Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na tej działce na której będziemy się budować jest studnia kopana i liczy jakieś 12-14 metrów ,i wygląda tak jak na zdjęciu (ojca zamazałem żeby nie miał pretensji)

a tu gdzie mieszkamy jest głębinowa jakieś 40metrów.

Co do wydatku to na pewno nie kilkudziesięciu patoli raczej koło 10-12 tys z dobrą pompą - no chyba że woda dopiero na 100 metrach ale nie przypuszczam.

10-12 tys. to już brzmi lepiej. :) Na sąsiednich działkach jest woda już na 10m, ale słabej jakości, na ok.20 jest już czyściutka, my pewnie do ok.30 zejdziemy a może i więcej, jak już kopać to raz a dobrze. :wink:

Myslelismy z mężem, żeby wynająć ekipę, która zbuduje dom od A do Z, tak by nie tzreba było martwic się o kupowanie i przywózkę materiałów, by nie trzeba było rujnowac zdrowia ciągłym nadzorem i lataniem z poziomicą. Marzy mi się kierownik budowy z prawdziwego zdarzenia albo najlepiej kierownik projektu (tak, tak, naoglądałam się "Wielkich projektów" na Discovery Travel and Leaving i coś mi się roi ).

My właśnie takiego gościa bierzemy, który robi od A do Z - ja tylko przyjeżdżam i cykam fotki. :wink: Myślę że w całym kraju można znaleźć takich inwestorów zastępczych. Inwestor zastępczy - czyli kupuje i buduje za swoje pieniądze, a my mu płacimy dopiero po zakończeniu danego etapu. Wychodzi drożej, ale poczucie bezpieczeństwa i wygody jaką to nam daje jest dla nas ważniejsze. A zobaczymy, jak to będzie w praktyce. :wink: Nie omieszkam napisać! :D

Witam wszystkich, postanowiłam że też się tutaj zapiszę, może będzie mnie to bardziej mobilizować, że już się coś rozpocznie. Na razie tylko się przyglądamy, ale trzeba sobie jakiś cel wyznaczyć. Ciągle walczymy z projektem a właściwie to z podjęciem decyzji czy projekt gotowy czy indywidualny, czy dom parterowy czy z użytkowym poddaszem i tak zleciało nam pół roku. Teraz zawzięłam się, że w ciągu tygodnia zdecyduję się ostatecznie na architekta i ruszamy. Na razie jesteśmy po rozmowach z trzema (dwóch już odpadło jeden za drogi, drugi niedoświadczony), czekają nas jeszcze rozmowy z dwoma w tym tygodniu i zobaczymy co przyniesie następny tydzień. Tak sobie wymyśliłam że rozpoczniemy na wiosnę 2009 więc postanowiłam do Was dołączyć licząc na Wasze wsparcie.

Pozdrawiam z Poznania,

Ada

Załóż sobie dziennik to będzie Cię jeszcze bardziej mobilizowało.

Pozdrawiam,

BetaGreta

Ja bym sobie chętnie też taki dziennik założyła :) bo to rzeczywiście mobilizujące i dyscyplinujące tylko martwi mnie wklejanie zdjęć. Jak Wy to robicie? Trzeba miec jakąś stronę www? Ja zalogowałam się na fotosiku. Wprawdzie nic tam jeszcze nie włożyłam ale może za pośrednictwem fotosika wklajać linki. Jak to się robi??? Może ktoś podpowie???

Sylwia

sylwiap-w29 dokładnie tak wrzucasz fotki na fotosika otiwrasz fotkę którą chcesz wkleić klikasz na nią prawym klawiszem myszki i wybierasz opcję właściwości tam będziesz miała adres URL to go kopiujesz a na forum w odpowiedzi wpisujesz coś takiego teraz%20wklejasz%20skopiowany%20adresik i wysyłasz i już masz zamieszczona fotkę :D

sylwiap-w29 dokładnie tak wrzucasz fotki na fotosika otiwrasz fotkę którą chcesz wkleić klikasz na nią prawym klawiszem myszki i wybierasz opcję właściwości tam będziesz miała adres URL to go kopiujesz a na forum w odpowiedzi wpisujesz coś takiego teraz%20wklejasz%20skopiowany%20adresik i wysyłasz i już masz zamieszczona fotkę :D

Wielkie Dzięki :):):) Wszystko zrozumiałam, rzeczywiście żadna filozofia. Troche się boje ale założe dziennik wkrótce żeby zrobić jakiś krok do przodu bo jak do tej pory od wielu miesięcy jakby stoję w miejscu z decyzjami i trudno postawić kropkę nad i :)

Pozdrawiam serdecznie !!!

Gość Pyrekcb

Koszt wiercenia studni u nas to 90-110zł za metr bieżący czyli odwiert wynosi 3-4 tysiące zależy na jakiej głębokośi woda no i trzeba doliczyć parę rur i solidną pompe.

Jak pisałem w innym wątku - u mnie wiercili 60 zł za metr + 200 zł filtr + 100 zł agregat, bo nie mam prądu.

Zachodnia strona W-wy, ale mówili, że dojeżdżają. :wink:

Cześć wszystkim :D

wpadłam się podłączyć , też zaczynamy wiosną przyszłego roku.Zaczęliśmy papierologiczne zmagania , jednocześnie odbywamy burze mózgów z panią architekt nad naszym projektem.Mamy już wybraną ekipę budującą.

Nasze docelowe miejsce to Kady - między Milanówkiem a Grodziskiem Maz.

Witaj mikiada (Ada),

chyba wszyscy liczymy na to samo zapisując się do tej grupy - na wsparcie i na mobilizację.

Pozdrawiam,

BetaGreta

Wiem. że pewnie zabrzmi to śmiesznie ale po godzinie grzebania na forum poddalam sie i pytam : Jak zalożyć dziennik? kurcze siedze w pracy przy kompie bite 8 godzin a nie wiem jak zalozyc dziennik. Pomocy!

Witaj mikiada (Ada),

chyba wszyscy liczymy na to samo zapisując się do tej grupy - na wsparcie i na mobilizację.

Pozdrawiam,

BetaGreta

Wiem. że pewnie zabrzmi to śmiesznie ale po godzinie grzebania na forum poddalam sie i pytam : Jak zalożyć dziennik? kurcze siedze w pracy przy kompie bite 8 godzin a nie wiem jak zalozyc dziennik. Pomocy!

Cześć

zobacz tutaj:

http://forum.muratordom.pl/prosze-o-pomoc-jak-zalozyc-dziennik-budowy,t72765.htm

http://forum.muratordom.pl/opis-jak-zrobic-w-podpisie-linki-do-dziennika-i-komentarzy,t67202.htm

Dobroszka bardzo dziękuję. Założyłam dziennik :D jeszcze poprosze o jakies szkolenie z wklejania zdjęć. Ale tu fajnie jest:) aż chce się budować. Uzależniłam się od tego forum.

Nie ma za co :D

Na wszelki wypadek cały wątek na ten temat

Mówisz i masz :wink:

http://forum.muratordom.pl/kto-mnie-nauczy-wklejania-zdjec,t30921.htm?highlight=wklejanie