Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich w ten upalny dzionek .

Czy ktoś jest już na etapie elektryki ? Tzn głównie o wycene mi chodzi . Jakie instalacje planujecie i ile wam za to zaśpiewali .

Ja polanuję oprócz podstawowej elektrycznej także instalacje tv-sat , sieciowej , tele , no i instalacje domofonu (może video - tenajtańsze poniżej 400 zeta chodzą) . Niektórzy w standardzie liczą też alarmówkę i wyjścia na kino domowe . A jak u was ?

• 3 weeks później...
Witam Wszystkich w ten upalny dzionek .

Czy ktoś jest już na etapie elektryki ? Tzn głównie o wycene mi chodzi . Jakie instalacje planujecie i ile wam za to zaśpiewali .

Ja polanuję oprócz podstawowej elektrycznej także instalacje tv-sat , sieciowej , tele , no i instalacje domofonu (może video - tenajtańsze poniżej 400 zeta chodzą) . Niektórzy w standardzie liczą też alarmówkę i wyjścia na kino domowe . A jak u was ?

odnosnie elektryka to ja chyba znalazlam rozsadnego - cenowo za robocizne 30 zl od punktu + ok 1000 zl za wykonanie skrzynki rozdzielczej i wprowadzenie kabla przylaczeniowego od skrzynki w plocie do domu

Zaczęliśmy ustawiać komin z Plewy, okazało się że wkłady ceramiczne są krzywe i trzeba się trochę gimnastykować aby ustawić je w idealnym (zbliżonym do idealnego) pionie. :-? Czy ktoś z Was też miał takie problemy?

hmm dosc nietypowo :( ja osobiscie zareklamowalabym krzywe wklady a nie gimnastykowala sie z ich ustawieniem :roll:

Zaczęliśmy ustawiać komin z Plewy, okazało się że wkłady ceramiczne są krzywe i trzeba się trochę gimnastykować aby ustawić je w idealnym (zbliżonym do idealnego) pionie. :-? Czy ktoś z Was też miał takie problemy?

hmm dosc nietypowo :( ja osobiscie zareklamowalabym krzywe wklady a nie gimnastykowala sie z ich ustawieniem :roll:

Zbyt wiele już jest ustawione aby rozbierać i reklamować, generalnie wkład obiega od pionu na ok. 1,5 mm. Może to nie wiele, bo po ustawieniu pierwszych trzech wkładów nie było aż tak tego widać, ale próbując ustawić już czwarty okazało się, że z jednej ze stron nie było już tyle miejsca aby włożyć watę. W tej chwili robimy tak, że nakładamy więcej kitu aby było na czym korygować. Może to normalne i doświadczeni murarze wiedzą jak to robić, a my stawiamy pierwszy komin i byliśmy ciekawi czy jest to normalne, że są pewne niedociągnięcia w kształcie, czy też my mieliśmy pecha. :-?

Kochani

Pilnie potrzebuję inf

posiadamy skrzynkę elektryczną założoną przez ZORK - chcemy założyć skrzynkę (prowizorkę budowlaną) na plecach tej skrzynki elektrycznej i moje pytanie ILE KOSZTUJE USTAWIENIE TEJ SKRZYNKI I WSTAWIENIE LICZNIKA - dodam że skrzynkę mamy swoją .

dzięki za pomoc

aga@marcin

Kochani

Pilnie potrzebuję inf

posiadamy skrzynkę elektryczną założoną przez ZORK - chcemy założyć skrzynkę (prowizorkę budowlaną) na plecach tej skrzynki elektrycznej i moje pytanie ILE KOSZTUJE USTAWIENIE TEJ SKRZYNKI I WSTAWIENIE LICZNIKA - dodam że skrzynkę mamy swoją .

dzięki za pomoc

aga@marcin

ja za cos takiego zaplacilam 600 zl

• 1 month później...
Pytanie do bardziej doświadczonych.. mam projekt w którym jest przekrój dachu, rzuty dachu a nie ma specyfikacji więźby dachowej. Kto to powinien przygotować? Mialam robiony projekt indywidualny i nie wiem czy wymagać tego od projektanta czy robi to cieśla? Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Z góry bardzo dziękuję za pomoc bo nie wiem czy mam już robić awanturę czy to normalne..

Pytanie do bardziej doświadczonych.. mam projekt w którym jest przekrój dachu, rzuty dachu a nie ma specyfikacji więźby dachowej. Kto to powinien przygotować? Mialam robiony projekt indywidualny i nie wiem czy wymagać tego od projektanta czy robi to cieśla? Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Z góry bardzo dziękuję za pomoc bo nie wiem czy mam już robić awanturę czy to normalne..

W naszym przypadku do projektu była dołączona specyfikacja więźby. Porozmawiaj z projektantem, może jednak wykona taką specyfikację. Nie wiem, czy cieśla weźmie na siebie odpowiedzialność obliczania.

My nie mieliśmy specyfikacji zawartej w projekcie. Wszystko podliczał nam cieśla.

ja bym miała zapytanie o okna, może ktoś z Was już przebrnął przez poszukiwania i natrafił na okna w kolorze olcha? lub zbliżonym, generalnie jasne, wszystko jedno na razie czy plastiki czy drewno (bo jakoś żadnych znaleźć nie mogę w necie) chciałam się zorientować przed wyruszeniem w trasę po okolicznych składach

za ewentualne namiary z góry dziękuję :wink:

ja bym miała zapytanie o okna, może ktoś z Was już przebrnął przez poszukiwania i natrafił na okna w kolorze olcha? lub zbliżonym, generalnie jasne, wszystko jedno na razie czy plastiki czy drewno (bo jakoś żadnych znaleźć nie mogę w necie) chciałam się zorientować przed wyruszeniem w trasę po okolicznych składach

za ewentualne namiary z góry dziękuję :wink:

Z oknami w koloerze olchy się jeszcze nie spotkałam :roll: .Chyba najbardziej z jasnych by pasował złoty dąb :wink:

• 1 month później...

czy tu się nikt nie buduje? :-?

ja z kolei miałam zestawienie więźby w projekcie, a wykonawca przyszedł, zobaczył i spisałpo swojemu, co ciekawsze nijak ma się jedno do drugiego, fakt poszło kilka niewielkich zmian w projekcie ale raczej skutkujących dołożeniem kilku elementów, a nie zmianą wszystkiego, jakoś tego nie pojmuję :lol: ale w końcu to on fachowiec jest

• 4 weeks później...