Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jestesmy teraz na etapie zbierania powoli dokumentów na pozwolenie na budowe ,niestety jestesmy w takiej sytuacji że sami niemożemy obecnie załatwic dokumentów poniewaz jestesmy w Irlandii ,ale od czego ma sie tesciów hihi tak wiec liczymy teraz na ich pomoc bo wiem że troche nam zejdzie załatwienie tego wszystkiego :roll: ale jestem dobrej mysli ,bo wiem że jeszcze mamy czas na załatwienie wszystkiego :wink: pozdrawiam wszystkich

I mam nadzieje że w koncu ktos dołaczy do grupy

witam za podan miesiac jedziemy do polski i bedziemy załatwiac wszystkie formalnosci zwiazane z pozwoleniem na budowe :p juz niemoge sie doczekac a tyle spraw mamy do załatwienia nawet rozpisałam sobie plan co mamy załatwic

teraz wybieramy architekta aby poprowadził nam adaptacje i zagospodarowanie terenu oraz szukamy geodety aby zrobił dla nas mapke do celów projektowych :lol:

• 1 month później...
Witajcie, my też zaczynamy na wiosnę 2009. Teraz przechodzimy etap zakupu działki. Jutro mamy ją mieć, nareszcie. Nic nie wiemy i nic nie umiemy w temacie budowanie. Uczymy się ha ha. Na wiosnę to jak na maturze będzie na placu budowy. Aż strach. No a Wy wracajcie już z tej Irlandi .... :D

Powitać młodych i zdezorientowanych. :wink:

Jako, żem sam elektryk, to wiem, że młodzi wołają elektryka na budowę przeważnie o wiele za późno. Kliknijcie więc na "uziom" w moim podpisie, aby poczytać o uziomie fundamentowym, Wy jeszcze macie szansą uniknąć błędów innych inwestorów.

Życzę powodzenia!

Witajcie, my też zaczynamy na wiosnę 2009. Teraz przechodzimy etap zakupu działki. Jutro mamy ją mieć, nareszcie. Nic nie wiemy i nic nie umiemy w temacie budowanie. Uczymy się ha ha. Na wiosnę to jak na maturze będzie na placu budowy. Aż strach. No a Wy wracajcie już z tej Irlandi .... :D

witaj Gizela w koncu ktos dołączy do tej grupy super !!

a jeżeli chodzi o to czy wracamy to narazie nie ,bo chcemy zarobic jeszcze troche na domek a wiem że sporo trzeba miec bo chcielibysmy obejsc się bez pożyczek :) ale czy się uda to się okaże,narazie w planach mamy zostac tu jeszcze następny rok.Niemartw się ja tez na początku niewiedziałam nic o budowie co i jak ale teraz to już mam większe pojecie od czego trzeba zacząc i na czym skonczyc a powiem że dużo wiedzy zaczerpnęłam z forum,które często odwiedzam i czytam,poczytajcie sobie conieco forum a napewno pojmiesz cos niecos na tematy budowlane.

Atak wogóle to my za 4 krótkie dni lecimy do Polski i postaramy sie załatwic kilka ważnych spraw ,wiem że napewno niezdązymy wszystkiego załatwic ale zawsze cos się uda w przeciagu tych dwóch tygodni :p :p

my tez jestesmy narazie na etapie załatwiania dokumentów potrzebnych do pozwolenia ,mam nadzieje że szybko nam pójdzie z dokumentacją bo chciałabym zacząc wczesną wiosną budowe, ale się dopiero okaże czy sie uda .

jak wróce z Polski to napewno opiszę co i jak udało się nam załatwic wrazie jakis pytan to pisz postaramy się odpowiedziec wmiarę mozliwosci

a wy na jakim jestescie etapie ????

pozdrawiam Kamila :wink: :wink:

Powitać młodych i zdezorientowanych. :wink:

Jako, żem sam elektryk, to wiem, że młodzi wołają elektryka na budowę przeważnie o wiele za późno. Kliknijcie więc na "uziom" w moim podpisie, aby poczytać o uziomie fundamentowym, Wy jeszcze macie szansą uniknąć błędów innych inwestorów.

Życzę powodzenia!

dzęki serdeczne za ten link z checia zskorzystam z niego i zaraz siadam i go przeczytam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: pozdrawiam serdecznie

zawsze takie porady dla początkujących budowlanców są naprawde potrzebne pozdrawiam Kamila

Witajcie,

dołączam do tej minigrupki. Byc moze zdazymy jeszcze rozpoczac jesienia 2008, ale znajac zycie wyladujemy na wiosne. Jutro wybieram sie po mapki do celow projektowych, a potem do architekta... Bylabym toche bardziej do przodu, gdyby nie kanalizacja - na decyzje w sprawie jej przelozenia czekalismy ponad miesiac...

Jesli chodzi o budowe, to tez czuje sie zupelnie zielona i przerazona...

witaj AneczkaG no wkoncu ktos się dołączył do małej grupki ale mam nadzieje że będzie nas coraz więcej super :lol: :lol:

No my też niestety dopiero zaczniemy w przyszłym roku na wiosne bo teraz nawet bysmy się niewyrobili z papierami :roll: a jest tego troche ale całe szczęscie jutro już lecimy do Polski i postaramy się załatwic co się da,niestety ja się jest na samym początku budowy to się zaduzo na ten temat nie wie ale z czasem pojmiemy o co tu chodzi :wink: :wink:

widze że wy tez macie projekt z pracowni Archon,my też zdecydowalismy się na projekt z tej pracowni ale DOM W TRZMIELINIE bedziemy budowac

a na jakim etapie jestescie i jakie narazie macie zgromadzone papiery ??? :p

pozdrawiam Kamila

witaj Kamila,

dosc dlugo wybieralismy projekt, jakos Archon nam sie najbardziej spodobal, najpierw "przerobilismy" rododendrony, potem tamaryszki, potem tymianek - wszystko BARDZO na powaznie. W koncu kupilsmy dzialke dosc nietypowa - kwadrat, ale z wycietym jednym rogiem. I tak narodzil sie pomysl domu pod modrzewiem - jedyny jaki idealnie na dzialeczke pasuje. "Pleckami" bedzie przylegal do sasiadow, za to od frontu i z boku (poludniowego) jest miejsce na duzy ogrod. Zamierzamy co prawda wprowadzic kilka modyfikacji, ale rozmawialam juz z przedstawicielem - wszystkie sa OK.

Jezeli chodzi o papiery - jest szansa, ze z pozwoleniem na budowe zdarzymy w... listopadzie i to przy bardzo pomyslnych wiatrach :( Jestem na etapie mapek do celow projektowych. Troche czasu nam to wszystko zajelo, bo musze przekladac kanalizacje :evil: i uzgadnianie z wodkanem bylo dosc meczace. Ale jestem dobrej mysli.

Ogladalam Wasze trzmieliny - nawet by pasowaly na moja dzialeczke, ale sie uparlam, ze kuchnia ma miec okno na podjazd i na ogrod. I nie odpusze! To byl pierwszy i podstawowy warunek, i pod tym katem szukalam projektu.

Witam wszystkich,

my też zaczniemy, taką mam nadzieję na wiosnę 2009. Działka jest. Teraz będę załatwiać sprawy przyłączy. Musimy też się zdecydować w końcu na projekt. Na razie zdecydowaliśmy że będziemy budować w technologii szkieletowej. I tu mamy problem. Te firmy które się nam spodobały czyli Unibud i Celbud mają złe opinie na forum. Haas ma dobre ale na dzień dzisiejszy nie realizują projektów indywidualnych. Cały czas czytam forum i mam nadzieję że dojdę do jakiś mądrych wniosków.

czesc Wam

To i ja sie przylacze :) Pierwotnie mielismy startowac z budowa we wrzesniu ale od 6 m-cy nie mozemy sie doczekac na warunki zabudowy :evil: Co prawda wiekszosc spraw zalatwia tesc bo my poki co na emigracji,ale ciagnie sie to wszystko jak flaki z olejem.Z przylaczami pozalatwiane,czekamy tylko az nam wydadza war zabudowy i ruszamy po projekt do archonu,dzialka jest waska wiec domek nie moze byc za szeroki,do tego lewa strone bedzie graniczyla z domkiem sasiadow

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m40f62109194eb

Dojdzie pare zmian w domku,ale generalnie wg naszej opinii najladniejszy jaki znalezlismy na tak waska dzialke jak nasza 8)

Witam wszystkich to i ja się przyłączę najprawdopodobniej zaczniemy na wiosnę 2009 działka jest , a teraz jesteśmy na etapie załatwiania papierkologii ile tego jest , musimy też dokonać podziału działki i sprzedaży części a wszystko się ciągnie tak długo już nie mogę się doczekać aż zaczniemy pozdrawiam i życzę wszystkim pomyślnego załatwienia PnB i innych dupereli aga :lol:

• 2 weeks później...

a takto co tam u nas no cóz własnie wczoraj wrócilismy z Polski i co sie dało to załatwilismy ale niestety te dwa tygodnie to niestety zamało na załatwienie wszystkiego :cry: :cry: :roll: ale takie sa uroki mieszkania zagranicą wszystko przez to sie ciągnie nasza działeczka to 1600 metrów a wy jakie macie działeczki pochwalcie się :

http://i279.photobucket.com/albums/kk126/kamilaJ/DSCF8806.jpg

http://i279.photobucket.com/albums/kk126/kamilaJ/DSCF8795.jpg

http://i279.photobucket.com/albums/kk126/kamilaJ/DSCF8793.jpg

to jest nasza działeczka piekna prawda a jakie widoczki !!!!