Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

Ale duzo nowych budowniczych się pojawiło! Witajcie :).

A ja w sobote nigdzie nie jeździłam i nie szukałam, bo tak jakoś mi się nie chciało. Chyba coś zapał znika albo po prostu klimatu nie było :).

Za to sprawa z rozwiązaniem umowy idzie do przodu, niedługo spotkanie u notariusza i kasa znów na naszym koncie będzie.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich planujacych. My tez chcemy zaczac na wiosne 2009, mam nadzieje, ze nam sie to uda. jestesmy na etabie papierkologii stosowanej, do pozwolenia na budowe zostalo nam zezwolenie na zjazd z zarzadu drog oraz wylaczenie z produkcji rolnej, mimo ze dzialka ma status budowlany. coraz mniej mi sie to podoba, ale trudno co zrobic.

chceilibysmy zaczac na wiosne, ale prad przylacza nam dopiero we wrzesniu 2009, mam nadzieje, ze jak wystapimy o budowlany to nastapi to szybciej.

zamierzamy budowac domek:

murator - letni wieczor M44a

zastanawiamy sie nad technologia scian zewnetrznych i coraz bardziej kielkuje we mnie keramzytobeton wypelniony styropianem, chociaz na poczatku planowalam w technologii isodomu.

pozdrawiam,

Kochani dziś na tapecie mam temat garażu. Wolnostojący czy w bryle?

Jak macie?

Jak to załatwić, żeby garaż postawić później (jak już zobaczymy jak jest z kasą). Trzeba wszystko załatwić na etapie projektowania, prawda?

Przeraża mnie jak garaż w bryle podnosi koszt budowy - u mnie ok 50000zł.

Jak robiliście? Ciekawi mnie.....

My od razu byliśmy pewni,że garaż MUSI byc w bryle domu.Szczególnie Mąż...

Twierdził(i twierdzi nadal),że nie po to ma zamiar wyprowadzic sie z bloku,żeby wychodzic z cieplutkiego domku w środku zimy na dwór,otwierac garaż,itp..Oczywiście koniecznie musiało byc w projekcie bezpośrednie przejście z domu do garażu..i tak jest...

Przypuszczam też,że później trzeba biegac za kolejnymi projektami i pozwoleniami na samodzielny garaż...

Pozdrawiam serdecznie,Sylwia

mam pytanie. zeby złozyć wniosek o mozliwosc techniczna przylacza wod-kan musze dołaczyć:

mapą sytuacyjno - wysokościową do celów projektowych z naniesionym uzbrojeniem podziemnym , którą należy nabyć w Składnicy Map w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 28.

pytanie jest najstepujace - czy taka sama mape musze dolaczyć do wniosku o energie i gaz? czyli czy mam sobie kupic 3 sztuki czy do kazdego wniosku musze dolaczac inna mape?

pomocy :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hej Julifra! :D

czy ktos korzystal z biura archonu na Bartyckiej?

czy tam mozna liczyc na kompleksowe zalatwienie tematu dokumentacji do pozwlenia na budowe? łacznie z pomoca przy projektowaniu tych instalacji - gazowej/kanalizacji/elektr.

a jak cenowo i jakosciowo to wyglada?

m

Kurcze, nie pamiętam czy to było biuro Archonu, w każdym razie projekt kupiliśmy w jednym biurze na Bartyckiej i pani od razu pokierowała nas do sąsiedniego biura (Projekty A-Z, chyba tak się nazywa) i tam zrobili nam adaptację.

Cenowo: 1200 zł za adaptację, a resztę doliczają zależnie od tego, jakie zmiany chcecie wprowadzić.

My projekty instalacji zrobimy dopiero przy SSO, jak już będzie można wejść do środka i podumać, gdzie jaki grzejnik i gdzie gniazdka się przydadzą.

A garaż my będziemy mieć osobno, a raczej...brak garażu, postawimy wiatę. Fakt, są niedogodności ale koszty mnie odstraszyły.

fąfalska

PostWysłany: Sro, 12 Listopad 2008 14:25 Temat postu: pytanie o mapy

mam pytanie. zeby złozyć wniosek o mozliwosc techniczna przylacza wod-kan musze dołaczyć:

mapą sytuacyjno - wysokościową do celów projektowych z naniesionym uzbrojeniem podziemnym , którą należy nabyć w Składnicy Map w Warszawie przy Al. Jerozolimskich 28.

pytanie jest najstepujace - czy taka sama mape musze dolaczyć do wniosku o energie i gaz? czyli czy mam sobie kupic 3 sztuki czy do kazdego wniosku musze dolaczac inna mape?

pomocy )))))))))))))))))))))))))))))))))))

ja do wszystkich dołączałam xero jednej i tej samej mapy za 60 zł wyciągniętej ze składnicy map - warunki już mam

a co do garażu to będzie w bryle budynku innej wersji nawet nie rozpatrywaliśmy :D

Witajcie :)

Ja mam pytanie trochę z innej beczki...tzn. z czego zamierzacie budować? U mnie w projekcie jest beton komórkowy plus styropian ale zamierzamy zmienić na coś z ceramiki: pustak max, poroton lub coś w tym stylu. Chcemy raczej coś tańszego bo wychodzimy z założenia że skoro będzie styropian to nie warto inwestować w drogie bloczki. Jakie u Was plany? Podzielcie sie opiniami !!!

Dzięki :)

Sylwia

sylwiap-w29

PostWysłany: Sro, 12 Listopad 2008 22:02 Temat postu:

Witajcie

Ja mam pytanie trochę z innej beczki...tzn. z czego zamierzacie budować? U mnie w projekcie jest beton komórkowy plus styropian ale zamierzamy zmienić na coś z ceramiki: pustak max, poroton lub coś w tym stylu. Chcemy raczej coś tańszego bo wychodzimy z założenia że skoro będzie styropian to nie warto inwestować w drogie bloczki. Jakie u Was plany? Podzielcie sie opiniami !!!

Dzięki

Sylwia

u mnie w projekcie jest max i styropian ale chyba w końcu będzie porotherm i styropian aha a ja jeszcze myślę o ocieplaniu wełną zamiast styropianem i mam niezły magiel w głowie :roll: czym więcej czytam o tym wszystkim tym więcej mi się miesza w głowie

a będzie pewnie tak, że stanie na tym co wykonawca podpowie :roll:

My będziemy trzaskać jednowarstwowo , na klej z Ytonga lub identycznego Łotewskiego Aeroc ściana o grubości 365mm,lub 375mm,lub 400mm.

Właśnie zastanawiam się kiedy jechać na łotwę trochę się porozglądać.

A w projekcie mamy maxy 250mm i styropian , ale doszedłem do wniosku że b.komórk. jednowarstwowo taniej mnie będzie kosztować.

Witam wszystkich serdecznie. :wink:

Ja również zaczynam budowę w przyszłym roku, na razie walczę z papierkami. Ostatnio dowiedziałam się, że od stycznia 2009 r. każdy projekt budowlany będzie musiał posiadać dodatkowo świadectwo energetyczne i tym samym projekty domów też pójdą w górę. Czy ktoś wie coś więcej na temat tych świadectw? Trochę się podłamałam. Nie sądzę :cry: aby od stycznia wszystkie projekty posiadały takie świadectwa - ale może projektanci zdążą. Nie wiem, zobaczymy.

Mój domek http://www.agrobisp.eu/cgi-bin/store?action=display&item=481&usid=1

witam wszystkich nowych forumowiczów :D

fajnie, że grupa się rozrasta :D

jutro sobie wszystko doczytam, bo dzisiaj wróciłam w tygodniowego urlopiku w Egipcie i trochę padnięta jestem.

Za to odpoczęłam, naładowałam baterie i od przyszłego tygodnia ruszam ostro z dalszym załatwianiem papierów :-?

Ostatnio dowiedziałam się, że od stycznia 2009 r. każdy projekt budowlany będzie musiał posiadać dodatkowo świadectwo energetyczne i tym samym projekty domów też pójdą w górę. Czy ktoś wie coś więcej na temat tych świadectw? Trochę się podłamałam. Nie sądzę :cry: aby od stycznia wszystkie projekty posiadały takie świadectwa - ale może projektanci zdążą. Nie wiem, zobaczymy.

Witaj,

Świadectwa energetyczne rzeczywiście mają się pojawic w styczniu 2009r,

ale z tego co się orientuję, to nie będą wydawane do projektów, tylko do budynków już istniejących.

Poza tym świadectwa nie może wydac projektant budynku, ani jego właściciel, ani wykonawca.

Chodzi o to, aby była to obiektywna opinia osób nie związanych z danym budynkiem.

Prawdopodobnie czeka nas wykonanie świadectw przy odbiorze budynku, ale przed nami jeszcze dłuuuuga droga

(ja np. jeszcze wybieram projekt :roll: )

Tak więc uważam, że nie masz co się martwic tym, że ceny projektów pójdą w górę

a tylko zarezerwowac dodatkowy zapasik gotóweczki, zeby takie cuś miec przy odbiorze.

Pozdrawiam

Witajcie!!!

dziękuję za wypowiedzi w sprawie materiałów na mury...hmm to prawda że im więcej się czyta tym większy mętlik w głowie bo ile ludzi tyle jest różnych opinii na ten temat. Nam zależy na tym by stan surowy otwarty zrobić w miarę tanio i tutaj chcemy jak najwięcej zaoszczędzić. Po lekturze forum i nie tylko dochodzę do wniosku że jednak jednowarstwowa wychodzi nieco drożej niż dwuwarstwowa, ocieplenie wełną mineralną więcej od styropianu, czy takie są też Wasze odczucia?

Pasie ale Ty chyba masz rację że pewnie będzie i tak jak podpowie wykonawca :)

Pozdro Wszystkim !!!

wg mnie jednowarstwowa wcale drożej nie wychodzi, doliczyc do tego robocizne to dziwne żeby było taniej,ale gdyby u Ciebie wyszła sciana dwuwarstwowa taniej to się ciesz, będzie napewno lepiej i cieplej, tylko każda warstwa sciany musi swoje odstać i odczekać, zresztą jak cała reszta a jak ludzie biorą kredyty, mają kase odrazu na wszystko i szybko chcą jak najszybciej się wybudowac i zamieszkać to potem są skutki, pęknięcia nie uniknione...

wg mnie jednowarstwowa wcale drożej nie wychodzi, doliczyc do tego robocizne to dziwne żeby było taniej,ale gdyby u Ciebie wyszła sciana dwuwarstwowa taniej to się ciesz, będzie napewno lepiej i cieplej, tylko każda warstwa sciany musi swoje odstać i odczekać, zresztą jak cała reszta a jak ludzie biorą kredyty, mają kase odrazu na wszystko i szybko chcą jak najszybciej się wybudowac i zamieszkać to potem są skutki, pęknięcia nie uniknione...

Ja początkowo byłam przekonana o tym że jednowarstwowa wyjdzie taniej ale jak spojrzeć na to troszkę inaczej tzn. na ścianę jednowarstwową musielibyśmy użyć jakiegoś dobrego, ciepłego materiału a za tym idzie także cena tego bloczka. Jeżeli zrobimy dwie warstwy to na pierwszą damy jakiś tańszy matariał bo i tak przykryjemy to później styropianem. Dadatkowo przemówiło jeszcze to że zamierzamy stan surowy otwarty zrobić z oszczędności a później dopiero barać kredyt, także ocieplenie byłoby robione dopiero po jakimś czasie już z kredytu i dlatego tutaj znaleźliśmy taką oszczędność na początku. Ale nasza Pani Architekt cały czas namawia nas na jednowartwową bo mówi że lepiej ale zaznaczyła że może wyjść drożej. Więc nie wiem czy jeszcze nie zmienimy koncepcji i może zrobimy jednowartwową heh cały czas jeszcze się zastanawiamy a czas nagli :)

Pozdr.

to podobnie jak My tez chcemy stan surowy otwarty bez kredytu, ale u nas napewno będzie ściana 2 warstwowa z tego wzg ze styropian czy wełne będziemy robić sami tzn ocieplać budynek i będzie to 24suporex/ytong +15 styropian/wełna lub 24keramzyt wypełniony styropianem +15 styropian/wełna i domek cieplusienki , może taniej, może drożej ale wg mojego przyszłego męża napewno lepiej i cieplej i zaoszczędza sie kupę kasy na ogrzewaniu...a zdanie mojego narzeczonego oparte jest na tym że osoby(bynajmniej z mojej okolicy)które robily ściany jedno warstowe,za jakiś czas twierdziły że im wieje i tak czy siak trzeba było dodawać ocieplenie, pomijając fakt że nie ma to jak sciana 3 warstowa...ale na to trzeba miec juz znacznie więcej kasy na materiały i oczywiście na porządną ekipe...

Nasz wykonawca kusi, że jeśli rozpocznie wczesną wiosną, to za rok na święta się wprowadzimy. Ale nam się tak nie spieszy, wolę by dom spokojnie dosechł, no i wolałabym wykańczać na wiosnę, na spokojnie.

Opcja jaka najbardziej mi się podoba i która uważam jest bezpieczna a zarazem dość szybka: fundamenty jeszcze w tym roku, na wiosnę budowa, a wykańczanie kolejnej wiosny, czyli w sumie trwałoby to rok z hakiem.

Da się szybciej, ale czy równie dobrze?

my zamierzamy budować dom z dwuwarstwową ścianą - porotherm + wełna. W przyszłym roku zamierzamy wybudować stan surowy otwarty, a w następnym wykończyć. Mam nadzieję, że nam się uda.

dzisiaj byłam w gminie po mapki potrzebne do wniosków o przyłączenie gazu, wody itp. i będą do odbioru na juto :D :D Aż w szoku jestem, bo w W-wie czekałam kiedyś ponad tydzień :x

Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu uda mi się złożyć wnioski o przyłącza mediów.