mario_pa 09.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Witam wszystkich mam pytanie do budujących i jeszcze nad tym myslących (jak my) co wiecie w temacie wentylacja mechaniczna , rekuperator w tym domku czy warto czy nie warto a moze ktos juz to sprawdzał jakie to koszty (bo oszczędności później podobne spore) - ale już w etapie projektu mozna zmniejszyc ilośc kominów i takie tam .... proszę o pomoc w podjęciu decyzji - wentylacja taka jak jest czyli grawitacyjna czy jednak mechaniczna dzięki i pozdrawiam Dwa kominy i tak muszą zostać. Dlatego uważam, że na cegłach i robociznie wiele się nie zaoszczędzi. Jesli chodzi o wentylację mechaniczną to nie robiłem jeszcze rozeznania, ale nie wykluczam tego. W zimowe wieczory - jak łapciuchy skończą prace - będzie czas na lekturę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anmir 10.11.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 no to już zrobiłem jako takie rozeznanie - koszt takiej wentylacji to ok 23-25tyś minimum - ale zdania sa podzielone - czy warto ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 10.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 no to już zrobiłem jako takie rozeznanie - koszt takiej wentylacji to ok 23-25tyś minimum - ale zdania sa podzielone - czy warto ..... Wg mnie nie warto, może w przyszłości zmienię zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 12.11.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Do budujących M08.Czy ktoś z was przymierzał się do projektu pod kątem instalacji technicznych takich jak:- system alarmowy z czujkami w budynku i na zewnętrz - sieć komputerowa,- oświetlenie zewnętrze + ogrodowejako rozszerzenie tego co jest w projekcie. Chciałbym zainwestować w inteligentny system na zewnątrz: bariery, strefy, kamerki, etc. Tylko ile kosztuje projekt takiego systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokaito 14.11.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam wszystkich z klubu M08 mam pytanie - czy orjentujecie się jaka jest różnica w kosztach wylania fundamentów metodą "betoniarki i pracowników" a zamówieniem gotowego betonu (w tym przypadku czy potrzebna jest pompa do betonu?)? ile m3 betonu potrzeba na fundamenty m08? z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 14.11.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Witam wszystkich z klubu M08 mam pytanie - czy orjentujecie się jaka jest różnica w kosztach wylania fundamentów metodą "betoniarki i pracowników" a zamówieniem gotowego betonu (w tym przypadku czy potrzebna jest pompa do betonu?)? ile m3 betonu potrzeba na fundamenty m08? z góry dziękuję za odpowiedź Nie wiem jaka jest różnica, ale jest to kilka dniówek dla kilku osób. Więc czysta gratka dla wykonawcy, który musi jeszcze na tym zarobić. Biorąc pod uwagę czas i ewentualną jakość wykonania, nie opłaca się. Czy jest potrzebna pompa, zależy od możliwości dojazdu. koszty pompy - trzeba policzyć średnio ok. 12-15 zł za m3 betonu lub czas dojazdu i efektywny czas pracy, wyjdzie podobnie min. 1000 złotych. U mnie wyszło 62 m3 + 17 m3, szczegóły w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokaito 16.11.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 mario_pa - wielkie dzieki za odpowiedź to może jeszcze - czy wykopanie fundamentów "ręcznie" czy mechanicznie? czy wykop w jakiś sposób zabezpieczyłeś przed betonowaniem np. folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 16.11.2006 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 mario_pa - wielkie dzieki za odpowiedź to może jeszcze - czy wykopanie fundamentów "ręcznie" czy mechanicznie? czy wykop w jakiś sposób zabezpieczyłeś przed betonowaniem np. folią? Wykop był ręczny - bez folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokaito 17.11.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 mario_pa - wielkie dzieki za odpowiedź to może jeszcze - czy wykopanie fundamentów "ręcznie" czy mechanicznie? czy wykop w jakiś sposób zabezpieczyłeś przed betonowaniem np. folią? Wykop był ręczny - bez folii a dlaczego smutek? coś się stało podczas betonowania czy może póxniej podczas wiązania betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 17.11.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 a dlaczego smutek? coś się stało podczas betonowania czy może póxniej podczas wiązania betonu? Nic się nie stało, a beton - no cóż jak to zwykle bywa przy wysokich temperaturach trochę popękał w części przypowierzchniowej, podlewanie nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokaito 17.11.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 biorę po uwagę sciany jednowarstwowe z porothermu 44cm (jak to się ma do itongu)? czy ktoś podliczał róznice cenową pomiędzy zaprawą murarską a zaprawą termiczną? i jak szybko zaprawa termiczna moglaby sie zrekompensować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 18.11.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Czy ktoś z Was planuje w M08 zastosować ogrzewanie kominkowe z systemem dystrybucji gorącego powietrza DGP? Robiliście jakieś przymiarki do wyceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycho_p 19.11.2006 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Czy ktoś z Was planuje w M08 zastosować ogrzewanie kominkowe z systemem dystrybucji gorącego powietrza DGP? Robiliście jakieś przymiarki do wyceny? Ja tez myslalem o DGP, ale im wiecej o tym czytam tym czesciej mysle jednak o plaszczu wodnym. W kazdym razie jak bedziesz wiedzial cokolwiek o kosztach tej operacji to daj znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 19.11.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ja tez sie do płaszcza wodnego przymierzałem, ale to jeszcze daleka droga. Krzycho, podjechałem do Was na chwilę dzisiaj, myslałem, że może będziecie. Domek robi wrażenie. Fajnie wygląda. Zanim przeczytałem na komentarzach Mario, to własnie miałem zapytac o lukarny. Duzo wieksze od projekotwanych ? rzucają sie w oczy na plus oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 19.11.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Czy ktoś z Was planuje w M08 zastosować ogrzewanie kominkowe z systemem dystrybucji gorącego powietrza DGP? Robiliście jakieś przymiarki do wyceny? Ja tez myslalem o DGP, ale im wiecej o tym czytam tym czesciej mysle jednak o plaszczu wodnym. W kazdym razie jak bedziesz wiedzial cokolwiek o kosztach tej operacji to daj znac. A co z ciepłą wodą użytkową - gaz? Mnie trochę hydraulik zniechęcił, koszty automatyki, etc. DGP jest znacznie prostszy. Może dam komuś do wyceny. Na razie myslę o gazie + DGP, czytam i planuję. DGP miałoby iść do: - 2 pokoje na parterze - 3 pokoje na piętrze. W sumie byłoby 5 stref grzewczych. Chce zainwestować w automatykę dla każdej ze stref (dokładne programowanie temperatury w okreslone dni tygodnia): 1) parter - kuchnia hol - ogrzewanie podłogowe + małe grzejniki 2) salon 3) parter - pokoje. 4) sypialnie na górze 5) pozostała góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 19.11.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Mario, nie mow hop ! u nas sa juz scianki dzialowe na poddaszu i musze powiedziec, ze pomieszczenia sa znacznie wieksze niz przypuszczalismy. Inna rzecz, ze my powiekszylismy lukarny co tez zrobilo swoje. Chciałoby się obejrzeć to cudo. A na ile odsunęliście się ze ściankami od ściany zewnętrznej? AHA mamy bliźniaka, ktoś ok. 150 m od naszej dzialki stawia też M08L. Prawie przy tej samej ulicy. Bardzo się ucieszyłem . Właśnie to trawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycho_p 20.11.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 A na ile odsunęliście się ze ściankami od ściany zewnętrznej? no wiec tak: na scianach wschod, zachod (wejscie, taras) pozostalo tak jak w projekcie, na scianie polnocnej (ta dluzsza krawedz z garazem) w zasadzie tez - przysunelismy tylko 5cm do sciany zewnetrznej wzgledem projektu, na scianie poludniowej (krotsza krawedz z wykuszem) scianke przysunelismy tak, zeby okna polaciowe (tam nie mamy lukarny) zaczynaly sie na wysokosci 110cm od podlogi. Poki co wydaje sie, ze scianki wewnetrzne mozna bylo przesunac nawet dalej - ale jak to wyjdzie to okaze sie dopiero po zrobieniu posadzek. P.S. za sciankami wewnetrznymi pozostaje duzo miejsca, ktore mozna wykorztystac na rozne schowki - tylko trzeba to wczesniej przemyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycho_p 20.11.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 własnie miałem zapytac o lukarny. Duzo wieksze od projekotwanych ? Nie mam przy sobie projektu wiec nie odpowiem precyzyjnie, ale szerokosc okien w lukarnach to z tego co pamietam 3m. Masz juz ekipe do fundamentow? bo jesli nie to moge polecic moich - maja juz wprawe z M08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 20.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ekipę teoretycznie mam. Choc umowy nie podpisaliśmy jeszcze - mają wejśc za 2 tygodnie. Zakres prac mam umówiony z nimi na razie na fundamenty i sciany. No ale termin troche mnie przeraża. Bo na razie jest ciepło ale jak za 2 tygodnie spadnie sniego to po harmonogramie. Wiec na pewno rekomendowana ekipa się przyda. A jeszcze jak by mogli szybko zacząć. jak u nich z terminami ? No i jak cenowo? Priva : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 20.11.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 na scianie poludniowej (krotsza krawedz z wykuszem) scianke przysunelismy tak, zeby okna polaciowe (tam nie mamy lukarny) zaczynaly sie na wysokosci 110cm od podlogi. Czy te 110 cm jest liczone od powierzchni stropu, czy to będzie wysokość po zrobieniu ostatecznej podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts