tamtu 20.12.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 My mieszkamy już rok w naszym M08 i jesteśmy zadowoleni Czymś co naprawdę polecam to podniesienie dachu o 2 bloczki (u nas miało być o 1 ale przez moją pomyłkę wyszło o 2). Proporcje domu się uratowały. Nie mamy dzięki temu nigdzie skosów o które rozbijalibyśmy głowę. Ścianki wewnętrzne w stosunku do ścian zewnętrznych zrobilismy z KG (w projekcie są murowane) ocieplanego wełną 10 cm - więc dzięki temu dodatkowo ociepliśmy górę i CO NAJWAŻNIEJSZE - dzięki podwyższeniu pojawił się strych do którego wchodzi się z korytarza na piętrze. Ma powierzchnię ok 20 m2, a że jest od północy (nad garażem) mogę trzymać tam nie tylko ubrania sesonowe, pudła, narty, bagażnik samochodowy, ale i przetwory, bo nigdy się ta część nie nagrzewa. Na górze mamy 3 sypialnie, 2 łazienki (w tym jedna ma ok. 12 m2) oraz 3 garderoby (no 2 są mini, ale są - bo nielubię szaf) No i zmieniliśmy schody na takie jak ma Meb - rewelacja. A!!!!!!! Jeszcze okna: zlikwidowaliśmy podwójne okienka, a w zamian zrobiliśmy okna 2 m wysokości - rewelacja, ma to jednak sens przy ogrzewaniu podłogowym na całym dole (też rewelacja - polecam). Straszyli mnie stratami ciepła itp, ale rachunki za gaz tego nie potwierdzają. Tamtu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 30.12.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 OOOO! Cieszę się, że ktoś odpowiedział na mój apel:DBardzo się zdziwiłam, bo już zaczynałam tracić nadzieję, że ktoś tu zagląda:DMy jesteśmy na etapie fundamentów, czekamy teraz na lepszą pogodę, żeby wystartować ze ścianami.Niedaleko nas stoi sobie M08 i oczywiście pobiegliśmy go obejrzeć. A że trafiliśmy na miłych właścicieli, to pozwolili również nam pooglądać w środku.Upierałam się, żeby nie podnosić ścianki kolankowej, ponieważ bałam się, że bryła domu na tym ucierpi. Ten domek koło nas ma podniesioną właśnie o 2 pustaki i wygląda super! A w środku - byliśmy totalnie zaskoczeni - bardzo fajne, przestronne pomieszczenia na poddaszu!Podniesiemy na pewno te 40 cm.Okna też zrobimy pojedyncze i dołożymy dodatkowe 3 na poddaszu. Skwapliwie przeczytałam Wasze uwagi i bardzo się przydały.Dziękuję za odzew! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 20.04.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Buduję M08. Lepiej późno niż później znalazłem wreszcie Klub Budujących M08. Projekt wybrałem przede wszystkim ze względu na duży wewnętrzny taras. Parę zmian zaplanowałem na początku: ściany jednowarstwowe Ytong 48 cm, na parterze: kuchnia salon bez zmian dalej zamiast 3 pokoi jeden duży gabinet, łazienka z wc b.z. a pomieszczenie gospodarcze-rowerownia powiększone. Na poddaszu zamiast 5 pokoi będą 3 (skrajnie) a na środku duży otwarty salon z niewielkim balkonikiem w lukarnie nad tarasem. Schody nieco odsunięte od kuchni, bardziej otwarte i dodatkowo doświetlone oknem. Okna kuchni, salonu i gabinetu pojedyncze, zamiast wykusza wysokie potrójne okno, drzwi wejściowe na taras szerokie suwane od strony salonu i gabinetu a otwierane z hallu.Sciana kolankowa podwyższona o 1 bloczek i przesunięta do środka by dać miejsce na przewody rekuperacji. Więżbę kierownik budowy przeprojektował by uniknąć pionowych kolumn na środku niektórych pomieszczeń poddasza i konieczności zamawiania belek o niestandardowo dużych wymiarach. Kurcze jakby czytał to forum! Szacun dla Pana Inżyniera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 27.04.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Witam wszystkich. Buduję M08. Lepiej późno niż później znalazłem wreszcie Klub Budujących M08. Projekt wybrałem przede wszystkim ze względu na duży wewnętrzny taras. Parę zmian zaplanowałem na początku: ściany jednowarstwowe Ytong 48 cm, na parterze: kuchnia salon bez zmian dalej zamiast 3 pokoi jeden duży gabinet, łazienka z wc b.z. a pomieszczenie gospodarcze-rowerownia powiększone. Na poddaszu zamiast 5 pokoi będą 3 (skrajnie) a na środku duży otwarty salon z niewielkim balkonikiem w lukarnie nad tarasem. Schody nieco odsunięte od kuchni, bardziej otwarte i dodatkowo doświetlone oknem. Okna kuchni, salonu i gabinetu pojedyncze, zamiast wykusza wysokie potrójne okno, drzwi wejściowe na taras szerokie suwane od strony salonu i gabinetu a otwierane z hallu.Sciana kolankowa podwyższona o 1 bloczek i przesunięta do środka by dać miejsce na przewody rekuperacji. Więżbę kierownik budowy przeprojektował by uniknąć pionowych kolumn na środku niektórych pomieszczeń poddasza i konieczności zamawiania belek o niestandardowo dużych wymiarach. Kurcze jakby czytał to forum! Szacun dla Pana Inżyniera. Pozdrawiam Witamy My znaleźliśmy mnóstwo przydatnych informacji na forum. Jesteśmy na etapie dachówki. Taras faktycznie wyszedł piękny, przestronny. My generalnie mamy mało zmian ale podnieśliśmy o dwa bloczki silki, pokoje na górze są świetne, wygodne, bryła jest w dalszym ciągu ok. A reszta to drobne zmiany, głównie związane z oknami, zamiast podwójnych - kwadratowe, duże, pojedyncze. Dołożyliśmy dodatkowe dwa po obu stronach wykusza. Dom jest naprawdę super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 27.04.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Macie sporo zmian, ciekawa jestem, jak to wygląda. Jak da radę, wrzućcie na forum zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 28.04.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Macie sporo zmian, ciekawa jestem, jak to wygląda. Jak da radę, wrzućcie na forum zdjęcia. Jesteśmy dopiero na etapie ścian parteru. Za parę dni będą stawiać strop(stety lub nie gdyż droogi filigran). Właściwie co do ścian kolankowych to jeszcze się zastanawiam-czy nie zakłóci to bryły budynku.Aby podwyższyć do 140 cm najniższe ścianki skosów poddasza projektant ciut zwiększył kąt dachu.Może to wystarczy...Jak zrobą strop postaram się wkleić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 29.04.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jesteśmy dopiero na etapie ścian parteru. Za parę dni będą stawiać strop(stety lub nie gdyż droogi filigran). Właściwie co do ścian kolankowych to jeszcze się zastanawiam-czy nie zakłóci to bryły budynku.Aby podwyższyć do 140 cm najniższe ścianki skosów poddasza projektant ciut zwiększył kąt dachu.Może to wystarczy...Jak zrobą strop postaram się wkleić fotki. U nas wydatki przerosły nasze oczekiwania i wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że nam nie wystarczy na wykończenie. No trudno, najwyżej będziemy mieszkali w gołym betonie i z czasem coś tam dorabiali. Co do podniesionej ścianki kolankowej - jest duży plus wizualny, o którym chyba nikt nie pisał. Mianowicie we wnętrzach znikają wnęki przy lukarnach, są same skosy. Moim zdaniem (architekta wnętrz jakby no to nie patrzeć ) to wygląda dużo lepiej, pokoje na górze mają zgrabniejszą, uproszczoną formę. Ja też wolałabym, żeby domek był "bardziej zakryty czapką dachu", ale jak to zwykle bywa - coś za coś. My trochę poprawiliśmy estetycznie to podniesienie ciemną, pozornie ciężką, brązową dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 29.04.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 My wydajemy dużo więcej niż planowaliśmy. Za drogi wykonawca, za drogi materiał, technologia. Co prawda fundamentu, muru czy stropu nie zmienimy ale w zwykłych też się da mieszkać...Za późno na refleksję. Na wykończenie też może nam zabraknąć. Już godzę się pierwej wykończyć parter a poddasze może...kiedyś. Dzisiaj wymierzyli nam okna Rehau Geneo. Coś za coś... Okna dwukomorowe ale pojedyncze dzielone na pół , zamiast lukarny pojedyncza witryna. Dzięki temu będą prawie w cenie okien standardowych wg pierwotnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 29.04.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Ech, te okna... To duży faktycznie duży wydatek. My już też kupiliśmy, jeszcze w tamtym roku, czekają. Teraz szukamy drzwi zewnętrznych i garażowych w przyzwoitej cenie. Nas najbardziej zaskoczyły wydatki typu piasek za parę tysięcy, którego nie braliśmy pod uwagę. Strasznie drogie fundamenty, duża ilość betonu, itd, itd. I tak się nagromadziło. Przynajmniej można sobie ponarzekać Fajne jest to, że w przypadku braku funduszy można tymczasowo zająć się tylko parterem. A górę zostawić na lepsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 29.04.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Technologia - no właśnie, jakoś tak stwierdziliśmy, że nie ma co oszczędzać na takich "grubszych" rzeczach jak ściany, czy dach. Teraz ocieplenie. No i też dlatego wyszło drogo. Ale za to nie wystarczy na inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 05.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Koszty ścian: w euforii nowobudowlańczyka po przeczytaniu setek stron poradników wybrałem ścianę jednowarstwową z betonu kom.Ytong Energo 48cm. Miało być tak pięknie: czysta budowa, bez póżniejszych kosztów ocieplania, ściany " oddychające" itepe, itede . Bloczki zewn., wewn , nadproża, kształtki U, docieplenie wieńca to koszt 60 000zł. Powiedziało się A to teraz trzeba zapłakać Beeee (cena stropu na gotowo: 40 000zł). "Zwykły" z płyt kanałowych nielzia (a może nie nada?), systemowy Ytong jeszcze droższy a gęstożebrowy z koniecznością zabezpieczenia lekkich ścian różnymi nietanimi ustrojstwami.Dodając robociznę za miesiąc będziemy mieli stan surowy otwarty droższy niż niejeden zamknięty a może i deweloperski. Aby zamknąć z trzech stron wymarzony taras i przy okazji inne otwory okienne od 30 tyś cośtam do 50 tyś. Przecież do 48 cm ścian nie pasują cieniutkie okna tylko ileśtamkomorowe dwuszybowe. To prawie paranoja zwłaszcza, że budowa z kredytu! Wentylacja mechaniczna? OK. Dla zdrowia.Podłogówka? Też. A teraz odkurzacz centralny. Też dla zdrowia. Jak tak dalej pójdzie to prędzej wykituję z tego dbania o zdrowie niż poczuję zdrowy klimat M08. A propos wenylacji mechanicznej. Jak poprowadziliście przewody wentylacji? Ja planuję rekuperator w kotłowni a większość przewodów w przestrzeni pomiędzy ścianami kolankowymi poddasza a dachem. Anemostaty parteru w stropie a na poddaszu wedle uznania tzn nie znaju. Co ja z tym ruskim? Nienawidziłem go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 06.05.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Ja też nie przepadałam za ruskim, na dodatek miałam babę, która uważała, że to najważniejszy przedmiot w szkole My będziemy mieli ogrzewanie nadmuchowe. Mój mózg nie za bardzo przyswaja te systemy, ale z tego, co się orientuję to na poddaszu będą kanały przy ściankach kolankowych, wentylacyjne również. Nie zrobiliśmy 3 kominów, tylko 1. Właśnie jesteśmy na etapie zamawiania bramy garażowej i drzwi wejściowych, termin oczekiwania 6-8 tygodni, o czym nie mieliśmy pojęcia i się trochę zdziwiliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 06.05.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 W zasadzie przez cały czas w budowie domu nas coś zadziwia, a najbardziej rozmnażające się koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 07.05.2011 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Mnie oprócz kosztów zaskakuje moja naiwność. .Zamawiam nietani strop czy więźbę: na gębę ma być za 2 tygodnie. Jak już czlowiek podejmie pozytywną decyzję częściowo przymuszony taką czy inną sytuacją i przychodzi do podpisania umowy- termin realizacji dziwnie się przesuwa. Ma być od do. Zapewniają człowieka, że bardziej od niż do. Gdy nieuchronnie zbliża się termin od nagle się okazuje że brak dźwigu czy innego ustrojstwa i termin będzie w ostatnim dopuszczalnym dniu do. Dla nowo budujących: zaraz po otrzymaniu oferty na cokolwiek wymagajcie w trybie natychmiastowym umowy z dokładnymi terminami i karami umownymi za niedotrzymanie terminów.To też może naiwne ale gdybyśmy wszyscy tego wymagali to wykonawcy byliby bardziej solidni czytaj szcerzy w deklaracjach przed podpisaniem umów na cokolwiek. Drugi dom budowałbym mądrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 09.05.2011 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Ględzę i narzekam ale tak naprawdę to jak na razie wybudowanie domu w Polsce zwykle to fascynująca i pouczająca przygoda. Jak nudno byłoby gdyby człowiek wybierał projekt, podpisywał umowę na kredyt i za rok odbierał klucze do wymarzonego domu. Czas wyboru materiału np dachówek to niekończące spory nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy... Creaton niby solidny ale wystarczy kliknąć w internecie i już wyskakuje parę stronek z opisami niemiłych doświadczeń szczęśliwych inaczej klientów tej firmy. Nie inaczej jest w przypadku Rupp Ceramiki i Robena... Trza mieć dystans niestety i wiarę że nas te doświadczenia ominą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 11.05.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Ględzę i narzekam ale tak naprawdę to jak na razie wybudowanie domu w Polsce zwykle to fascynująca i pouczająca przygoda. Jak nudno byłoby gdyby człowiek wybierał projekt, podpisywał umowę na kredyt i za rok odbierał klucze do wymarzonego domu. Czas wyboru materiału np dachówek to niekończące spory nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy... Creaton niby solidny ale wystarczy kliknąć w internecie i już wyskakuje parę stronek z opisami niemiłych doświadczeń szczęśliwych inaczej klientów tej firmy. Nie inaczej jest w przypadku Rupp Ceramiki i Robena... Trza mieć dystans niestety i wiarę że nas te doświadczenia ominą. W sumie, my jak narazie nie mamy jakiś naprawdę niefajnych doświadczeń. Od stanu surowego mieliśmy dobrą, uczciwą ekipę, której odnoga teraz nam też robi elewację. Aktualnie jest i tak ok z budową domów, parę lat temu budowa trwała 20 lat. Ekipy miały gdzieś trzymanie pionów, normy i inne niepotrzebne kwestie Robili totalną łachę, że w ogóle przyszli i grzebią w ziemi Myśleliśmy, że to będzie jakaś droga przez mękę, a tu nie jest tak źle. Nie wyobrażam sobie budowania bez tego forum, nasza grupa (nadarzyńsko-grodziska) trzyma się bardzo prężnie i bez sprawdzenia i zapytań innych forumowiczów właściwie nie budujemy. Chociaż mamy teraz nieznanych dachowców, zobaczymy jak będzie. Jak narazie nie jest najgorzej. A podpisaliśmy kilkustronnicową umowę, baaardzo restrykcyjną, pilnujemy tego skrupulatnie. Bez umowy nie ma mowy o żadnej robocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 11.05.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Niestety - to, że my jesteśmy uczciwi - nie znaczy, że wszyscy dookoła również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
isidoro 11.05.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Stwierdzam fakt, że nawet najlepszych fachowców trzeba pilnować. Mój wykonawca podobno bardzo dobry ale na pewno 2x droższy niż standardowy w okolicy. Wybrałem takiego bym nie musiał na każdym kroku pilnować budowy. I On miał swoją wpadkę. Jego murarz zapomniał, że do garażu można wchodzić nie tylko przez bramę ale od strony przedsionka domu także. Tak się zagalopował w murarce,że zapomniał o pozostawieniu otworu drzwiowego.Mur na 1,5 m wymurowany o co dalej? Komentarz po stwierdzeniu przeze mnie w/w faktu? To się wytnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 12.05.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Nieźle z tym otworem drzwiowym, taki mały drobiazg - drzwi A od czego jest kierbud? Przecież powinien przyjechać i sprawdzić, czy wszystko gra. Do nas podjechał, zobaczył, że potrzebne są małe poprawki, daliśmy znać wykonawcy i nie było problemu - szef ekipy przyjechał, poprawił. Bez dyskusji, szczególnie, że to on go polecił. Swoją drogą mamy fajnego, sędziwego kierbuda, siedział długo w Stanach i tam zajmował się budowami, oprócz Polski. Doświadczony facet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgajotka 12.05.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Nie wiem, jak się tnie Ytong, ale Silka świetnie. Jak stwierdziliśmy, że jednak nie chcemy ściany już postawionej, to wycieli i było po kłopocie. Może tak samo u Was można wyciąć drzwi? A z tej Silki postawili inną ścianę, więc nie było żadnych strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts