Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

K08 - Klub Budujących M08

Recommended Posts

Krzycho: Miałeś dzień wizyt. Ja także wielkie dzięki za możliwość zwiedzenia.

Od wczoraj siedzimy i myslimy jak zmienic poddasze. Pewnie tak samo jak i Mario.

Dodatkowo cały czas myslimy nad schodami.

Poprosiłem Keirbuda o jakis pomysł na schody. On użył jakiego wzoru 2h+s i pokazał mi jeden pomysł który może uda sie zastosować.

Zobaczymy co na to Majster.

Posiedziałem troche nad projektem i narysowałem mniej więcej nasz nowy pomysl na poddasze ze zmienionymi schodami.

Ciekaw jestem co wy na to ?.

http://foto.m.onet.pl/_m/fa7367607918295d322e91531f3dd4b5,5,19,0.jpg

link do albumu powiększenie

Pzdr/Meb

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

To na razie luźne rysowanie po wizji lokalnej u Krzycha, kiedy zobaczyliśmy mniej więcej jak te wszystkie pomieszczenia mogą wyglądać.

Przede wszystkim chcemy zmienić schody na takie jak na rysunku z 2 spocznikami. No i zmiana góry tak jak na szkicu. Kierbud to analizuje czy te zmiany są możliwe, ale raczej tak. Połączenie sypialni z pokojem środkowym i przeniesienie za niego garderoby daje nam możliwość utworzenia sypialni kompletnej (tj. dużej ładnie oświetlonej z garderobą i osobną łazienką)

No, ale do brzegu:

Dół zostawiliśmy praktycznie bez zmian. Oczywiście garderoba po powiększeniu schodów ulegnie zniekształceniom sufitowym i sam jestem ciekaw jak to pomieszczenie będzie wyglądało.

Zmniejszyć trzeba będzie okienka na froncie (te obok drzwi wejściowych). Planujemy jeszcze zamurować drzwi na taras z dużego pokoju, bo to idealne miejsce na TV.

Nie mam jeszcze żadnego rysunku.

Plany po budowie : jak już zamieszkamy to zastanowimy się nad zabudowaniem kawałka tarasu ogrodem zimowym.

Niezrealizowane marzenia:

Chcieliśmy jeszcze zrobić 2 stopnie w dół do salonu z jadalni, ale zrezygnowaliśmy.

W kuchni myśleliśmy o wyspie, ale niestety w tej kuchni to raczej odpada. Zrobimy chyba połwyspę.

to na razie tyle.

no to już zrobiłem jako takie rozeznanie - koszt takiej wentylacji to ok 23-25tyś minimum - ale zdania sa podzielone - czy warto .....

Anmir

Wydaje mi się, że chyba ktoś Cię powaznie próbował naciągnąć na "mercedesa" wśród wentylacji.

Samo urządzenie dla takiego budynku jak M08 w zależności od modelu można kupić w cenie od 5-10 tyś złotych, w zależności od producenta, wydajności i skuteczności.

Do tego dochodzą rury rozprowadzające i osprzęt centralki.

Myślę, że spokojnie można zamontowac wentylację mechaniczną za około 15 tys.Oczywiście można tez za 30.

Jak ktoś jest zdecydowany sam rozprowadzić rury według projektu dostawcy, to wyjdzie pewnie jeszcze taniej. Trzeba trochę poszukać, bo kwota 25 tys. wydaje mi sie zdecydowanie za duża.

Tomek

Klubowicze.

Powiedzcie mi proszę, czy schody na piętro o szerokości 1 m są wystarczające, czy trzeba je jeszcze bardziej poszerzyć ?

Najlepiej to ocenić tym, którzy mają juz okazję po nich stąpać.

Ja bym poszerzył jeszcze o 20 cm. Tym bardziej że wg mnie jest na to miejsce.

Dzieci spać - gronie end. Dobrego nigdy za wiele.

dzieki, mam wycenę robocizny na 40zł./m2 zastanawialam się jak to wyjdzie kwotowo

Ania

Czy to jest wycena, która zakłada dach odeskowany czy nie?

Jeśli nie to spytaj proszę, ile byłoby taniej za robociznę jeśli dach jest odeskowany?

A POZA TYM ....

Miałem sen ... że mój korytarz na górze wygląda tak. Albo tak - jakie to ma znaczenie gdy śpię?

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/budowa/InsideLook/zdj1.jpg http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/budowa/InsideLook/zdj2.jpg

Zobaczyłem jeszcze kominek z tyłu i ........

http://republika.pl/gabm_pachoccy/images/budowa/InsideLook/zdj3.jpg

... sen się skończył.

W głowie mi się tli pomysł na ściankę przy schodach. Muszę jakiś szkic zrobić cobym nie zapomniał :wink: .

Do Krzycha_P

Pasuje jak ulał do naszych M08L. Ciekawe czy się spodoba Smigol? Coś ostatnio nic nie pisała :wink: .

Miałeś cudowny sen, jak dobrze, że Ty pierwszy snisz o wykończeniu domu... :wink:

Ja cały czas zastanawiam sie na kominkiem i Twój patent jest niezły. Nad sufitem trzeba by sie nieżle napracować :-?

Robocizna jest bez deskowania, sama folia. Wydawało mi się, że z deskowaniem jest drożej :roll: Mylę się?!

Ania

Ja cały czas zastanawiam sie na kominkiem i Twój patent jest niezły. Nad sufitem trzeba by sie nieżle napracować :-?

Są takie specjalne płyty G-K, które są nacinane chyba co 1 cm, co umożliwia formowanie takich fal.

Robocizna jest bez deskowania, sama folia. Wydawało mi się, że z deskowaniem jest drożej :roll: Mylę się?!

Chodzi mi o koszt krycia samą dachówką, jeśli jest deskowanie to praca jest łatwiejsza i roboizna powinna być tańsza. Tak sobie przynajmniej kombinuję.

Chodzi mi o koszt krycia samą dachówką, jeśli jest deskowanie to praca jest łatwiejsza i roboizna powinna być tańsza. Tak sobie przynajmniej kombinuję.

Moża i masz rację, zapytam fachowców

Długo się nie odzywałam, ale wytrwale podczytywałam. Niestety, do tej pory mieliśmy zastój. Obecnie rusza z kopyta adaptacja i w związku z tym mam pytanka, zwłaszcza do Ciebie, Mario_pa! :lol:

Czy któryś z Was zastanawiał się nad podniesieniem ściany kolankowej chociaż o 1 pustak? Mario_pa, jak oceniasz funkcjonalność schowków na poddaszu przy zgodnej z projektem wysokości? Jesteś w stanie już coś powiedzieć? Kolejna kwestia: zgodnie z projektem, ściana w kuchni między podłogą i oknem na wysokość 85 cm. Czyli dokładnie tyle, ile moje standardowe szafki w kuchni :-? Czy to nie za nisko w stosunku do okna? Boję się, że będę chlapała wodą ze zmywaka na szyby :-? I ostatnie pytanie: czy ktoś z Was zdecydował się na całkowite lub częściowe podpiwniczenie domu? Dziś dowiedzieliśmy się, że wiąże się to z podwyższeniem domu nad poziom gruntu o ok. 80 cm. Chyba przestaje mi się podobać ta perspektywa :evil: :evil: :evil: Znaczy się - samo podnoszenie, a nie sam projekt! :D

Mario_pa, wysłałam Ci pytanko na priva :oops:

Czy któryś z Was zastanawiał się nad podniesieniem ściany kolankowej chociaż o 1 pustak? Mario_pa, jak oceniasz funkcjonalność schowków na poddaszu przy zgodnej z projektem wysokości? Jesteś w stanie już coś powiedzieć? Kolejna kwestia: zgodnie z projektem, ściana w kuchni między podłogą i oknem na wysokość 85 cm. Czyli dokładnie tyle, ile moje standardowe szafki w kuchni :-? Czy to nie za nisko w stosunku do okna? Boję się, że będę chlapała wodą ze zmywaka na szyby :-?

1. U mnie ścianka kolankowa jest wyższa o ok. 20 cm (2 pustaki + wieniec + murłata), wyszło więcej głównie z powodu wieńca 14 cm. Niestety wpływa na położenie lukarny i wysokośćokna - szczegóły w dzienniku.

2. Wysokość ścianki pod skosem w projekcie to 140 cm, zmnijeszyliśmy na 120, schowek ma szerokość ok. 70 cm. Dla mnie wystarczy - jak zobaczyliśmy ścianki zgodnie z projektem na wysokość 6 pustaków - to kazaliśmy je rozebrać. Zdjęcia w dzienniku i w albumie na onecie - linki w dzienniku. Szerokość ok. 70 cm już po zmianach.

3. Okna - są dosć nisko, zlew umieszczony pod oknem dla wysokich osób może być niewygodny. Tylko dlaczego tam ma być zlew - odpada chlapanie, ale nawet wtedy blat będzie na 85 cm. Skasować meble kuchenne pod oknem i po kłopocie.

4. Piwnicy nie robiłem. A dlaczego trzeba wynosić 80 cm nad poziom gruntu, czyżby z powodu okien.

Masz rację - problem z piwnicą dotyczy okien. To zupełnie świeży temat i zastanawiamy się, jak go ugryźć. Z jednej strony nie chcę pożegnać się z kotłownią, z drugiej jednak dom wysoko nad poziomem morza też mnie nie bawi!

Z meblami w kuchni pewnie masz rację. Kłopot w tym, że zawsze marzyłam o długim blacie pod oknem na całej długości ściany. Byłoby miło, gdyby wewnętrzny parapet nie zlewał się całkowicie z blatem, bo bardzo chcę wyeksponować doniczki z miętą i bazylią (jeszcze nie hoduję, ale zacznę. Mam nadzieję! :wink: ) Wiem, marudzę, ale kurna chatka, niech coś w końcu będzie zgodnie z moimi marzeniami!!! Howhg. Czy jakoś tak.

Masz rację - problem z piwnicą dotyczy okien. To zupełnie świeży temat i zastanawiamy się, jak go ugryźć. Z jednej strony nie chcę pożegnać się z kotłownią, z drugiej jednak dom wysoko nad poziomem morza też mnie nie bawi!

Problem powinna rozwiązać studzienka doświetlająca piwnicę:

http://www.polska-droga.pl/infopage.php?id=239.

Kolega tak ma w swoim budowanym domu, który nie jest specjalnie wyniesiony nad poziom gruntu.

Z blatem w kuchni - ja akurat wolę odwrotnie, parapet na równi z blatem z tego samego materiału

Czesć,

Ja mam wycene za całość. Niby mam podzielone na III Etapy ale nie wiem czy byłoby podobnie gdzybym nie robił całości.

30 to chyba nie jest zła cena ale chyba mozna taniej.

Zalezy ile jeszcze za więźbę i kominy. Ja mam troche taniej ale majster twierdzi że dzisiaj by za tyle nie robił.

Szczeg na Priva.

Sorki że nie podeslałem exela. Koncze wypełniac wiec postaram Ci sie podesłac w miare nowy.

Pzdr

meb