Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Witam wszystkich

mam pytanie do budujących i jeszcze nad tym myslących (jak my) co wiecie w temacie wentylacja mechaniczna , rekuperator w tym domku czy warto czy nie warto a moze ktos juz to sprawdzał jakie to koszty (bo oszczędności później podobne spore) - ale już w etapie projektu mozna zmniejszyc ilośc kominów i takie tam ....

proszę o pomoc w podjęciu decyzji - wentylacja taka jak jest czyli grawitacyjna czy jednak mechaniczna

dzięki i pozdrawiam

Dwa kominy i tak muszą zostać. Dlatego uważam, że na cegłach i robociznie wiele się nie zaoszczędzi.

Jesli chodzi o wentylację mechaniczną to nie robiłem jeszcze rozeznania, ale nie wykluczam tego. W zimowe wieczory - jak łapciuchy skończą prace - będzie czas na lekturę :).

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do budujących M08.

Czy ktoś z was przymierzał się do projektu pod kątem instalacji technicznych takich jak:

- system alarmowy z czujkami w budynku i na zewnętrz

- sieć komputerowa,

- oświetlenie zewnętrze + ogrodowe

jako rozszerzenie tego co jest w projekcie.

Chciałbym zainwestować w inteligentny system na zewnątrz: bariery, strefy, kamerki, etc.

Tylko ile kosztuje projekt takiego systemu?

Witam wszystkich z klubu M08

mam pytanie - czy orjentujecie się jaka jest różnica w kosztach wylania fundamentów metodą "betoniarki i pracowników" a zamówieniem gotowego betonu (w tym przypadku czy potrzebna jest pompa do betonu?)?

ile m3 betonu potrzeba na fundamenty m08?

z góry dziękuję za odpowiedź

Witam wszystkich z klubu M08

mam pytanie - czy orjentujecie się jaka jest różnica w kosztach wylania fundamentów metodą "betoniarki i pracowników" a zamówieniem gotowego betonu (w tym przypadku czy potrzebna jest pompa do betonu?)?

ile m3 betonu potrzeba na fundamenty m08?

z góry dziękuję za odpowiedź

Nie wiem jaka jest różnica, ale jest to kilka dniówek dla kilku osób. Więc czysta gratka dla wykonawcy, który musi jeszcze na tym zarobić.

Biorąc pod uwagę czas i ewentualną jakość wykonania, nie opłaca się.

Czy jest potrzebna pompa, zależy od możliwości dojazdu.

koszty pompy - trzeba policzyć średnio ok. 12-15 zł za m3 betonu lub czas dojazdu i efektywny czas pracy, wyjdzie podobnie min. 1000 złotych.

U mnie wyszło 62 m3 + 17 m3, szczegóły w dzienniku.

mario_pa - wielkie dzieki za odpowiedź to może jeszcze - czy wykopanie fundamentów "ręcznie" czy mechanicznie? czy wykop w jakiś sposób zabezpieczyłeś przed betonowaniem np. folią?

Wykop był ręczny - bez folii :(

a dlaczego smutek? coś się stało podczas betonowania czy może póxniej podczas wiązania betonu?

Czy ktoś z Was planuje w M08 zastosować ogrzewanie kominkowe z systemem dystrybucji gorącego powietrza DGP?

Robiliście jakieś przymiarki do wyceny?

Ja tez myslalem o DGP, ale im wiecej o tym czytam tym czesciej mysle jednak o plaszczu wodnym.

W kazdym razie jak bedziesz wiedzial cokolwiek o kosztach tej operacji to daj znac.

Ja tez sie do płaszcza wodnego przymierzałem, ale to jeszcze daleka droga.

Krzycho, podjechałem do Was na chwilę dzisiaj, myslałem, że może będziecie. Domek robi wrażenie. Fajnie wygląda.

Zanim przeczytałem na komentarzach Mario, to własnie miałem zapytac o lukarny. Duzo wieksze od projekotwanych ? rzucają sie w oczy na plus oczywiście.

Czy ktoś z Was planuje w M08 zastosować ogrzewanie kominkowe z systemem dystrybucji gorącego powietrza DGP?

Robiliście jakieś przymiarki do wyceny?

Ja tez myslalem o DGP, ale im wiecej o tym czytam tym czesciej mysle jednak o plaszczu wodnym.

W kazdym razie jak bedziesz wiedzial cokolwiek o kosztach tej operacji to daj znac.

A co z ciepłą wodą użytkową - gaz?

Mnie trochę hydraulik zniechęcił, koszty automatyki, etc.

DGP jest znacznie prostszy. Może dam komuś do wyceny.

Na razie myslę o gazie + DGP, czytam i planuję.

DGP miałoby iść do:

- 2 pokoje na parterze

- 3 pokoje na piętrze.

W sumie byłoby 5 stref grzewczych. Chce zainwestować w automatykę dla każdej ze stref (dokładne programowanie temperatury w okreslone dni tygodnia):

1) parter - kuchnia hol - ogrzewanie podłogowe + małe grzejniki

2) salon

3) parter - pokoje.

4) sypialnie na górze

5) pozostała góra.

Mario, nie mow hop !

u nas sa juz scianki dzialowe na poddaszu i musze powiedziec, ze pomieszczenia sa znacznie wieksze niz przypuszczalismy.

Inna rzecz, ze my powiekszylismy lukarny co tez zrobilo swoje.

Chciałoby się obejrzeć to cudo.

A na ile odsunęliście się ze ściankami od ściany zewnętrznej?

AHA mamy bliźniaka, ktoś ok. 150 m od naszej dzialki stawia też M08L. Prawie przy tej samej ulicy.

Bardzo się ucieszyłem :wink: . Właśnie to trawię.

A na ile odsunęliście się ze ściankami od ściany zewnętrznej?

no wiec tak:

na scianach wschod, zachod (wejscie, taras) pozostalo tak jak w projekcie,

na scianie polnocnej (ta dluzsza krawedz z garazem) w zasadzie tez - przysunelismy tylko 5cm do sciany zewnetrznej wzgledem projektu,

na scianie poludniowej (krotsza krawedz z wykuszem) scianke przysunelismy tak, zeby okna polaciowe (tam nie mamy lukarny) zaczynaly sie na wysokosci 110cm od podlogi.

Poki co wydaje sie, ze scianki wewnetrzne mozna bylo przesunac nawet dalej - ale jak to wyjdzie to okaze sie dopiero po zrobieniu posadzek.

P.S. za sciankami wewnetrznymi pozostaje duzo miejsca, ktore mozna wykorztystac na rozne schowki - tylko trzeba to wczesniej przemyslec.

Ekipę teoretycznie mam. Choc umowy nie podpisaliśmy jeszcze - mają wejśc za 2 tygodnie.

Zakres prac mam umówiony z nimi na razie na fundamenty i sciany.

No ale termin troche mnie przeraża. Bo na razie jest ciepło ale jak za 2 tygodnie spadnie sniego to po harmonogramie.

Wiec na pewno rekomendowana ekipa się przyda. A jeszcze jak by mogli szybko zacząć.

jak u nich z terminami ? No i jak cenowo?

Priva : [email protected]