Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Papa na podłodze. Znowu heca. Papa powinna być zakładana z zakładem na ściany.Wybrałem o 30% droższego fachowca który stawiał mury by w razie czego nie zwalał winy na innych. Pomny doświadczeniem by nie ufać na 100% nawet najlepszym sprawdziłem ich i się mocno zawiodłem. W paru miejscach nawet 1- metrowe braki papy na styku podłogi i ścian. Pomalowane dysperbitem chyba dla niepoznaki. W efekcie poprawek połatane i popaćkane fatalnie. Czas na instalacje.Elektryk, hydraulik i tynkarz z polecenia to mam nadzieję, że będzie lepiej.

• 1 month później...

Witajcie.

Nasza budowa na razie na etapie dachu.To znaczy konstrukcja właśnie się tworzy.Ten rok zamkniemy dachem i zadeskowaniem otworów.

Powrót na wiosnę.

Z porównania z Waszymi doświadczeniami:

-Makabryczne ilości betonu (strop 30 m3,na Terivie)

-piasek i cement wyparowują w iście diabelskim tempie

-zbrojenia stropu olbrzymie ilości stali.

Fundamenty wyszły nas około 42 tys.Przy czym podniesione są o 50cm,czyli dodatkowy podsyp.Taka specyfika działki i wyszedł lekki dom na wzgórzu.

Ściany : Porotherm 25

Na razie wydaliśmy circa 180 tyś. Na szczęście robocizna za dach i materiał (bez dachówki) już opłacone.

Samo drewno wyszło 17 tyś.

Czekam na wycenę okien:o i zaczynam się bać.Powoli dojrzewamy do zamurowania drzwi balkonowych od strony pokoju dziennego.

Docieplenie będzie na 14cm styropianie +barwiony tynk akrylowy.

jest jeden + mamy wszystkie przyłącza:wiggle: tzn gaz +prąd.Studnia wiercona 29m+szambo.Kanalizację i wodę PODOBNO gmina knuje na przyszły rok.

3majcie kciuki.Mooże w przyszłym roku latem się wprowadzimy. Plan uber-przebiegły : wykończyć parter i się wprowadzić. To ,co co miesiąc płacimy za wynajem mieszkania pozwoli wykańczać stopniowo górę... :sick:

Witajcie.

Nasza budowa na razie na etapie dachu.To znaczy konstrukcja właśnie się tworzy.Ten rok zamkniemy dachem i zadeskowaniem otworów.

Powrót na wiosnę.

Z porównania z Waszymi doświadczeniami:

-Makabryczne ilości betonu (strop 30 m3,na Terivie)

-piasek i cement wyparowują w iście diabelskim tempie

-zbrojenia stropu olbrzymie ilości stali.

Fundamenty wyszły nas około 42 tys.Przy czym podniesione są o 50cm,czyli dodatkowy podsyp.Taka specyfika działki i wyszedł lekki dom na wzgórzu.

Ściany : Porotherm 25

Na razie wydaliśmy circa 180 tyś. Na szczęście robocizna za dach i materiał (bez dachówki) już opłacone.

Samo drewno wyszło 17 tyś.

Czekam na wycenę okien:o i zaczynam się bać.Powoli dojrzewamy do zamurowania drzwi balkonowych od strony pokoju dziennego.

Docieplenie będzie na 14cm styropianie +barwiony tynk akrylowy.

jest jeden + mamy wszystkie przyłącza:wiggle: tzn gaz +prąd.Studnia wiercona 29m+szambo.Kanalizację i wodę PODOBNO gmina knuje na przyszły rok.

3majcie kciuki.Mooże w przyszłym roku latem się wprowadzimy. Plan uber-przebiegły : wykończyć parter i się wprowadzić. To ,co co miesiąc płacimy za wynajem mieszkania pozwoli wykańczać stopniowo górę... :sick:

Witajcie!

Tak, ilość betonu poszła jakaś niemożliwa, naprawdę. My też byliśmy zaskoczeni. W ogóle dom pochłonął straszne koszty. Przed nami wykończeniówka, chociaż nie tak prędko, niestety.

Trzymam za waszą wykończeniówkę kciuki. Już mnie boli wątroba na myśl co będzie u nas. Przy tym projekcie powinna być adnotacja: UWAGA ! Wilczy Szaniec!

Lepiej najpierw kup betoniarnię...

Szlag mnie trafi zaraz na wykonawcę. Stety/niestety znajomy rodziny.Nigdy więcej.Fakt faktem koszty mniejsze,ale tempo... :bash: We wtorek (tak ten zeszły) miało już być drewno na budowie.Do dziś leży w tartaku 100 km od miejsca docelowego.Zaraz śniegi , a ja bez dachu :( W niedzielę interwencja bo chyba 10 osobową ekipę musiałby ściągnąć aby zdążyć to wykonać.A nie 5cio. Zaczęliśmy w czerwcu i jesteśmy nadal w lesie.

Nie będziemy mieli wyjścia, po dachu "zamrażamy" budowę. Resztę dokończą inne ekipy.

Docieplenie i tynk :KABE. Ekipa do tego też wstępnie wybrana.Miałem farta pracować 3 lata z dociepleniami i kilka ekip do tego nadal mam godnych polecenia.

Mnie niemile zaskoczyła cena dachu a przy stropie miałem koszmary.U nas teraz idą tynki. Od razu osadzają parapety. Wewnątrz wybrałem MDF-o podobny materiał w okleinie drewnopodobnej (kamień dla mnie za drogi ale może choć na blat z parepetem kuchennym będzie mnie stać) a na zewnątrz płytki klinkierowe bo i taras chcę nimi pokryć. Niedawno miałem wreszcie własnoręczny wkład w budowę: rozprowadziłem kable głośnikowe do kina domowego i Audio. Od razu wprowadziłem kable do peszli bo nie miałem pewności czy po tynkach dam radę. Elektryk początkową podśmiechiwał się z moich ambitnych planów ale mina mu zrzedła gdy porównał moje bruzdy w ścianach i jego pracowników. Moje były idealnie proste i równe. Co do zamurowywania otworów: ja to zrobiłem z 1 oknem w gabinecie na dole. Pokój dzienny jest trochę nieustawny ale zostawiłem drzwi bo dla mnie taras w tym domu to będzie najważniejsze miejsce zwłaszcza wtedy gdy go zamknę. Żałuję tylko że zrezygnowałem z zewnętrznego grilla- pojedynczy komin obsłuży tylko kominek. Na podłogę chcę dać jastrych anhydrytowy bo podobno lepszy niż cementowy na podłogówkę a cenowo tylko trochę droższy. Ile i jaki daliście albo planujecie dać styropian na podłogę parteru? Jedni polecają mi zwykły EPS 100(wsp. oporu 0,38) a drudzy szary o wsp. 0,31 o łącznej grubości 14 cm. Sąsiad, który polecał mi zwykły dał najpierw 5 cm styropianu potem rury wody użytkowej i dalej 5 cm.Nawiasem mówiąc jest dystrybutorem ociepleń.

• 1 month później...

Dzięki za trzymanie kciuków :)

Ze względu na nawał pracy zawodowej rzadko tu ostatnio zaglądam, niestety. Tym bardziej, że budowa stoi i czeka na zastrzyk finansowy, który chyba nieprędko nastąpi. Zazdroszczę z całego serca styropianu na podłodze, też bym tak chciała :) Narazie mamy gołe podłogi, bez wylewek. Tynków również brak.

Niedaleko od nas sąsiedzi wybudowali brata, jeszcze jeden M08. Musieli przerwać przed oknami, bo też im źródło finansów wyschło.

Kurczę blade, szkoda tak patrzeć, jak stoi i czeka Twój dom wymarzony...

A propos okien. Jakie macie pozakładane/planujecie? PCV czy drewniane?

Pytam bo mnie drewniane wraz z balkonowymi wychodzą 40 000... Z czego tarasowe 15000. Szukam innych wycen ,ale albo zmienię koncepcję. I tarasowe oddzielnie będę zamawiał...

hlip

• 3 weeks później...
My mamy okna PCV w kolorze drewnopodobnym -Schuco profile sześciokomorowe z pakietem trzyszybowym. Dodatkowo rolety elektryczne (oprócz tarasu bo taras chcę zamknąć jedną kratoroletą by uzyskać zimowy ogród). 2 z 3 drzwi tarasowych uchylno-przesuwne. Za całość zapłaciłem 42 000 zł. Teraz rozmyślam nad spiżarnią: a może nie ocieplać jej podłogi i latem mieć tam chłód? Miałem przed zimą zrobić ogrzewanie podłogowe i wylewkę ale zabrakłoby mi kaski bo "-100% pewny he he naiwny- klient na moje mieszkanie w ostatniej chwili dowiedział się że nia ma zdolności kredytowej. Starczy mi jeszcze na ocieplenie dachu wełną. Znowu przesadziłem: nie mogła być zwykła Rockwool a URSA platinum bo wspólczynnik 0,32 a nie 0,40.Tyle że 2 razy droższa! Przyjdzie mi zamieszkać w doskonale zaizolowanym ale niewykończonym domu. A tu człowiek marzy już o wnętrzu: poliwęglanowa balustrada schodów a to wstawki z paneli skórzanych Torlys na podłogę poddasza i gabinetu. Świetnie prezentują się te ze skóry krokodyla. Podobno to produkt z odpadków skór i nie będę mordercą zwierząt! Cena kosmiczna 300 zł za m2 ale może na kilka metrów mnie będzie stać.

• 3 weeks później...
My mamy okna PCV w kolorze drewnopodobnym -Schuco profile sześciokomorowe z pakietem trzyszybowym. Dodatkowo rolety elektryczne (oprócz tarasu bo taras chcę zamknąć jedną kratoroletą by uzyskać zimowy ogród). 2 z 3 drzwi tarasowych uchylno-przesuwne. Za całość zapłaciłem 42 000 zł. Teraz rozmyślam nad spiżarnią: a może nie ocieplać jej podłogi i latem mieć tam chłód? Miałem przed zimą zrobić ogrzewanie podłogowe i wylewkę ale zabrakłoby mi kaski bo "-100% pewny he he naiwny- klient na moje mieszkanie w ostatniej chwili dowiedział się że nia ma zdolności kredytowej. Starczy mi jeszcze na ocieplenie dachu wełną. Znowu przesadziłem: nie mogła być zwykła Rockwool a URSA platinum bo wspólczynnik 0,32 a nie 0,40.Tyle że 2 razy droższa! Przyjdzie mi zamieszkać w doskonale zaizolowanym ale niewykończonym domu. A tu człowiek marzy już o wnętrzu: poliwęglanowa balustrada schodów a to wstawki z paneli skórzanych Torlys na podłogę poddasza i gabinetu. Świetnie prezentują się te ze skóry krokodyla. Podobno to produkt z odpadków skór i nie będę mordercą zwierząt! Cena kosmiczna 300 zł za m2 ale może na kilka metrów mnie będzie stać.

O podłodze ze skóry to żart. Może i są ale ja jezdem człowiek praktyczny. Właśnie kupiwszy gres techniczny na podłogę garażu po 11 zeta za m2 -efekt wojny cenowej Casto z Lero.Trochę cienkie - 6mm ale tanie i nie made in China vel PRC !!! Mmoże dadzą radę? Chyba że ktoś mi je odradzi- wszystkich nie odebrałem a te co mam dam do kotłowni. Ściany garażu, kotłowni i rowerowni miały być budżetowe tzn malowane ale dla faceta to przecie jedne z ważniejszych pokryć ścian domu! Wczoraj migneły mi w Castoramie płytki po circa 9 zł za m2 czyli 2-3 razy taniej niż standardowe! Zaraz zamknęli sklep także decyzji nie zfinalizowałem ale jest dziś . Okazuje się że to terakota na podłogie ale kto mówi że w garażu nie można mieć podłogi na ścianach? Przynajmniej jak omsknę się autem na ścianę to wytrzyma! ( żonka po moich paru piwkach owszem i odwiezie ale na koniec może zażyczyć sobie parkowanie w garażu). Kupione 90 m2 i bedzie na glanc. Żona mnie nie pogoni bo lubiu się na rumakach MTB utaplać w błotu a dzięki ceramice umyju je w domu.

Mam gorącą prośbę... Czy ktoś pamięta czy podciągi w garaż opierały się na ścianach w "zamkach", czy ich dolna część tylko "doklejała" się do ścian?

He he do dziś nie wiedziałem co to są podciągi. Sorry ale nie wiem jak jest u mnie.W garażu chyba ich nie mam (teraz na suficie styropian) . Jeśli pytanie nadal aktualne dowiem się u kierbuda.A jak macie lub przewidujecie wełnę na poddaszu?

• 4 weeks później...
U nas wełny aż za dużo: Zamówiliśmy niestety za dużo i trzeba ją zużyć. 15 cm+10 na całej połaci -także na strychu: ten ostatni przyda się na narty i inne rupiecie. Dodatkowo sufit poddasza też 15+ 10 cm. Głowa boli ile $$ niepotrzebnie poszło na tę dodatkową wełnę w suficie. W dodatku droogaUrsa Platinum.

• 4 months później...
Dawno mnie tu nie było. Albo przestali budować M08 albo ich delikatnie mówiąć wnerwiałem. Wczoraj wlewka betonowa na podłogi. Miałem robić anhydrytową Agilę ale okazała się być dużo droższa niż pierwotne rozmowy z dostawcą a poza tym wymagałaby szlifowania za dopłatą!!! Bzdura. podłogówka na dole i górze. ciekawe jak się sprawi bo wszyscy sąsiedzi mnie straszą nie wiem czym. Rury spiro do rekuperacji idealnie weszły dookoła domu przy ścianach kolankowych. jeszcze jedna zaleta M08. Główna wada to horrendalne koszty dachu i jego ocieplenia. Przemyśliwuję łazienki: ma ktoś parkiet łazienkowy?

• 8 months później...
  • 4 months później...
  • 1 month później...
  • 6 months później...