować taki dom jaki naprawde chciałabym mieć, jaki mi się podoba, który spełnia potrzeby funkcjonalne (w wersji realiztycznej), a potem już w trakcie budowy próbowac szukac jakiś oszczędności?? czy biorąc pod uwage zasobnośc portfela i perpektywe ogromnego kredytu i szukać projektu mniejszego (znacząco - bo tylko wtedy oszczędnośc jest spora) który wiązałby sie z duzymi kompromisami funkcjonalnymi i w którym byc może zaraz po przeprowadzce byłoby nam za ciasno???? Przepraszam za taki elaborat, ale po nocach nie śpie i nie wiem co robić. Bardzo liczę na wasze rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 12.10.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 fajnie te zmiany wykombinowaliście. Jesli chodzi o łazienke przy salonie, to ja osobiście nie przenosiłabym do wiatrołapu. Jednak zwykle w wiatrołapie jest zimniej, a przez drzwi łazienki awsze troche tego zimna wleci. No i np. zima wychodzisz sobie spod prysznica - boso w samym szlafroczku i wychodząc z lazienki natykasz sie np. na piasek i resztki śnigu, które innemu domownikowi właśnie opadły z butów, w których przed chwilą wszedł. A tak, z drzwiami w salonie - robisz ładne drzwi, nie masz problemu pokazać gościom gdzi ejest ubikacja. Jak oglądasz mecz i pijesz piwko to masz blisko łazienka z wejściem z wiatrołapu oznacza też, że za każdym razem otwierasz drzwi między wiatrołapem a holem a że idziesz tylko na chwilkę do kibelka, to ich nie zamykasz, i za każdym razem do hallu (zimą) dostaje się jednak zimniejsze powietrze.) Tak to wygląda z mojego punktu widzenia. masz rację, mój ojciec zwrócił nam na to uwagę. Zostawiliśmy drzwi w tym miejscu gdzie są tylko otwierane w drugą stronę. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 12.10.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 mamamatinka, dużo z nas ma podobne dylematy i tak naprawde samemu trzeba podjąć decyzję. Patrząc z mojego punktu widzenia chyba bym nie podjeła takiego ryzyka no albo bym sie bardzo zastanawiała. Ja liczę koszt na ok.400 tyś. a takie zabezpieczenie mam w mieszkaniu ( jakie szczeście, że ceny mieszkań tak poszły w góre ) w Twojej sytuacji wiążę się to z dużym kredytem. Usiądz z mężem i pomyślcie, to Wy musiecie zdecydować. Domek który wybrałaś jest bardzo fajny i wydaje się w zupełności wystaczający jak dla Waszej rodziny. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kampinosik 12.10.2006 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Anulas, Zmiany po prostu super. Wszystkie najważniejsze (wg mnie) rzeczy: rozsądnie rozplanowane schody na parterze, brak niezliczonych wiatrołapków i komórek przy wejsciu, na górze normalny hol zamiast korytarzyka w oryginalnym projekcie - wszystko udało Wam się zmieścić -gratulację. Zlikwidowaliście też te wielostronne wyjścia na taras - ale jedno mnie zastanawia - nie szkoda wam tego przeszklenia, które było mniej więcej w miejscu obecnego kominka? Wtedy siedząc na kanapie (ja np. spędzam tam sporo czasu:) miałoby się dużo większe poczucie przestrzeni - widok na taras i na ścianę domu (własnego!). Sam jestem na etapie wyboru M08, ale planuję przeniesienie tarasu na zewnątrz - na "prawą stronę". Oprócz tego sporo zmian podobnych do Waszych. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulas 13.10.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Anulas, Zmiany po prostu super. Wszystkie najważniejsze (wg mnie) rzeczy: rozsądnie rozplanowane schody na parterze, brak niezliczonych wiatrołapków i komórek przy wejsciu, na górze normalny hol zamiast korytarzyka w oryginalnym projekcie - wszystko udało Wam się zmieścić -gratulację. Zlikwidowaliście też te wielostronne wyjścia na taras - ale jedno mnie zastanawia - nie szkoda wam tego przeszklenia, które było mniej więcej w miejscu obecnego kominka? Wtedy siedząc na kanapie (ja np. spędzam tam sporo czasu:) miałoby się dużo większe poczucie przestrzeni - widok na taras i na ścianę domu (własnego!). Sam jestem na etapie wyboru M08, ale planuję przeniesienie tarasu na zewnątrz - na "prawą stronę". Oprócz tego sporo zmian podobnych do Waszych. Pzdr Kampinosik, kominek będzie na rogu tam gdzie pokazany jest komin, tłumaczymu to architektowi za każdym razem ale on swoje, na szczeście nie ma to znaczenia przy budowie bo sam komin stoi tam gdzie powinien. Być może wstawimy tam okno na stałe typu fix, warto sie nad tym zastanowić. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kampinosik 13.10.2006 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Cześć, chciałem prosić o Wasz komentarz co do wyboru pomiędzy M08 a HG-11 z pracowni HG Atelier: http://www.hgatelier.com.pl/i1/index.html M08 to projekt który spodobał mi się dawno temu, zanim budowa była realna. Teraz budowa jest realna, ale trzeba zdecydować który projekt. W finale znajdują się M08 po znacznych przeróbkach, m.in. przeniesieniu na zewnątrz tarasu oraz HG - 11 po niewielkich przerókach. Porównanie wg isotnych dla mnie kryteriów wygląda następująco (uwzględnia przeróbki w obydwu projektach): 1. Wielkość biblioteki - pomieszczenia "marzenie" z dodatkowym kominkiem, szafami na książki, itp. Mającemu też służyć któremuś z rodziców, jak zostanie samo...M08: ok. 20 m.kw. HG-11: ok. 16 m.kw. 2. Wielkość salonu:M08: ok. 32 m.kw. HG-11: ok. 35 m.kw. 3. Możliwość sauny na górze przy łazience: oba są OK. 4. Sypialnia na górze: M08: ok. 14 m.kw. HG-11: ok. 16-18 m.kw. 5. Długość domu (im mniejsza tym więcej ogrodu:M08: ok. 16,7 m HG-11: ok. 16 m 6. Optymalne wykorzystanie działki (prostokąt 34 m na 24 m głęboki z 6 metrową linią zabudowy)M08: 6pkt/10pkt HG-11: 7pkt/10pkt 7. Ogólny wygląd elewacjiM08: 9pkt/10pkt HG-11: 9,5pkt/10pkt - może to dziwne, bo M08 jest jednym z najładniejszych domów, ale jak je porównuje, to wydaje mi się, że HG-11 jest bardziej żywy, "dynamiczny".... 8. Dopasowanie projektu do moich potrzeb:M08: 5pkt/10pkt HG-11: 8pkt/10pkt - M08 by wymagał ogromnych zmian, w tym jak pisałem, przesunięcia tarasu poza bryłę. Tak więc, jak wynika z powyższego, powinienem zapomnieć o M08. Tylko jakoś trudno mi to przychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.10.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Cześć, chciałem prosić o Wasz komentarz co do wyboru pomiędzy M08 a HG-11 z pracowni HG Atelier: http://www.hgatelier.com.pl/i1/index.html M08 to projekt który spodobał mi się dawno temu, zanim budowa była realna. Teraz budowa jest realna, ale trzeba zdecydować który projekt. W finale znajdują się M08 po znacznych przeróbkach, m.in. przeniesieniu na zewnątrz tarasu oraz HG - 11 po niewielkich przerókach. Porównanie wg isotnych dla mnie kryteriów wygląda następująco (uwzględnia przeróbki w obydwu projektach): i... Budujemy M08 więc powinniśmy namawiać do wyboru tego projektu. Jednym z głównych czynników przemawiających M08 za był taki a nie inny taras. Zmieniając taras zmieniacie w zasadniczy sposób charakter projektu. Projekt powinniście wybrać sami przy założeniu minimalnej liczby zmian podczas adaptacji. Zawsze można zobaczyć to co ktoś inny wybudował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 15.10.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 słuchajcie, drodzy budowniczowie M08 - poratujcie proszę!! chyba potrzebuję lekarza - jestem w wielkiej kropce. Ale tu dopiero przechodze do problemy zasadniczego - mianowicie, czy nas w ogóle stać na taki dom!!!!???? To nowy projekt jest chyba nawet więszy niż M08 - 240 m2. Jeśli tak bardzo nie chcesz brać kredytu to proponuję szukać mniejszego projektu. Moja żonka twierdzi, że to co budujemy dla nas (2+2) jest i tak za duże. Jeśli miałby jeszcze raz wybierać to może wybrałbym dom z dachem dwuspadowym i trochę mniejszy - maks. 180m2 z garażem (140+30). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 16.10.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 dzięki za rady, (choć w sumie spodziewałam się bardziej podtrzymujących na duchu słów). Ale oczywiście moje utyskiwania powstały w chwili paniki. Niestety M08 poszedłw niepamięć właśnie, że względu na to, że potrzebujemy jednak tarasu na prawym boku domu, a przenoszenia tarasu w M08 nie ma sensu bo dom traci swój charakter. Jesli chodzi o kredyt, to nie o to chodzi że nie chcę go brać (musze go wziąć jeśli chcę zbudować), ale wszystko z mężem pokalkulowalismy poprzeliczalismy i stwierdzilismy, że jakoś wyrobimy nie rezygnująć z marzeń. Na razie pozostajemy przy teksasie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 16.10.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 a jeszcze miałam napisać, że M08 nie jest większy w sensie pow. uzytkowej, ale owszem jest większy w sensie pow. netto (no a to w kóncu ona generuje koszty). Ale bardziej odpowiada nam funkcjonalnie - ma dużą łaz. na dole i niewielkie poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 16.10.