Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Likwidujemy jedno okno z pokoju gościnnym na dole, dwa w zupelności wystarczą. To tyle zmian jakie jeszcze mamy zamiar zrobić. Ania

Rozsądnie, plus oczywiście symetryczne rozstawienie na ścianie dwóch pozostałych.

Ech - chciałem dodać, żeby z tego pokoju dodać drzwi balkonowe z wyjściem na taras, bo wydawało mi się że to gabinet.

A tu się okazało, że to pokój gościnny :-? . Uhm, a może gościom też by się spodobało :wink: .

Radziłbym też powiększyć trochę taras, tak aby pokrywał się z linią okapu dla części budynku za garażem.

PS. Możesz wykasować link przed rzutem piętra? Lepiej się będzie oglądać rzuty jeden nad drugim :oops: .

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okno zlikwodowane (oczywiście jedno) w pokoju gościnnym. Zobaczymy jak będzie z wstawieniem okna balkonowego w tym pokoju, zalezy od kosztów.

Mario_pa taras ma być powiekszony nawet poza obręb dachu, o ile to "wyjdzie w praniu"

Wedle życzenia :wink: link skasowany

Wszystkie warunki techniczne już mamy, teraz czekamy na końcowe odebranie projektu i bedziemy skladać wniosek o pozwolenie na budowę. Zobaczymy

Pozdrawiam

Ania

Okno zlikwodowane (oczywiście jedno) w pokoju gościnnym. Zobaczymy jak będzie z wstawieniem okna balkonowego w tym pokoju, zalezy od kosztów.

Pozdrawiam

Ania

Cena takiego okna z 7% VAT (255x95mm) to ok. 1700 pln.

Podwójne balkonowe z 7% VAT (255x180mm) to 3500 pln.

Okna drewniane sosnowe, klejone warstwowo, łaczone na długosci malowane lazur wymiar pod standard.

Szkło niskoemisyjne Planitherm+argon o współ. k=1,1.Pietro oraz antywłamaniowe klasy P4

Okucia obwiedniowe AUBI z mikrowentylacją, blokadą klamki, zabezpieczeniem antyprzeciągowym .

Pozdrawiam

Ania

Cena takiego okna z 7% VAT (255x95mm) to ok. 1700 pln.

Podwójne balkonowe z 7% VAT (255x180mm) to 3500 pln.

Okna drewniane sosnowe, klejone warstwowo, łaczone na długosci malowane lazur wymiar pod standard.

Szkło niskoemisyjne Planitherm+argon o współ. k=1,1.Pietro oraz antywłamaniowe klasy P4

Okucia obwiedniowe AUBI z mikrowentylacją, blokadą klamki, zabezpieczeniem antyprzeciągowym .

No nie, chwila i pełen komplet informacji :wink: jak będę na tym etapie co Ty tez będę wszystko wiedziała (mam nadzieję)

A jakie okno tarasowe robicie w holu? Interesyje mnie szerokość.

Pozdrawiam

Ania

Witam wszystkich forumowiczów. Choć śledziłem wszystkie wątki na temat M08 od samego początku, jest to mój pierwszy oficjalny wpis na tym forum. Dopiero dzisaj, po 11 miesiącach oczekiwania, spowodowanego sprawami spadkowymi, podpisaliśmy akt notarialny zakupu działki. :D

Jestem fanem tego domku od blisko roku i z żoną postanowiliśmy budować właśnie ten model, który strasznie wpadł nam w oko. Oczywiście bez drobnych przeróbek się nie obejdzie. Na pewno wykorzystamy uwagi, które były zawarte przez uczestników tego i równoległego forum.

Mario_Pa, czytam Twój dziennik regularnie i mam nadzieję korzystać z wszelkich Twoich praktycznych rad i wskazówek, jako prowadzącego w stawce budujących M08 :wink:.

Pozdrowienia dla wszystkich "klubowiczów" :

Na pewno wykorzystamy uwagi, które były zawarte przez uczestników tego i równoległego forum.

To chyba te same osoby :wink: .

Mario_Pa, czytam Twój dziennik regularnie i mam nadzieję korzystać z wszelkich Twoich praktycznych rad i wskazówek, jako prowadzącego w stawce budujących M08 :wink:.

Stawka się wyrównała, z tego co mi wiadomo to jeszcze dwie osoby są na tym samym etapie - konstrukcja więźby.

Niestety mój majster się rozchorował (chyba grypa żałądkowa) i w tym tygodniu od wtorku do czwartku prace się nie posuwały.

Mam nadzieję, że dziś i jutro zrobi jak najwięcej, pozostała konstrukcja dachu nad garażem i częścią nocną parteru.

Witam,

Dawno się nie odzywałem ale praca praca praca,

no ale przy okazji w końcu po wielu bojach i żmudnej papierologii no i pewnych kompromisach uzyskaliśmy w końcu pozwolenie na budowę M08.

Także teraz już pełnoprawnie jesteśmy kolejnymi budowniczymi M08.

Jeszcze w listopadzie planuję fundamenty zrobić ale zobaczymy czy to dobry pomysł.

Pozdrawiam wszystkich

PS Do Krzycho_P

Ja planuję budowę w Wilczej Górze na Przyleśnej. Czy wy budujecie się przypadkiem po drugiej stronie lasu? Jeżeli tak to może jak byście byli np w sobotę przebiłbym się przez las i pole kapusty i zaszedł na chwile popodziwiać ?

Meb

PS Do Krzycho_P

Ja planuję budowę w Wilczej Górze na Przyleśnej. Czy wy budujecie się przypadkiem po drugiej stronie lasu? Jeżeli tak to może jak byście byli np w sobotę przebiłbym się przez las i pole kapusty i zaszedł na chwile popodziwiać ?

Meb

Meb,

Zapraszam - my bedziemy jutro na budowie, wiec przecinaj las i wpadaj (kapusty miedzy nasza dzialka a lasam brak) :)

Do Krzycho_P

Kontynuując, dyskusję z komentarzy mario_pa.

Wniosek złożyłem dawno, chyba jakoś podobnie jak Wy. Niestety przekombinowałem. Wytyczyłem dom tak, aby być w linii zabudowy z sąsiadami. Ale niestety przyczepili mi sie do zapisu strefa objęta zakazem zabudowy 25 m od lasu. Jak projektowałem to sie pytałem czy moim wypadku ma to znaczenie skoro inni są pobudowani bliżej i usłyszałem opinię, że musze być w linii z nimi. Ale na etapie wniosku już tak przyjemnie nie było i zavetowali mi takie ustawienie domu. No i wycofałem wniosek, od nowa mapka nanoszenie budynku i projekt zagospodarowania itp. No i się zeszło. Ale w końcu się udało uzyskac jakis kompromis no i jest decyzja.

Przy okazji sorki że nie wpadłem w sobotę. Trochę się zarobiłem u siebie.Wracając myślałem, że podajdę i stwierdziłem, że nie wiem jak do Was podjechać samochodem. Próbowałem przez las (od Wojska Polskiego) ale się wycofałem.

Pzdr

Meb

Dotyczy tylko tych którzy nie mają dachu :wink: . Jak wasze domy przeżyły atak zimy?

Mało mnie szlag nie trafił jak popatrzylem na kałuże wody na chudziaku w niektórych pomieszczeniach, tam gdzie przecieka strop. I breję śniegowo-deszczową zalegajacą strop.

Oczywiście dach jeszcze nie skończony, deskowanie ledwie rozpoczęte. Zajefani budowlańcy :evil: .

czesc !

Nasz M08, poki co opiera sie zimie dzielnie !

Na stropie jest co prawda slizgawka grubosci 1cm, w miejscu gdzie jest lekkie zaglebienie, ale woda z roztopionego sniegu jakos splynela wlasnymi silami. Na parterze tez nie ma kaluz - wszystko jakos wyplynelo swobodnie poza dom.

Moja ekipa wraca jutro, potrzebuja jakies dwa, trzy dni na dokonczenie wiezby i kominow, 10 wchodzi dekarz (przynajmniej tak jestesmy umowieni).

Musimy wiec sie wszyscy modlic o miesiac dobrej pogody :) i jakos to bedzie !

Dotyczy tylko tych którzy nie mają dachu :wink: . Jak wasze domy przeżyły atak zimy?

Mało mnie szlag nie trafił jak popatrzylem na kałuże wody na chudziaku w niektórych pomieszczeniach, tam gdzie przecieka strop. I breję śniegowo-deszczową zalegajacą strop.

Oczywiście dach jeszcze nie skończony, deskowanie ledwie rozpoczęte. Zajefani budowlańcy :evil: .

Witam wszystkich

mam pytanie do budujących i jeszcze nad tym myslących (jak my) co wiecie w temacie wentylacja mechaniczna , rekuperator w tym domku czy warto czy nie warto a moze ktos juz to sprawdzał jakie to koszty (bo oszczędności później podobne spore) - ale już w etapie projektu mozna zmniejszyc ilośc kominów i takie tam ....

proszę o pomoc w podjęciu decyzji - wentylacja taka jak jest czyli grawitacyjna czy jednak mechaniczna

dzięki i pozdrawiam

PS

do Krzycha i Mario

dzięki za mozliwość pochodzenia po domu

anmir

hmmm nie bardzo sie jeszcze tu orientuję i wysłałem post z nowym tematem ... ale chyba nic nikomu to nie będzie przeszkadzało ;)