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 dzięki za rady, (choć w sumie spodziewałam się bardziej podtrzymujących na duchu słów). Ale oczywiście moje utyskiwania powstały w chwili paniki. Niestety M08 poszedłw niepamięć właśnie, że względu na to, że potrzebujemy jednak tarasu na prawym boku domu, a przenoszenia tarasu w M08 nie ma sensu bo dom traci swój charakter. Jesli chodzi o kredyt, to nie o to chodzi że nie chcę go brać (musze go wziąć jeśli chcę zbudować), ale wszystko z mężem pokalkulowalismy poprzeliczalismy i stwierdzilismy, że jakoś wyrobimy nie rezygnująć z marzeń. Na razie pozostajemy przy teksasie!! Ku pokrzepieniu serc powiem, że z podobny projekt też chcieliśmy wybrać. Na pewno będzie tańszy niż M08. Jednak jedną z zalet tarasu w M08 jest osłonięcie z dwóch stron na sąsiadów, tylko jeden wie że jest impreza. W naszym przypadku - działka narożna taras wychodzi idelanie na zachód, o 19.00 słońce świeci na taras, później chowa się za domem sąsiada - sprawdzone przed zakupem projektu. W Teksasie tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 16.10.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 tak, Mario, to prawda z tym tarasem głównie ze względu na to chciałam M08, ale nasza działka jest inna niż nasza i u nas przy M08 mielibyśmy zaledwie 6 metrów ogródka z tyłu a po prawej stronie domu (na zachód włąśnie) mielibyśmy 14 metrów ogrodu którego nie widać by było z tarasu a więc w sumie niewiele byśmy mieli z niego radości. Dopiero jak byliśmy u znajomych którzy mają identyczne wymiary działki i tyłu mają 7 metrów i zobaczyliśmy że to jednak niewiele i ze całe te 14 metrów z boku byłoby tak oddzielone od serca domu jakim jest taras. Dziwi mnie Mario, że piszesz że teksas będzie tańszy?? Czemu tak myślisz. Mi firma która prawdopodobnie będzie nam budować wyliczyła, że będzie droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.10.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 tak, Mario, to prawda z tym tarasem głównie ze względu na to chciałam M08, ale nasza działka jest inna niż nasza i u nas przy M08 mielibyśmy zaledwie 6 metrów ogródka z tyłu a po prawej stronie domu (na zachód włąśnie) mielibyśmy 14 metrów ogrodu którego nie widać by było z tarasu a więc w sumie niewiele byśmy mieli z niego radości. Dopiero jak byliśmy u znajomych którzy mają identyczne wymiary działki i tyłu mają 7 metrów i zobaczyliśmy że to jednak niewiele i ze całe te 14 metrów z boku byłoby tak oddzielone od serca domu jakim jest taras. Dziwi mnie Mario, że piszesz że teksas będzie tańszy?? Czemu tak myślisz. Mi firma która prawdopodobnie będzie nam budować wyliczyła, że będzie droższy. Ale co wyliczyła, stan surowy otwarty czy zamknięty? Nie znam wszystkich szczegółów ale na pewno jest: - prostszy dach, nie ma lukarn, - mimo wszystko mniej okien i inne okna: brak b. drogich okien tarasowych i witryny, - trochę prostsza bryła, Niestety więcej w nim kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 17.10.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 no tak masz racje, ale my w sumie sporo zmian w M08 planowalismy - chcielismy tylko tę lukarnę w łazience zostawić z reszty zrezygnować, na dole chcielismy duże (przesuwne albo otwierane) okna tarasowe a z wykuszu chcieliśmy zrezygnowac na korzyść dużego okna lub dwu takich np. 50 cm nad podłoga i do prawie samej góry. No własnie kominów więcej. Prawde mówiąc rozważam zrobienie wentylacji mechanicznej bo przy takiej ilości kominów może byłoby to korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.10.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Prawde mówiąc rozważam zrobienie wentylacji mechanicznej bo przy takiej ilości kominów może byłoby to korzystniejsze. Jak ja Ci zazdroszczę, że masz czas o takich rzeczach myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 17.10.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 no ja mam jeszcze czas, bo czekam na WZIZ, potem musimy kupić projekt ( o ile spełnia warunki zagospodarowania) zaadaptować go (choć poważnie bierzemy pod uwagę budowę przez generalnego wykonawcę w systemie legalett/praefa plus reszta w tradycji do stanu deweloperskiego). Mamy taką zaprzyjaźniona firmę (nasi byli sąsiedzi- duża firma ze Śląska) a więc liczę na dobra jakośc wykonania). Jesli zdecydowalibysmy sie na Praefa/legalet to adaptację robi sama firma. Ale wiesz, Mario nty zamieszkasz jakiś pewnie rok albo i więcej przede mną także ty zazdrościsz mi a ja tobie A wiadomo im dłużej będę budować tym drożej to wyjdzie. Teraz rozważam właśnie kwesite technologiczne )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 22.10.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Czy ktoś z was - budująych M08 - robił rozeznanie na temat kosztów instalacji wewnętrznych dla hydrauliki: co, cw, kanalizacja - materiały plus robocizna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts